Πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης: διαμέτρους, τιμές

Κάθε οικοδεσπότης θέλει να έχει τα πάντα στο σπίτι του, τίποτα να σπάσει, είναι εύκολο να συντηρηθεί και να εγκατασταθεί. Και το σύστημα αποχέτευσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι απαραίτητο να καταστεί όσο το δυνατόν απαιτούν προσοχή - πολύ άβολα, αν φράξει, αλλά όχι λιγότερο δυσάρεστο να το καθαρίσετε. Αν θέλετε να έχετε μια χωρίς προβλήματα σύστημα αποχετεύσεις εκτροπής, να δώσουν προσοχή σε πλαστικούς σωλήνες για υπονόμους. Είναι βαθμιαία αντικατάσταση του χυτοσιδήρου, και όλα αυτά επειδή κοστίζουν λιγότερο, είναι τοποθετημένα πιο εύκολη, έχουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων - διαφορετικές διαμέτρους και μήκη, σε λείους τοίχους τους σχεδόν δεν αποτελούν καταθέσεις, ακόμη και της ζωής - περίπου 50 χρόνια. Όλο αυτό το μπουκέτο ιδιοτήτων καθορίζει τη δημοτικότητά τους. 

Οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης κατασκευάζονται από διάφορα πολυμερή και τις συνθέσεις τους

Οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης κατασκευάζονται από διάφορα πολυμερή και τις συνθέσεις τους

Τύποι πλαστικών σωλήνων αποχέτευσης

Με τη γενική ονομασία του "πλαστικού" πωλούνται προϊόντα από διαφορετικούς τύπους πολυμερών:

 • πολυαιθυλένιο (ΡΕ):
  • υψηλή πίεση (PVD) - για εσωτερική αποχέτευση,
  • χαμηλή πίεση (HDPE) - είναι δυνατόν να βρεθεί έξω, σε τάφρους (έχουν μεγάλη αντοχή)?
 • πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC);
 • πολυπροπυλενίου (ΡΡ)

Και μια σειρά από άλλα θερμοπλαστικά και τους συνδυασμούς τους, αλλά είναι σπάνια - οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν ήδη γνωστά υλικά.

Το υλικό των πλαστικών σωλήνων αποχέτευσης επιλέγεται ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής. Για παράδειγμα, το πολυπροπυλένιο είναι πιο κατάλληλο για τη διανομή αποχέτευσης μέσα στο σπίτι ή σε ένα διαμέρισμα. Έχει ένα υψηλότερο εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας - κανονικά μεταφέρει το μέσο στους 70 ° C, εν συντομία - έως 95 ° C. Με την παρουσία των διαφόρων οικιακών συσκευών, σπαταλούν ζεστό νερό για να κατέβει στους υπονόμους, θα είναι περιττή. σωλήνες PVC που έχει μια χαμηλότερη τιμή, είναι περισσότερο κατάλληλα για την τοποθέτηση εξωτερικού χώρου αποχέτευσης - υπάρχει συνήθως ήδη αναμεμιγμένο νερό αποβλήτων έτσι ώστε η θερμοκρασία του κάτω και PVC μπορεί να τα καταστήσει χωρίς βλάβη (εργασίας έως + 40 ° C, η παροδική αύξηση σε 60 ° C).

Παράδειγμα εσωτερικής διανομής αποχέτευσης από πλαστικούς σωλήνες

Παράδειγμα εσωτερικής διανομής αποχέτευσης από πλαστικούς σωλήνες

Οι σωλήνες αποχέτευσης είναι επίσης ομαλοί και κυματοειδείς. Επιπλέον, κυματοειδές μπορεί να είναι όχι μόνο καμπύλες από τα σιφόνια. Υπάρχουν διαμορφωμένοι σωλήνες αποχέτευσης με εσωτερικό λείο τοίχωμα και εξωτερικό σωλήνα με ραβδώσεις. Έχουν μεγαλύτερη αντοχή - καλύτερα αντέχουν τα φορτία συμπίεσης (έχουν αυξημένη δυσκαμψία δακτυλίου), μπορούν να ταφούν σε μεγάλο βάθος. Διατίθεται σε διαμέτρους από 110 mm έως 1200 mm.

Διαστάσεις και διαμέτρους

Οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης, σε αντίθεση με το νερό και το φυσικό αέριο, είναι διαθέσιμοι σε μήκη 50 cm, 100 cm, 200 cm κ.λπ. - μέχρι 600 εκ. Το μέγιστο μήκος είναι 12 μέτρα, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές μπορούν να κάνουν μεγαλύτερα τμήματα κατόπιν αιτήματος. Όταν τοποθετείτε μεγάλες διαδρομές είναι βολικό - λιγότερες συνδέσεις, λιγότερα πιθανά σημεία εμφάνισης προβλημάτων (διαρροή ή απόφραξη).

