Waterdichting van badkamer

Waterdichting van badkamer

De badkamer wordt terecht beschouwd als de meest vochtige ruimte in het appartement. Daarom is het erg belangrijk om voor de renovatie te zorgen en de badkamer waterdicht te maken. Naast het lange proces van het demonteren van oude materialen, is het noodzakelijk om de wanden en de vloer in orde te brengen, die in de meeste gevallen verre van gelijk zijn.

Water kan in de loop van de tijd een voldoende sterk materiaal vernietigen. Een vochtige omgeving is een ideale voedingsbodem voor bacteriën en micro-organismen en als gevolg daarvan schimmel en onaangename geur. Soms kan onze verwennerij een kolossale hoeveelheid geld kosten om de buren van een appartement te repareren als gevolg van waterlekkage. Zelfs een kleine hoeveelheid water kan door de scheuren en poriën in de vloer sijpelen en zo de buren van de bodem beschadigen. Daarom is het zo belangrijk om de badkamer waterdicht te maken voordat u doorgaat met de tegels.

Waterdichting is een soort proces van het behoud van de vloer en lijkt op een unieke pallet met hobbels. Een dergelijke coating verzamelt het vocht dat zich ophoopt in de badkamer en laat het niet diep in het interieur doordringen.

opties

Er zijn veel opties voor waterdicht maken, en de keuze voor deze of die optie hangt van veel factoren af.

De twee meest populaire methoden voor waterdichting:

 1. Okleechnaya
 2. Lubricative.

De eerste methode omvat het gebruik van rol- of foliematerialen, die op hun beurt worden verdeeld volgens het type stapelen in zelfklevend en gesmolten.

Waterdichting van badkamer

Zelfklevende materialen zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen speciale apparaten.

De gelaste materialen worden gemonteerd met behulp van een gasbrander. Het oppervlak moet grondig worden gereinigd en geëgaliseerd, anders kunnen oneffenheden uw inspanningen tenietdoen.

Bij gebruik van de brander zijn bepaalde vaardigheden vereist. Daarom adviseren wij dat dit deel van het werk wordt toevertrouwd aan professionals.

Waterdichting - gasbrander

In geval van oververhitting van het materiaal komen, naast een aanhoudende onaangename geur, giftige stoffen vrij die uiterst schadelijk zijn voor mensen, die ook na korte tijd nog steeds binnenshuis worden vrijgegeven, dus denk goed na voordat u besluit deze methode toe te passen.

Het argument ten gunste van oklechnyh-materialen is goedkoop.

Wat betreft de coatingmaterialen, ze zijn gemaakt op basis van bitumen met de toevoeging van oplosmiddel en latex of rubber. Dergelijke mengsels zorgen ervoor dat het oppervlak flexibel blijft en helpen zo de negatieve impact van de natte omgeving te voorkomen. In het algemeen worden bekledingsmaterialen gebruikt in combinatie met een versterkend vezelnet. Vezel beschermt het oppervlak tegen kleine scheuren en maakt de basis duurzamer. Smeermiddelen hebben veel voordelen, waaronder het gemak van aanbrengen en weerstand tegen hoge temperaturen. Bovendien hebben ze een uitstekende hechting of, met andere woorden, hechtvermogen.

Waterdichtingsbad met bitumenmengsel

Soorten coatingmaterialen

Onder de meest voorkomende coatingmaterialen zijn de volgende:

 • Bitumineus mengsel. Het is gemaakt op basis van petroleumbitumen met de toevoeging van verschillende vulstoffen. Bituminetype isolatie is een redelijk economische oplossing.
 • Bitumen-polymeermengsel (mastiek). Zo'n mengsel is populair onder bouwers. Het is gebaseerd op latex en oplosmiddel, waardoor het oppervlak sterk blijft.
 • Cement-polymeermengsel. Een universeel mengsel dat wordt gebruikt voor het waterdicht maken van zowel wanden als vloeren.
 • Acrylmengsel. De nieuwste ontwikkeling, die een opmerkelijke hechting heeft en bovendien een neutrale geur heeft.

Er zijn koude en hete bitumineuze isolatietypen. De eerste wordt niet aanbevolen voor gebruik bij interactie met zuur-base-medium, dat concreet is. Een heet type isolatie houdt in dat een bitumen tot 160 graden op het oppervlak van de badkamer wordt verwarmd. Heet bitumen vult de ruimte perfect en biedt betrouwbare bescherming tegen het binnendringen van vocht. Het is echter erg moeilijk om het mengsel in een huiselijke omgeving te verwarmen, dus wordt geadviseerd om dit gebruik te weigeren of om beroepsmensen in te schakelen.

Waterdichting van badkamer

Aangezien bitumineuze materialen gemakkelijk beschadigd worden door mechanische schade, moeten ze worden beschermd met een betonnen dekvloer.

Atlas Woder E-technologie

In de badkamer in de waterdichting is de muur van 10 cm het meest nodig van de plaats van verbinding met de vloer en de plaats rond het bad, wastafel, doucheslang. De minimale hoogte van de waterdichtheid is 10 cm, maar wordt vaak tot aan het plafond gedragen. Daarom wordt de Atlas Woder E-technologie vaak gebruikt.

