Valva pentru încălzitorul de apă: ceea ce este necesar și de ce

Din tubulatura corectă a tipului de încălzire electrică a cazanului (cazan) depinde nu numai durata de viață a echipamentului, ci și siguranța chiriașilor. Așa sunt lucrurile. Și legarea corespunzătoare este o supapă de siguranță pentru un încălzitor de apă cu apă rece. 

De ce avem nevoie?

Instalarea unei supape de siguranță împiedică creșterea presiunii în interiorul aparatului peste nivelul normativ. Din cauza a ceea ce crește presiunea? După cum se știe, atunci când este încălzit, apa se extinde, crescând în volum. Deoarece cazanul este un dispozitiv etanș, nu există nici un excedent de parcurs - supapele sunt închise, supapa de retur este, de obicei, pe alimentare. Prin urmare, încălzirea apei conduce la o creștere a presiunii. Este posibil ca aceasta să depășească puterea finală a dispozitivului. Apoi rezervorul se sparge. Că nu se întâmplă acest lucru, puneți o supapă de siguranță pentru încălzitorul de apă.

Deci, arata ca o supapa instalata pentru a scadea presiunea in incalzitorul de apa

Deci, arata ca o supapa instalata pentru a scadea presiunea in incalzitorul de apa

Poate că nu trebuie să puneți o supapă de siguranță, ci doar scoateți supapa de retur? Cu o presiune suficient de mare și stabilă în sistemul de alimentare cu apă, un astfel de sistem va funcționa de ceva timp. Dar decizia este fundamental greșită și de aceea: presiunea din conducta de apă este rareori stabilă. Există adesea situații în care apa abia se scurge din robinet. Apoi, apa caldă din presiunea cazanului este forțată să intre în sistemul de alimentare cu apă. În acest caz, elementele de încălzire sunt goale. Uneori vor încălzi aerul și apoi ar arde.

Dar TEN-urile arse nu sunt cele mai rele. Este mult mai îngrozitor dacă sunt încălzite, iar în acest moment presiunea din sistemul de alimentare cu apă crește brusc. Apa care se află pe încălzitoarele încălzite se evaporă, există o creștere accentuată a presiunii - o smucitură - care duce la ruperea garantată a becului cazanului. În același timp, o cantitate decentă de apă caldă și abur, sub o presiune mare, izbucnesc în cameră. Poate amenință - este de înțeles.

Cum funcționează

O supapă de siguranță pentru un încălzitor de apă ar fi mai corectă pentru a apela un sistem de supape, deoarece există două supape în dispozitiv.

Dispozitiv supapă de siguranță pentru cazan

Dispozitiv supapă de siguranță pentru cazan

Acestea sunt situate într-o cutie din alamă sau nichelată, care arată ca un "T" inversat (a se vedea fotografia). În partea inferioară a corpului este o supapă de reținere care împiedică scurgerea apei din încălzitorul de apă atunci când presiunea din sistem scade. În ramura perpendiculară există o altă supapă, care, atunci când presiunea este depășită, permite descărcarea unei părți a apei prin îmbinare.

Mecanismul de lucru este următorul:

  • Atâta timp cât presiunea din cazan este mai mică decât cea din conducta de apă (cu umplutură sau cu robinetul deschis), placa ventilului de reținere este răcită de fluxul de apă. De îndată ce nivelul de presiune, arcul apasă placa pe proeminențele corpului, blocând curgerea apei.
  • Când încălzirea este pornită, temperatura apei crește treptat, iar presiunea crește și ea. Deși nu depășește limita, nu se întâmplă nimic.
  • Când se atinge pragul, presiunea comprimă arcul supapei de siguranță și deschide priza spre îmbinare. O parte din apa din boiler este descărcată prin duza. Când presiunea scade la un izvor normal, pasajul se închide, apa se oprește.

Conform principiului de funcționare, este clar că apa din duza va submina în mod constant. Acest lucru se întâmplă atunci când apa este încălzită, când presiunea din conducta de apă scade. Dacă vedeți din când în când apă, atunci totul funcționează bine. Dar lichidul confluent trebuie să fie deviat. Pentru a face acest lucru, puneți o conductă de diametru adecvată pe conducta de ramificație, fixați-o întotdeauna cu un jug. Presiunea normală de lucru a cazanului este de la 6 bar la 10 bar. Fără fixare mecanică, tubul se va rupe în două valori, astfel încât gulerul să fie selectat de înaltă calitate, strângeți bine. Luați tubul la cel mai apropiat canalizare.

