Μπάνιο γραβάτα στο μπάνιο

Μπάνιο γραβάτα στο μπάνιο

Οποιαδήποτε σημαντική ανακαίνιση των χώρων αρχίζει με την προετοιμασία των ορόφων για το φινίρισμα. Πολλοί που μόλις αγόρασαν ένα διαμέρισμα αντιμετωπίζουν το γεγονός ότι τα δάπεδα σε αυτό δεν είναι ο καλύτερος τρόπος. Οι πλάκες από σκυρόδεμα είναι ανομοιογενείς, υπάρχουν πολυάριθμες λακκούβες και λόφους, σε μερικά σημεία ακόμη και κομμάτια ενίσχυσης μπορούν να ξεφύγουν από αυτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να εκτελέσετε μια ποιοτική επίστρωση δαπέδου στο μπάνιο - εφαρμόζοντας ένα ενδιάμεσο δάπεδο που καλύπτει μεταξύ της βάσης και του φινιρίσματος.

Η συσκευή ενός ζεύκτη σε ένα μπάνιο

Το screed επιτρέπει:

 • απόκρυψη ανωμαλιών,
 • παρέχουν πρόσθετη θερμομόνωση και ηχομόνωση,
 • δημιουργεί τον απαραίτητο βαθμό τεχνολογικής απόκλισης των φύλων,
 • κατανέμει ομοιόμορφα το φορτίο στη βάση,
 • Κάνει δυνατή την απόκρυψη κάποιων επικοινωνιών,
 • σας επιτρέπει να ανεβάσετε το επίπεδο δαπέδου στο επιθυμητό επίπεδο.

Είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα δάπεδο στο μπάνιο, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε, αφού διαβάσετε το άρθρο μας, μπορείτε να διεξάγετε αυτά τα έργα χωρίς να προσελκύσετε επαγγελματίες. Πρώτον, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι είναι απαραίτητο να υπολογίσετε το ύψος του δαπέδου στο μπάνιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να είναι μερικά εκατοστά χαμηλότερα από ό, τι σε άλλα δωμάτια.

Εάν υπάρχει πλημμύρας στο μπάνιο, το νερό δεν θα πλημμυρίσει αμέσως τις άλλες εγκαταστάσεις του διαμερίσματος και θα έχετε περισσότερο χρόνο για να εξαλείψετε τις συνέπειες.

Ποιότητα επιχρίσματα στο μπάνιο

Ποικιλίες

Τα κύρια συστατικά του σφραγίσματος είναι το νερό, η άμμος, το τσιμέντο και η θρυμματισμένη πέτρα. Εάν θέλετε να ισιώσετε σημαντικές διαφορές στο ύψος του δαπέδου ή εάν το δάπεδο δεν είναι αρκετά ισχυρό και πρέπει να ενισχυθεί, το μείγμα προστίθεται με διογκωμένη άργιλο ή περλίτη.

Το τζάμι μπορεί να είναι:

 • υγρό,
 • ξηρό,
 • ημι-ξηρό.

Υγρό

Η υγρή επίστρωση θεωρείται ιδανική επιλογή για δωμάτια με υψηλή υγρασία. Όταν χρησιμοποιείτε υγρή επίστρωση, θυμηθείτε ότι το πάχος του πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 εκατοστά. Ως εκ τούτου, αν έχετε οροφές στο μπάνιο και είναι ήδη χαμηλή, δεν συνιστάται να το χρησιμοποιήσετε.

Το στρώμα στεγάνωσης μπορεί να εκτελεστεί και πάνω από μια υγρή επίστρωση (στην περίπτωση αυτή μιλάμε για μια λεγόμενη πλεκτή επίστρωση) και κάτω από αυτήν. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί επιπλέον θερμομονωτικό στρώμα κάτω από την επίστρωση. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητική επίστρωση στο μπάνιο, η οποία είναι ευαίσθητη στις παραμικρές διαφορές ύψους, ένα δάπεδο εφαρμόζεται πάνω στην επίστρωση ή αντί αυτής, μια ειδική επίστρωση που κάνει τα δάπεδα τέλεια ομαλά και ομοιόμορφα.

Υγρή επίστρωση δαπέδου στο μπάνιο

Ξηρό

Όταν χρησιμοποιείτε μια στεγνή επίστρωση στο μπάνιο, πρέπει να είστε προσεκτικοί, δεδομένου ότι είναι πιθανό ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτή η επίστρωση θα σπάσει κάτω από την επίδραση της υγρασίας. Ως εκ τούτου, στο μπάνιο, μια τέτοια στρώση σπάνια γίνεται. Επιπλέον, θα κοστίσει μια τάξη μεγέθους πιο ακριβά από άλλους τύπους επιχρισμάτων, καθώς η κατανάλωση δομικών υλικών θα αυξηθεί.

Όταν εκτελείτε μια στεγνή επίστρωση δαπέδου, τοποθετήστε πρώτα ένα στρώμα από διογκωμένη άργιλο ή μπάζα, κατόπιν το ξηρό μίγμα κατανέμεται ομοιόμορφα και τα φύλλα γυψοσανίδας που είναι ανθεκτικά στην υγρασία τοποθετούνται στην κορυφή.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων αυτού του τύπου επιχρίσματος είναι το γεγονός ότι δεν απαιτεί ειδικό κόστος εργασίας και από αυτό το διαμέρισμα θα έχει το ελάχιστο βρωμιά. Επιπλέον, δεν υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθεί πρόσθετη επικάλυψη στην κορυφή της στεγνής επίστρωσης, εκτός από την ίδια την διακοσμητική επικάλυψη.

Ξηρή γραβάτα στο μπάνιο

Ημίσκληρη

Όταν γίνεται ημι-ξηρή επίστρωση, στο διάλυμα προστίθενται ελαφριά συσσωματώματα, τα οποία μειώνουν το φορτίο στο πάτωμα μειώνοντας το βάρος της επίστρωσης και επίσης στεγνώνουν σημαντικά ταχύτερα από την υγρή επίστρωση.

Αυτή η επίστρωση θα κοστίσει περισσότερο από υγρό και απαιτεί επίσης ειδικές δεξιότητες και τη χρήση πρόσθετου εξοπλισμού. Έτσι, αρχικά πρέπει να ζυμώσετε το μείγμα με το μίγμα, ανακατεύοντας το νερό με τα απαραίτητα συστατικά στη σωστή αναλογία, και στη συνέχεια, μετά από ξήρανση, πρέπει να σκουπιστεί η επίστρωση για να απαλλαγούμε από πιθανές ανωμαλίες και προσκρούσεις.

Ημι-στεγνή γραβάτα στο μπάνιο

Υπάρχει και μια άλλη εξειδίκευση των επιχρισμάτων, η οποία βασίζεται σε ποιά στρώματα διαχωρίζουν την επίστρωση από τη βάση.

 • Αν ο ζεύκτης εκτελείται αμέσως απευθείας στη βάση, τότε είναι ένα θέμα της λεγόμενης δεσμευμένης γραβάτας.
 • Εάν χρησιμοποιείται μια διαχωριστική στρώση μεταξύ της επίστρωσης και της βάσης: μια μεμβράνη πολυαιθυλενίου ή άλλο υλικό στεγανοποίησης, τότε μια τέτοια επίστρωση ονομάζεται διαχωριστικό στρώμα.
 • Εάν ο χώρος απαιτεί επιπλέον θόρυβο ή θερμομόνωση, τοποθετείται επιπλέον στρώμα θορύβου ή θερμομονωτικής επίστρωσης μεταξύ του στρώματος και της στρώσης υδροδιαλυτών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι μια λεγόμενη πλωτή επίστρωση.

Πλωτή επίστρωση δαπέδου στο μπάνιο

Προετοιμασία υποστρώματος

Πριν από την τοποθέτηση οποιουδήποτε από τους παραπάνω τύπους σκυροδέματος, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε ένα θεμέλιο γι 'αυτό. Εάν προηγουμένως έχει ήδη γίνει μια επίστρωση στο μπάνιο, το παλιό στρώμα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς.

