Tachogenerator στο πλυντήριο (αισθητήρας, αισθητήρας Hall)

Tachogenerator στο πλυντήριο (αισθητήρας, αισθητήρας Hall)

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν πολλά για το σχεδιασμό του πλυντηρίου. Οι συνηθισμένοι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν πού να συνδέουν τους εύκαμπτους σωλήνες, να φορτίζουν τα ρούχα και να γεμίζουν με απορρυπαντικό. Αλλά όταν το styralka αποτυγχάνει απροσδόκητα και δεν μπορεί να αναμένεται επαγγελματική βοήθεια για κάποιο λόγο, η στοιχειώδης γνώση των αρχών της δράσης και των βασικών μηχανισμών της συσκευής μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας πούμε για το tadhodchik - ένα σημαντικό στοιχείο των σύγχρονων πλυντηρίων ρούχων. Θα μάθετε τι είναι, ποιες λειτουργίες εκτελεί και ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν μαζί του.

δυσλειτουργία με το πλυντήριο ρούχων

Αρχή λειτουργίας

Εξωτερικά η συσκευή είναι μεταλλικός δακτύλιος με δύο καλώδια συνδεδεμένα σε αυτήν. Συνδέεται στον άξονα περιστροφής του ηλεκτροκινητήρα. Λόγω της περιστροφής του τελευταίου, εφαρμόζεται τάση στον ταχοενισχυτή, ο οποίος σχηματίζεται υπό την επίδραση ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Η ισχύς της τάσης εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα περιστροφής του άξονα: όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση.

Ο ταχογεννήτης παρέχεται στο πλυντήριο ακριβώς για να μετρήσει την ταχύτητα του κινητήρα - υπολογίζεται μέσω της ισχύος της τάσης. Οι πληροφορίες από τον αισθητήρα τροφοδοτούνται στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου.

κολλητών

Αισθητήρα Hall

Πού βρίσκεται;

Όπως έχουμε ήδη πει, ο ρυμουλκούμενος είναι ένα στοιχείο του κινητήρα του πλυντηρίου που βρίσκεται σε έναν περιστρεφόμενο άξονα. Είναι αρκετά εύκολο να το εντοπίσετε, αλλά γι 'αυτό θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε εν μέρει το styralka. Ο κινητήρας βρίσκεται στο κάτω μέρος της συσκευής για να φτάσετε σε αυτό, πρέπει να μετακινήσετε τη μονάδα μακριά από τον τοίχο και να αφαιρέσετε το πίσω πλαίσιο (ξεβιδώστε τα συνδετικά στοιχεία και συνδέστε το κάλυμμα με ένα λεπτό κατσαβίδι). Βρείτε τον κινητήρα δεν είναι δύσκολο: είναι μια συσκευή που συνδέεται με μια τροχαλία (περιστρεφόμενος τροχός) μέσω ενός ιμάντα κίνησης. Στον άξονα του ηλεκτρικού κινητήρα θα δείτε ένα μεταλλικό δακτύλιο - αυτό είναι το tachogenerator.

tachogeneration

Συμπτώματα της δυσλειτουργίας του tachodchik

Το γεγονός ότι ο ταχογεννήτης είναι ελαττωματικός και χρειάζεται να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί μπορεί να αναγνωριστεί από μια σειρά χαρακτηριστικών:

  • υπάρχουν αιχμηρές αλλαγές στην ταχύτητα περιστροφής του τυμπάνου.
  • όταν περιστρέφεται, το τύμπανο περιστρέφεται πολύ πιο αργά από ό, τι θα έπρεπε.
  • κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, η ταχύτητα του τυμπάνου είναι ουσιαστικά μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.
  • στο τέλος του πλυσίματος, αφαιρείτε το πλύσιμο που δεν έχει συμπιεστεί ή είναι εντελώς υγρό από το τύμπανο.

