Ce pompă să alegeți pentru un puț

A avea propria sursă de apă este grozavă. Și este chiar mai bine dacă acestea sunt fântâni - de obicei, ele sunt mai curate în apă decât în ​​fântâni și pot dura mai mult timp cu apă. Dar pentru a obține apă din ea în casă, este nevoie de un întreg sistem bazat pe o pompă pentru fântână. 

Pompa pentru puț este un cilindru lung

Pompa pentru puț este un cilindru lung

Opțiuni de selecție

Pompele pentru puțuri sunt ușor de distins chiar și în aspect. Sunt un cilindru lung de oțel inoxidabil sau plastic. În mod natural, modelele din oțel inoxidabil sunt mai scumpe - oțelul trebuie să fie de înaltă calitate (de obicei AISI304). Pompele dintr-o carcasă din plastic sunt mult mai ieftine. Deși sunt fabricate din plastic special rezistente la șocuri, trebuie să fie tratate cu sarcini de îngrijire - șocuri, el încă nu tolerează foarte bine. Toți ceilalți parametri vor fi selectați.

Scurte caracteristici tehnice ale pompei pentru sonde

Scurte caracteristici tehnice ale pompei pentru sonde

Fluxul de apă și capacitatea pompei

Pentru a vă asigura că apa din casă sau de la cabana a fost suficient de presantă, aveți nevoie de echipamente care pot furniza volumul necesar de lichid. Acest parametru se numește capacitatea pompei, măsurată în litri sau mililitri (în grame) pe unitate de timp:

 • ml / s - mililitri pe secundă;
 • l / min - litri pe minut;
 • l / h sau cub / h (m3/ h) - litri sau metri cubi pe oră (un metru cub este de 1000 litri).

Pompele pentru puțuri pot crește de la 20 litri / min la 200 litri / min. Cu cât unitatea este mai productivă, cu atât este mai mare consumul de energie și cu atât este mai mare prețul. Prin urmare, acest parametru este ales cu o marjă rezonabilă.

Unul dintre parametrii cheie ai selecției unei pompe de fund este productivitatea

Unul dintre parametrii cheie ai selecției unei pompe de fund este productivitatea

Se consideră necesară cantitatea de apă prin două metode. Primul ia în considerare numărul de persoane care trăiesc și cheltuielile totale. În cazul în care patru persoane locuiesc în casă, consumul de apă pe zi va fi de 800 litri (200 de litri pe persoană). Dacă din puț va fi nu numai aprovizionarea cu apă, ci și irigarea, este necesar să se adauge ceva mai multă umiditate. Suma totală este împărțită la 12 (nu pentru 24 de ore, deoarece noaptea folosim conductele de apă la minim). Venim cât de mult vom cheltui în medie pe oră. Împărțind-o cu 60, obținem capacitatea necesară a pompei.

De exemplu, o familie de patru persoane și udarea unei grădini mici necesită 1500 de litri pe zi. Împărțiți cu 12, primim 125 litri / oră. Într-un minut acesta va fi de 2,08 l / min. Dacă aveți adesea oaspeți, apa poate necesita puțin mai mult, astfel încât consumul să poată crește cu aproximativ 20%. Apoi va fi necesar să căutați o pompă cu o capacitate de aproximativ 2,2-2,3 litri pe minut.

Înălțimea de ridicare (cap)

Selectând pompa pentru fantă, veți studia în mod inevitabil caracteristicile tehnice. Există parametri precum înălțimea de ridicare și adâncimea de imersie. Înălțimea de ridicare - numită presiune constantă - valoarea calculată. Acesta ia în considerare adâncimea la care pompa va pompa înălțimea apei la care trebuie ridicată în clădire, lungimea porțiunii orizontale și rezistența țevilor. Calculat prin formula:

Formula pentru calcularea capului pompei

Formula pentru calcularea capului pompei

Exemplu de calcul al capului necesar. Să fie necesară ridicarea apei de la adâncime (stația de instalare a pompelor) la 35 de metri. Secțiunea orizontală este de 25 de metri, echivalentul a 2,5 metri de ascensor. . Casa este cel mai înalt punct - un duș la etajul al doilea, la o înălțime de 4,5 m Acum, ia în considerare: 35 m + 2,5 m + 4,5 m = 42 m Această cifră este înmulțită cu coeficientul de corecție: 42 * 1.1 = 5. 48,3 m. Adică înălțimea minimă a capului sau a înălțimii este de 50 de metri.

