Kami memilih mesin kimpalan penyongsang

Mempunyai rumah atau pondok persendirian, dari semasa ke semasa anda perlu mengasah sesuatu. Setiap kali membayar perkhidmatan kepada tukang las adalah mahal, terutamanya kerana banyak kerja tidak memerlukan kelayakan khas. Kemudian ada keinginan untuk membeli mesin kimpalan dan belajar bagaimana memasaknya sendiri. Cara paling mudah untuk mempelajari kimpalan pada mesin kimpalan penyongsang. Mereka dikawal secara elektronik, yang mana ia mempunyai beberapa fungsi yang sangat memudahkan kehidupan seorang pengasah baru. Unit-unit ini membolehkan anda mendapatkan jahitan berkualiti walaupun tanpa banyak pengalaman. Sekarang ini perkara kecil: anda perlu belajar cara memilih penyongsang kimpalan.

Bagaimana untuk memilih penyongsang kimpalan untuk sebuah rumah, jika terdapat lusinan jenama?

Bagaimana untuk memilih penyongsang kimpalan untuk rumah atau vila, jika terdapat berpuluh-puluh jenama?

Perihal kategori dan harga

Semua mesin kimpalan inverter kimpalan MMA yang bekerja dengan elektrod lebur boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

 • Isi Rumah - untuk penggunaan berkala dan kerja mudah. Sekiranya anda tidak merancang pembinaan secara besar-besaran, anda perlu peranti sekali setiap dua hingga tiga bulan untuk membetulkan sesuatu, mengimpal, dan sebagainya, maka sumber kerja kumpulan agregat ini cukup. Ini adalah mesin kimpalan yang paling murah. Mereka menelan belanja 3-5 ribu atau lebih, mereka dibebaskan di China.
 • Profesional - untuk jam kerja setiap hari. Ini adalah pilihan bagi mereka yang akan menggunakan penyongsang dalam pengeluaran atau merancang pembinaan besar-besaran: membina sebuah rumah atau rumah, mengimpal pagar logam dan tangga. Kos unit ini ialah 300-400 $.

Masih ada kelas perantaraan - separuh profesional. Dengan ciri-ciri dan harga mereka kira-kira di tengah-tengah. Ia adalah pilihan yang baik bagi mereka yang suka membuat sesuatu, tetapi juga seperti alat yang baik. Semua penggredan sangat bersyarat, tetapi jika anda memberitahu penjual tentang kelas apa yang anda ingin mempunyai peranti itu, dia akan memahami dan menawarkan beberapa pilihan.

Pelbagai walaupun di kedai bangunan biasa boleh diletakkan dalam kebuntuan, dan khusus ...

Pelbagai, walaupun di kedai binaan biasa, boleh ditumpangkan, dan dalam ...

Terdapat juga inverter kimpalan sejagat atau gabungan. Mereka boleh memasak dalam beberapa mod, salah satunya biasanya kimpalan arka elektrik manual. Unit-unit ini diklasifikasikan sebagai profesional, mudah untuk serba boleh - ada yang mungkin bekerja sebagai pemotong, dan masak di dalam gas lengai, menjadikannya lebih mudah untuk mengimpal logam nipis dan keluli tahan karat. Peralatan ini berguna, jika anda juga mempunyai kereta - anda boleh melakukan perbaikan sendiri, dan juga memasak setiap "perkara kecil" dalam isi rumah.

Ditentukan dengan ciri-ciri

Pilih kategori harga - ia bagus, tetapi anda juga perlu mengambil spesifikasi teknikal. Pertama, tentukan bekalan kuasa. Jika anda memilih unit untuk kegunaan peribadi di rumah atau di kampung, kemungkinan besar, anda lebih berpuas hati dengan bekalan kuasa 220 penyongsang V. Welding terdapat dari 380, tetapi tidak di rumah seseorang yang mempunyai sumber-sumber tersebut. Dan jika ada, pilih tiga fasa penyongsang. Mereka lebih kecil, tetapi mereka juga wujud.

