Cum să faci un iaz în țară, în grădină, lângă casă

La cabană sau în apropierea casei există de obicei trei locuri preferate pentru recreere: o verandă, un foișor, un leagăn și un iaz. Chiar și un mic iaz ca un magnet trage în jur. Apa fascineaza chiar si in cantitati mici ... iar iazul cu mainile proprii poate fi construit in cateva ore. Dar acesta este un mic iaz artificial. A construi unul mare va necesita atât bani, cât și timp.

Unde să săpați

Cel mai bine este să te uiți la mici iazuri artificiale de sus. Prin urmare, dacă există o depresie corespunzătoare pe site, este mai bine să o faceți aici. Există, totuși, în această și în partea negativă: trebuie să ridicați marginea bolului mai sus, astfel încât apa de ploaie să nu intre înăuntru. A doua opțiune este de a veni cu un sistem de evacuare a apei (deasupra iazului pentru a realiza un sistem de drenare).

Dacă există o cheie undeva pe amplasament, este logic să se facă un iaz natural, săpăturile sau adâncimea bolului existent, așezarea pietruitelor sau a pietrelor de la granițele sale, plantarea plantelor. Brook, care este sigur în acest caz este, de asemenea, poate ridica, de stabilire a pietruită sale de margine, înecându-le în pământ îmbibat cu apă, veți adăuga mai multă putere mal, va fi capabil de a planta iubitoare de plante de umiditate între ele.

Nu toată lumea de pe site are un lux atât de mult ca un flux sau o cheie. Este necesar să se facă rezervoare artificiale. Cu un design adecvat, nu arata mai rau decat cele naturale.

Cum sa faci un iaz artificial cu un castron (fara film)

Cel mai simplu și mai rapid mod de a face un rezervor artificial în țară este de a îngropa castronul finit în sol, decorând și zadekorirovav marginea ei. Bolurile sunt din plastic - gata făcute în diferite forme, dimensiuni și culori (mai ales albastru, verde și negru).

Forma bolurilor pentru iazurile mici de pe amplasament poate fi diferită

Forma bolurilor pentru iazurile mici de pe amplasament poate fi diferită

Construcția unei grădini de plastic sau a unui iaz de țară nu este o sarcină ușoară. Iată instrucțiunea pas cu pas:

 • Este necesar să excavați săpăturile în formă de castron. Dacă formularul este foarte non-standard, îl puteți întoarce cu susul în jos în locul instalării, puteți schița ceva cu un contur (cel puțin prinsă cu o lopată). Bowl este luat în lateral, excavarea este săpată. Ar trebui să fie puțin mai mare - puțin mai larg, dar nu mai adânc. Marginile trebuie să fie pe un nivel cu solul sau ușor protuberante. Dacă se dovedește a ridica un pic de marginea va fi chiar mai bine: în timpul ploii nu va deveni apă murdară.
 • După atingerea adâncimii dorite, partea inferioară este egalizată în orizont: este înclinată mai întâi cu o lopată, apoi compactată, iar banda excesă este îndepărtată cu o bară uniformă. Suprafața trebuie să fie plană și rigidă: plasticul trebuie să aibă un suport bun. În cazul în care solul este slab (zgură), puteți turna 5-10 cm de nisip, umed și berbec.
 • Următoarea etapă este instalarea unui castron în carieră. Dacă fundul a fost făcut chiar, marginile bolului vor deveni exact la orizont. Acum, spațiul care este lăsat între peretele castronului și groapă trebuie să fie umplut cu sol sau nisip și bine manipulat.
 • Acum este de până la proiectare: instalarea este terminată, puteți turna apă.

În ceea ce privește această tehnologie a construit un iaz în curtea cu iluminat, uita-te în acest fotoreport (poți flip galerie foto tine, făcând clic pe miniaturile de mai jos).

Dar nu întotdeauna și nu peste tot există posibilitatea de a adăuga în mod constant și de a devia apă în iaz. Apoi, veți planta fie plante care o vor purifica, fie o vor schimba periodic.

Iaz din vechea baie

Nu este necesar să cumpărați o ceașcă. Orice capacitate poate fi utilizată. Chiar și o baie veche. Se pare foarte bine. Toate acțiunile sunt aceleași, prima groapă de săpat, pune o baie, care se uită mai departe la seria următoarelor fotografii. Pe ei un iaz dintr-o baie veche se transformă într-un loc fermecător.

Bazinul din anvelopa auto (cu film)

Mini-iazul poate fi fabricat dintr-o anvelopă veche, sau mai degrabă dintr-o anvelopă. Cu cât este mai mare, cu atât este mai mare iazul. Cel mai dificil lucru din această afacere este să tăiați o parte laterală. Dacă rezultatul este margini ascuțite, trebuie să fie tratate cu șmirghel. A doua sarcină cea mai dificilă este de a săpa o groapă de dimensiuni corespunzătoare. Aceasta conchide dificultățile. Restul este destul de ușor.