Dacă există un acumulator hidraulic în sistemul de alimentare cu apă al casei, nu este distanța până la cel mai înalt punct luat în considerare, ci rezistența acestuia. Depinde de presiunea din rezervor. O atmosferă este egală cu 10 metri de cap. Aceasta este, dacă presiunea GA de 2 atm, atunci când se calculează în loc de înălțimea casei înlocuiește 20 m.

Adâncimea scufundării

Un alt parametru important în caracteristicile tehnice este adâncimea de imersiune. Aceasta este valoarea cu care pompa poate pompa apa. Acesta variază de la 8-10 m pentru modele cu putere foarte joasă până la 200 m și mai mult. Aceasta este alegerea unei pompe pentru un puț, trebuie să vă uitați la ambele caracteristici deodată.

Pentru diferite sonde, adâncimea de imersiune este diferită

Pentru diferite sonde, adâncimea de imersiune este diferită

Cum să determinăm cât de adânc este pompa să fie coborâtă? Această cifră ar trebui să fie în pașaport la fântână. Depinde de adâncimea totală a puțului, dimensiunea (diametrul) și debitul (rata la care ajunge apa). În general, recomandările sunt după cum urmează: pompa trebuie să fie sub oglinda de apă cel puțin 15-20 de metri, dar mai bine încă mai mică. Când pompa este pornită, nivelul lichidului este redus cu 3-8 metri. Cantitatea rămasă este pompată. Dacă pompa este foarte productivă, pompează repede, ar trebui să fie coborâtă mai jos, altfel se va închide adesea din cauza lipsei de apă.

Diametrul puțului

Un rol important în alegerea echipamentului îl reprezintă diametrul puțului. Majoritatea pompelor pentru puțuri domestice au dimensiuni de la 70 mm până la 102 mm. În general, acest parametru este de obicei măsurat în inci. Dacă da, este mai ușor să găsiți copii de trei și patru inchi. Restul este livrat la comanda.

Pompa pentru fantă trebuie plasată în carcasă

Pompa pentru fantă trebuie plasată în carcasă

Tipul pompei pentru bine

Doar câteva cuvinte despre tipul de instalare a pompei pentru fântână. În general, există dispozitive submersibile și de suprafață. Suprafețele sunt bune deoarece sunt întotdeauna vizibile și accesibile, există doar un furtun în sursa de apă. Dar există un "dar" - au o adâncime maximă de aspirație - de aproximativ 8-10 metri. Gropile de adâncime, dacă sunt, sunt foarte rare. Există, desigur, pompe de suprafață cu un ejector. Ei pot obține apă de la o adâncime de 20-30 metri, dar astfel de instalații au o performanță scăzută, iar contorul se rotește cu o forță dublată. Deci, în esență nu există nici o alegere - o pompă pentru un puț trebuie doar să fie submersibilă.

Diafragma din pompa de vibrație creează fluctuații ale apei

Diafragma din pompa de vibrație creează fluctuații ale apei

Cele mai răspândite sunt cele două tipuri de pompe submersibile: pompele vibratorii și centrifuge. Vibrațional atractiv la prețul său - acestea costă de câteva ori mai puțin decât cel mai ieftin centrifugal. Dar ele nu sunt recomandate pentru pomparea apei potabile. Motivele sunt:

 • În timpul funcționării, pompa vibrator generează fluctuații apreciabile în apă, care ridică sedimentul de jos. Prin urmare, apa furnizată de o astfel de pompă nu va fi niciodată transparentă.
 • Există o convingere fermă că utilizarea pompelor vibratorii scurtează semnificativ durata de viață a puțului - se umple rapid.
 • Pompa lovește bine și produce mult zgomot. Runout poate slăbi purtarea inel de cauciuc hamurile pe carcasa (în cazul în care întreaga structură se va potrivi în bine), iar zgomotul nu poate face nimic.
 • Aceste pompe diferă în ceea ce privește productivitatea și adâncimea lor scăzută, cu ajutorul cărora pot ridica apă.

Adică pompe vibratoare pentru puțuri de mică adâncime, din care se pompează apă pentru irigare. Apoi utilizarea lor este justificată.

O pompă centrifugă pentru un puț este un echipament mult mai productiv. Lichidarea apei datorită rotației rotoarelor, care creează un vid în centru și o presiune crescută pe periferie. Datorită presiunii mari de-a lungul marginilor, apa se ridică și o nouă porțiune este aspirată în zona de joasă presiune din centru. Acesta este modul în care crește apa.