Semasa kimpalan

Bagaimana untuk memilih penyongsang kimpalan untuk spesifikasi teknikal? Dalam kes ini, teruskan dari produk dan ketebalan mereka, yang mana anda bercadang untuk bekerja. Pertama sekali, pilih arus kimpalan maksimum, yang boleh memberi unit. Imax yang ditunjuk, unit ukuran - Amps.

Terdapat hubungan yang jelas antara ketebalan logam yang anda ingin bekerja dan semasa yang diperlukan untuk kimpalan. Hubungan ini ditunjukkan dalam jadual.

Diameter elektrod, mm Ketebalan logam, mm Semasa kimpalan, Amps
1.5 mm 1,2 - 2,0 mm 30 - 75 A
2.0 mm 1.5 - 3.0 mm 40 - 100 A
2.5 mm 1.5 - 5.0 mm 50 - 120 A
3.0 mm 2.0 - 12.0 mm 100 - 150 A
4.0 mm 4,0 - 20, mm 120 - 200 A
5.0 mm 10 - 40 mm 170 - 270 A

Sekiranya anda memasak logam hitam (sudut, saluran, dan lain-lain) dengan ketebalan tidak lebih daripada 1 cm, ia cukup untuk penyongsang menghasilkan 160-180 Amperes. Jika sekurang-kurangnya dari semasa ke semasa, adalah perlu untuk bekerja dengan ketebalan yang lebih besar, kita memerlukan arus sehingga 200 ampere. Lembaran besi tebal daripada 2 cm dalam kehidupan seharian tidak digunakan di mana-mana, jadi 220-250 ampere untuk rumah atau kotej adalah payudara yang jelas. Ianya tidak perlu overpay untuk kuasa yang tidak perlu, adalah lebih baik jika wang yang dibelanjakan untuk pembelian unit di atas kelas (atau topeng bunglon yang baik, tanpa yang pengimpal orang baru akhirat).

Di samping ujian kimpalan, anda juga memerlukan sarung tangan pelindung dan topeng tukang las. Pendatang baru dalam kimpalan disyorkan topeng-bunglon

Di samping ujian kimpalan, anda juga memerlukan sarung tangan pelindung dan topeng tukang las. Pendatang baru dalam kimpalan disyorkan topeng-bunglon

Imin semasa minimum diperlukan apabila mengimpal dengan penyongsang logam nipis. Jika anda perlu memasak keluli atau keluli tahan karat sehingga 2 mm tebal, anda perlu memanaskan bahagian-bahagian yang dikimpal sesedikit mungkin. Di sini juga arus minimum diperlukan. Sebagai peraturan, batas bawah peraturan ialah 10 A, tetapi terdapat unit dengan kurang daripada 30-40 A di atasnya. Mereka baik untuk kes itu, jika untuk operasi "nipis" anda mempunyai peralatan khas (contohnya, peranti semiautomatik pengelasan).

Ia juga penting untuk mengatur penyesuaian amperage. Ia boleh dilangkah atau licin. Pelarasan licin adalah lebih baik - ia membolehkan anda memilih cara operasi yang lebih tepat untuk setiap logam dan elektrod.

Voltan tanpa beban

Ciri ini diukur dengan peralatan tanpa beban. Diiktiraf sebagai Uxx, unit pengukuran - Volt (V). Ia menentukan betapa mudahnya untuk menyalakan arka yang dikimpal dan betapa stabilnya arka itu. Julat nilai ialah 40-90 V. Semakin tinggi voltan pemalar dinyatakan, semakin mudah untuk mengelas.

