Gjutjärnbad – klassisk, tidtestad

Gjutjärnbad - klassisk, tidtestad

Gjutjärnbad kan kallas klassiskt. De började tjäna för människornas sanitär långt innan stålproduktionen och i synnerhet akrylbad. Naturligtvis pressade stål och akryl kraftigt gjutjärn på VVS-marknaden. De främsta fördelarna med badkarproduktionen är den färdiga produktens låga vikt och olika former. Men gjutjärnbad är tidigt att gå i pension. Deras ansökan är fortfarande relevant.

fördelar

Bad av gjutjärn har en väggtjocklek på 6-8 mm. Givetvis bidrar badet väsentligt till vikt, men denna tjocklek är garant för ett antal fördelar jämfört med akryl eller stål sanitetsartiklar.

Den otvivelaktiga fördelen med bad gjord av gjutjärn är deras styrka. På grund av gjutjärnets egenskaper och väggens imponerande tjocklek deformeras inte gjutjärnbadet, de är inte rädda för slag och oavsiktligt fallande tunga föremål. Ett sådant bad med kompetent vård för emalj kan tjäna bokstavligen århundraden.

bad gjord av gjutjärn producerat av Roca

Gjutjärn har hög värmekapacitet. På grund av denna egendom, Vattnet i gjutjärnet håller temperaturen lång. Dessutom är gjutjärnet tillräckligt lugnt när det häller vatten och ringer inte som stål. Genom egenskaperna av värmebehandling och ljudabsorption med bad av gjutjärn kan endast akrylmodeller jämföras.

gjutjärn fotbad

stabilitet. När korrekt installerad en kvalitativ basis på grund av den stora massan av gjutjärn badkar är mycket motståndskraftiga och inte kräver ytterligare stöd, vilket är fallet med bad stål.

Det är värt att säga några ord om nackdelarna med bad gjorda av gjutjärn. Först, på grund av materialets eldfasta egenskaper, utmärks inte gjutjärnbad av olika former och storlekar. För det andra har gjutjärnsbad en stor vikt (från 120 kg) vilket väsentligt komplicerar badleverans till lägenheten och dess installation.

Gjutjärn med en bild

gjutjärnbad, doldt av träskärmar

gjutjärnbad

Små gjutjärnbad

Lägg omedelbart en reservation om att det är ganska problematiskt att hitta ett småstort gjutjärnbad i sanitetsbutiker. Små kallas bad av gjutjärn med en längd av 120 eller 130 cm och en bredd på 70 cm. Sådana produkter köps för små badrum och installeras längs en kort vägg för att spara användbart utrymme.

litet gjutjärnbad

genomsnitt

Standarden och vanligaste är gjutjärn bad medelstora. Dimensioner sådana bad är som följer :. längd 140-150 cm och en bredd på 70 cm Installation av badet medelstora är bra för dem som inte har ett rymligt badrum, men gillar att suga i ett varmt bad.

Bilden visar ett spanskt bad av Roca Haiti med medelstorlek 150x70 cm.

gjutjärnbad av medelstorlek

stor

Stort gjutjärnbad är 170, 180 och 185 cm långa och 70 eller 85 cm breda. Ett stort gjutjärn är ett dyrt köp, och är mer lämpligt för installation i privata hus med ett rymligt badrum. För det första att leverera ett sådant bad i lägenheten i en flervåningsbyggnad är extremt svårt på grund av sin stora vikt. För det andra kommer ett stort bad av gjutjärn att se bättre ut i ett rymligt rum, vilket är ett centralt element i inredningen.

Ett stort gjutjärn är inte bara en stor, tung VVS. Installerat i badrummet kommer det att betona en känsla av stabilitet och självförtroende. Och naturligtvis blir de vanliga vattenprocedurerna i ett sådant bad oerhört bekvämt och behagligt.

På bilden kan du se modellen av gjutjärnbadet Atlantida, vars mått är 208x100 cm och djupet 66 cm till överloppshålet.

Vad är det bästa gjutjärnsbadet?

När du väljer ett gjutjärn är det ett antal viktiga aspekter som du bör uppmärksamma oavsett storlek på produkten.

Kvalitet på emalj. Var noga med att göra en noggrann inspektion av emaljytan inuti gjutjärnet innan du köper. Ej tillåtet:

  • flisas
  • sprickor
  • avlossning
  • fläckar
  • Ojämn tjocklek av emalj
  • Förekomsten av områden som skiljer sig åt i färg

Helst emalj måste vara stötskyddad med en beläggningstjocklek av 1 - 1,2 mm. Om någon av de angivna bristerna finns, är det bättre att vägra att köpa ett bristfälligt bad. VVS, emaljerad, lätt att rengöra, inte rädd för att använda speciella rengöringsmedel. Men någon äktenskapsbeläggning under drift ökar bara. Sprickor och chips kommer att växa och mörka, förkorta badets livstid. Även glänsande emalj är ett tecken på högkvalitativa produkter. På grund av svårigheterna vid bearbetning av gjutjärn tillåts dock låg vågighet av beläggningen.

stilfullt gjutjärnbad

Effektbeständigt gjutjärnbad

stort gjutjärnbad

Standardfärgningen av det inre av gjutjärnbadet är nyanser av vitt och beige, användningen av ljusa snöblåtoner är acceptabelt.

Den andra viktiga parametern är kvaliteten på gjutjärn. Tjockleken på badets väggar måste vara minst 5 mm. Kvaliteten hos gjutningen kan bedömas från väggens yttre yta. Det borde inte ha ruttar, marker, överdriven grovhet, backar.

Det är bäst om utsidan är pulverlackerad. Detta bad får extra skydd, lättare att ta hand om och får ett exceptionellt estetiskt utseende.

