Vifte rør: installasjon og reparasjon

Vifte rør: installasjon og reparasjon

Når du bygger et privat hus, må du ta hensyn til mange nyanser du aldri ville tenke på hvis du bestemte deg for å bosette deg i en byleilighet. I store flerleilighetsbygninger legges ingeniørnett på skuldrene til byggevirksomhetene, og du trenger ikke å vite hvordan alt fungerer. Men når du bestemmer deg for å komme deg ut av byen og begynne å bygge ditt eget hjem, vil du se mange problemer, først og fremst knyttet til arrangementet av ventilasjon, kloakk og vannforsyningssystemer. I funksjonen av de to siste systemene spilles en stor rolle av trakten. Dagens samtale vil være om henne.

Baderom i et privat hus

søknad

Ventilasjonsrør eller vifterør Er et rør som kobler kloakken til atmosfæren. Den går til taket av bygningen og tjener til å utjevne trykket i kloakksystemet.

Konklusjon av ventilasjonssystemet på taket

Når et stort volum vann kommer ned i avløpssystemet, blir systemet utladet, og uten luftforsyningen fra vifterøret vil den stinkende lukten trenge direkte inn i huset. Beskyttelse av ubehagelige lukt er en hydraulisk tetning, som dannes i bøyningen av avløpsrøret. Vifterøret regulerer den vanlige driften av vannfellen, som kan "falle av" under trykk. Dermed er vifterøret en integrert del av et bolighus ventilasjons- og dreneringssystem.

Luftventil i vifterøret

Trenger du alltid en fan riser?

Hvis vi fortsatt ikke kunne overbevise deg om behovet for å installere en fan-riser, kan du klare det, men for dette må du observere to viktige forhold. Først bør huset ikke være høyere enn to etasjer, og for det andre bør huset ikke ha mer enn ett toalett og en vask. Men hvis disse kravene er ganske tilfredsstillende for deg, betyr dette ikke at du trygt kan begynne å designe et avløpsanlegg uten vifterør uten å bekymre deg for utseendet på ubehagelige lukt. Det er nødvendig å ta hensyn til flere andre viktige faktorer.

Skorstene under taket

Så, et rør er nødvendig hvis:

 • Avløpsrøret er mindre enn 0,5 cm i diameter;
 • du bruker et autonomt kloakksystem;
 • I huset eller på sitt territorium finnes det et kunstig reservoar eller annen enhet, hvorved vedlikeholdet involverer periodisk drenering av store mengder vann inn i avløpsanlegget, for eksempel et svømmebasseng.

Hus med basseng

Krav til installasjon

Monteringen av rørene bør utføres med hensyn til to hovedkrav:

 • Diameterene på røret og avløpsrøret må samsvare med en millimeter;
 • Stedet der vifterøret skal gå bør være nøye gjennomtenkt. Vanligvis blir ventilasjonsrør tatt ut på taket; Det er viktig å ta hensyn til luftstrømmens retning slik at avløpsfordampningen fordampes i motsatt retning fra balkongene, vinduene og husene.

Plasseringen av stigerøret og skorstenen i huset

Bruke vifteventilene

Du har sikkert hørt at innholdet i kloakkrør kan komme inn i leiligheten gjennom toalettet. Vanligvis skjer dette i tilfeller der det ble gjort alvorlige feil i utformingen av kloakksystemet, for eksempel ble rørets skrå feil vedlikeholdt. Årsaken kan være en sterk blokkering, forårsaket av inngrep av store rusk, mus eller rotter i kloakken. Hvis du ikke vil en dag vitne til hvordan toalettskålen avføring ut av seg selv, bør du ta vare på dette på forhånd, selv ved installasjon av skorsteinen.

Ventil for vifterør

Omvendt vifteventil ble oppfunnet spesielt for å hindre retur av avløpsvann til rørleggerarbeid. Vanligvis er det installert utenfor eller inne i en fan riser. Det virker som følger: Når du slipper ut vannet, åpner ventildekselet og lar det passere og alt det blåser, og deretter tett lukket under trykkfjærens trykk.

Installert tilbakeslagsventil

Når du installerer en slik ventil, må du ta hensyn til det faktum at lokket skal åpne mot vannbevegelsen. Bare i dette tilfellet vil det på en pålitelig måte blokkere kloakkstrømmer som beveger seg i motsatt retning.

Prinsipper for utforming av vifteventilasjon

Du kan selv designe ventilasjonsventilasjon. For dette er det nødvendig å ha minst minimumskunnskap om tekniske systemer og å studere kravene til SNiP.