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό των πλαστικών σωλήνων είναι η διάμετρος και το πάχος του τοίχου. Στη σήμανση, είναι συνήθως κοντά: οι αριθμοί είναι 160 * 4.2. Τι αποκρυπτογραφείται: η εξωτερική διάμετρος του σωλήνα είναι 160 mm, το πάχος τοιχώματος είναι 4,2 mm. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι οι κατασκευαστές καθορίζουν την εξωτερική διάμετρο των πλαστικών σωλήνων, και με πολλούς υπολογισμούς και σχεδιασμό πρέπει να γνωρίζετε την εσωτερική. Είναι εύκολο να υπολογίσετε: από το εξωτερικό έχουμε διπλάσιο πάχος τοιχώματος: 160 mm - 4,2 mm * 2 = 151,6 mm. Στους υπολογισμούς και τους πίνακες εμφανίζεται συνήθως ένα στρογγυλεμένο αποτέλεσμα - στην περίπτωση αυτή - 150 mm.

Παράμετροι των πλαστικών σωλήνων αποχέτευσης

Παράμετροι των πλαστικών σωλήνων αποχέτευσης

Γενικά, η βιομηχανία παράγει πλαστικούς σωλήνες για αποχέτευση με διάμετρο 25 mm. Η μέγιστη διατομή εξαρτάται από τον τύπο σωλήνα (λείο ή κυματοειδές) και από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται. Για παράδειγμα, οι λείοι σωλήνες αποχέτευσης από PVC μπορούν να έχουν διάμετρο έως 630 mm και σωλήνες διπλής στρώσης με διατομές έως 1200 mm. Αλλά αυτές οι διαστάσεις δεν είναι χρήσιμες για τους ιδιοκτήτες σπιτιού ή τους κατοίκους των διαμερισμάτων. Σε ιδιωτικές κατοικίες, χρησιμοποιούνται διαμέτρους μέχρι 100-110 mm, σπάνια έως και 160 mm. Μερικές φορές, για ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι με πολλά είδη υδραυλικών εγκαταστάσεων, ίσως χρειαστεί σωλήνα διαμέτρου 200-250 mm.

Η οργάνωση της αποχέτευσης στη χώρα περιγράφεται εδώ. 

Πώς να επιλέξετε μια διάμετρο για τη σύνδεση των σωληνώσεων υδραυλικών εγκαταστάσεων

Σύμφωνα με τους κανόνες, είναι απαραίτητο να γίνει ένας υπολογισμός, είναι εντελώς καταχωρημένος στο SNiPom 2.04.01085. Πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, απαιτεί πολλά δεδομένα, οπότε πολύ λίγοι άνθρωποι σκέφτονται πραγματικά όπως πρέπει. Με τα χρόνια, η καθιερωμένη πρακτική μας επέτρεψε να αντλήσουμε μέσες διαμέτρους σωλήνων αποχέτευσης από πολυαιθυλένιο για κάθε μία από τις συσκευές υγιεινής. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια αυτές τις εξελίξεις - όλοι οι υπολογισμοί συνήθως βράζουν σε αυτές τις διαστάσεις.

Όνομα εξοπλισμού υγιεινής Διάμετρος του πλαστικού σωλήνα αποχέτευσης Κλίνει Απόσταση μεταξύ κεντρικής αποχέτευσης και σιφωνίου
Μπανιέρα 40 mm 1:30 πμ 100-130 cm
Ντους 40 mm 1:48 150-170 cm
Τουαλέτα 100 mm 1:20 έως 600 cm
Νεροχύτης 40 mm 1:12 από 0 έως 80 cm
Bidets 30-40 mm 1:20 70-100 εκ
Νιπτήρας κουζίνας 30-40 mm 1:36 130-150 cm
Συνδυασμένος νεροχύτης - μπανιέρα, νιπτήρας, ντους 50 mm 1:48 170-230 cm
Κεντρική ανύψωση 100-110 mm
Βρύσες από τον κεντρικό ανυψωτήρα 65-75 cm

Όπως μπορείτε να δείτε, η κύρια χρήση είναι πλαστικοί σωλήνες για λύματα με διάμετρο 30-40 mm. Μόνο για την τουαλέτα χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο μέγεθος - 100-110 mm. Αυτό οφείλεται στην ιδιαιτερότητα της λειτουργίας - είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε μια μεγάλη ποσότητα νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει χώρος για αέρα στον σωλήνα, διαφορετικά θα σπάσει τα πώματα ύδατος στα άλλα υδραυλικά και τα "αρώματα" από το αποχετευτικό δίκτυο θα εισέλθουν στο δωμάτιο.

Παράδειγμα σύνδεσης λεκάνης τουαλέτας

Παράδειγμα σύνδεσης λεκάνης τουαλέτας

Στη συσκευή είναι απαραίτητο να θυμηθούμε κάποιους περισσότερους κανόνες:

 • Στο σύστημα, μην περιστρέφετε 90 °. Εάν υπάρχει τέτοια ανάγκη, η στροφή γίνεται από δύο γωνίες 45 °. Οι στρογγυλές στροφές είναι προβληματικές περιοχές στις οποίες συχνά σχηματίζονται φράγματα και επίσης μέσω τέτοιων γωνιών το καλώδιο για τον καθαρισμό του αποχετευτικού δικτύου δεν περνά καλά.

  Σωστή εκτέλεση στροφή

  Σωστή εκτέλεση στροφή

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  84 − = 81