Ciri-ciri teknikal Fubag dalam 160 penyongsang kimpalan. Voltan tanpa beban boleh digambarkan seperti berikut

Ciri-ciri teknikal Fubag dalam 160 penyongsang kimpalan. Voltan tanpa beban boleh digambarkan seperti berikut

Bekalan voltan

Seperti yang telah disebutkan, kebanyakan penyongsang dikuasakan oleh 220 V. Tetapi pada rangkaian Rusia voltan lebih atau kurang stabil dikekalkan hanya di bandar-bandar besar. Di kawasan luar bandar, voltan 190 V adalah baik. Tetapi mesin kimpalan penyongsang begitu baik sehingga mereka tidak dapat menandingi voltan bekalan. Mereka secara senyap-senyap direbus pada 180-190 V, dan beberapa model dan pada 150 V boleh "menarik" diameter 3 mm elektrod.

Sekiranya voltan anda di kampung rendah, beri perhatian kepada penunjuk ini. Ia ditetapkan biasanya sebagai "ketegangan" dan sengkang melekatkan minimum dan nilai maksimum: contohnya 150-245 V. Kadang-kadang dilihat entri: 220 + 10% -30%. Ini bermakna unit biasanya akan mendidih jika voltan bekalan adalah dalam julat 154 V kepada 244 V (220 V - 30% = 154 V, dan 220 + 10 = 244% B).

Mod pengendalian pada arus maksimum

Sekiranya anda bekerja pada arus tertinggi, maka unit tersebut akan membolehkan masa untuk disejukkan. Iaitu, masak untuk seketika, beristirahat sebentar. Jurang ini dianggap selama 10 minit, ditunjukkan dalam data teknikal sebagai "MF pada arus maksimum", diukur dalam peratus -%.

Sebagai contoh, jika ciri adalah PV pada arus maksimum 40%, ia bermakna bahawa dalam masa 10 minit 4 anda boleh memasak, dan 6 menunggu mesin sejuk. Ciri-ciri biasa dianggap sekurang-kurangnya 50-60%, baik - 70% dan lebih tinggi.

Ciri-ciri teknikal kimpalan inverter TORUS-165 MASTER (Torus 165 Master)

Ciri-ciri teknikal kimpalan inverter TORUS-165 MASTER (Torus 165 Master)

Sila ambil perhatian bahawa keperluan ini terpakai hanya kepada arus maksimum, atau dekat dengannya. Tiada henti paksa di arus sederhana atau rendah. Anda masih perlu menukar elektrod atau kedudukan dari semasa ke semasa, bergerak bahagian. Jadi akan ada jeda.

Itulah semua parameter teknikal yang diperlukan. Sekarang anda tahu cara memilih penyongsang kimpalan mengikut ciri-ciri. Tetapi itu bukan semua. Terdapat juga fungsi tambahan. Bagi pemula, mereka boleh menjadi sangat berguna. Dan masih beberapa pilihan boleh mempengaruhi pilihan.

Fungsi tambahan mesin kimpalan penyongsang

Kehadiran atau ketiadaan fungsi perkhidmatan tidak kritikal, tetapi sangat memudahkan kehidupan, terutamanya untuk pemula. Set mereka biasanya standard:

 • HOT START - menjejaskan penyingkiran arka. Pada pencucuhan dorongan tambahan diberi, yang menjadikannya mudah untuk memulakan kimpalan.
 • "Arc dan Fast Furious" - ARC FORCE - apabila elektrod menghampiri logam, kimpalan semasa secara automatik meningkat. Ini tidak membenarkan elektrod tersekat.
 • "ANTI-STICK" - ANTI STICK - mencabut kuasa apabila melekat elektrod, menghidupkan selepas ia dimatikan. Fungsi yang selesa, terutamanya yang berkaitan dengan pengimpal yang baru.

Masih ada beberapa ciri yang berguna. Sebagai contoh, petunjuk dan penutupan automatik apabila terlalu panas. Ini adalah tambahan yang berguna - anda tidak boleh selalu mengikut masa, atau penunjuk terlalu panas. Shutdown automatik menyimpan dari pembakaran dan pembaikan mahal.

Mesin kimpalan untuk kimpalan arka elektrik manual membolehkan memasak hampir semua logam, kecuali untuk berwarna

Mesin kimpalan untuk kimpalan arka elektrik manual membolehkan memasak hampir semua logam, kecuali untuk berwarna

Memberi perhatian kepada pembungkusan: sebagai tambahan kepada mesin kimpalan biasanya pritanov kabel (kadang-kadang ia boleh ditanggalkan, kadang-kadang tidak bergerak), dua kabel kimpalan - satu dengan klip untuk lampiran kepada bahan kerja, kedua - dari pemegang elektrod. Adalah lebih baik jika kabelnya ringan, fleksibel dan panjang. Tetapi kemewahan itu tidak selalu. Kebanyakan kabel kerja mempunyai panjang kira-kira 2 meter, yang tidak selalu mudah. Apabila memeriksa kabel, perhatikan bagaimana ia dimeterai, dipateri (lebih baik) atau diapit / diapit.

Beri perhatian kepada ketersediaan tempoh jaminan, serta seberapa dekat dengan rumah / dacha anda adalah pusat servis terdekat. Ketiadaan rangkaian perkhidmatan adalah tanda amaran. Ini bermakna bahawa walaupun dengan kerosakan jaminan, anda akan membaikinya sendiri, untuk wang. Jangan anda menghantar untuk membaiki peranti itu melalui separuh daripada negara kita yang agak besar ...

Bagaimana untuk memilih pengeluar penyongsang kimpalan

Sekarang anda tahu cara memilih penyongsang kimpalan mengikut spesifikasi. Tugas yang paling sukar kekal: untuk memilih jenama peranti, atau sebaliknya, pengeluar.

Mesin kimpalan Cina atau?

Dalam kategori penyongsang kimpalan isi rumah, hampir semua unit datang dari China. Terdapat jenama yang sama sekali tidak diketahui oleh sesiapa, terdapat beberapa tahun kerja dan memperoleh kuasa tertentu. Jenama Cina terkenal, sebagai peraturan, peralatan yang dihasilkan oleh kilang padu yang dilengkapi dengan peralatan moden.

"Pemilik" jenama ini adalah orang Eropah, Amerika dan juga Rusia, dan kemudahan pengeluaran terletak di China. Skim ini telah lama dibina dan terkenal. Kerana baru-baru ini, dalam uraian peranti muncul dua garis: "tempat kelahiran merek" dan "negara pengilang." Panggil inverters ini "Cina" seperti, dan tidak betul, tetapi mereka dibuat di sana. Secara umum, terpulang kepada anda.

Dikenali di pasaran untuk mesin kimpalan penyongsang Cina bukan harga terendah. Tetapi mereka diperiksa, dan kebanyakan mereka mempunyai rangkaian kedai perkhidmatan atau kontrak perbaikan dengan beberapa perkhidmatan yang sama. Berikut adalah beberapa jenama sedemikian yang pada dasarnya mempunyai ulasan yang baik:

   • Inverter kimpalan Resanta. Tanah air jenama itu adalah Latvia, pengeluarnya adalah China. Terdapat tiga penguasa:
    • SAI - model dengan arus kimpalan maksimum dari 140 A hingga 250 A, bekalan voltan dari 170 V hingga 250 V. Harga 6,5 ​​ribu rubel untuk AIS 140, sehingga 14 ribu rubel. untuk model 250 ampere.
    • SAI PN - model beroperasi pada voltan dikurangkan - dari 150 V. Harga dari 11 ribu rubel. untuk unit 160 ampere, sehingga 18-19000 rubel untuk kapasiti 250 ampere.
    •  SAI K - model kompak yang kurang berat dan dimensi, dan ciri-ciri seperti AIS. Pada harga 7.3 ribu rubel setiap 160 ampera, sehingga 12 ribu rubel setiap 250 A.

     Inverter kimpalan Resanta, SAI, PN (undervoltage) dan K (padat)

     Inverter kimpalan Resanta garis SAI, Mon (undervoltage) dan K (padat) (Untuk meningkatkan saiz gambar, klik padanya dengan butang tetikus kanan)

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked *

     29 + = 35