Waterdichtingstechniek Atlas Woder E

Voorbereidende werkzaamheden

Waterdichtheid in de badkamer omvat voorbereidende werkzaamheden, die moeten worden uitgevoerd voordat u doorgaat met de eigenlijke waterdichting:

 • Grondige reiniging van het pand tegen stof en puin.
 • Controleer de sterkte van de betonnen vloerafwerking. Het moet grondig worden benaderd voor dit proces, want als er scheuren en leegten zijn, zal een dergelijke vloer tijdens het waterdichtingsproces uniek afbreken. Daarom, als de oude balk niet geschikt is voor gebruik, moet u deze verwijderen. Gips en beton moeten vooraf worden bevochtigd met een spons of sproeier, zodat de waterdichtingsoplossing niet vroegtijdig uitdroogt. Bedek het oppervlak vervolgens met een primer en laat het drogen. Daarna maken we een nieuwe koppeling. We mengen de oplossing en verdelen deze op het oppervlak, vooraf ingesteld op het oppervlak van het baken op een hoogte van 3-4 cm. Laat de vloer 1-2 weken drogen.
 • Toepassing van een primer. Primer of primer wordt in twee lagen aangebracht. Aldus wordt adhesie met een geïsoleerd oppervlak verbeterd.
 • Toepassing van waterdichtmakende materialen op verbindingen. Eerst worden de voegen van wanden en vloeren gecoat met een waterdichtmakende samenstelling en daarna brengen we een waterafstotende zelfklevende tape aan. Om ervoor te zorgen dat de tape goed hecht aan de hoeken, raden we aan een kleine roller te gebruiken die de tape van bovenaf passeert.

Voorbereidende werkzaamheden voor het waterdicht maken van de badkamer

Gebruik van rolmaterialen

Rolmaterialen zijn zelfklevende waterdichting.

 • Eerst meten we een stuk van de benodigde lengte en knippen het af.
 • Verwijder vervolgens de beschermende film en leg dit stuk op de vloer. Voor de betrouwbare hechting van het materiaal op het oppervlak, is het aan te raden om het extra te drukken met een roller.
 • De overige vellen overlappen elkaar met een tussenruimte van 4-5 cm.

Waterdicht maken met rolmateriaal

Wat handig is voor deze techniek, is dat u meteen na het leggen van de rolmaterialen kunt beginnen met het leggen van de tegels. Bij het gebruik van oppervlaktematerialen, rolt de rol af onder invloed van een gasbrander en smelt, kleeft aan het oppervlak. Roll "bescherming" gaat lang genoeg mee, maar steelt soms extra centimeters vanwege de dikte van het materiaal.

Gebruik van coatingmaterialen

 • Als het materiaal voor ons ligt in de vorm van een droog mengsel, verdun het dan met water volgens de instructies en we zullen een boor met een speciaal mondstuk hinderen totdat een uniforme consistentie wordt gevormd.
 • Borstel eerst de primer in 2 lagen op het oppervlak van de wanden en vloer. Laat het dan een paar uur staan.
 • Vervolgens op de vloer en het onderste deel van de muren (de rand) brengen we het coatingmengsel in 2-3 lagen aan. Gebruik voor vloeibare mengsels een borstel of roller, voor een dikkere - een getande spaan.

U kunt de installatie van tegels niet eerder dan 24 uur beginnen. Deze methode is zelfs geschikt voor beginners, maar wordt gekenmerkt door een korte gebruiksperiode (tot 5 jaar).

Het is erg belangrijk dat de waterbestendigheidslagen één geheel vormen, dus al het materiaal moet in één benadering worden aangebracht, zonder grote tijdsintervallen.

Waterdichting houten vloer

Hier moet rekening worden gehouden met het feit dat het hout, in tegenstelling tot beton, goed vocht doorlaat, wat een zeker probleem is. Desondanks verschilt het proces van het waterdicht maken van een houten vloer weinig van het proces van waterdicht maken met het gebruik van coatingmaterialen.

Breng eerst het substraat aan, breng het mastiek aan in 2-3 lagen en dan kunt u naar het decoratieve gedeelte gaan.

Bouwers raden aan een pasta van polyurethaan als hoofdmateriaal te gebruiken. Ook te koop is een speciaal hout, behandeld met waterafstotend.

Waterdichting houten vloer

tips

Tot slot zou ik u een paar eenvoudige tips willen geven:

 • Controleer de vloer voordat u de benodigde materialen koopt. Het label van het materiaal geeft meestal het gebied aan waarnaar de capaciteit wordt berekend.
 • Er moet speciale aandacht worden besteed aan de waterdichting van het bad. Extra bescherming kan worden verkregen door de voegen van de tegel en het bad te bedekken met siliconenkit.
 • Vermijd waterlekkage om het geïnstalleerde "slimme" systeem met alarm te helpen, dat reageert op de geringste lekkage en automatisch water in het appartement blokkeert.
 • Het is ook wenselijk om de buizen te behandelen met mastik.
 • Het vloerniveau in de badkamer moet lager zijn dan het vloerniveau in de aangrenzende kamers.

Waterdicht maken in de badkamer - het proces is lang en tijdrovend, maar het resultaat en de gemoedsrust zijn de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 23