Πώς να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα κυκλωμάτων σε έναν υπολογιστή – επισκόπηση προγράμματος

Χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τον υπολογιστή και τα εικονικά εργαλεία. Εδώ ήδη και να αντλήσει από τα σχέδια χαρτί δεν είναι πάντα επιθυμητό - εδώ και πολύ καιρό, δεν είναι πάντα όμορφο και δύσκολο να καθοριστεί. Επιπλέον, το πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης μπορεί να δώσει μια λίστα με τα απαραίτητα στοιχεία, προσομοίωση ενός τυπωμένου κυκλώματος, και κάποιοι μπορούν ακόμη να υπολογίσουν τα αποτελέσματα της εργασίας του. 

Ελεύθερα προγράμματα για τη δημιουργία σχεδίων

Το δίκτυο διαθέτει πολλά καλά δωρεάν προγράμματα για την κατάρτιση ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Οι επαγγελματίες της λειτουργικότητάς τους μπορεί να μην είναι αρκετοί, αλλά για να δημιουργήσουν ένα σχέδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι ή στο διαμέρισμα, οι λειτουργίες και οι λειτουργίες τους αρκούν με ένα κεφάλι. Όλοι δεν είναι εξίσου βολικοί, είναι δύσκολο να κυριαρχήσουν, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλά δωρεάν προγράμματα για την κατάρτιση ηλεκτρικών κυκλωμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας, έτσι ώστε να είναι απλό και κατανοητό.

Η ευκολότερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το κανονικό πρόγραμμα Windows Paint, το οποίο είναι διαθέσιμο σε σχεδόν οποιοδήποτε υπολογιστή. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σχεδιάσετε μόνοι σας όλα τα στοιχεία. Ένα ειδικό πρόγραμμα σχεδίων σχεδίασης σας επιτρέπει να εισάγετε έτοιμα στοιχεία στα σωστά σημεία και στη συνέχεια να τα συνδέσετε με τη βοήθεια γραμμών επικοινωνίας. Σχετικά με αυτά τα προγράμματα και μιλήστε περαιτέρω.

Ελεύθερο πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης - δεν σημαίνει κακό

Ελεύθερο πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης - δεν σημαίνει κακό. Σε αυτή τη φωτογραφία δουλεύουμε με τον Fritzing

Ηλεκτρικό σχηματικό επεξεργαστή QElectroTech

Το πρόγραμμα σχεδίασης σχεδίων QElectroTech είναι στα ρωσικά, και Russified αυτό εντελώς - το μενού, εξηγήσεις - στα ρωσικά. Εύχρηστο και διαισθητικό περιβάλλον εργασίας - ένα ιεραρχικό μενού με πιθανά στοιχεία και λειτουργίες στην αριστερή πλευρά της οθόνης και πολλές καρτέλες στην κορυφή. Υπάρχουν επίσης κουμπιά γρήγορης πρόσβασης για την εκτέλεση τυπικών λειτουργιών - αποθήκευση, εκτύπωση κ.λπ.

Ηλεκτρικό σχηματικό επεξεργαστή QElectroTech

Ηλεκτρικό σχηματικό επεξεργαστή QElectroTech

Υπάρχει ένας εκτεταμένος κατάλογος έτοιμων στοιχείων, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε γεωμετρικά σχήματα, να εισαγάγετε κείμενο, να κάνετε αλλαγές σε μια συγκεκριμένη περιοχή, να αλλάξετε κατεύθυνση σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι, να προσθέσετε γραμμές και στήλες. Σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμα με το οποίο είναι εύκολο να σχεδιάσετε ένα σχέδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, να βάλετε το όνομα των στοιχείων και των ονομαστικών αξιών είναι αρκετά βολικό. Το αποτέλεσμα μπορεί να αποθηκευτεί σε διάφορες μορφές: JPG, PNG, BMP, SVG, μπορείτε να εισάγετε δεδομένα (ανοίγματα σε αυτό το πρόγραμμα) σε μορφή QET και XML, εξαγωγή - σε μορφή QET.

Το μειονέκτημα αυτού του προγράμματος για σχέδια σχεδίασης είναι η έλλειψη βίντεο στα ρωσικά σχετικά με τον τρόπο χρήσης του, αλλά υπάρχουν πολλά μαθήματα σε άλλες γλώσσες.

Γραφικός επεξεργαστής από τη Microsoft - Visio

Για όσους έχουν τουλάχιστον μια μικρή εμπειρία με τα προϊόντα της Microsoft, δεν είναι δύσκολο να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών Visio. Αυτό το προϊόν έχει επίσης μια πλήρως Russified έκδοση, με ένα καλό επίπεδο μετάφρασης.

Τα διαγράμματα καλωδίωσης στο Visio είναι εύκολα

Τα διαγράμματα καλωδίωσης στο Visio είναι εύκολα

Αυτό το προϊόν σας επιτρέπει να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα σε κλίμακα, το οποίο είναι κατάλληλο για τον υπολογισμό του αριθμού των απαραίτητων συρμάτων. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη με σχέδια με σύμβολα, διάφορα εξαρτήματα του σχεδίου, κάνει την εργασία παρόμοια με τη συναρμολόγηση του σχεδιαστή: πρέπει να βρείτε το επιθυμητό στοιχείο και να το τοποθετήσετε στη θέση του. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να εργάζονται σε προγράμματα αυτού του τύπου, η αναζήτηση δεν παρουσιάζει καμία δυσκολία.

Στις θετικές στιγμές μπορεί να αποδοθεί η ύπαρξη αξιοπρεπούς αριθμού μαθημάτων για τη συνεργασία με αυτό το πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης και στα ρωσικά.

Ηλεκτρική πυξίδα

Ένα άλλο πρόγραμμα για την κατάρτιση κυκλωμάτων σε έναν υπολογιστή είναι η Compass Electric. Αυτό είναι ένα πιο σοβαρό προϊόν που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες. Υπάρχει μια ευρεία λειτουργικότητα, που σας επιτρέπει να σχεδιάσετε διάφορα σχέδια, διαγράμματα ροής, άλλα παρόμοια σχέδια. Όταν το σχήμα μεταφέρεται στο πρόγραμμα, διαμορφώνεται παράλληλα μια προδιαγραφή και ένα διάγραμμα συνδεσμολογίας και εκτυπώνονται για εκτύπωση.

Για να αρχίσετε να εργάζεστε, πρέπει να φορτώσετε τη βιβλιοθήκη με τα στοιχεία του συστήματος. Όταν επιλέγετε μια σχηματική εικόνα ενός στοιχείου, θα εμφανιστεί το παράθυρο, το οποίο θα περιέχει μια λίστα με τις κατάλληλες λεπτομέρειες που έχουν ληφθεί από τη βιβλιοθήκη. Ένα κατάλληλο στοιχείο επιλέγεται από αυτόν τον κατάλογο, μετά τον οποίο η σχηματική του εικόνα εμφανίζεται στην υποδεικνυόμενη θέση του κυκλώματος. Ταυτοχρόνως, εισάγεται αυτόματα ο προσδιορισμός με την αρίθμηση από άκρο σε άκρο που αντιστοιχεί στο GOST (το πρόγραμμα αλλάζει τα ίδια τα αριθμητικά στοιχεία). Ταυτόχρονα, οι παράμετροι (όνομα, αριθμός, βαθμολογία) του επιλεγμένου στοιχείου εμφανίζονται στις προδιαγραφές.

Ένα παράδειγμα ενός κυκλώματος που δημιουργήθηκε στην Ηλεκτρική Πυξίδα

Ένα παράδειγμα ενός κυκλώματος που δημιουργήθηκε στην Ηλεκτρική Πυξίδα

Γενικά, το πρόγραμμα είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο για την ανάπτυξη διαγραμμάτων συσκευών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός διαγράμματος καλωδίωσης σε ένα σπίτι ή διαμέρισμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η λειτουργικότητά του δεν θα χρησιμοποιηθεί σχεδόν ποτέ. Και ένα ακόμα θετικό σημείο: υπάρχουν πολλά μαθήματα βίντεο με το Compass-Electric, οπότε δεν θα είναι δύσκολο να το καταφέρετε.

Πρόγραμμα DipTrace - για σχεδίαση μονογραμμικών διαγραμμάτων και κεφαλαίων

Αυτό το πρόγραμμα είναι χρήσιμο όχι μόνο για σχέδια σχεδίασης ενέργειας - όλα είναι απλά, αφού χρειάζεται μόνο ένα κύκλωμα. Είναι πιο χρήσιμο για την ανάπτυξη πλακετών, καθώς έχει μια ενσωματωμένη λειτουργία μετατροπής ενός υπάρχοντος κυκλώματος σε ένα κύκλωμα για μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος.

Για να ξεκινήσετε την εργασία, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, πρέπει πρώτα να φορτώσετε τις βιβλιοθήκες στον υπολογιστή σας με τη βάση στοιχείων. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεκινήσετε την εφαρμογή Schematic DT, μετά από την οποία μπορείτε να κάνετε λήψη των βιβλιοθηκών. Μπορούν να μεταφορτωθούν στον ίδιο πόρο, όπου θα πάρετε το πρόγραμμα.

Μετά τη λήψη της βιβλιοθήκης, μπορείτε να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το σχήμα. Πρώτον, μπορείτε να "σύρετε" τα απαραίτητα στοιχεία από τις βιβλιοθήκες στον χώρο εργασίας, να τα αναπτύξετε (αν είναι απαραίτητο), να τα κανονίσετε και να τα συνδέσετε. Αφού το κύκλωμα είναι έτοιμο, αν είναι απαραίτητο, επιλέξτε τη γραμμή "μετατρέψτε στη σανίδα" στο μενού και περιμένετε λίγο. Η έξοδος θα είναι μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος με τη διάταξη στοιχείων και γραμμών. Μπορείτε επίσης να δείτε την εμφάνιση του τελικού πίνακα σε 3D.

Πρόγραμμα δωρεάν προγράμματος ProfiCAD για την κατάρτιση του ηλεκτρικού σχεδίου

Ελεύθερο πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης ProfiCAD - μία από τις καλύτερες επιλογές για master master. Είναι εύκολο στη χρήση, δεν απαιτεί την παρουσία ειδικών βιβλιοθηκών στον υπολογιστή - έχει ήδη χωρητικότητα 700 στοιχείων. Εάν δεν επαρκούν, μπορείτε να ανανεώσετε εύκολα τη βάση. Το απαιτούμενο στοιχείο μπορεί απλά να "τραβηχτεί" στο πεδίο, εκεί για να αναπτυχθεί στην επιθυμητή κατεύθυνση, να ρυθμιστεί.

Ένα παράδειγμα χρήσης του ProfiCAD για την σχεδίαση ηλεκτρικών κυκλωμάτων

Ένα παράδειγμα χρήσης του ProfiCAD για την σχεδίαση ηλεκτρικών κυκλωμάτων

Αφού σχεδιάσετε το διάγραμμα, μπορείτε να πάρετε έναν πίνακα συνδέσεων, ένα λογαριασμό υλικών, μια λίστα καλωδίων. Τα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν σε μία από τις τέσσερις πιο κοινές μορφές: PNG, EMF, BMP, DXF. Ένα ωραίο χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος είναι ότι έχει χαμηλές απαιτήσεις υλικού. Συνήθως λειτουργεί με συστήματα από τα Windows 2000 και τα υψηλότερα.

Αυτό το προϊόν έχει μόνο ένα μειονέκτημα - δεν υπάρχει βίντεο σχετικά με τη χρήση του στα ρωσικά. Αλλά η διεπαφή είναι τόσο ξεκάθαρη που μπορείτε να την καταλάβετε μόνοι σας, ή να παρακολουθήσετε ένα από τα "εισαγόμενα" βίντεο για να κατανοήσετε τη μηχανική του έργου.

 Πληρωμή, η οποία πρέπει να δαπανηθεί

Εάν συχνά πρέπει να εργαστείτε με ένα πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης, αξίζει να εξετάσετε μερικές πληρωμένες εκδόσεις. Τι είναι καλύτερα; Έχουν ευρύτερη λειτουργικότητα, μερικές φορές πιο εκτεταμένες βιβλιοθήκες και πιο προσεγμένη διασύνδεση.

Απλό και βολικό sPlan

Εάν δεν θέλετε πραγματικά να καταλάβετε τις λεπτές αποχρώσεις της εργασίας με προγράμματα πολλαπλών επιπέδων, εξετάστε την πρόπτωση του sPlan. Έχει μια πολύ απλή και διαισθητική συσκευή, έτσι σε μια ώρα και μισή εργασία θα είστε ελεύθεροι να πλοηγηθείτε.