Un lucru mai mult: tubul de pe suflare necesită un transparent și, de preferință, armat (așa-numitul "pom de Crăciun"). De ce este întărită o înțelegere - datorită presiunii și transparenței - pentru capacitatea de a controla funcționabilitatea dispozitivului.

Tipuri și soiuri

Dacă este vorba de supape de siguranță obișnuite pentru un încălzitor de apă, ele arată aproape la fel, doar nuanțele diferă. Dar aceste mici părți sunt responsabile pentru ușurința de funcționare.

Supapă de siguranță pentru cazan cu posibilitate de reducere a presiunii

Supapă de siguranță pentru cazan cu posibilitate de reducere a presiunii

În fotografia de mai sus două supape de siguranță cu brațe de scurgere. Acestea sunt necesare pentru testarea periodică a operabilității. Steagul pârghiei este ridicat în sus. El trage de primăvară în spatele lui, eliberându-l să dărâme apa. Acest control trebuie efectuat o dată pe lună. De asemenea, puteți goli vasul cazanului - ridicați caseta de selectare și așteptați să se scurgă totul.

Diferența dintre modelele prezentate este că modelul din fotografia din stânga are o pârghie fixată cu un șurub. Acest lucru elimină posibilitatea deschiderii accidentale și a descărcării complete a apei.

Două alte diferențe sunt izbitoare. Aceasta este o săgeată pe corp, indicând direcția de mișcare a apei și o inscripție care arată presiunea pentru care este proiectat dispozitivul. Păreau detalii minore. Dar dacă se poate înțelege direcția mișcării apei (vezi modul în care este pusă supapa de tip poppet), atunci valoarea nominală este mai dificilă. Cum de a distinge, de exemplu, 6 Bar sau 10 Bar? Doar verificări. Și cum vor face diferența între vânzători? Nici un fel. Pe cutii. Și dacă o puneți într-o cutie greșită? În general, este mai bine să nu luați fără marcare pe carcasă. Aceasta este de obicei cea mai ieftină probă din China, dar diferența de preț nu este atât de mare încât să merite riscul.

De asemenea, acordați atenție formei duzei pentru evacuarea apei. Modelul din partea stângă are un mamelon lung, neliniar. Este destul de ușor să obțineți un furtun și lungimea este suficientă pentru a instala un jug. Forma montajului din dreapta modelului este diferită - cu o extindere până la capăt, dar mai important, uniunea este scurtă. Totuși, puteți trage furtunul pe el, dar jugul este discutabil. Sârmă este presată ...

Pe următoarea fotografie, supapele de siguranță fără un semn de eliberare a presiunii forțate. Cel din stânga, de sus, are un capac filetat. Acesta este un model deservit. Dacă este necesar, puteți deșuruba capacul, eliminați blocajul, scala și alte impurități.

Supape de siguranță - deservite și nu

Supape de siguranță - deservite și nu

Modelul din dreapta este cel mai rău dintre opțiuni. Nici o denumire, resetare forțată sau întreținere. Acesta este de obicei cel mai ieftin disponibil, dar acesta este singurul lor avantaj.

Toate modelele de mai sus sunt potrivite pentru încălzitoarele de apă de până la 50-60 de litri. Pentru cazanele de dimensiuni mai mari, există și alte modele, dintre care multe sunt echipate cu dispozitive suplimentare. De obicei, este o supapă cu bilă și / sau un manometru - pentru a controla presiunea.

Pentru cazane de până la 200 de litri

Pentru cazane de până la 200 de litri

Ieșirea pentru evacuarea apei aici cu un fir obișnuit, astfel încât nu va exista probleme cu siguranța fixării. Astfel de dispozitive au deja un preț destul de ridicat, dar calitatea și fiabilitatea lor mult mai mare.

Cu manometru și original

Cu manometru și original

Nu toate în aparență ca aceste dispozitive. Pentru cei care acordă o importanță deosebită esteticii, sunt produse dispozitive foarte atractive. Prețul lor, cu toate acestea, este comparabil cu prețul unui încălzitor de apă ieftină, dar frumos.

Pot să pun alte supape

Uneori, în loc de o supapă de siguranță specială pentru setul de cazane subversive, care este destinată descărcării de urgență a apei pe încălzire. Deși funcțiile pe care le au și sunt similare, dar modul principal de funcționare diferă în rădăcină. Subversivul ar trebui să funcționeze numai în situații de urgență. Este proiectat pentru evacuarea salva a unui volum mare de lichid. Pentru sângerarea constantă a unor porțiuni mici de apă, nu se potrivește. În consecință, nu va funcționa corect.

