Odabiremo elektrode za inverter za zavarivanje

Za početnike, izbor elektroda može biti problem: postoji više od 200 marki s različitim svojstvima, svrhom i karakteristikama. Oko 100 maraka pogodno je za ručno zavarivanje elektrolučno s inverter uređajima. Nemoguće je reći o svima njima, da, za početak, nije potrebno. Samo kratko navedite glavne vrste i o tome koje su elektrode za inverter zavarivanje prikladnije za početnike. Također ćemo raspraviti o tome koji promjer treba uzeti i kako postaviti struju za zavarivanje metala različitih debljina.

Što je elektroda i za što se koristi premaz?

Elektroda je komad metalne žice s posebnim prevlačenjem. Tijekom zavarivanja jezgra se topi iz temperature luka. Istodobno se premaz opeklina i otapa, stvarajući zaštitni oblak plina oko područja zavarivanja - zavarene kupelji. On blokira pristup kisiku koji se nalazi u zraku. Tijekom spaljivanja prevlake, dio toga prolazi u tekuće stanje i pokriva tanki sloj rastaljenog metala, štitići i od interakcije s kisikom. Dakle, prevlaka daje kvalitetnu šav.

Elektroda za zavarivanje sastoji se od jezgre i zaštitnog premaza

Elektroda za zavarivanje sastoji se od jezgre i zaštitnog premaza

Bilo koja elektroda prije početka zavarivanja je pregledana: premaz ne smije imati čips. Inače, nećete postići jednoliki zagrijavanje i kvalitetnu šav. Također obratite pozornost na vrh elektrode: debljina premaza mora biti jednaka sa svih strana. Zatim će luk izaći u sredinu. Inače će biti pomaknut. Za zavarivače s iskustvom to je neustrašivo, ali za početnike može stvoriti opipljive probleme.

Potrebno je pratiti vlagu premaza. Neki od njih s vrlo visokom vlagom upali su se vrlo slabo (na primjer, SSSI). U svezi s ovom "kapricioznosti" premaza treba ih čuvati na suhom mjestu, osiguravajući, ako je moguće, zapečaćeni paket. Možete staviti kutiju u vrećicu, pa čak staviti i nekoliko vrećica soli, koje su u kutijama za cipele.

Ne morate kupiti mokra elektrode: naravno, možete ih osušiti, ali njihova svojstva će se istodobno smanjivati. Ako se i dalje dogodi da su elektrode vlažne, mogu se sušiti u uobičajenoj pećnici za kućanstvo na niskim temperaturama (obično su navedene na pakiranju). Drugi je način da ga stavite u suhu, dobro prozračenu prostoriju dugo vremena.

Prevlaka (zaštitna prevlaka) elektroda može biti: bazična, rutilna, celuloza i kisela

Prevlaka (zaštitna prevlaka) elektroda može biti: bazična, rutilna, celuloza i kisela

Vrste premaza i njihove osobine

Postoje samo četiri vrste premaza:

 • Glavni.
 • Rutil.
 • Kiselo.
 • Celuloze.

Glavni (SSSI) i celulozni premazi prikladni su samo za DC zavarivanje. Oni se mogu koristiti na kritičnim šavovima: stvaraju snažnu, elastičnu šav, otporna na udarne opterećenja.

Elektrode za zavarivanje više od 200 maraka, oko 100 ih se može koristiti za ručno zavarivanje elektrolučno

Elektrode za zavarivanje više od 200 maraka, oko 100 ih se može koristiti za ručno zavarivanje elektrolučno

Druga dva (rutilna i kiselinska) mogu raditi u zavarivanju s izmjeničnim i izravnim strujama. Ali kiselinski premaz je vrlo otrovan: moguće je raditi u zatvorenom prostoru samo ako je radno mjesto opremljeno sa prisilnim nacrtom.

Rutilna prevlaka ima zelenkasto ili plavu boju, elektrode su lagano zapaljene. Oni su dobro osvijetljeni čak i ako pretvarač ima mali napon u praznom hodu (za pouzdano paljenje glavnog premaza potrebna je dobra strujna naponska karakteristika, kako odabrati inverter aparat za zavarivanje, pročitajte ovdje). Kod zavarivanja s rutilnim elektrodama (MP-3), metal se ne gasi gotovo, ali ima puno troske i ostavlja nelagodu: potrebno je raditi s čekićem.

Možda ćete biti zainteresirani za zavarivanje sjenice od metalne cijevi ili kako napraviti šupljinu na okviru iz cijevi.