Instalat în anvelopa îngropată în carieră, acoperită pe marginea pământului, se strânge bine. De asemenea, pământul sau nisipul este turnat, fundul este nivelat. Luați o bucată de film din polietilenă densă, puteți să vă împachetați în jumătate și să acoperiți rezervorul rezultat. Nu încercați cu fermitate: toarnă apă, va răspândi filmul în sine.

În loc de polietilenă, puteți face un film banner (există firme de publicitate care fac publicitate în aer liber) sau o piesă specială pentru piscine și iazuri. Ele sunt mult mai puternice (dar mai scumpe).

Capetele lipicioase ale filmului sunt înfășurate în jurul pereților iazului, decorați cu pietre. Dispozitivul iazului este terminat, în continuare - decorarea și plantarea plantelor. Vedeți cum să faceți un iaz dintr-o anvelopă într-un fotoreport.

Cu siguranță nu este nimic complicat într-un astfel de dispozitiv. Un astfel de rezervor în casă poate fi construit de oricine are propriile mâini, iar investițiile sunt minime.

În general, mini-iazurile sunt făcute din vase, butoaie, vase, chiar ghivece de flori. Principalul lucru este că ar trebui să existe un corp și nu este foarte greu să-l aranjezi: treptat vine experiența. Le-au pus în grădină, la dacha, lângă casă. Este posibil să trageți apă, să faceți o scurgere, să fie plantată sub copaci, de exemplu, sau arbuști. Și frumusețe și beneficii în același timp.

Despre elementele de bază ale designului peisajului citiți aici.

Efectuarea unui iaz cu un film

Creând acest iaz artificial din film, repetați aproape exact lucrările descrise mai sus, numai fără a instala bolul:

 1. marchează forma iazului viitor;
 2. săpat o groapă, formând, dacă este necesar, cornișe;
 3. curățați partea inferioară a obiectelor ascuțite: rădăcini, pietre etc .;
 4. nivelul malurilor din iaz;
 5. folie hidroizolantă expandată;
 6. umple iazul cu apă;
 7. fixați marginile filmului;
 8. dekoriruete.

Lacul Dacha, creat de această tehnologie, poate avea deja dimensiuni mai solide. Punctul important: pe terenul liber pentru a face doar o groapă și pune filmul nu va funcționa. Trebuie să vină niște activități pentru consolidarea coastei. În acest caz, fie va trebui să puneți castronul, fie să faceți o construcție mai gravă - din cărămidă sau beton. Apoi, ia în considerare exemple de cât de ieftin de a face un iaz de film.

Primul proiect: nivelul laturilor cu solul

Opt pasi simpli si iazul la cabana este construit. Cum să excavați și să echipați iazul din țară, face ca acesta să arate ca un aspect natural în fotoreportaj.

Al doilea proiect: laturile sunt ridicate

Cea de-a doua versiune a iazului auto-făcut în primele etape este construită aproape la fel de bine ca prima. Numai după ce adâncimea groapă a atins forma, părțile au fost ridicate, așezate pe marginea cărămizii și betonate. Sa dovedit a fi un iaz cu fețe ridicate. De asemenea, a fost realizat un sistem de circulație a apei. Acesta este prezentat în figura de mai jos.

Cum sa faci un iaz cu pompa pentru un pârâu. Aranjamentul său este un pic mai complicat, dar rezultatul este mai decorativ

Cum sa faci un iaz cu pompa pentru un pârâu. Aranjamentul său este un pic mai complicat, dar rezultatul este mai decorativ

După cum puteți vedea, acest iaz este mai multi-strat și volumul său este mai grav. Dacă doriți să aveți un iaz, deși, ar fi de mărime medie și de a construi în același timp, o ceașcă serioasă, puteți face acest lucru după cum se arată mai jos: se toarnă nisip a creat o groapă, acoperit cu geotextil, și a pus doar pe partea de sus a filmului. Geotextile distribuie uniform încărcătura și nu permite germinarea plantelor. Acest lucru este valabil mai ales dacă construiți un iaz în grădină și există arbuști sau arbori în apropiere.

Despre cum să faci o fântână cu mâinile tale citiți aici. 

Proiecte serioase: din caramida si beton

Dacă doriți să aveți un iaz mare în țară și doriți să-l construiți singur, va trebui să studiați tema construirii piscinelor. În primul rând, construcția de boluri - una la una, repetă toate etapele. Chiar și formele sunt uneori făcute treptat. Este adevărat că băncile nu decorează cu plante și nu le plantează în bazinul însăși ... Dar procesul de construcție propriu-zis, cu armare, tencuială, impermeabilizare este același. În plus, sistemul de alimentare cu apă și de purificare a apei este similar. Cu excepția faptului că metodele chimice de curățare nu sunt folosite în iazuri, dar se pot folosi filtre, agrafe și ultraviolete.

În general, un iaz mare nu este o plăcere scumpă. Iar costul necesită doar construirea, dar și menținerea unui iaz mare într-o stare normală: filtrele trebuie curățate în mod regulat și schimbă cartușele sau umpluturile. Dar plăcerea, bineînțeles ...

Despre organizarea și construirea cascadei pe site, citiți aici. 

Plante de iaz

La formarea sau alegerea unui castron, nu luați în considerare numai forma și adâncimea sa. Dacă doriți ca plantele să crească în iaz, aveți nevoie de o zonă de coastă mlaștină. Dacă un rezervor este format cu un film, puteți face despre profil ca în imagine.

Cum sa faci un fund pentru plante corect. Aranjamentul iazului va fi mai ușor dacă faceți cornișoarele la diferite nivele, întindeți pietrele, turnați un pic de pământ în ele

Cum sa faci un fund pentru plante corect. Aranjamentul iazului va fi mai ușor dacă faceți cornișoarele la diferite nivele, întindeți pietrele, turnați un pic de pământ în ele

Este mai convenabil să faceți acest lucru dacă turnați un strat de fundație de nisip de cel puțin 15 cm grosime. Cu ajutorul ei, puteți face ușurarea așa cum vă place. Pentru a lucra a fost mai ușor și filmul nu sa rupt, pe geotextile nisipoase. Această membrană subțire este foarte puternică pentru a se rupe. Poți să faci ce vrei și să nu-l rupi. După ce a ajutat-o ​​cu ajutorul ei la relieful dorit al fundului, puteți pune filmul și puneți pietre pe el, umpleți-l cu apă și plantați plantele pentru iaz pe diferite nivele.

Pentru a avea suficient oxigen în apă, puteți planta Elodie canadiană, coardă și mlaștină. Acestea sunt ilustrate mai jos. Sunt plantate în apă - acestea sunt plante acvatice.

Aceste plante îmbogățesc apa cu oxigen

Aceste plante îmbogățesc apa cu oxigen

Marea adâncă

Acestea sunt plantate în cel mai adânc loc, în partea de jos în vase speciale, cu un număr mare de găuri. În oală, solul din jurul rădăcinilor plantei este bine îndoit și umplut cu pietriș mic. Pietrele previn leșierea și nu dau peștele (dacă iazul cu pește) să-l săpească.

Cel mai bun lucru în sine, rezervoare artificiale simt tuci (pitic, și a avut polypetalous), crin (alb și hibrid), pondweed plutitoare, telorez ordinare.

Apă puțină

Acest tip de plante poate fi plantat în largul coastei sau la o adâncime moderată, uneori - în general în apropierea țărmului, într-un loc aproape uscat. Metoda de plantare este similară: în recipiente cu sol, presărat cu pietriș fin. Numai de această dată pentru a limita creșterea plantelor: în bune condiții se dezvoltă foarte repede.

Plante adânci și superficiale nu ar trebui să fie mai mult de 30%, sau cea mai mare parte a suprafeței apei va fi închis frunze, iar acest lucru este - o mlaștină. Potrivit pentru rezervoare artificiale următoarele specii de plante: cereale calamus și mlaștină, mlaștină Calla, ceas trei panze, papura tabernamontana, arrowhead comune și larg, verticillatum Myriophyllum și ocherednolistny. Unele dintre aceste plante pentru iazul dacha sunt pe fotografia de mai jos.

coastă

Aceste plante cresc bine în zona umedă. Acestea sunt plantate în grupuri, cele mai scurte sunt mai aproape de țărm, apoi cele mai înalte. Atunci când decorați un rezervor artificial, nu merită să plantați abundența coastelor în primul an. Într-un an, va trebui să vă luptați cu supraaglomerarea lor. Dacă ați ales un arbore sau un arbust pentru plantare, nu îl așezați aproape de instalație pentru a acoperi iazul. Există o mulțime de plante, aici sunt doar câteva: Astilba chineză

Că apa din iaz nu este înflorită este important, desigur, au filtre, dar există filtre naturale. Aceasta este, de asemenea, o planta: zambile de apă, care este numit, de asemenea, Eichornia este excelent și frumos.

Pentru ca apa din iaz să nu înflorească, plantați această frumoasă floare

Pentru ca apa din iaz să nu înflorească, plantați această frumoasă floare

Acum nu poți face doar un iaz cu mâinile tale, ci plantezi cu plante frumoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =