Cum se face o aprovizionare cu apă în țară: alegeți țevi, schemă, mod de așezare

Cerințele pentru o dacha pentru aprovizionarea cu apă nu sunt mai mici decât în ​​apartamentele urbane, dar mai mari: trebuie să oferiți nu numai macaralelor și aparatelor de uz casnic, ci și pentru irigare. Prin urmare, ieșirea pompei trebuie să fie ridicată, iar orificiul sau puțul este bine și stabil. Trebuie să rezolvăm încă o problemă: în zonele rurale electricitatea este deseori tăiată, deci este de dorit să existe o rezervă de apă sau o metodă de rezervă de "minerit". Pentru proprietarii fântânilor, totul este ușor: pentru nevoile urgente puteți obține o găleată, dar din fântână nu o puteți obține. Trebuie să vină cu schemele de rezervă.

Organizarea alimentării cu apă în țară

Este posibilă organizarea alimentării cu apă la dacha numai cu ajutorul unei pompe, dar poate fi furnizată în două moduri: dintr-un rezervor de stocare sau dintr-un hidroacumulator.

Când utilizați un circuit cu un rezervor de stocare, aveți o rezervă de apă egală cu volumul rezervorului, dar presiunea sistemului este scăzută. Acesta este creat de o diferență de înălțime: rezervorul este instalat la o înălțime - în podul dachului sau pe acoperișul clădirii fermei. Condiția principală - fundul ei trebuie să fie deasupra oricărui punct de tragere. Apoi apa va fi în robinete.

Cea de-a doua cale - cu un acumulator hidraulic, este mai convenabil prin faptul că sistemul creează și menține automat presiunea. Dacă acumulatorul hidraulic este suplimentat cu o pompă și automatizare (comutator de presiune), întregul ansamblu este denumit stație de pompare. Trucul aici se află în acumulator. Acesta este un recipient cilindric, împărțit în două părți printr-o membrană elastică. Într-o parte, gazul este pompat sub presiune scăzută, iar a doua pompă este alimentată cu apă. Pe măsură ce ajunge, apa comprimă din ce în ce mai mult gazul, ceea ce determină sistemul să creeze presiune (aproximativ 2 Atm).

Organizarea unei conducte de apă în țară dintr-un puț cu un acumulator hidraulic

Organizarea unei conducte de apă în țară dintr-un puț cu un acumulator hidraulic

Când se deschide robinetul (aparatul de uz casnic se aprinde sau începe udarea), apa este alimentată de la acumulator. Ea scade treptat presiunea. Magnitudinea sa este controlată de relee speciale. De îndată ce se atinge pragul inferior, pompa pornește, restabilind valoarea setată. Pragul mai mare este controlat de un al doilea senzor, pe care pompa se oprește.

Un astfel de sistem de alimentare cu apă suburbană poate fi realizat atât în ​​variantele de iarnă, cât și în vară. Diferența este în cazul în care instalați echipamentul și cât de adânc să săpați în țevi.

Ce conducte pentru a alege pentru o conducta de apa in tara?

Cu un deceniu și jumătate în urmă, nu au existat întrebări: nu existau alternative la țevi de oțel. Astăzi, pentru alimentarea cu apă a țării, metalul este aproape niciodată folosit: este scump, sudura este necesară pentru instalare, iar țevile moderne sunt ruginite rapid. Există o alternativă mult mai practică - țevi de plastic. Acestea sunt pentru aprovizionarea cu apă suburbană - cea mai bună soluție: ei nu chiar ruginesc, unii încă nu se tem de îngheț. Dar plastic - este diferit, precum și produse din ea.

Conducte din HDPE

Cel mai adesea, pentru conductele de apă din conductele de dacha HDPE - presiune scăzută din polietilenă. Ele sunt atractive prin faptul că pot fi asamblate fără alte dispozitive suplimentare. Fitinguri pentru asamblarea țevilor de apă HDPE au un fir și doar răsuciți mâinile.