Kako odabrati elektrode za zavarivanje invertera

Prije svega, odabran je sastav jezgre: trebao bi biti sličan vrsti metala za zavarivanje. U kućanstvu su najčešće korišteni konstrukcijski čelici. To je ista žica i trebala bi biti elektroda. Ponekad još morate kuhati nehrđajući čelik. Tada bi se jezgra također trebala nalaziti od nehrđajućeg čelika, a za visokotlačne i toplinske otporne materijale izrađene od metala s istim karakteristikama.

Sve radove na kući ili na gradilištu mogu koristiti samo nekoliko robnih marki elektroda:

 • IR-3
 • SSSI 13/55
 • ANO 21
 • OK 63,34

Poznati su mnogi od najboljih elektroda za početnike koji rade s inverterskim strojevima za zavarivanje: lakše je raditi, a istovremeno omogućuju zavarivanje kvalitetnih šavova čak i bez značajnog iskustva. Ispod su karakteristike i opća primjena tih potrošnih materijala, koje mnogi stručnjaci smatraju dobrim elektrodama za pretvarač. U svakom slučaju, često se preporučuje novinarima za dobivanje iskustva.

Elektrode s rutilnim premazom MR 3

To je možda najpopularniji među novonastalim zavarivačkim elektrodama za pretvarače: SSSI 13/55

To je možda najpopularniji među novonastalim zavarivačkim elektrodama za pretvarače: SSSI 13/55 (Da biste povećali veličinu slike, kliknite je desnom tipkom miša)

Najčešće se predlaže početak uparivanja zavarenih spojeva s MR-3 elektrodom. Oni se lako zapaljuju, čak i uz ne-vrlo dobru ampulansku karakteristiku stroja za zavarivanje, daju dobru zaštitu zavarene kupke, omogućuju vam jednostavno upravljanje položajem. Ako se elektroda ne zapali, zatim ga kalcinirate na temperaturi od 150-180 ° tijekom 40 minuta.

Primijenjena u uređajima s promjenjivom (zavarivačkim transformatorima) i s izravnom strujom (ispravljači i pretvarači zavarivanja). Invertori su obično spojeni na polaritetu suprotnom (+ na elektrodi). Prikladno za bilo koju vrstu šavova, osim vertikalno odozgo prema dolje.

Za vrste strojeva za zavarivanje pročitajte ovdje. 

Elektrode MP 3 nisu hirovite prema kvaliteti zavarenih površina. Mogu raditi čak i na netretiranim, zahrđalim i vlažnim dijelovima. Zavarivanje se obavlja srednjim (2-3 mm) ili kratkim lukom.

Vrlo je važno za početnike zavarivače značajka MP3 3: oni su dobro "držite" luk, oni rade jednostavno. Za to, ne svi profesionalci poput ove marke: oni se nazivaju bengalski svjetla. Previše su tiho kuhali: za dobro zagrijavanje potrebno je lagano kretanje. To što profesionalci ne vole, početnici su ono što im je potrebno. Pokušajte početi učiti zavarivanje s MP3. Trebali biste to učiniti.

Promjer LEZ MR-3 elektroda, mm Duljina, mm Preporučena struja zavarivanja, A Tare težine kg Cijena, trljati
2.0 250 40-60 A 1.0 146
2.5 300 60-100 A 1.0 120
3 350 70-100 A 1.0 95
4 450 80-170 A 1.0 91
5 450 130-210 A 1.0 91

SSSI 13/55 s osnovnim premazom

Poželjne elektrode za pretvarač SSSI 13/55

Poželjne elektrode za pretvarač SSSI 13/55 (Za povećanje veličine slike kliknite ga desnim gumbom miša)

To su najčešće korištene i popularne elektrode s glavnim premazom. Preporučuju se za zavarivanje ugljika i niskolegiranih čelika. Prikladno za povezivanje kritičnih struktura. Šavovi su izdržljivi da utječu na opterećenja i plastičnu, dobro podnose niske temperature.

Nedostatak tih elektroda je da se oni upali samo kada inverter ima dovoljno veliku brzinu praznog hoda (iznad 70 V). Drugi značajan nedostatak: visoki zahtjevi za čišćenje i obradu zavarenih metala. Ako hrđa, prašina, ulje ili drugi kontaminanti ostaju na rubu, šav će biti porozan.

Rad s SSSI 13/55 moguć je samo na strojevima za zavarivanje u DC, uključujući pretvarače, s obrnutom polarnostom (+ primjenom na elektrodu) i kratkim lukom (kako bi se vrh elektrode približio zavarenoj površini). Minimalni napon u otvorenom krugu iznosi 65 V.

Promjer elektrode SSSI 13/55 (proizvođač "Mezhgosmetiz") Duljina elektroda, mm Preporučena struja zavarivanja, A Maloprodajna cijena paketa, rub
2.0 250 30-60 A
2.5 300 40-70 A 127 rubalja
3 350 80-100 A 116 rubalja
4 450 130-160 A 111 rubalja
5 450 180-210 A 110 rub

ANO 21

Ova vrsta elektroda s rutilnim premazom dizajnirana je za rad s ugljikovim čelicima male debljine. (Za zavarivanje tankih metala, pročitajte ovdje.) Kad ih koristite, luka se lako zapaljuje (uključujući i tijekom ponovljenog paljenja), šava je fino ljuštena (od valova male veličine), troska se lako odvaja. Elektrode ANO 21 mogu se koristiti za zavarivanje vodovodnih ili plinskih cijevi.

Pokušajte raditi na elektrodama pretvarača ANO 21

Pokušajte raditi na elektrodama pretvarača ANO 21

Oni rade s izmjeničnom strujom i istosmjernom strujom polariteta. Zavarivanje zahtijeva toplinsku obradu: oni su kalcinirani na 120 ° C tijekom 40 minuta.

Promjer, mm Donji položaj elektroda Vertikalni položaj elektrode Stropna pozicija elektrode
2 trenutačna snaga 50-90 A trenutna snaga 50-70 A trenutna snaga 70-90 A
2.5 trenutni intenzitet 60-110 A trenutni intenzitet 60-90 A trenutačna čvrstoća 80100 A
3 trenutna čvrstoća 90-140 A trenutna snaga 80-100 A trenutna čvrstoća 100-130 A

Elektrode za nehrđajući čelik OK 63.34

Ako trebate zavariti nehrđajući čelik, pokušajte s OK 63.34. Također mogu kuhati konstrukcijske čelike. To stvara šav s plitkim valom s glatkim prijelazom na glavnu površinu metala. Količina troske je mala, lako se bori.

Ova elektroda je dobra za zavarivanje vertikalnih šavova i metala 6-8 mm, prolazi od vrha do dna. Pogodan za višeprolazni zavareni stezni i preklopni spojevi. Radi s konstantnom i izmjeničnom strujom bilo kojeg polariteta, minimalni napon praznog hoda je 60 V.

Elektrode za zavarivanje OK 63.34

Elektrode za zavarivanje OK 63.34

Za zavarivanje, još uvijek trebate masku. Da biste lakše radili, uzmite masku za zavarivanje - kameleon. 

Kako odabrati promjer elektrode, kako ga spojiti i kako postaviti struju

Odabir marke elektroda za pretvarač nije sve. Čak i ako ste odlučili, ostaju najmanje tri pitanja:

 • što promjer elektroda treba koristiti prilikom zavarivanja;
 • što tekuće postaviti;
 • na koji izlaz "+" ili "-" za povezivanje elektrode.

O svemu u redu. Počnimo s kojim promjerom elektroda treba za zavarivanje. Općenito, preporuča se da počnete s debljinom metala za zavarivanje: za male debljine, elektroda se uzima s promjerom iste veličine kao metal. Ako kuhate metal od 3 mm debljine, elektrode imaju istu veličinu. Ako kuhate nešto deblji, uzmite 4 mm. Ali bit će teško raditi s velikim elektrodama za početnike. Započnite zavarivati ​​debljinom metala 3-4 mm. Da biste to učinili, upotrijebite elektrode 3 mm ili kao "trojka".

Opće preporuke za izbor promjera elektroda, ovisno o debljini metala

Opće preporuke za izbor promjera elektroda, ovisno o debljini metala

S obzirom na način na koji izlaz za spajanje elektroda. U tehničkim specifikacijama na pakiranju najvjerojatnije je naznačeno za koju polaritet je namjena elektroda. Povratnom vezom na pozitivni izlaz, spojite elektrodu, do negativnog pričvršćivača koji se pričvršćuje na dio. S izravnom polarizacijom, na dio se postavlja plus, a na elektrodu se primijeni minus. Kako izgleda na inverteru zavarivanja, prikazanoj na fotografiji.

Izravni i obrnuti polaritet priključka na pretvorniku za zavarivanje

Izravni i obrnuti polaritet priključka na pretvorniku za zavarivanje

Koja je razlika između ove dvije vrste veze? Drugi smjer ima struju elektrona. Kao što znate, elektroni prelaze s "minus" na "plus". Stoga se kod zavarivanja zagrijava element koji je spojen na "+". Promjenom načina povezivanja, možete kontrolirati intenzitet grijanja metala.

