Avløp plastrør: diametre, priser

Hver vert vil ha alt i sitt husstand, ingenting å bryte, det er lett å vedlikeholde og installere. Og kloakksystemet er ikke noe unntak. Det er nødvendig at det krever så lite oppmerksomhet som mulig - veldig ubehagelig hvis det tresko, men det er ikke mindre ubehagelig å rengjøre det. Hvis du vil ha et problemfritt avhendingssystem, vær oppmerksom på plastrørene for kloakk. De erstatter gradvis støpejern, og alle fordi de koster mindre, er enklere å montere, de har et stort utvalg - forskjellige diametre og lengder, det er nesten ingen innskudd på sine glatte vegger, og levetiden er omtrent 50 år. Alt denne buketten av egenskaper bestemmer deres popularitet. 

Plastrørrør er laget av forskjellige polymerer og deres sammensetninger

Plastrørrør er laget av forskjellige polymerer og deres sammensetninger

Typer av kloakkrør av plast

Under det generelle navnet "plast" selges produkter fra forskjellige typer polymerer:

  • polyetylen (PE):
    • høyt trykk (PVD) - for intern avløpsfordeling;
    • lavt trykk (HDPE) - det er mulig å ligge utenfor, i grøfter (ha stor styrke);
  • polyvinylklorid (PVC);
  • polypropylen (PP)

Og en rekke andre termoplaster og kombinasjoner, men de er sjeldne. Folk foretrekker å bruke allerede kjente materialer.

Materialet av plastrørrør er valgt avhengig av applikasjonsfeltet. For eksempel er polypropylen mer egnet for å distribuere kloakk inne i huset eller i en leilighet. Den har et høyere driftstemperaturområde - overfører vanligvis media til 70 ° C i korte perioder - opp til 95 ° C. Hvis det finnes ulike husholdningsapparater som drenerer vannet i varmtvannssystemet, vil dette ikke være overflødig. PVC-rør med lavere priser er mer egnet for legging av ekstern avløp - vanligvis er avløpene allerede blandet, så temperaturene er lavere og PVC kan ta dem uten skade (arbeider opp til +40 ° C, kortsiktig oppgang til 60 ° C).

Eksempel på intern distribusjon av kloakk fra plastrør

Eksempel på intern distribusjon av kloakk fra plastrør

Avløpsrør er også glatt og bølgete. Videre kan bølgepapp ikke bare bøye seg fra sifoner. Det er profilerte avløpsrør med en indre glattvegg og et ytre ribbe-rør. De har større styrke - bedre tolererer kompresjonsbelastninger (har økt ringstivhet), kan bli begravet på stor dybde. Tilgjengelig i diameter fra 110 mm til 1200 mm.

Dimensjoner og diametre

Avløpsrør i plast, i motsetning til vann og gass, er tilgjengelig i lengder på 50 cm, 100 cm, 200 cm, etc. - opp til 600 cm. Maksimal lengde er 12 meter, men enkelte produsenter kan gjøre lengre segmenter på forespørsel. Ved legging av lange ruter er det praktisk - færre tilkoblinger, færre mulige steder av forekomst av problemer (lekkasje eller blokkering).

En annen viktig egenskap ved plastrør er diameteren og tykkelsen av veggen. I merkingen er de vanligvis i nærheten: tallene er 160 * 4,2. Hva deklareres: Rørets ytre diameter er 160 mm, veggtykkelsen er 4,2 mm. Her er det verdt å huske at produsenter angir den ytre diameteren av plastrør, og med mange beregninger og planlegging må du kjenne det indre. Det er lett å beregne: fra ytre tar vi to ganger veggtykkelsen: 160 mm - 4,2 mm * 2 = 151,6 mm. I beregninger og tabeller vises et avrundet resultat - i dette tilfellet - 150 mm.

Parametre av kloakk plastrør

Parametre av kloakk plastrør

Generelt produserer industrien plastrør for avløp med en diameter på 25 mm. Det maksimale tverrsnittet avhenger av typen av rør (glatt eller bølget) og materialet som det er laget av. For eksempel kan glatte avløps PVC-rør være opptil 630 mm i diameter, og profilerte tolagsrør - opp til 1200 mm. Men disse dimensjonene er ikke til nytte for huseiere eller boligboere. I privat boligbygging brukes diametre på opptil 100-110 mm, sjelden opp til 160 mm. Noen ganger, for en stor hytte med mange rørleggerarbeid, trenger du kanskje et rør på 200-250 mm i diameter.

Organisering av avløp i landet er beskrevet her. 

Hvordan velge en diameter for tilkobling av rørleggerarmaturer

I henhold til reglene, er det nødvendig å foreta en beregning, helt er den registrert i SNiPom 2.04.01085. Dette er en komplisert sak, det tar mye data, så veldig få mennesker tror virkelig som det skal. Gjennom årene har den etablerte praksis gjort det mulig for oss å utlede gjennomsnittlige diametre av polyetylenavløpsrør for hver av sanitærinnretningene. Du kan trygt bruke denne utviklingen - alle beregninger koker vanligvis ned til disse dimensjonene.

Navn på sanitærutstyr Diameter av plast kloakkrør skjevhet Avstand mellom sentralt avløp og sifon
bad 40 mm 1:30 AM 100-130 cm
dusj 40 mm 01:48 150-170 cm
Toalett bolle 100 mm 01:20 opptil 600 cm
shell 40 mm 01:12 fra 0 til 80 cm
bidet 30-40 mm 01:20 70-100 cm
Kjøkkenvask 30-40 mm 01:36 130-150 cm
Kombinert vask - bad, vask, dusj 50 mm 01:48 170-230 cm
Sentralstigerør 100-110 mm
Kraner fra den sentrale riseren 65-75 cm

Som du kan se, er hovedbruk plastrør for kloakk med en diameter på 30-40 mm. Bare for toalettet trengs en mye større størrelse - 100-110 mm. Dette skyldes den særegne funksjonen - det er nødvendig å fjerne en stor mengde vann på kort tid. Samtidig må det være rom for luft i røret, ellers vil det bryte vannlukningen på den andre VVS og "duftene" fra kloakken kommer inn i rommet.

Eksempel på tilkobling av toalettskål

Eksempel på tilkobling av toalettskål

På enheten er det nødvendig å huske noen flere regler: