Allt om jacuzzin! Låt oss prata om paradis vila?

Allt om jacuzzin! Låt oss prata om paradis vila?

Jacuzzi - bad med hydromassage funktion. På annat sätt kallas det även "Spa Pool".

Idag förenar den absoluta majoriteten av människor detta ord med orden "vila", "avkoppling", "komfort". Och det är inte oavsiktligt! Faktum är att i själva definitionen av jacuzzin sägs att detta bad utvecklades för att förebygga ett antal sjukdomar och vila.

Skapelsens historia

Hela världen skylder skapandet av ett bad med hydromassage till familjen italienare som emigrerade till USA i början av 20-talet. Företaget, grundat 1917, namngavs familjenamn - Yakuzzi (Jacuzzi), men tack vare det amerikanska uttalandet omvandlades till en jacuzzi. Anvisningarna för företagets arbete var skapandet av flygplan och produktion av jordbrukspumpar. Bara mer än ett halvt sekel efter ankomsten av Yakuzzi-familjen i Amerika skapade en av bröderna - Candido - en jacuzzi. Så år 1956 verkade det första badet med hydromassage, och serietillverkning etablerades snart.

Jacuzzi Jacuzzi

Son yngre bror var sjuk med reumatoid artrit och behöver ständig massage. Sedan Candido Yakutstsi beslutat att utrusta badkaret luftningspump, vilket skulle göra det möjligt att massera kroppen med hjälp av strålar av vatten och luftblandning. Därefter har jacuzzin genomgått upprepade förbättringar och förbättringar. Familjen Yakuzzi har utfärdat cirka 250 patent relaterade till jacuzzin. Tack vare sin uppfinningsrikedom fick världen en av de bästa badkarmen, vilket kombinerades lika trevligt och användbart.

bubbelpool

En gång trodde man att bara mycket rika människor kunde ha råd att installera en jacuzzi, men modern produktionsteknik och material gjorde jacuzzin tillgänglig för alla.

jacuzzi i medelstorlek

Vad skiljer jacuzzin från badtunnan

Denna fråga är intressant för många. Man tror ofta att jacuzzin nödvändigtvis måste "drunkna" i golvet och bubbelpoolen - nej.

Faktum är att svaret på denna fråga är ganska enkelt: en bubbelpool skiljer sig inte från ett bubbelpool, inklusive installationsmetoden.

Jacuzzi - det här är badet, utrustat med en hydromassagefunktion.

Mer information om att välja ett bad med hydromassage kan du läsa från vår artikel om bubbelbad.

Jacuzzi, infälld i golvet - hydromassagebad

Funktionellt syfte och fördelar

Candido Yakuzzi har skapat en jacuzzi för att hjälpa sin son till behandling av reumatoid artrit. Idag är det svårt att överskatta fördelarna med bubbelbad i kampen mot muskuloskeletala sjukdomar. Dessutom, Jacuzzi har en stor psykoterapeutisk effekt som hjälper till att lindra stress, slappna av och normalisera det emotionella tillståndet.

Jacuzzi för avkoppling

Ofta tas en jacuzzi tillsammans, vilket gör att du kan stärka relationerna med din älskade, slappna av och lossa känslomässigt.

Jacuzzi för två

Samspelet med vatten i sig bär positiva känslor. Massage-effekten av luft-vattenflöden ger ett bra resultat vid behandling av kropps- och själsjukdomar.

hydromassagebehandlingar

Pump och kompressor

Jacuzzins "hjärta" kan kallas pumpen och kompressorn. Utan dem är det helt enkelt omöjligt att inse en bubbelpool.

I små modeller av jacuzzin är det ofta möjligt att bara installera en pump. Det pumpar vatten i systemet med grenrör. På grund av luftregulatorer och tryckskillnad, fångar vattenflödet luft från atmosfären (utstötningsprincipen). Samtidigt ökar trycket på vattenstrålarna. Det bör noteras att ett sådant bad kan ha en lägre kostnad än modellerna som är utrustade med en kompressor, men antalet flödesregulatorer i dem är begränsat. Jacuzzi, utrustad med en pump, är mer lämplig för avkoppling och är osannolikt att vara effektiv vid behandling av allvarliga sjukdomar.

jacuzzi pump

Det bästa massageresultatet ger dig möjlighet att nå kompressorn, vilken med våld trycker luften in i injektorerna. Detta ökar trycket i luftvattnet, som kan passera upp till 70 cm, utan att förlora massagekraften.

Jacuzzi med luft-vattenflöde

Särskild uppmärksamhet vid val av jacuzzi är värt att uppmärksamma kompressorns och pumpens skick och kvalitet. Eventuell skada på huset eller ett fel vid montering kan leda till elektrisk stöt (!).

Kompressor för jacuzzi

Typ av injektorer

Enligt typen av flöde är jets för jacuzzi uppdelade i tre typer:

 1. bubbelpool. Vatten levereras genom små öppningar.
 2. Aeromassazhnye. Principen är densamma, pumpar endast kompressorluften som ett genombrott i munstyckshålet införes i badet i en ström av små bubblor
 3. kombinerade. När en enda jet levereras med både ett vattenflöde och ett luftflöde.

Utformningen av munstycket beror på vilken typ skulle vara att en ström av vatten med vilken trycket han kommer att matas och vid vilken vinkel. Varje tillverkare har ett badkar till flera tiotals olika utföranden av munstycken. Till exempel, i tillägg till standardmunstycken som är anslutna till rör och pumpsystemet, det finns modeller som producerar sin egen vattenintag direkt från badet och sedan kasta det i form av en dynamisk flöde.

Beroende på zonen, som kommer att tillhandahållas hydromassage, har munstyckena olika storlekar. För området på rygg och höfter installeras större munstycken, mindre munstycken är monterade i nack- och fotzoner.

De enklaste munstyckena ger direktflödesutstötning. Det finns också moderna modeller som roteras och låter dig ändra riktningen av luftvattenstrålar. Vissa företag har utvecklat munstycken som skapar en virvling av en blandning av vatten och luft, vilket ökar bubbelpoolens massageegenskaper.

plats och storlek av jetfly i bubbelpoolen

Jets för jacuzzi kan vara gjorda av plast eller metall. Valet av material beror på dina preferenser snarare än styrkaegenskaper. Men plastmunstycken har fortfarande ett antal fördelar:

 • De är inte utsatta för korrosion. Om du fortfarande väljer metallstrålar, låt dem vara mässing
 • Plastet utför inte en elektrisk ström. Denna kvalitet är i synnerhet sant för bad av akryl-, där användningen av plast injektor eliminerar oavsiktlig elektrisk stöt på grund av oregelbundenheter i pumpen eller kompressorn.

För dem vars estetiska smak inte tolererar typen av plast, kan användningen av plastinjektorer med metallfärg vara lämplig.

urladdning av vatten från injektorerna

Kombinerad jacuzzi

kombinerad injektor

Aero och hydromassage

Hydromassage i bubbelpoolen utförs enligt följande princip:

 • Pumpen drar vatten från badet
 • På munstycken rör sig vatten under tryck på förstoftare
 • Trycket i vattenflödet injiceras med luft med hjälp av en kompressor (luft kan fångas genom regulatorerna)
 • Riktigt vatten-luftflöde under tryck går genom munstyckena som påverkar kroppen.

Munstycken för hydromassage i olika modeller av jacuzzin är monterade i badkarets väggar eller i botten.

Aeromassstrålar är miniatyriserade. Genom dem pumpas en luftström i kompressorns bad. Aeromassage i jacuzzin är mer ett tillägg för avkoppling än för behandling av sjukdomar. Kombinationen av luft- och hydromassage i jacuzzin gör det möjligt att programmera mer än 10 massagelägen.

tillbaka hydromassage

luftmassage

Kroppsposition i hydromassagebadet

management

Bekvämligheten med att använda en jacuzzi beror till stor del på en så liten detalj som kontrollpanelen.