Vacuumul este creat de rotoare

Vacuumul este creat de rotoare

Pompele centrifuge de sondă nu rumegă ușor, apa poate fi ridicată din adâncimi mari. Dezavantajul lor este că acestea sunt sensibile la impuritățile mecanice care se găsesc în apă - piesele de lucru sunt abrazive. Deoarece acestea sunt potrivite numai pentru apa pură - conținutul maxim de impurități - 100 g / m3, în unele modele cu limită ridicată cifră de afaceri și mai mult - până la 50 g / m3. Modelele bune au mai multe (până la 10) rotoare, pornit / oprit, care reglează capacitatea de curgere.

Ce branduri ar trebui să prefer?

Atunci când alegeți o anumită marcă de pompă pentru un puț, acordați atenție la două lucruri. Primul este numărul de recenzii pozitive și negative. Numai aici trebuie să avem în vedere că recenzii pozitive sunt rareori scrise - dacă echipamentul lucrează la el și nu-și amintește. Doar dacă înainte au existat unele probleme pe care noua pompă le-a decis. Apoi, există șanse ca răspunsul să fie pozitiv. Obțineți feedback negativ pentru probleme mult mai probabil. Astfel, raportul dintre opiniile pozitive și cele negative va fi părtinitor. Puteți compara pur și simplu valoarea pozitivă și negativă cu privire la diferite mărci.

Alegeți o pompă pentru un puț nu este ușor

Alegeți o pompă pentru un puț nu este ușor

Cel de-al doilea lucru pe care trebuie să-l acordați este disponibilitatea centrelor de service și a atelierelor de garanție din regiunea dvs. Deci, atunci când apare o problemă, ea poate fi rezolvată rapid și ușor, și nu departe. Acest lucru este, de asemenea, foarte important.

Ce să căutați (cu excepția specificațiilor tehnice)? Pentru prezența și numărul de grade de protecție. Echipamentele bune (și costisitoare) pot avea următoarele mecanisme integrate:

 • protecție împotriva ruperii în stare uscată (oprire în absența apei);
 • protecție împotriva supraîncărcării și evacuărilor electrice (de la supraîncălzire);
 • sistem de curățare a nisipului
 • din scurgerile de apă (supapa de reținere, aici se poate pune și fără probleme).

Din această listă este foarte de dorit ca pompa să fie protejată împotriva ruperii și supraîncărcării. Acestea sunt lucrurile de bază care prelungesc durata de viață a unității. Ștergerea nisipului, desigur, este bună, dar echipamentul este destul de scump. O supapă de reținere poate fi pusă direct pe ieșirea pompei la furtunul de aspirație (țeavă).

Marcile de pompe care sunt considerate cele mai bune

Opinia experților nu coincide întotdeauna cu opinia utilizatorilor, dar și ei ar trebui să fie ascultători. Ei recomanda cele mai multe branduri scumpe, dar nu doar pentru ca, ci pentru ca functioneaza cu adevarat bine. Deci, aici este lista companiilor care sunt de încredere de către profesioniști:

 • Varsator. La un preț relativ scăzut destul de decent de calitate.
 • JEELEX. În mod normal, ele funcționează - aproximativ 5-6 ani - cu alegerea corectă a parametrilor.
 • Feed. Sino-rusă, dar funcționează bine.
 • Aquario (Aquaria). Calitate normală pentru bani nu foarte mari.
 • Grundfos (Grundfos). Lider în calitate, dar și la prețuri.
 • DAB. Competitori valoroși pentru Grundfos la prețuri mai mici.
 • ESPA. Bună calitate. Problemele pot fi cu întreținerea - nu toate centrele au centre de service.
 • Willo (Willo). Un altul dintre liderii de piață. Calitate bună la prețuri mai mult sau mai puțin decente.
 • ZDS. Aceste pompe de bine au avut rezultate bune. Pe acestea, producătorul oferă 2 ani de garanție necondiționată - înlocuirea unei rupturi pentru orice motiv.
 • Acua. Întreaga parte hidraulică este fabricată din oțel inoxidabil, dar dimensiunile acestor pompe nu sunt potrivite pentru majoritatea puțurilor.
 • Seria de tunuri de apă Prof. Calitate absolut decentă, dar reparați numai în centrul de service.

Aceasta este o listă mai mult sau mai puțin completă a mărcilor recomandate de profesioniști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 − = 56