Razmotrimo neke situacije. Na primjer, imate elektrodu od 3 mm, metal od 2 mm. Ako se detalji "+" mogu spaliti. Stoga je u ovom slučaju bolje koristiti obrnuti polaritet, pri čemu će se elektroda zagrijavati više. Ako želite zavarivati ​​istu troku s metalom od 6 mm, bolje je to učiniti na ravnom polaritetu: tako će se metal dublje zagrijati i zavarivanje će biti trajnije.

Kako odabrati pretvarač zavarivanja pročitajte ovdje. Možda ste zainteresirani za izgradnju ograde valovitih ploča.

Trenutačna čvrstoća tijekom zavarivanja

Općenito, kod postavljanja elektroda, struja zavarivanja za pretvarač se postavlja ovisno o promjeru korištene elektrode. Općenito, postoje preporuke za svaki paket, ali možete ih učiniti bez njih: za svaki milimetar promjera potrebno 20-30 Ampere struje. Izgleda prilično širok raspon, ali onda morate razmotriti kako ćete staviti šav: sa ili bez. Za zavarivanje bez odvajanja primjenjuju se niže struje, s većim strujama s odvajanjem.

Kakvu struju treba kuhati na različitim elektrodama (opće preporuke, samo odabir prema iskustvu)

Kakvu struju treba kuhati na različitim elektrodama (opće preporuke, samo odabir prema iskustvu)

Na primjer, za promjer od 3 mm elektrode se dobiti na nazivne struje 60A do 90 A. U stvarnosti, rade u rasponu od 30 do 140 ampera ampera. Kada zavarivanje bez odstupanja izlagati struje reda 70-90 A, uz stopu - 90-120 A. Ovi parametri mogu „šetnja” u oba smjera: ovisi također o brzini vrha elektrode na marke i „prinos” zavarenog čelika zavarivanjem poziciju (za vertikalne i horizontalne šavove stavljaju malo manje, za strop - čak i manje).

Općenito, čak i struje koje preporučuje proizvođač daleko su od zahtjeva. Počnite s njima, a zatim pokupite tako da možete udobno raditi i šav je dobar. Trebali biste dobiti kvalitativnu vezu, a odnos struje i brzinu kretanja koju odaberete eksperimentalno. Na taj način, vodite po stanju zavarene kupelji. To je vaš glavni pokazatelj kvalitete.

O tome kako pravilno kuhati pretvarač zavarivanje, pročitajte ovdje.

Pogreške koje se mogu dogoditi tijekom zavarivanja

Pogreške koje se mogu dogoditi tijekom zavarivanja

Sada znate ne samo kako odabrati elektrode za inverter zavarivanje, ali i kako ih spojiti, koji promjer ih je potrebno za ovaj posao, i kako odabrati struju za svaku vrstu elektroda i šav. Sada razgovarajmo malo o držačima za elektrode.

Držači za elektrode

Na jednom od kabela za zavarivanje nalazi se držač (držač) u koji je umetnuta elektroda za zavarivanje. Oni su od dvije vrste:

 • s gumbom za pokretanje, elektroda se automatski pričvršćuje u njima kada otpustite ključ s oprugom, pustit će se kada ga pritisnete;
 • navojem - ručka je zakrivljena i nepovezana, otpuštanje ili stezanje umetnute jezgre elektroda.

Koji je bolji? Riješiti vas, ali slučajnim pritiskom na gumb, možete pustiti elektrodu tijekom zavarivanja. Ništa strašno se ne događa u isto vrijeme, ali to je neugodno ...

Prilikom odabira držača elektroda, važno je obratiti pažnju na trenutnu snagu prema kojoj je dizajnirana. Odaberite maksimalni parametar dostupan za vaš aparat za zavarivanje.

Kako spojiti kabel na držač elektrode za zavarivanje s navojem s navojem prikazan je u videu.

Nedostatak držača škljocanja je u tome što, s vremenom, opruga koja utisne jezgra elektrode oslabljena, kontakt se pogoršava. Moramo staviti novi. Kako to učiniti na traci držača-odjeće u videu.

Nije teško spojiti držač elektroda za zavarivanje. Samo postoji jedna nijansa: s čestim radom, kabel za zavarivanje je gumiran po rubu. Možete, naravno, skratiti kabel i perezadelat tome, ali ne uvijek žele smanjiti čak 10-20 cm. Da bi se to izbjeglo, dobiti crijevo koje ima unutarnji promjer jednak ili malo manji od vanjskog promjera zavara kabela. Odrežite mali komad od njega - centimetara 15 inča i rezati zajedno. Sada ga možete staviti na kabel, podignuti ga i popraviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 8