Allt om akrylbadkaret

Allt om akrylbadkaret

Akrylbad ersätter alltmer bad av stål och gjutjärn på VVS-marknaden.

De är ljusa, håller dig varm och lätt att underhålla. Kort sagt har akrylbadekar många fördelar, vilket gör det här materialet mer och mer populärt vid tillverkning av teckensnitt i många olika former och storlekar. Men inte alla gillar modern polymer. Därför är det värt att förstå mer detaljerat i fråga om fördelar och nedbrytningar av akrylbadekar.

Utmärkande egenskaper

Traditionellt material för produktion av bad är stål och gjutjärn. De har en enorm säkerhetsmarginal och till exempel kommer ett gjutjärn att servera bokstavligen århundraden. Men idag är fler och fler ställen i sanitetsbutiker upptagna av akrylbatterier - ett material av modernt, populärt och, enligt säljarna, inte sämre i kvalitet till badrum gjorda av gjutjärn. Men är det verkligen så?

Enligt tillverkningsmetoden är akrylbadekar uppdelade i 2 typer: gjuten och extruderad.

Baden är ofta gjorda av ett akrylplåt som värmer upp och ger honom önskad form genom att trycka på mallen. Då är badets väggar förstärkta med epoxihartser och glasfiber och jord.

akryl badkar

godsaker

Så, låt oss överväga fördelarna med ett akrylbad:

 1. Olika former och storlekar. För dem som vill införa en ovanlig design i badrummet och först och främst flyr från standardstorlekarna och formerna, men inte har råd med ett exklusivt bad av gjutjärn, är det kanske den enda lösningen att köpa ett asymmetriskt akrylkarbad. Ett annat plus för designern är de olika färgerna.
 2. Lätt vikt. Kanske är det här den största fördelen med akrylbadekar. Om standardbadet av gjutjärn väger omkring 120 kg, då Akrylens vikt ligger inom 25 (!) Kg.
 3. Låg värmeledningsförmåga och låg ljudnivå. Akrylbadet håller värmen inte sämre än gjutjärnstyp och ringer inte när vatten samlas in.

akryl badkar av komplex form

Men du måste veta att akryl är plast. Som om badkarret från detta material inte berömde, har de ett antal brister, som du behöver veta om.

Beträffande service är akrylbubblor mycket sämre än deras motstycken från gjutjärn, men reparationen av ett akrylbadekar är ganska överkomligt hemma.

cons

Bland bristerna är det värt att notera:

 • Friabilitet och flexibilitet. Låt oss börja med det faktum att ett budget akrylbad inte är lämpligt för tungvikter. Bad av billigt akryl och i strid med installationsreglerna kan böja sig under stor vikt, vilket inte bara leder till deformation av produkten utan även utseende av sprickor. Ett bad kan också bilda en spricka eller ett hål i fallet av en tung föremål. Självklart Det finns förstärkta akryltyper - kuaril och metakryl, som kan konkurrera i styrka med gjutjärn, men i alla fall borde du inte rusa för att köpa.
 • Akryl är inte resistent mot höga temperaturer. Smältpunkten för akryl ligger inom 150 grader. Naturligtvis kommer ingen att hälla sådant vatten i badet, oavsett om det kommer från akryl, även från gjutjärn. Men det finns förekomster när akrylbadet deformeras vid rekrytering av varmt vatten. Särskilt relevanta detta problem kan vara för budgetfonter av akryl med låg kvalitet i tunna väggar.
 • Svårighet i vården. Den största svårigheten ligger i det faktum att akryl är ganska känslig för effekterna av hushållskemikalier och slipmedel. Med felaktig vård på ytan finns det repor och mörka fläckar. Du kan bara rengöra akrylbadet med hjälp av speciella icke-aggressiva medel.
 • Svårigheter vid installationen. Montering av ett akrylbad kräver en speciell ram som inte tillåter produkten att "spela" och sakta under vattenförfaranden. Om installationen av ett akrylbad, berättade vi i en annan artikel.

akrylbad

akrylbad

akrylbad

Hur man väljer ett akrylbad?

Efter att ha studerat de positiva och negativa egenskaperna hos bad av akryl, är det också värt att lära sig några nyanser för att välja rätt akrylbad:

 • Köp inte ett akrylbad i en liten butik. Om möjligt, var noga med att besöka en stor byggmarknad eller marknad. Där, och priserna blir lägre, och valet av bad är mycket större än en liten säljare.
 • Om du vill köpa ett asymmetriskt bad av komplicerad form, beundra inte överflöd av små element i badets gjutning - i de flesta fall är detta ett tecken på dålig kvalitet på materialet. Akryl, även om plast, men produktionen av bad med komplex avlastning av akrylkvalitet - en ganska komplex process.
 • Inspektera badets inre yta - det bör inte finnas ojämnhet, grovhet eller stötar. En sådan defekt talar inte för produktens kvalitet. En annan punkt - färgen, akrylkvaliteten har en jämn färgning utan fläckar och fläckar.
 • När du väljer ett akrylbad studera noggrant parametrarna för 2 tjocklek. Den första är tjockleken av akryl (akryl, inte hela badkaret). Det bästa är bad av akrylplåt med en tjocklek av minst 5-6 mm. Den andra parametern är tjockleken på det förstärkande skiktet. Det kan ses genom att peering på sidan av sidan. Ju tjockare det förstärkande skiktet desto bättre. För att bedöma väggarnas tillförlitlighet genom badrummet kan du slå, ljudet måste vara dövt, utan vibrationer.
 • Luktar badkaret. Lågakryl eller en förfalskning under den kan ge bort en obehaglig kemisk lukt. Användningen av ett sådant bad är inte bara obehagligt men också hälsofarligt. Dessutom kan lukten förbättras när badet drivs under påverkan av temperaturen.
 • När det gäller storleken på badet bör det endast styras av sina egna preferenser.

akrylbad

bad av akryl i inredningen

Akrylbad kan vara "upplyst" med en vanlig ficklampa. Ta bara medföljande ficklampa till väggen inuti och se om det är synligt från utsidan. Ett bra bad av rätt tjocklek kommer att överleva detta test.

akrylbad med hydromassage

akrylbad

Innan du köper, fråga säljaren vilken utrustning badkaret är utrustat med. Föredragen är ett utökat kit som innehåller ett dräneringsflödessystem, en dekorativ skärm och en ram för installation.

tillverkare

När det gäller akrylbadtillverkare har följande företag visat sig på den ryska marknaden::

 • IDO (Finland)
 • Hoesch (Tyskland)
 • Aquatek (Ryssland)
 • Arrollo (Kina)
 • Akrllan (Ryssland)
 • Senoplast (Österrike)

akrylbad

Ett sätt att återanvända ett gammalt bad av gjutjärn eller stål är att installera ett akrylfodral när bara ett tunt bad av akryl placeras direkt i det gamla badet. Sålunda blir badet med beläggningens defekter ett andra liv.

Montering av akrylbad

Låt oss prata omedelbart att installationen av ett akrylbad bara verkar vara en lätt uppgift. och om det ens är det minsta tvivel i sin egen styrka är det mer korrekt att överlåta installationen av akrylfontsnittet till proffs.

Montering av akrylbadet utförs antingen på en metallstödram eller på en tegelsten. Det är också möjligt att kombinera slaktkropp och murverk under mitten av badet för att förstärka strukturen.

sängram

För arbete behöver du:

 • Uppsättning skiftnycklar
 • En borrning (manuell eller mekanisk) är obligatorisk med en borrdjupbegränsare
 • Byggnadsnivå och regel
 • En linjal ca 50 cm lång och en enkel penna
 • Tätningsmedel för montering på väggen. Det kan vara en flytande silikon eller silikonband.

Om monteringsutrustning används för att installera badet är det nödvändigt att observera avståndet på dess fastsättning från kanten av badets botten och dräneringshålet - åtminstone 170 mm.

Om en bas av tegel används för att installera ett akrylbad behöver du också:

 • Tegel och sandcementblandning
 • Spackel och lösningstank
 • Skummontering (det kan vara nödvändigt att eliminera luckor och för att stärka badets "landning" på en tegelbotten)

Den enklaste monteringsmetoden - på benen är lämplig för små teckensnitt, som installeras nära väggen. Monteringen på ramramen är något mer komplicerad, men skiljer sig lite från installationen på benen, så vi kommer att överväga i detalj hur badet monteras på ramen.

