Σφαιρικά (θολωτά) σπίτια: δομές, χαρακτηριστικά διάταξης

Οι σφαιρικές κατοικίες του θόλου είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό - τα μαργαριτάρια, οι μολύνσεις, τα wigwams κ.λπ. - βασισμένη στην αρχή αυτή. Διακρίνονται από την υψηλή σταθερότητα και την ευκολία της ανέγερσής τους, η οποία έχει κερδίσει τη δημοτικότητα των προγόνων μας. Όμως, τα σπίτια με τρούλο στην καθαρή μορφή τους, σαν ένα φαινόμενο σύγχρονης κατασκευής, δεν εμφανίστηκαν πολύ πριν - περίπου κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Όταν ο Αμερικανός επιστήμονας Fuller αποσυνθέτει τη δομή του θόλου σε απλές μορφές - τρίγωνα, από τα οποία συχνά συναρμολογείται ολόκληρη η κατασκευή. Υπό την έννοια αυτή, πολλά σφαιρικά σπίτια χτίζονται σήμερα. 

Dome σπίτια: τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά τους

Ένας θόλος ή σφαιρικό σπίτι είναι το όνομα μιας τεχνολογίας κτιρίου. Στην πραγματικότητα, το όνομα αντικατοπτρίζει την ιδιαιτερότητα της κατασκευής κατοικιών αυτού του τύπου - το σπίτι δεν είναι ορθογώνιο, αλλά γίνεται με τη μορφή ημισφαιρίου. Μάλλον - με τη μορφή ενός πολυεδρικού, που πλησιάζει στην εμφάνιση στη σφαίρα.

Αυτή η φόρμα αντέχει καλύτερα τα φορτία ανέμου και χιονιού, με ίσο σημείο κτιρίου με ορθογώνιο, έχει περισσότερο χρήσιμο χώρο. Αλλά σε ένα τέτοιο σπίτι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ένα ορθογώνιο ή τετράγωνο δωμάτιο. Τουλάχιστον μία πλευρά, αλλά θα είναι άνιση. Αυτό περιπλέκει τη διάταξη, διακόσμηση, επιλογή και εγκατάσταση επίπλων. Πιθανότατα, το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος της κατάστασης, θα πρέπει να κάνουν "κατόπιν παραγγελίας", σύμφωνα με τα δικά τους μεγέθη και σκίτσα.

Τα σπίτια Dome έχουν αναγνωρίσιμη εμφάνιση

Τα σπίτια Dome έχουν αναγνωρίσιμη εμφάνιση

Τα σπίτια Dome χτίζονται, κυρίως στην τεχνολογία wireframe, έτσι ώστε η κατασκευή να είναι εύκολη. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ξυλεία ή μεταλλικούς σωλήνες, είναι επενδεδυμένο με υλικό κατασκευής φύλλων (κόντρα πλακέ, OSB). Ανάμεσα στις στήλες του πλαισίου τοποθετείται θερμαντήρας (διογκωμένο πολυστυρένιο, ορυκτό μαλλί, αφρώδες γυαλί, οικολογικά υλικά όπως γιούτα, αποξηραμένα φύκια κ.λπ.). Δηλαδή, εκτός από την ασυνήθιστη μορφή, δεν υπάρχουν ειδήσεις, επιλέγονται υλικά όπως για ένα συμβατικό σκηνικό.

Τα θολωτά σπίτια είναι επίσης κατασκευασμένα από μονολιθικό οπλισμένο σκυρόδεμα. Αλλά αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται σπάνια, ειδικά στη χώρα μας, όπου το πριστή ξυλεία, κατά καιρούς, είναι φθηνότερη. Αν λάβουμε επίσης υπόψη την ανάγκη για καλή θερμομόνωση του σκυροδέματος θόλου, η αντιδημοκρατία του γίνεται κατανοητή.

Με τους σκελετούς των θολωτών σπιτιών, δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν δύο τεχνολογίες με τις οποίες συλλέγονται: ένας γεωδαιτικός και ένας στρουθιονικός θόλος. Έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή σας.

Γεωδομικό θόλο

Ο θόλος χωρίζεται σε τρίγωνα, από τα οποία συναρμολογείται το πολυεδρικό. Η ιδιαιτερότητα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι σε ένα σημείο συγκλίνουν πολλοί δοκοί. Για να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη στερέωση τους, χρησιμοποιούνται σύνδεσμοι - ειδικές συσκευές από χάλυβα, οι οποίες επιτρέπουν την αξιόπιστη σύνδεση των στοιχείων της δομής στήριξης. Κάθε ένας από τους συνδέσμους κοστίζει από 600 έως 1500 ρούβλια ($ 10-25).