προβλήματα στο τύμπανο

Πώς να ελέγξετε;

Επαληθεύστε τη δυσλειτουργία (ή, αντιστρόφως, τη δυνατότητα συντήρησης) του tachogenerator ελέγχοντας την κατάσταση αυτής της συσκευής. Θα αποτελείται από διάφορα στάδια:

Εξαγωγή ηλεκτρικού κινητήρα. Για να το κάνετε αυτό, ξεβιδώστε τα μπουλόνια που το στερεώνουν και αποσυνδέστε τα καλώδια που έρχονται σε αυτό. Το βίντεο του καναλιού "Euromaster" δείχνει πώς να πυροβολήσει τον κινητήρα.

Μέτρηση της αντίστασης στα καλώδια του αισθητήρα. Πριν από όλα, πρέπει να αφαιρέσετε τα καλώδια από τη θύρα και μόνο στη συνέχεια να προχωρήσετε στις μετρήσεις. Παράγονται με τη βοήθεια ενός πολύμετρου, που μεταφράζεται σε λειτουργία ωμόμετρου. Κανονικά, η αντίσταση του αισθητήρα θα πρέπει να είναι περίπου 60 ohms.

Μέτρηση τάσης στον ταχογεννήτη. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε επίσης ένα πολύμετρο, αλλά θα πρέπει να το αλλάξετε στην κατάλληλη λειτουργία. Για να έχετε ακριβή δεδομένα, πραγματοποιώντας μετρήσεις, πρέπει να μετακινηθείτε με μη αυτόματο τρόπο. Καθώς η ταχύτητα αυξάνεται, η ανάγνωση του οργάνου θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη.

πολυμέτρου για τον έλεγχο του ταχογεννήτη

Έλεγχος της αξιοπιστίας της στερέωσης. Εάν τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι εντός των ορίων του κανόνα, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν άλλο λόγο για τη δυσλειτουργία της συσκευής. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλώς στερεωμένο. Αν τα βιδώματα που στερεώνουν το σώμα τους χαλαρώσουν, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες δυσλειτουργίες στη λειτουργία της συσκευής.

διάφορους τύπους συνδετήρων

Αντικατάσταση της ελαττωματικής συσκευής

Η αντικατάσταση της ελαττωματικής συσκευής γίνεται με την ακόλουθη σειρά:

  • αποσυνδέστε την καλωδίωση από τους συνδέσμους (αν αυτό δεν έγινε κατά τη διάρκεια των μετρήσεων).
  • αφαιρέστε το πλαστικό ή μεταλλικό καπάκι του ταχογεννήτη, το οποίο συνήθως στερεώνεται με ένα απλό μάνδαλο.
  • Ξεβιδώστε τους συνδετήρες στους οποίους είναι τοποθετημένος ο φορέας ετικετών.
  • αφαιρούμε την αποτυχημένη συσκευή και την τοποθετούμε στη θέση της.

νέα ταχογεννήτρια

Συμβουλές

  • Πολλοί σύγχρονοι κατασκευαστές πλυντηρίων ρούχων εξοπλίζουν τα εργαλεία τους με ένα είδος tachogenerator που ονομάζεται "Hall αισθητήρας". Τοποθετείται απευθείας στο πλυντήριο και είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο. Παρόμοιες συσκευές υπάρχουν σε πλυντήρια LG, Indesit, Bosch, Samsung (αλλά όχι σε όλα τα μοντέλα).
  • Μερικές φορές δεν προκύπτουν προβλήματα με την ταχύτητα περιστροφής του τυμπάνου λόγω θραύσης του ταχοενισχυτή, αλλά για λιγότερο σοβαρούς λόγους.

Πριν αποσυναρμολογήσετε το πλυντήριο για αντιμετώπιση προβλημάτων, προσέξτε την κατάσταση του κουμπιού που ξεκινά τη λειτουργία περιστροφής. Εάν είναι μπλοκαρισμένο, η αιτία των αποτυχιών είναι πιθανότατα σε αυτό.

πιέζοντας το κουμπί

λειτουργία πλυντηρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 17