Hoe een hoek op het bad kiezen en correct installeren?

Hoe een hoek op het bad kiezen en correct installeren?

Wat is dit?

De opening tussen de badkamer en de muur ontstaat onvermijdelijk - hoe glad en glad de oppervlakken in de badkamer ook zijn. Als je deze nuance geeft, zelfs in het stadium van het afwerken van de muren met keramische tegels, dan zal een mooie betegeling langs het bad het probleem oplossen. Echter, meestal op de gevormde kloof letten de aandacht na de voltooiing van de bouwwerkzaamheden. In het bijzonder voor dergelijke gevallen werden verschillende varianten van het afsluiten van de gleuf, die geen tegelontmanteling vereisen, uitgevonden.

De meest populaire oplossing is het gebruik van een hoek, die ook wel een sokkel of een stoeprand voor een bad wordt genoemd. Het is een lang, smal paneel van kunststof of keramiek. Het uitstekende deel van de plint wordt direct in de opening gestoken en aan de andere twee zijden aan de zijkant van het bad en aan de tegel bevestigd.

Wat is een plint of een hoek voor een bad?

Waarom hebben ze bescherming nodig tegen lekken?

Hoekbad heeft twee hoofdfuncties:

 • Ten eerste voorkomt het de penetratie van water op de vloer onder het bad, waar vaak geen waterdichtheid is, waardoor water naar de benedenverdieping kan sijpelen. Zelfs als dit niet gebeurt, zal onder de badkamer constant vocht worden opgeslagen, wat onvermijdelijk tot schimmel en schimmel zal leiden.
 • Ten tweede voert het een bepaalde decoratieve taak uit - het maskeert een lelijk gat, die gevormd tussen de muur en keramische tegels.

Plastic hoek - dit is niet de meest betrouwbare manier om de vloer in de badkamer te beschermen tegen nat worden. In de loop van de tijd wordt dit element onbruikbaar, dus het moet om de paar jaar worden gewijzigd. Dit brengt geen grote financiële kosten met zich mee, omdat er een hoek is voor een penny-bad. Maar voor sommigen verdient het de voorkeur om het gat één keer per kapitaal te elimineren dan om regelmatig kleine reparaties uit te voeren.

Plastic hoek voor een bad

types

Hoeken gemaakt van plastic

Plastic is een van de meest geschikte materialen voor het afwerken van de badkamer, omdat het bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen. Een groot voordeel van kunststof hoeken is een zeer lage prijs, dus zelfs als u de plint op het bad elk jaar verwisselt, is deze voor uw portemonnee volledig onzichtbaar. Bovendien worden deze hoeken gekenmerkt door goede plasticiteit, zodat ze u zelfs bij zeer ruwe muren de opening kunnen afdichten.

Voordelen van kunststof hoeken voor een bad

Voordelen van kunststof hoeken

Hoeken gemaakt van keramiek

Keramiek - het materiaal is duurzamer en daarom duurder dan plastic. Als je een keramische hoek in de kleur van de tegel opraapt, is deze bijna onzichtbaar. Ook, zoals plastic, verdragen keramiek perfect condities van hoge vochtigheid en temperatuursprongen. Maar dit is een volledig natuurlijk materiaal, dus velen geven er de voorkeur aan. Het nadeel van keramische hoeken is dat ze gemakkelijk kunnen worden beschadigd, omdat ze zijn gemaakt van bros materiaal.

Keramische hoek voor een bad

Welke hoek kies je?

Kies bij het kiezen van een sokkel voor een bad zorgvuldig alle mogelijkheden die u worden geboden. Het is noodzakelijk dat het product aan een aantal basisvereisten voldoet - het zal dan lang meegaan en uw badkamer op betrouwbare wijze beschermen tegen overmatig vocht en de bijbehorende onaangename gevolgen.

 • De hoek moet zijn gemaakt van waterdicht, niet-rottend materiaal.
 • Het product moet zowel sterk zijn en bestand tegen vervorming.
 • Het monteren van de hoek moet gemakkelijk, snel en moeiteloos gebeuren.
 • De plint voor het bad moet goed worden getolereerd door de effecten van reinigingsmiddelen voor sanitair en keramische tegels.
 • De kleur en stijl van de hoek moeten worden gecombineerd met de badkamer en met de muren.

Regels voor het kiezen van een hoek voor een bad

Hoe de hoek van het bad goed te installeren?

De installatie van plinten van keramiek en kunststof gebeurt op verschillende manieren, omdat elk materiaal zijn eigen kenmerken heeft. Niettemin bestaan ​​de algemene regels nog steeds:

 • Als we te maken hebben met een oude badkamer, moeten we eerst de vorige hoek ontmantelen en het oppervlak van het bad en de tegels van de resten van de lijm (of een andere mortel waarop de plint was bevestigd) schoonmaken.
 • De opening tussen de muur en de badkamer moet van tevoren worden afgedicht met een montageschuim, zodat dit uit de nieuwe hoek nuttiger zal zijn.
 • De kleefstofsamenstelling moet niet alleen in het midden, maar ook langs de randen van de hoek worden aangebracht.

Installatie van een hoek voor een bad

Alternatieven voor het afdichten van een naad tussen een muur en een badkamer

Er zijn andere manieren om de opening tussen de rand van het bad en de muur te verwijderen. Hier zijn de meest populaire van hen:

 • rand van keramische tegels;
 • stoeprand op lijmbasis;
 • siliconenafdichtmiddel voor de badkamer;
 • montage schuim;
 • stakril - vloeibare stof, die wordt gebruikt voor de restauratie van acrylbaden;
 • een combinatie van verschillende materialen (bijvoorbeeld een combinatie van montageschuim + kit + stoepranden is vrij gebruikelijk).

Er kunnen dus oneindig veel opties zijn om een ​​opening tussen een muur en een badkamer af te dichten, maar een hoek van kunststof of keramiek is de eenvoudigste en meest toegankelijke van allemaal.

De manier om de opening tussen de rand van het bad en de muur te verwijderen

Alternatief voor het afdichten van naden tussen een muur en een badkamer

Afdichten van voegen tussen de muur en de badkamer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 + = 78