Țevile HDPE pentru conductele de apă sunt produse în bobine sau segmente (în funcție de diametru)

Țevile HDPE pentru conductele de apă sunt produse în bobine sau segmente (în funcție de diametru)

Ce este atât de bun țevi din polietilenă HDPE, că au înlocuit aproape metalul? În plus față de instalarea convenabilă există un număr de plusuri:

 • Cu respectarea regulilor de funcționare, durata de viață este de 50 de ani. În timp ce această cifră nu este verificată, este impresionantă.
 • Ele nu putrezesc, nu ruginesc, sunt rezistente la medii chimice.
 • Funcționați la temperaturi de până la -60 ° C.
 • Când apa din ele se îngheață, ele nu izbucnesc - se întind, apoi după dezghețare își iau dimensiunile anterioare.
 • Suprafața interioară a acestora este perfect netedă. Pentru o conductă de apă, acest lucru este important din două motive: pierderea mai redusă a presiunii în timpul transportului și depozitele nu se acumulează pe pereți, pur și simplu sunt purtate de flux.
 • Cu ajutorul lor, este foarte ușor să faceți alimentarea cu apă în dacha cu propriile mâini, așa cum faceți mai târziu.
 • Utilizarea țevilor HDPE poate fi utilizată pentru instalarea țevilor de apă de vară și de iarnă.
 • Căi convenabile de asamblare: prin sudare sau prin compresiune (cu filet).

Există dezavantaje, dar nu sunt multe dintre ele:

 • (cu excepția țevilor din polietilenă reticulată), deoarece acestea sunt utilizate numai pentru transportul mediilor reci;
 • în comparație cu metalul, au o putere mai mică - nu poți merge pe ele.

Țevile din HDPE pot fi sudate cu un dispozitiv special și pot fi conectate prin intermediul unor fitinguri de compresie. Pentru conductele subterane de conducte de apă, tevile, adaptoarele sunt conectate folosind racorduri filetate. Deși această conexiune pare a fi nesigură, ea poate rezista mult mai mult decât 2-4 atm, pe care o puteți crea mai mult. Rezultatele testării conexiunilor la fitinguri filetate sunt afișate în videoclip. În același timp, vădit principiul de proiectare și instalare.

Conducte HDPE cu linii albastre sunt potrivite pentru alimentarea cu apă. Sunt proiectate pentru apă rece. Dacă liniile sunt galbene - nu pot fi folosite pentru alimentarea cu apă - ele sunt proiectate pentru gaz. În compoziția lor, există aditivi speciali care fac apa nepotrivită.

Există mai multe gradări ale presiunii de lucru:

 • L - lumină, poate rezista până la 2,5 atm;
 • SL - mediu-lumină - până la 4 atm;
 • C - mediu - până la 8 atm;
 • T - greu de la 10 ani mai sus.

Pentru instalarea conductelor de apă în aer liber din țară, se utilizează țevi HDPE din clasa C și SL, cu diametre de 32 mm, 40 mm și 50 mm. Când alegeți, trebuie să decideți asupra densității.

Există și alte trei tipuri de polietilenă: PE 63, 80, 100. Aceste cifre reprezintă densitatea. Cu cât materialul este mai dens, cu atât este mai puternic produsul, dar și prețul este mai mare. De exemplu, un contor de 32 mm PE 80 costă de la 4 USD (și mai mult în funcție de grosimea peretelui). Același diametru, dar de la PE 100 este deja de la 7 dolari pe metru de drum.

Aveți nevoie de o densitate mare atunci când instalați o conductă de apă într-o șa? Probabil, da. Datorită densității mai mari a peretelui, conductele sunt mai subțiri, ceea ce le reduce greutatea. Dacă apa din țară ajunge din fântână sau bine, greutatea poate fi un factor important - vor exista mai puține probleme cu fixarea conductei coborâtă în jos.

Tuburi din PVC

Pentru alimentarea cu apă la șantier se utilizează și țevi din PVC - clorură de polivinil. Ele sunt mai ieftine decât HDPE, ele sunt conectate prin sudare la adeziv la rece. Cusătura se dovedește a fi fiabilă - face presiune de până la 12-16 atm, durata de viață este aceeași: 50 de ani.

Țevile din PVC au un preț scăzut, dar nu pot fi zgâriate

Țevile din PVC au un preț scăzut, dar nu pot fi zgâriate

Caracteristicile sunt ușor mai slabe decât polietilena de joasă presiune:

 • Regimul de utilizare a temperaturii este de la -15 ° C la + 45 ° C.
 • Înghețarea nu-i place - elasticitatea scade, materialul devine mai fragil.
 • Sensibilitate medie la lumina ultravioleta.

Celelalte avantaje ale conductelor din plastic sunt inerente în întregime în PVC:

 • Instalare ușoară, posibilitatea de îndoire.
 • Smoothness a suprafeței interioare.
 • Rezistența la oxidare (nu rugină) și mediile chimice.
 • Malogoryuch.

Dezavantajele unei conducte de apă din plastic din PVC sunt următoarele:

 • Limita superioară a temperaturii este + 45 ° C, pentru o perioadă scurtă de timp este posibil să fie + 65 ° C.
 • Este dificil de eliminat, deoarece se descompune cloruri volatile care dăunează sănătății și mediului.
 • Când pe suprafața țevii există zgârieturi, rezistența este redusă semnificativ. Prin urmare, țevile din PVC pentru montarea deschisă a conductelor de apă în țară sunt nedorite. În cazul în care este pus subteran, este obligatorie o cochilă de protecție sau o apelarea în sistemul de canalizare.

Deoarece zgârieturile și fisurile reduc mult fiabilitatea, conexiunile filetate nu sunt posibile. La andocarea cu țevi metalice sau intrări de echipamente, aceasta este o problemă mare. Și dacă structura țevilor din jurul site-ului este o chestiune simplă, atunci legarea echipamentului este o sarcină serioasă. Acest dezavantaj limitează utilizarea acestui material pentru conductele de apă în aer liber, deoarece PVC este folosit mai des pentru cablarea internă, unde riscurile de obținere a zgârieturilor sunt minime. Chiar mai des sunt utilizate pentru canalizare.

Cum se conectează tevile din PVC în video. Conexiunea este foarte fiabilă. Această concluzie se bazează pe experiența personală: în apartament a fost colectat un pieptene de apă rece. Am stat timp de 10 ani fără probleme, până când a trebuit să refacem toate cablurile din cauza reamenajării.

Polipropilenă (PPR)

Un alt material care poate fi utilizat pentru distribuția apei în dacha cu mâinile proprii este țevile din polipropilenă. Ele aparțin, de asemenea, categoriei de materiale plastice. Există pentru frig (cu dungi albastre) și conducte de apă caldă, precum și pentru încălzire (cu dungi roșii). Ele sunt conectate prin lipire și cuplaje - există niște fier de călcat speciale, cu care materialul de încălzire este încălzit pe două părți, apoi sunt conectate. După câteva minute, conexiunea devine monolită. Fierul de lipit nu este nici măcar necesar să cumpere (costă aproximativ 2-5 mii de ruble.) - este închiriat în aceleași magazine, unde se comercializează țevi și fitinguri pentru țevi de apă din polipropilenă.

Dezavantajul țevilor din polipropilenă este în mod esențial o fitinguri scumpe. De exemplu, contorul pentru o conductă de alimentare cu apă rece de 32 mm în diametru (grosimea peretelui de 3 mm) este de aproximativ 2 $, un ambreiaj pentru conectarea a două bucăți de același diametru de 1,2 $. Deoarece conducta PPR nu se îndoaie, totul este asamblat folosind cuplaje, colțuri și altele asemenea. Ca urmare, alimentarea cu apă nu va fi foarte ieftină, dar sigură. La urma urmei, acest material este colectat nu numai conducte de apă de uz casnic, dar și rute industriale.