Stödramen monteras enligt tillverkarens anvisningar, appliceras på botten av det inverterade badet och markerar fästpunkterna (hål för skruvarna borras där). För att inte skada beläggningen oavsiktligt ska en papp, cellofan eller linoleum placeras under badkaret.

installation av akrylbad

tegelmontering

akryl badram

Genom markeringshål borras med en diameter av 3 mm och ett djup på 6-10 mm. Det önskade djupet måste anges i produktens tekniska pass (!). För att inte borra genom badet noggrant, Det är obligatoriskt att använda djupmätaren. För detta ändamål kan borren enkelt förpackas med band på önskat avstånd. Enligt anvisningarna är rammen fäst i botten av teckensnittet.

Nästa steg är installationen av justeringsfötterna på ramen. Benen är monterade enligt följande: fixeringsmuttern är skruvad på stöddoppen, sedan justeringsmuttern och plastskyddet. De monterade benen är fästa i ramen med hjälp av låsmuttrar i samma höjd.

Rammen är fixerad antingen genom speciella hål i ramelementen eller med hjälp av specialfästen.

Vi erbjuder dig att titta på en video om montering av ramen på ett akrylbad.

Badet, monterat i ramen, drivs nära väggen, och med hjälp av ben och en byggnadsnivå utsätts strikt horisontellt. På väggen markera fälgens undre kant och tryck på badet.

På märkena på väggen med den nödvändiga indragningen fixa fixeringsstängerna, vilket hjälper till att undvika att vända på teckensnittet. Därefter sätts teckensnittet på plats.

Fästbalkar är fasta 2-5 mm under den markerade nivån. Annars, när badet faller under en tung last, kan fälgen helt enkelt bryta ner på baren.

fästremmar

Om akrylbadet är monterat på tegelstenar eller för montering av de fasta benen och tegelfundamentet, är det nödvändigt att följa huvudregeln: Ett mellanrum på 1 cm är kvar mellan badrummet och tegelstenen, som är fylld med monteringsskum. Till badet "leder inte" från expansionen av skum, det sätter skopor med vatten (om avloppssystemen redan är anslutna kan du hälla vatten direkt i badkaret).

Det enklaste och mest pålitliga sättet att installera ett akrylbad är att kombinera ben och tegelstenar. Med ben bad lätt justera nivån, och tegel bas design gör tillförlitliga.

Efter installationen av badet är det anslutet till avlopps- och vattenförsörjningen, kontrolleras anslutningarna för läckage, läckorna elimineras.

Den sista etappen av arbets - tätnings säten passar typsnittet på väggen och installera en dekorativ skärm.

Installation av vinklade och asymmetriska akrylkarkar är endast gjord med hjälp av en stödram.

Hur man rengör ett akryl badkar

Behåll i perfekt skick akryl yta av badet kräver kunskap om och anslutning till en rad enkla regler.

vila i ett akrylbad

Den första. Glöm det traditionella sättet att ta hand om badrummet. Endast speciella medel för rengöring av akrylbadet. Inga starka aggressiva hushållskemikalier och slipmedel! Annars, från sådan "vård" kommer ytan snabbt att mörkna och täcka med små repor.

Den andra. Det är lämpligt att skölja badet med varmt vatten efter varje bad. Så plasten kommer inte att förlora sin glans, och badet behöver inte en noggrann "städning" från den ackumulerade föroreningen. Tillräcklig kommer att vara periodisk vård med en mjuk svamp och vanlig tvål.

ta hand om akryl badrum

Den tredje. För att bekämpa mikrober ska du omedelbart sluta använda mormors blekmedel. Endast speciella medel för VVS tillverkad av akryl. Till exempel erbjuder Ravak en omfattande produktserie för att upprätthålla renheten och hygienen i akrylfonter, inklusive för hantering av komplexa föroreningar.

akryl badvårdsprodukt

Akrylbadets universalitet är det deras yta kan återställas hemma utan hjälp av specialister. Till exempel är små repor perfekt polerade med vanlig filt utan att lägga till några specialverktyg. För att bekämpa djupare repor och jämn sprickor, använd en uppsättning flytande akryl, som finns i byggbutiker.

reparationssats för akrylbad

Läs mer i artikeln om hur och hur man tvättar ett akrylbad.

slutsats

Akrylbad för hållbarhet och hållfasthet är naturligtvis sämre än produkter gjorda av gjutjärn. Men observera de enkla reglerna för att välja ett teckensnitt från akryl och ta hand om det, du kan få pålitlig VVS i många år. Dessutom kan du använda ett akrylbad du kan få en jacuzzi i din egen lägenhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 − 68 =