Gjutjärnbad med svart yttre beläggning

gjutjärnbad

gjutjärnbad med målade yttre

Anslutning av komforten av vattenprocedurer kan också vara uppmärksam på badets djup. Djupet är från botten till överloppshålet. Standardavståndet är ca 32 cm. Men ofta gjutjärnbad har ett djup på 40-46 cm före överflödet. Naturligtvis är det väldigt trevligt att ta ett bad i så djup typsnitt, när kroppen är helt nedsänkt i vatten.

Ett annat par nyanser som förtjänar uppmärksamhet när man väljer ett bad av gjutjärn är dess pris och kvalitet på komponenter. Vid installation av en gjutjärnstyp, användningen av låga stödelement eller ett dräneringssystem. Och oavsett hur låg prislappen var attraktiv, på allvar bör tänka över kvaliteten på produkterna och de problem som kan uppstå vid köp av badet, inte uppfyller säkerhetskraven.

Säkerhet vid vattenprocedurer garanterar en botten med en slitbeläggning.

gjutjärnbad med antislipningsbotten

Ovanligt ser ut som ett bad av gjutjärn på benen.

Gjutjärn fotbad

Ett gjutjärn på benen är perfekt för dig om du vill göra ett badrum i klassisk stil.

Benen för badet diskuteras i detalj i en annan av våra artiklar. Läs och välj: de kommer enkelt att göra utformningen av ditt badkar speciellt.

Gjutjärnbad på ben i klassisk stil

Bästa tillverkare

Det finns en stereotyp att det bästa är gjutjärn badkar importeras, men hittills och inhemska producenter kan erbjuda en anständig modell som konkurrerar med europeisk kvalitet.

Så det mesta av god kvalitet produceras i Ulyanovsk vid JSC Plant Universal. Företagets historia börjar 1961. Sedan dess har utrustning och teknik förändrats vid fabriken, sedan sedan 2005 har baden i fabriken tillverkats av japansk dammsugningsteknik. Men produktkvaliteten är fortsatt hög i mer än 50 år. Branded är en trelagers applikation av emalj, som tillåter att producera bad med en hållbar och pålitlig beläggning. "Nostalgie" -serien vann största kärlek bland vanliga köpare för utmärkt kvalitet och demokratiska priser. Till exempel är kostnaden för "Universal" -modellen med standardstorlekarna 150 * 70 cm och djupet 46 cm inom 12000 rubel.

bad av gjutjärn nostalgi

Ett annat ryskt företag som producerar gjutjärnbad är OAO Kirovsky Zavod. Det skapades av kejsarbrevets dekret Elizabeth i avlägsen 1745 (!) Och anses med rätta vara den äldsta. Men växten följer modern teknik. Till exempel, På Kirov-företaget kastas baden på den tyska linjen, vilket ger 25 garanterade år av service. En annan fördel med Kirov-baden är en speciell emalj med silverjoner, vilket bidrar till desinfektion av vatten. I massproduktionen finns idag 9 modeller av gjutjärnbad, bland annat ett kompakt badkar "Malyutka" med en längd av 1,2 m.

Kirovskaya grisjärn bad baby

Vid gjutning av många moderna modeller av gjutjärnbad finns huvudstöd, platser för fastsättning av handtag. Elite modeller är utrustade med hydro- och aeromassage.

Gjutjärn hydromassagebad

Gjutjärnbad Roca

Bland de europeiska tillverkarna är de mest populära det spanska bolagets gjutjärnsbad Roca. Bad under varumärket Roca produceras mer än 100 år, och idag förenar företaget cirka 50 fabriker som finns över hela världen. Trots att detta är ett premiumbad är priset relativt lågt. Till exempel kostar kostnaden för ett bad på Roca Continental i intervallet 17-18 tusen rubel. Också populära är bad av modeller Roca Haiti och Roca Malibu. Även om det i sortimentet, som innehåller cirka 40 modeller, finns dyra bad, vars kostnad börjar från 40 och kan överstiga 100 tusen rubel.

Gjutjärnbadkar Roca Tampa

annan Spansk tillverkare av gjutjärnbad - Novial. Produktionen grundades 1967 år, och sedan dess gjutning och formningsteknik järn- och emalj beläggning produkter ständigt förbättras. Exceptionell styrka uppnås genom bränning beläggningsbadet i en infraröd ugn. Novial bad är väl representerade i prisklasser: bath-baby Susan kommer att kosta ca 10 000r, men för en lyx modell Susan Delux längd 180 cm, utrustad med aero och hydromassage systemet. Kommer att få betala inte mindre än 60 tusen rubel.

gjutjärnbad Novial Lux Socorro

Förutom de ovan nämnda bolagen kan du hitta i butikerna bad av gjutjärn Italien (Artex), Finland (Timo) och Kina (Goldman).

Vi uppmärksammar att oberoende av tillverkarens varumärke bör valet av ett gjutjärn badas med all allvar. Var noga med att noggrant inspektera beläggningens tillstånd i butiken och kontrollera tillgängligheten för alla komponenter. Badet kan få defekter, både på grund av produktionsavstötning (ingen tillverkare kan tillhandahålla 100% vid nödsituationer) och under transport.

Alla priser ges i slutet av 2014.

Gjutjärnbad i interiören

När du väljer ett importerat gjutjärn bad, noggrant kontrollera fullständigheten av uppsättningen ben och armaturer för dem. Vissa modeller kan endast installeras kvalitativt med "inbyggda" komponenter.

gjutjärnbad

slutsats

Enligt olika former är gjutjärnsbad inte de bästa konkurrenterna till akrylhygienartiklar. Men gjutjärnbad uppskattas fortfarande för deras hållbarhet och enkel underhåll och den ständiga känslan av komfort och stabilitet som de tillhandahåller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

97 − = 95