Țevi de polipropilenă pentru alimentarea cu apă în țară - o opțiune bună, fiabilă

Țevi de polipropilenă pentru alimentarea cu apă în țară - o opțiune bună, fiabilă

Despre sistemele de irigare prin picurare și despre cum puteți să le faceți singur, puteți citi în acest articol.

Cum se asamblează o conductă de apă

Când asamblați o conductă de apă în dacha cu propriile mâini, trebuie să decideți ce părți ale parcelei aveți nevoie de cabluri. Faptul că apa trebuie introdusă în casă este explicită. Dar, în plus față de distribuția apei în casă, trebuie să apăzi la țeavă în locurile cheie ale locului, puneți macaralele pe ele. Pentru ei, dacă este necesar, conectați furtunul și, deplasându-l din loc în loc sau instalând un aspersor, apăsați paturile din apropiere.

Cum să atragă apă în casă, citiți aici și cum distribuția sistemului de alimentare cu apă în zona cabană ar trebui făcută manual, vom vorbi mai departe. Modul cel mai convenabil de a desena un plan este de a scala. Dacă aveți deja paturi, puteți să determinați cu ușurință unde să livrați apa. Este mai bine să desenezi mai multe puncte ale tragerii: furtunurile lungi sunt inconfortabile și greu de purtat și având posibilitatea de a conecta mai multe în același timp, puteți face față udării mai repede.

Macara din sistem trebuie să stea la ieșirea din casă și înainte de prima ramură

Macara din sistem trebuie să stea la ieșirea din casă și înainte de prima ramură

La elaborarea schemei, nu uitați de necesitatea de a instala macarale pe linia principală: cutoff după retragere în casă, și apoi, pe site-ul, înainte de prima ramură. Este de dorit să instalați macarale și mai departe pe autostradă: astfel, în cazul unor probleme, este posibilă oprirea zonei de urgență.

Chiar dacă este instalată sursa de apă de vară, va trebui să evacuați țevile astfel încât să nu le rupă atunci când sunt înghețate. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de un punct inferior pentru un cocoș de scurgere. Apoi, va fi posibilă închiderea robinetului în casă și scurgerea întregii apei, asigurând țevile de apă de daune în timpul iernii. Nu este necesar să faceți acest lucru dacă țevile conductei de apă de la țara sunt montate din țevi din polietilenă (HDPE).

După desenarea schemei, luați în considerare contorul de țevi, trageți și luați în considerare ce accesorii sunt necesare - teuri, unghiuri, macarale, cuplaje, adaptoare etc.

Pentru a calcula corect materialul și pentru a face distribuția apei în dacha cu mâna, trageți mai întâi un plan unde puteți calcula imaginile și numărul de accesorii

Pentru a calcula corect materialul și pentru a face distribuția apei în dacha cu mâna, trageți mai întâi un plan unde puteți calcula imaginile și numărul de accesorii

Apoi trebuie să stabiliți modul de utilizare. Există două opțiuni: o alimentare cu apă de vară și de iarnă. Ele diferă în profunzime, pe care sunt îngropate conductele. Dacă aveți o dachă de tot sezon, atunci în dacha în sine, va trebui să puneți o conductă de apă caldă sau să o îngropați sub adâncimea de îngheț. Pentru structura țevilor de irigare la dacha, este mai rațional să se utilizeze versiunea de vară a conductei de apă. Iarna va fi necesară numai dacă aveți o seră. Apoi, conductele de apă din seră vor trebui să fie echipate într-un mod serios: săpați un șanț bun și puneți conductele izolate.

De alimentare cu apă de vară în cabana

În funcție de conductele pe care le folosiți, le puteți lăsa în partea de sus sau le puteți pune în șanțuri de mică adâncime. Instalarea unei conducte subterane de apă sub pământ va dura mai mult, dar este mult mai sigură.

Cablajul de suprafață pentru irigații în țară la domiciliu se realizează rapid, dar situată pe suprafața țevii poate fi deteriorată

Cablajul de suprafață pentru irigații în țară la domiciliu se realizează rapid, dar situată pe suprafața țevii poate fi deteriorată

Determinând dacă aveți nevoie de un șanț sau nu și le-ați săpat, dacă alegeți o versiune subterană, conductele sunt întinse și așezate pe șantier. Astfel, din nou, verificarea corectitudinii calculelor. Apoi construiți sistemul. Etapa finală este testarea - porniți pompa și verificați calitatea îmbinărilor.

Înainte de instalarea conductei de apă în secțiunea de vară a conductei amplasate în locurile potrivite

Înainte de instalarea conductei de apă în secțiunea de vară a conductei amplasate în locurile potrivite

Conducta de apă de iarnă diferă de cea care zboară, deoarece secțiunile care vor fi folosite în sezonul rece trebuie să fie protejate de îngheț. Acestea pot fi așezate în tranșe sub adâncimea înghețului și / sau izolate și / sau încălzite cu cabluri de încălzire.

Puteți citi despre organizarea auto-udării aici.

Alimentare cu apă autonomă în cabană

Deoarece în zonele rurale lumina este deseori oprită, iar orice pompă poate funcționa numai cu electricitate, ar fi frumos să ai o rezervă de alimentare cu apă în caz de călătorie. Acesta poate fi un container instalat într-o mansardă sau pe un loc separat. Acesta poate fi pompat cu o pompă submersibilă dintr-un puț, un puț, un râu. Stația de pompare va "trage" apa din rezervor.

Sistemul de alimentare cu apă autonomă din rezervor. Schema aproximativă cu rezervă de rezervă de apă în rezervor

Sistemul de alimentare cu apă autonomă din rezervor. Schema aproximativă cu rezervă de rezervă de apă în rezervor

Alimentarea cu apă a vasului din rezervor este convenabilă în măsura în care este posibilă colectarea apei de ploaie, dar este nevoie de un sistem bun de filtre: în primul rând, curățarea dură, apoi câteva bucăți de apă fină. De asemenea, este necesar să se pună un filtru și o supapă de reținere la intrarea țevii de aspirație din stația de pompare. Filtru - pentru asigurare - echipamentele sunt exigente pentru calitatea apei și a supapei, astfel încât atunci când pompa este oprită, apa nu este aruncată înapoi.

Prezența unui rezervor în sistemul de alimentare cu apă este, de asemenea, bună pentru plante: în vară, dacă este instalat pe stradă, apa se va încălzi. Și se știe că plantele, turnate de apă caldă, devin mai active și dau mai bine fructelor.

Dacă doriți, puteți aranja irigarea prin picurare - de la conducte pentru colectarea trunchiului, în locurile potrivite, introduceți teuri, care leagă furtunurile pentru irigarea prin picurare.

Sistemul de irigare prin picurare poate fi aranjat la sistemul de distribuție a apei de la dacha cu propriile mâini

Sistemul de irigare prin picurare poate fi aranjat chiar și atunci când faceți o conductă de apă în dacha cu propriile mâini

Așa arată schematică. Rezervorul se ridică la o înălțime de cel puțin 1 metru. Pumpi apă în ea din puț, bine, râu. Nivelul său este controlat de mecanismul plutitor (cum ar fi cele care stau în cisternele de scurgere). Din partea de jos a rezervorului există o cablare pentru paturi. Mai întâi vine o singură țeavă de apă și de la teapa picături picură - cu găuri.

Cum se face o conductă de apă în țară pentru udare din cilindru

Cum se face o conductă de apă în țară pentru udare din cilindru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

95 − 92 =