Den pneumatiska fjärrkontrollen används endast för att justera massans intensitet. En riktigt bekväm jacuzzi är utrustad med en elektronisk fjärrkontroll. Med hjälp kan du ändra inte bara flödesintensiteten utan även byta massagelägen, bibehålla badet i en viss nivå och vattentemperaturen. De modernaste modellerna av jacuzzin har aromaterapi, bakgrundsbelysning, radio och TV, som också styrs via fjärrkontroll.

Jacuzzi kontrollpanel

Formen och storleken på jacuzzin

För att få installera en jacuzzi behöver du inte vara ägare till ett rymligt badrum. Idag erbjuder butiker olika modeller av standard- och hörnbad, utrustade med ett bubbelpoolssystem.

Minsta storleken på sådana badkar kan vara 120x120 cm för hörnmodeller och 150x90 cm för asymmetriskt rektangulära badkar.

Den mest populära storleken på hörnet jacuzzin är 150x150 cm, och höjden varierar som regel från 48 cm till 70 cm.

För rymliga rum fit Jacuzzi modeller med oval, rund eller rektangulär typsnitt och storlek från 160 till 200 cm. i längd och bredd, vilket gör att du kan ta vatten behandlingar, inte bara för en person.

jacuzzi pool

För vanliga lägenheter är en jacuzzi av storleken på standard badkar perfekt. Om du har ett rymligt badrum, är bubbelens storlek och form begränsad endast av dina önskemål och ekonomiska möjligheter.

Jacuzzi av intressant form

Vinkelmodeller av jacuzzin och små modeller installeras i ett hörn eller med en anliggning mot väggen. Stor jacuzzi prioritet i mitten av rummet.

Material av tillverkning

De bästa materialen för jacuzzi är akryl, metakryl, quaril. De bevarar perfekt värme och är lätta att mögla, vilket är särskilt viktigt när man skapar ett bad med komplex geometri.

akryl. Modernt polymermaterial, alltmer förskjutning av gjutjärn och stål i produktionen av badkar. Han är 10 (!) Gånger lättare än gjutjärn, medan han inte är underlägsen i styrka; nästan 2 gånger långsammare ger värme än gjutjärn och räls inte som stål när man rekryterar vatten i ett bad. Det är lätt att mögla och färga.

Akryl Jacuzzi

metakryl. Framställd från granuler av polymetylmetakryl. Bad av metakryl 2,5 gånger ljusare än akrylmodeller och 8 gånger starkare. Detta lätta material klarar helt mekaniska och termiska effekter, är inert mot verkan av okoncentrerade syror, har hög styvhet och styrka. Dessutom kan du göra genomskinliga bad, vilket särskilt uppskattas av designers. I detta fall har metakryl bättre transparens än akryl.

hydromassagebad från metakryl

Kuar. Detta material är också tillverkat av polymetylmetakryl, men med tillsats av kvartssandfena. Att lägga sand gör quarilbad den mest hållbara bland polymerfonter. Detta bad håller värmen perfekt, men dess vikt är något större än akrylprodukter. Ja, och priset på ett bad av kuarila kostar nästan en tredjedel mer än sin akrylbror.

Förutom jacuzzin från polymermaterial kan sanitetsvaruhus också hitta jacuzzimodeller gjorda av gjutjärn eller stål.

Mer information om gjutjärnbad kan du lära av från vår andra artikel.

hydromassagebad från kuaril

Nya föremål

De första bubbelpoolerna, som skapades av Yakuzzi-familjen, var utrustade med endast ett bubbelpoolssystem. Med tiden började många modeller kombinera hydro och aeromassage. Idag introducerar tillverkare innovativa system, till exempel ultraljudsmassage.

Mer och mer populärt är kombinationen av hydromassage och kromatoterapi. Jacuzzin är utrustad med ljusrör som belyser vattenstrålar med den angivna färgen. Med hjälp av den elektroniska konsolen kan du inte bara välja en färg utan programmera dess intensitet och färgförändring, frekvensen av ljuspulsationer etc.

jacuzzi med belysning

Tips för att välja

Köpa en jacuzzi, det är att föredra att välja en modell med en längd av minst 150 cm och ett djup på 42 cm för att överflöda. I badrummet med mindre parametrar är det ganska svårt att slappna av.