Hovedrøret på badet

Design av skorsteinen i huset

Støpejernsrør i et privat hus

I en generalisert form ser prinsippene for å designe et system av vifterør ut slik:

 • Helling av horisontale rør i retning av bevegelse av kloakkgasser bør være minst to hundre prosent av prosent;
 • en vifte riser kan brukes til å kombinere flere avløp;
 • Endre retningen til vifterørene er kun mulig hvis endringen utføres over stedet der det siste utstyret som leveres til stigerøret er plassert;
 • For å koble til flere rør, bruk en fan-tee; Monter den i en vinkel på 135 eller 45 grader i retning av bevegelse av gasser;
 • endre retningen til vifteventilasjon er kun mulig ved hjelp av en trykk og i en 135 graders vinkel.
 • det er nødvendig å ta hensyn til avstanden fra vifterøret til balkongene og vinduene: i horisontalplanet må det være minst 4 meter;
 • Røret må skilles fra ventilasjon og skorstein;
 • Den nedre delen av vifterøret bør være i et varmere rom, og den øvre - i et kjøligere rom; i dette tilfellet vil pressen bli sterkere.

Anbefalinger for installasjon av rør

Etter utarbeidelsen av prosjektet kan du fortsette direkte for å installere vifterisatoren. Til å begynne med, kjøp alt nødvendig utstyr. Du trenger: vifte og koblingsrør, ventilasjonskanal og beslag. Installasjon av vifteventilasjonssystemet skal utføres i flere trinn.

 • Forberedende arbeid. Kanskje ditt hus allerede har et gammelt avløpssystem. Hvis de er laget av støpejern, er det bedre å demontere dem og erstatte dem med mer moderne. Før du starter arbeidet, sørg for at stigerøret er blokkert.
 • Installasjon av vifterisatoren starter fra grunnlaget for huset. I bæreveggen skal du lage hull, og ved hjelp av metallklemmer, fest vifteøret på den.
 • Hvis VVS-installasjonen allerede er installert, kobler du toalettskålen til vifterisatoren ved hjelp av en trykknapp. Forsegl forbindelsen med ringformede tetninger.
 • For støyisolering av konstruksjonen, bruk et monteringsskum eller mineralull.
Legging av nye rør på badet

Kabling for toalett og bidet i et privat hus

Se neste video ved å installere en fanestiger.

Hyppige installasjonsfeil

Guidet av gode hensikter, strever mange på sin egen måte å utstyre systemet med vifteventilasjon i håp om at dette bare vil forbedre sitt arbeid. Imidlertid fører slike endringer i prosjektet til svært katastrofale konsekvenser. Tenk på de vanligste feilene:

 • Organiseringen av utgangen av vifterøret på loftet, og ikke på taket. Hvis kloakkgassene ikke går straks inn i atmosfæren, vil de senere eller senere akkumulere under taket og begynner gradvis å trenge inn i boligkvarteret.
 • Montering av røret fra innsiden av støttemuren. Hvis vifterisatoren passerer fra utsiden, vil det være problemer knyttet til dannelsen av kondensat.
 • Erstatning av en beskyttende sopp på toppen av røret med en flipper eller en dekorativ vindrute. Til tross for det mer estetiske utseendet, blir trekkraften fra dette ikke sterkere, men tvert imot, det avtar, noe som resulterer i ubehagelige luktene som sprer seg over hele huset.

reparasjoner

Reparasjon av rørrør, som regel, reduserer erstatning av gamle støpejernsrør med nye plastrør. Gjør det bedre under veiledning av en erfaren rørlegger, og ring for hjelp til et par assistenter. Støpejern - materialet er ekstremt tungt, og samtidig skjøre, så det bør behandles med stor forsiktighet. Vær ekstremt forsiktig, da det alltid er mulighet for å skade din egen helse eller hele kloakk. I tillegg, hvis du bytter ut et vifterør i et fleretasjes hus og samtidig bor på et av de nedre etasjene, spør eksperterne om de nye plastrørene tåler dette trykket i systemet.

FANTER OG kloakkrør

For arbeid trenger du en tung sledehammer, en bulgarsk, en borer og alt annet verktøy du anser det nødvendig å bruke, fordi demontering av støpejernsrør ikke er en lett oppgave. Etter å ha demontert de gamle rørene, kan du begynne å installere nye. Hvordan å gjøre det, vi har beskrevet i detalj i de forrige avsnittene. Vi håper at våre instruksjoner vil hjelpe deg å installere et nytt ventilasjonsanlegg uten problemer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 15 = 25