Σφαιρικά (θολωτά) σπίτια: δομές, χαρακτηριστικά διάταξης

Ένας γεωδαιτικός θόλος για ένα σφαιρικό σπίτι είναι χτισμένος με βάση τρίγωνα

Δεδομένου ότι ο αριθμός των συνδέσεων υπολογίζεται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες, η παρουσία τους επηρεάζει σημαντικά το κόστος κατασκευής. Εκείνοι που σκοπεύουν να χτίσουν ένα τρούλο σπίτι με τα χέρια τους, προσπαθήστε να κάνετε χωρίς συνδετήρες ή να τα κάνετε μόνοι σας. Οι λόγοι είναι κατανοητοί, αλλά αν η ισχύς της σύνδεσης είναι ανεπαρκής, το κτίριο κάτω από το φορτίο μπορεί να καταρρεύσει. Έτσι με την εξοικονόμηση σε αυτόν τον κόμβο πρέπει να είστε πολύ, πολύ ακριβής.

Συνδέσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση δοκών ενός γεωδαιτικού θόλου

Συνδέσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση δοκών ενός γεωδαιτικού θόλου

Με την ευκαιρία, όταν χρησιμοποιείτε ξύλινα δοκάρια υπάρχει μια τεχνολογία μη συνδετήρα, αλλά η συναρμολόγηση τέτοιων μονάδων απαιτεί υψηλό επίπεδο ξυλουργικής και ακριβή εκτέλεση. Και όμως: δεν είναι τόσο αξιόπιστοι όσο οι συνδέσεις σε μεταλλικούς συνδετήρες.

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου πλαισίου είναι μια σταθερή κατασκευή. Κατά την καταστροφή του 35% των στοιχείων ο θόλος δεν καταρρέει. Αυτό δοκιμάζεται σε σεισμικά ενεργές περιοχές, με τυφώνες. Αυτή η σταθερότητα σας επιτρέπει να αφαιρέσετε εύκολα έναν αριθμό jumper. Δηλαδή, το άνοιγμα κάτω από την πόρτα, τα παράθυρα μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, σχεδόν σε οποιοδήποτε μέγεθος. Το μόνο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι τα παράθυρα θα είναι τριγωνικά. Σε αυτή την κατασκευή από αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει. Για πολλούς, αυτό είναι ένα κρίσιμο μειονέκτημα.

Τα τρίγωνα είναι σαφώς ορατά σε έτοιμα σπίτια

Τα τρίγωνα είναι σαφώς ορατά σε έτοιμα σπίτια

Ένα άλλο χαρακτηριστικό - κατά τη συναρμολόγηση του πλαισίου, χωρίς αποκόλληση, έχει καλή αντίσταση στις καταπονήσεις στη συστροφή, αλλά δεν αντιλαμβάνεται πολύ οριζόντια φορτία. Επομένως, το πλαίσιο συλλέγεται αρχικά εντελώς και μόνο τότε καλύπτεται.

Στρατοδοτικός θόλος

Οι θολωτές κατοικίες αυτής της κατασκευής συναρμολογούνται από τμήματα τραπεζοειδούς σχήματος. Δηλαδή, τα θραύσματά της μοιάζουν περισσότερο με ορθογώνια ή τετράγωνα. Αυτή η δομή επιτρέπει τη χρήση πόρτας και παραθύρων με τυποποιημένο σχεδιασμό. Για πολλούς, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Το μείον του statodesian θόλου είναι ότι είναι δυνατή η αφαίρεση των δομικών στοιχείων μόνο μετά από προσεκτικό υπολογισμό και ενίσχυση των παρακείμενων δομών. Έτσι, η μεταφορά μιας πόρτας ή ενός παραθύρου, η αλλαγή μεγέθους είναι δυνατή μόνο αφού υπολογιστεί η μεταβολή της φέρουσας ικανότητας αυτού του τμήματος ή ακόμα και του θόλου ως συνόλου.

Stratodezichesky θόλο αποτελείται από θραύσματα, όπως ένα ορθογώνιο (τραπέζι με μια ελαφρά μεροληψία των πλευρών)

Stratodezichesky θόλο αποτελείται από θραύσματα, όπως ένα ορθογώνιο (τραπέζι με μια ελαφρά μεροληψία των πλευρών)

Υπάρχει αυτή η τεχνολογία και το δικό της χαρακτηριστικό κατασκευής. Το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί με την τοποθέτηση των ραφιών. Δηλαδή, η δεύτερη σειρά ραφιών συναρμολογείται μόνο μετά την περικοπή της πρώτης, της τρίτης σειράς - μετά το δεύτερο ραμμένο με φύλλο υλικό κ.λπ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε μια ημιτελή μορφή - χωρίς αποκόλληση - το πλαίσιο έχει μεγάλη ικανότητα φόρτωσης για κατακόρυφα φορτία και δεν είναι πολύ ανθεκτικό στα φορτία στρέψης. Μόλις τα άκρα είναι επενδυμένα, γίνεται πολύ σταθερό και αξιόπιστο.

Σε αντίθεση με ένα γεωδαιτικό θόλο, δεν απαιτείται σύνδεσμος στρώματος για την κατασκευή ενός στρώματος. Τα κατακόρυφα μέρη του πλαισίου συνδέονται με κλειδαριές ειδικού σχήματος. Οι οριζόντιες γέφυρες στερεώνονται με μια πλάκα, η οποία στερεώνεται με μπουλόνια, κάτω από τις οποίες τοποθετείται το μεταλλικό κάλυμμα.

Οι τραπεζοειδείς κατασκευές στήριξης καθιστούν δυνατή την κατασκευή βεράντα

Οι τραπεζοειδείς κατασκευές στήριξης καθιστούν δυνατή την κατασκευή βεράντα

Υπάρχει μια ακόμα απόχρωση που επηρεάζει το κόστος του τρούλου. Κατά την κοπή υλικού φύλλου για το στρωματοποιημένο θόλο, υπάρχουν περισσότερα μοσχεύματα από ό, τι με τη γεωδαιτική συσκευή. Αυτό αυξάνει σε κάποιο βαθμό το κόστος των υλικών. Αλλά αντισταθμίζονται από το γεγονός ότι τα παράθυρα και οι πόρτες χρησιμοποιούνται σε ένα τυποποιημένο σχέδιο, είναι φθηνότερα από τα τριγωνικά. Ως αποτέλεσμα, το κόστος ενός θόλου διαφορετικών τεχνολογιών δεν είναι πολύ διαφορετικό.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Με το γεγονός ότι το θολωτό σπίτι φαίνεται ασυνήθιστο, κανείς δεν θα υποστηρίξει. Εάν θέλετε να έχετε ένα σπίτι ή μια ντάκα "όχι όπως όλοι οι άλλοι" και δεν έχετε τίποτα ενάντια στην κατασκευή σπιτιών πλαισίου, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτή την τεχνολογία. Η λύση είναι πραγματικά μη τυποποιημένη. Επιπλέον, λένε, οικονομικά. Το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ξεκινά από $ 200. Αλλά, όπως γνωρίζετε, αυτή είναι η ελάχιστη τιμή. Αυτή είναι μια οικονομική επιλογή.

Αυτό είναι επίσης ένα θολωτό σπίτι

Αυτό είναι επίσης ένα θολωτό σπίτι

Πλεονεκτήματα των θολωτών κατοικιών

Εκτός από την ασυνήθιστη εμφάνιση, τα πλεονεκτήματα των σφαιρικών σπιτιών είναι τα εξής:

 • Βέλτιστη χρήση του χώρου. Τα δωμάτια αποκτούνται με μέγιστη επιφάνεια δαπέδου και πολύ μικρότερη οροφή. Δηλαδή, ο αχρησιμοποίητος χώρος πάνω από το κεφάλι είναι μικρότερος.
 • Η μικρότερη εξωτερική επιφάνεια των τοίχων σε σύγκριση με τις τυποποιημένες ορθογώνιες δομές.
 • Λιγότερη επιφάνεια - λιγότερη θερμότητα διασκορπίζεται το χειμώνα και απορροφάται από θερμότητα το καλοκαίρι. Δηλαδή, το περιεχόμενο αυτών των κατοικιών είναι πιο οικονομικό.

  Οι κατακρημνίσεις σε μεγάλες ποσότητες δεν συσσωρεύονται - πέφτουν ή αποστραγγίζονται

  Οι κατακρημνίσεις σε μεγάλες ποσότητες δεν συσσωρεύονται - πέφτουν ή αποστραγγίζονται

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 73 = 81