Liten Jacuzzi

Köp en jacuzzi från polymerer, var uppmärksam på följande punkter:

 • Jacuzzins väggar måste vara minst 5-7 mm. Det är särskilt viktigt att denna parameter inte bryts i modeller av asymmetrisk och komplex konfiguration.
 • Från storleken på jacuzzin kommer att bero, en du kommer att ta vattenbehandlingar eller två.
 • Färgen på produkten ska vara likformig, utan fläckar, olika i färg och streck. Färgfel indikerar orättvis produktion.
 • Ytan på produkterna ska vara jämn, utan fördjupningar och grovhet, behaglig att röra vid.
 • Kontrollera fastsättningen av handtag och nackstöd, kvaliteten på de installerade injektorerna och deras fixering i badkarets kropp.
avkoppling i jacuzzin

När du köper en bubbelpool, se till att badet passerar genom dörren och i badrumsområdet kan du trycka bubbelbadet framåt ca 50 cm (för underhåll).

Priser och vad de är beroende av

Prissättningen på Jacuzzi-marknaden bestäms av följande faktorer:

 • Material från vilket jacuzzin är gjord
 • Badstorlek
 • Utrustning och kapacitet för elektrisk utrustning (endast pumpen eller pumpen + kompressorn är installerad)
 • Antal massagebehandlingar
 • Ytterligare alternativ (musik, radio, tv, podstvetka)
 • Baddesign
bubbelpool

Författarens design är naturligtvis inte billigt, och ofta återspeglas tillverkarens högljudda namn i kostnaden för jacuzzin.

När det gäller kostnaden, börjar priset för en standard- eller hörnbad Jacuzzi från märket 25-30 tusen rubel. För en exklusiv modell med stor storlek kan du betala 100 000 rubel eller 700 tusen.

Jacuzzi i ett lyxhotell

installation

Innan du köper och installerar en jacuzzi, säkerställa tillförlitligheten av bärande konstruktioner rum där badkaret ska installeras. För varje modell, är dessa krav anges i teh.pasporte, men i genomsnitt skapar en strömvirvel fylld med en belastning av 225 kg per 1 kvm område.

installation av en jacuzzi

Proceduren för att installera ett bubbelbad är ungefär följande:

 • Kontrollera lokalerna för att uppfylla tekniska krav. Förberedelse av rummet.
 • Installation av vattenförsörjning och avloppssystem.
 • Installera ett vattenfiltreringssystem före inlämnandet på jacuzzin.
 • Montering av stödramen.
 • Monteringen av badet i ramjustering.
 • Installation av elektrisk bubbelutrustning (pumpen placeras under badrummet eller installeras med kompressor och extra utrustning på den angivna platsen).
 • Anslutning av jacuzzins hydrauliska system till vattenförsörjningen och avloppet, kontrollera anslutningarna.
 • Elektrisk anslutning. Obligatorisk jordning!
 • Installation av en dekorativ skärm.
Jacuzzi med dekorativa skärm

Jacuzzi rektangulär form sätta minst 6 ben, vinklade modeller - 8. Benen måste ha en höjdjustering.

installation av en jacuzzi

Alla dekorativa skärmar som stänger badet bör ge snabb och enkel åtkomst till anslutningarna.

Installationen av bubbelpoolen är något annorlunda än installationen av ett enkelt bad.

Den samvetsgranna tillverkaren lägger alltid i leveransuppsättningen den detaljerade tekniken. pass för installation, användning och vård av bubbelpoolen. Det är dock optimalt att överlåta installationen till specialister, eftersom en oberoende installation kan avbryta garantiförpliktelserna i butiken.

Ju större bubbelbadet är och desto mer komplicerat är dess form, desto pålitligare är den stödjande strukturen att vara. Perfekt kommer att vara användningen av en metallram.

Jacuzzi installation

Innan du köper ser du hur du reparerar bubbelpoolen och läser om vad som orsakar nedbrytningarna. Det är bättre att veta om möjliga problem på en gång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2