Όπως συμβαίνει σε τέτοια προγράμματα, απαιτείται βιβλιοθήκη στοιχείων, μετά την πρώτη εκκίνηση, πρέπει να φορτωθούν πριν από την έναρξη της εργασίας. Στο μέλλον, αν δεν μετακινήσετε τη βιβλιοθήκη σε άλλη τοποθεσία, η ρύθμιση δεν είναι απαραίτητη - η παλιά διαδρομή προς αυτήν χρησιμοποιείται από προεπιλογή.

Το πρόγραμμα σχεδίασης SPlan και η βιβλιοθήκη του

Το πρόγραμμα σχεδίασης SPlan και η βιβλιοθήκη του

Αν χρειάζεστε ένα στοιχείο που δεν βρίσκεται στη λίστα, μπορείτε να το σχεδιάσετε και στη συνέχεια να το προσθέσετε στη βιβλιοθήκη. Είναι επίσης δυνατό να εισαγάγετε ξένες εικόνες και να τις αποθηκεύσετε, εάν είναι απαραίτητο, στη βιβλιοθήκη.

Από άλλες χρήσιμες και απαραίτητες λειτουργίες - αυτόματη αρίθμηση, η δυνατότητα αλλαγής της κλίμακας του στοιχείου περιστρέφοντας τον τροχό του ποντικιού, έναν χάρακα για μια πιο κατανοητή κλίμακα. Σε γενικές γραμμές, ένα ευχάριστο και χρήσιμο πράγμα.

Micro-Cap

Αυτό το πρόγραμμα εκτός από την κατασκευή ενός κυκλώματος οποιουδήποτε τύπου (αναλογικό, ψηφιακό ή μεικτό) σας επιτρέπει να αναλύσετε τη λειτουργία του. Ορίστε τις αρχικές παραμέτρους και λάβετε τα δεδομένα εξόδου. Δηλαδή, μπορείτε να προσομοιώσετε τη λειτουργία του κυκλώματος υπό διαφορετικές συνθήκες. Μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία, διότι, κατά πάσα πιθανότητα, είναι πολύ ευχαριστημένος από τους δασκάλους και τους μαθητές.

Το πρόγραμμα Micro-Cap διαθέτει ενσωματωμένες βιβλιοθήκες που μπορούν να αναπληρώνονται με μια ειδική λειτουργία. Κατά το σχεδιασμό του ηλεκτρικού κυκλώματος, το προϊόν αναπτύσσει αυτόματα τις εξισώσεις του κυκλώματος και υπολογίζει επίσης σύμφωνα με τις καθορισμένες ονομαστικές αξίες. Όταν αλλάζει η ονομαστική τιμή, οι παράμετροι εξόδου αλλάζουν αμέσως.

Ένα πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης ισχύος και όχι μόνο - περισσότερο για να προσομοιώσουν τη δουλειά τους

Ένα πρόγραμμα για σχέδια σχεδίασης ισχύος και όχι μόνο - περισσότερο για να προσομοιώσουν τη δουλειά τους

Τα ονομαστικά στοιχεία μπορούν να είναι σταθερά ή μεταβλητά, ανάλογα με διάφορους παράγοντες - θερμοκρασία, χρόνος, συχνότητα, κατάσταση ορισμένων στοιχείων του κυκλώματος κλπ. Όλες αυτές οι επιλογές υπολογίζονται, τα αποτελέσματα δίνονται σε μια βολική μορφή. Αν υπάρχουν τμήματα στο διάγραμμα που αλλάζουν την εμφάνιση ή την κατάσταση - LED, ρελέ - όταν προσομοιώνουν την εργασία, αλλάζουν τις παραμέτρους και την εμφάνισή τους λόγω της κινούμενης εικόνας.

Το πρόγραμμα για την κατάρτιση και την ανάλυση των προγραμμάτων Micro-Cap κατέβαλε, στην αρχική - αγγλόφωνη, αλλά υπάρχει και μια Russified έκδοση. Το κόστος του σε μια επαγγελματική έκδοση - περισσότερο από χίλια δολάρια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει επίσης μια δωρεάν έκδοση, ως συνήθως με μειωμένα χαρακτηριστικά (μικρότερη βιβλιοθήκη, όχι περισσότερα από 50 στοιχεία στο σχέδιο, μειωμένη ταχύτητα). Για οικιακή χρήση είναι αρκετά κατάλληλη και αυτή η επιλογή. Είναι ωραίο ότι λειτουργεί καλά με οποιοδήποτε σύστημα των Windows από Vista και 7 και άνω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 5