Βερνίκωμα - ένα μονολιθικό στρώμα, το οποίο πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια. Διαφορετικά, θα σπάσει γρήγορα και θα σας δώσει πολλά προβλήματα. Αφού αφαιρέσετε την παλιά επίστρωση, σκουπίστε προσεκτικά τα δάπεδα και καλύψτε με κονίαμα τσιμέντου όλες τις ρωγμές στη βάση, εάν υπάρχουν. Ορισμένοι κατασκευαστές συστήνουν επιπλέον την προετοιμασία της βάσης πριν από την κατασκευή του σφραγίσματος.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί εγκατάσταση και καλωδίωση των σωλήνων επικοινωνίας. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, όλες οι επικοινωνίες είναι κρυμμένες κάτω από την επίστρωση και η θέρμανση και η στεγανοποίηση έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών είναι η εγκατάσταση στεγάνωσης. Οι έμπειροι πλοίαρχοι συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουν στην μαστίχα ασφάλτου λουτρών και σε διάφορα υλικά στεγανοποίησης ρολών. Αυτή η στεγάνωση θα βοηθήσει στην προστασία όχι μόνο του δαπέδου, αλλά και των τοίχων των τοίχων, καθώς συγκρατεί τους τοίχους σε ύψος 15-20 cm από το δάπεδο.

Στεγανοποίηση δαπέδου στο μπάνιο

Μίγμα προετοιμασίας

Ανεξάρτητα από το είδος του στρώματος που θα χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστείτε πρώτα υπολογίστε τη μέση κατανάλωση του μείγματος ανά τετραγωνικό μέτρο της περιοχής και επίσης καθορίστε πόσο θα είναι παχιά η επίστρωση σε διαφορετικές θέσεις.

Ακολουθία ενεργειών:

 1. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε το επίπεδο για να βρείτε τα χαμηλότερα και υψηλότερα σημεία του δαπέδου.
 2. Στο υψηλότερο σημείο, προσθέστε το ελάχιστο ύψος της επίστρωσης, το οποίο είναι αποδεκτό σε αυτό το δωμάτιο και υπολογίστε το πάχος της επίστρωσης στο χαμηλότερο σημείο.
 3. Βρείτε την μέση τιμή και πολλαπλασιάστε την κατά το ποσό της κατανάλωσης μείγματος ανά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. τετραγωνικά μέτρα.

Εάν η διαφορά ύψους σε διαφορετικές περιοχές είναι αρκετά μεγάλη, το μείγμα πρέπει να αγοραστεί με περιθώριο. Κατά τα άλλα, ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία μαζί με το μείγμα.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε ένα μείγμα τσιμέντου για μια επίστρωση με ρυθμό ροής 13-15 kg ανά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. m σε πάχος 1 cm.

Εάν η περιοχή του μπάνιου είναι 15 τετραγωνικά μέτρα. m, και το μέσο πάχος της επίστρωσης - 5 cm, τότε θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τη μέση κατανάλωση του μείγματος 14 kg / m2 * 5 cm * 15 m2. Έτσι, τελικά, θα χρειαστείτε μόνο περίπου 1050 κιλά του μείγματος. Πρόκειται για 42 πρότυπες σακούλες βάρους 25 κιλών.

Τέτοιοι υπολογισμοί είναι εύκολο να γίνουν όταν χρησιμοποιείτε ένα έτοιμο μίγμα για το δάπεδο. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια τσιμεντοκονία, τότε πρέπει να ξεκινήσετε από το γεγονός ότι 1 μέρος τσιμέντου χρησιμοποιείται συνήθως 3 μέρη άμμου.

Η μέση κατανάλωση τσιμέντου σε τσιμεντοκονία δαπέδου σε 1 cm σε 1 m2 - 5 kg, και άμμο - 15 kg.

Αποσυναρμολόγηση του παλαιού σκυροδέματος

Τσάντες με στρώση δαπέδου

Ελαφριά επίστρωση δαπέδου

Αν σχεδιάζετε να εκτελέσετε τσιμεντοκονία, τότε είναι προτιμότερο να πάρετε το σκυρόδεμα έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση, η αξία της κατανάλωσης μίγματος τσιμέντου ή σκυροδέματος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας πρέπει να προσδιορίζεται από τον πωλητή ή τον κατασκευαστή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατασκευαστές προσθέτουν επίσης πρόσθετα πρόσθετα στο μείγμα που ελαχιστοποιούν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την παρασκευή του μείγματος. Το μείγμα παραμένει πλαστικό και εφαρμόζεται εύκολα. Οι πλαστικοποιητές για σκυρόδεμα χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση του συστήματος ενός θερμού δαπέδου στο μπάνιο.

Βυθίστε το σύστημα θέρμανσης δαπέδου στο μπάνιο

Εγκατάσταση μόνωσης θερμότητας και υγρασίας

Η μόνωση υγρασίας σε ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία είναι πάντα απαραίτητη. Υπάρχουν ποικιλίες λίπανσης, σοβάτισμα, χύτευση, ρολά και βύσματα υγρασίας-μονωτικά υλικά.

Η θερμομόνωση του δαπέδου είναι απαραίτητη σε σπίτια με κρύα βάση. Συνήθως, πρόκειται για ιδιωτικές κατοικίες, καθώς και για διαμερίσματα που βρίσκονται στα ισόγεια κτίρια.

Η ανάγκη για θερμομονωτική στρώση εξαφανίζεται σε περίπτωση που σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα "θερμού δαπέδου" στο διαμέρισμά σας. Για τη μόνωση του δαπέδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα στρώμα από διογκωμένο άργιλο, πολυστυρένιο, σκυρόδεμα από πολυστερίνη, φελλό, γυάλινο μαλλί ή ορυκτό μαλλί.

Υδρομασάζ και θερμομόνωση του δαπέδου στο μπάνιο

Εγκατάσταση φάρων

Για να κάνετε το δάπεδο του δαπέδου όσο το δυνατόν πιο επίπεδη, τοποθετήστε ειδικά φάρους - οδηγούς από το προφίλ σχήματος Τ ή από ξύλινες ράβδους. Όλοι οι φάροι θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο - όπου το ύψος της επίστρωσης πάνω από το δάπεδο θα τελειώσει. Οι φανοί μπορούν να παραμείνουν στη στρώση και μπορούν να αφαιρεθούν μετά την ολοκλήρωση της επίστρωσης. Εάν σχεδιάζετε να αφήσετε τους φάρους μέσα στην επίστρωση, πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με αντιδιαβρωτικό ή υδατοαπωθητικό παράγοντα έτσι ώστε να μην σβήσουν με το χρόνο και επειδή δεν δημιουργήθηκαν ρωγμές.

Εγκατάσταση φάρων κάτω από το δάπεδο στο μπάνιο

Στάδια εργασίας:

 • Το πρώτο μέτρο περίπου 20-25 cm από τον τοίχο. Θα υπάρχει ο πρώτος φάρος. Τα υπόλοιπα βρίσκονται περίπου 40 εκατοστά μακριά από αυτό.
 • Στον τόπο όπου σχεδιάζεται να βρίσκεται ο φάρδος, σε απόσταση από το άλλο σημείο μερικοί λόφοι τσιμέντου. Σε αυτούς ο φάρος θα κρατήσει.
 • Τοποθετήστε τους φάρους σε όλη την περιοχή του δωματίου και αφήστε το τσιμεντοκονία να σκληρύνει. Μόνο τότε προχωρήστε απευθείας στο τζάμι.

Τεχνολογία πλήρωσης

Συνιστάται η πλήρωση της επίστρωσης σε ολόκληρη την περιοχή του δωματίου.

Η λύση για την επίστρωση στη βάση νερού παγώνει μετά από 1-1,5 ώρες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εργαστούμε με αυτό με γρήγορο ρυθμό.

Η πλήρωση πραγματοποιείται με ταινίες, μεταξύ των εγκατεστημένων φάρων. Αν δεν σκοπεύετε να αφήσετε τους φάρους στο γέμισμα, τότε οι μπάντες μεταξύ τους γεμίζετε ένα. Αφού στεγνώσει το διάλυμα, οι φάροι πρέπει να αφαιρεθούν και η απόσταση μεταξύ των λωρίδων να γεμίσει με το υπόλοιπο διάλυμα.

Γεμίστε το δάπεδο με τσιμεντοκονία

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την πλήρωση του δαπέδου:

 • Η πλήρωση πρέπει να ξεκινά από την πιο μακρινή γωνία από την πόρτα εισόδου.
 • Η λύση χύνεται λίγο πάνω από το επίπεδο των φάρων, κατόπιν συμπιέζεται και ισοπεδώνεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο - τον κανόνα. Ο κανόνας τοποθετείται στους φάρους, κοντά στον τοίχο και, συνεχώς μετακινώντας από τη μια πλευρά στην άλλη, σταδιακά προχωράει προς τα εμπρός. Χρησιμοποιούνται πλεόνασμα λύσεων για την πλήρωση της επόμενης λωρίδας.
 • Οι βρεγμένες και ημι-στεγνές επιχρίσματα θα χρειαστεί να σκουπιστούν περαιτέρω μετά την έκχυση, έτσι ώστε η επιφάνεια να είναι τέλεια ομοιόμορφη. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο με το χέρι, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το εργαλείο, και χρησιμοποιώντας μια ειδική μηχανή για την τοποθέτηση δαπέδων. Η επιφάνεια του σφραγίσματος πρέπει να είναι ελαφρώς βρεγμένη με ένα πιστόλι ψεκασμού.
 • Μετά την τοποθέτηση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε για άλλη μια φορά το επίπεδο, πόσο ομοιόμορφα έχετε διανείμει την επίστρωση, αν δεν υπάρχουν πουθενά παραμορφώσεις. Εάν όλα είναι ομαλά, το κάλυμμα καλύπτεται με μεμβράνη πολυαιθυλενίου για δύο εβδομάδες, ελέγχοντας περιοδικά την κατάστασή του και διατηρώντας το κατάλληλο επίπεδο υγρασίας.
 • Μερικοί ειδικοί συμβουλεύουν στη διαδικασία χύνοντας το πάτωμα να τρυπήσει το μίγμα με μια λεπτή μεταλλική ράβδο. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο σχηματισμός κενών με αέρα στην επίστρωση, που μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ρωγμές.
 • Η πλήρης ξήρανση της επίστρωσης διαρκεί έως 28 ημέρες.

Τώρα στην πώληση είναι δυνατόν να βρεθούν μίγματα για το λεγόμενο αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο. Η συνεργασία με αυτούς είναι πολύ πιο εύκολη - δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε φάρους ή να κάνετε λείανση.

Ακολουθία ενεργειών:

 1. Το μίγμα απλώνεται στην επιφάνεια σε ομοιόμορφο στρώμα, ξεκινώντας από τη μακρινή γωνία του δωματίου.
 2. Αφού το μίγμα καλύψει την επιφάνεια του δαπέδου, πρέπει να απλώνεται ομοιόμορφα με ένα σπάτουλα ή σπάτουλα και να τρυπήσει με ένα ειδικό κύλινδρο βελόνας για να αποτρέψει την εμφάνιση φυσαλίδων αέρα στο διάλυμα.

Τέτοια μίγματα είναι πολύ πιο βολικά από τα κλασικά, αλλά θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο. Επιπλέον, σε μεγάλες περιοχές το αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο δεν είναι πολύ βολικό για χρήση - διαφορετικά, είναι απαραίτητο να οριοθετήσετε το χώρο σε διάφορους τομείς και να τα γεμίσετε σταδιακά.

Αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο στο μπάνιο

Σκλήρυνση του ανώτερου στρώματος

Κάποιοι που προσδίδουν ανθεκτικότητα στα δάπεδα χρησιμοποιούν μια επιπλέον λεγόμενη επικάλυψη - ένα ειδικό μείγμα που εφαρμόζεται πάνω από την επίστρωση για να το σκληρύνει. Αυτό το μείγμα μπορεί να έχει χαλαζία ή μεταλλικό πληρωτικό ή να περιέχει κορούνδιο.

Το κάλυμμα κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια και τρίβεται κατευθείαν μέσα στην επίστρωση. Μετά την επεξεργασία του με ένα ειδικό μείγμα.

Η χρήση του καλύμματος για την ενίσχυση της επίστρωσης είναι δικαιολογημένη αν δεν σχεδιάζετε να καλύψετε την επίστρωση με οποιαδήποτε πρόσθετη διακοσμητική επίστρωση. Αν σχεδιάζετε να τοποθετήσετε πλακάκια, έλασμα ή άλλα υλικά στο μπάνιο, δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης προσθέτων.

Τοποθέτηση πλακιδίων στην επίστρωση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

32 − = 27