Un alt caz este instalarea unei supape de reținere. Nu va scurge apa când presiunea din conducta de apă scade, dar nu vă va scuti de creșterea presiunii în cazan. Deci, această opțiune nu este, de asemenea, funcțională.

Cum sa alegi si sa instalezi

Selectați supapa de siguranță pentru încălzitorul de apă în funcție de presiunea la care este proiectat unitatea. Această cifră este în pașaport. Alegerea capacității rezervorului afectează de asemenea alegerea. Eliberați dispozitive cu o limită de funcționare la 6, 7, 8, 10 Bar. În general, toate unitățile sunt proiectate pentru această presiune. Deci, totul este simplu.

Instalarea este simplă: o fibră de inel sau o bandă de bandă este înfășurată pe fir, după care supapa este înfășurată și conducta ramificată. Până când opritorul este răsucite de mâini, atunci una sau două se rotesc cu cheile. Este mult mai important să alegeți locul potrivit pentru instalare. La instalarea unui încălzitor de apă, această supapă este instalată direct pe orificiul de admisie a apei reci.

Exemplul de instalare

Exemplul de instalare

Mai mult, poate exista încă o supapă de reținere, care se numește încă oprită. Dar aceasta este deja reasigurare - același dispozitiv este disponibil în siguranță, și chiar adesea după contorul de apă de la intrare. Schema electrică este prezentată mai jos. Aceasta este una dintre opțiunile normale.

Schema de instalare a unei supape de siguranță pentru un cazan

Schema de instalare a unei supape de siguranță pentru un cazan

Diagrama are o supapă cu bilă. Este necesară golirea rezervorului înainte de conservare pentru iarnă (în cabane) sau înainte de dezmembrare pentru prevenire și reparație. Dar, de cele mai multe ori, pune-l pe tee, care este înfășurat direct pe conducta de admisie a încălzitorului de apă. O supapă de siguranță este înfășurată de pe partea inferioară a teiului, iar o ramă cu bilă este plasată în ramura laterală.

Montarea supapei de siguranță după tee

Montarea supapei de siguranță după tee

De fapt, toate acestea sunt opțiuni normale.

Defalcări, cauze, eliminare

În principiu, supapa de siguranță pentru un încălzitor de apă are numai două defecțiuni: apa deseori curge din ea sau nu curge deloc.

Mai întâi de toate, trebuie să spun că apa de sângerare când este încălzită este normală. Acesta este modul în care sistemul ar trebui să funcționeze. De asemenea, apa poate fi drenată atunci când cazanul este oprit, dacă presiunea din conductele de alimentare cu apă rece este mai mare decât limita de funcționare a supapei. De exemplu, supapa este de 6 bari, iar în conducta de apă este de 7 bari. Atâta timp cât presiunea nu scade, apa va fi drenată. Dacă se repetă această situație, este necesar să se instaleze un reductor și, de preferință, apa în apartament sau casă, dar există modele compacte de reductoare care pot fi instalate la intrarea în cazan.

Cuplarea cazanului cu supapa de siguranță și cutia de viteze

Cuplarea cazanului cu supapa de siguranță și cutia de viteze

Cum să verificați funcționalitatea supapei? Dacă există o pârghie de resetare de urgență, acest lucru este ușor. Când cazanul este oprit, este necesar să ridicați maneta de mai multe ori, eliberând presiunea în exces. După aceasta, picăturile se opresc și nu se reiau până când încălzirea nu începe.

Dacă apa continuă să se scurgă, arcul poate fi înfundat. În cazul în care modelul este serviceat, dispozitivul este dezasamblat, curățat și apoi pus în funcțiune. Dacă modelul nu este demontabil - trebuie doar să cumpărați o supapă nouă și să o puneți.

Acesta este modul în care arată reductorul - pentru a stabiliza presiunea pe cazan

Acesta este modul în care arată reductorul - pentru a stabiliza presiunea pe cazan

Apă în picături constant - este neplăcută și "lovește" portofelul, dar nu periculoasă. Este mult mai rău dacă nu aveți apă în duza când ați încălzit apa. Motivul este că vana este înfundată sau fitingul de evacuare este înfundat. Verificați ambele opțiuni. Nu a ajutat - schimbați supapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =