Scherm voor badkamer

Scherm voor badkamer

Hoe vaak is in uw ziel rechtmatige verontwaardiging ontstaan ​​nadat iemand uit uw gezin de hele vloer in de badkamer had gestort tijdens de waterprocedures? Hoe zorgvuldig je jezelf ook niet probeert te wassen, druppels water vallen altijd op de muren en vloer van de badkamer, waardoor er vocht om hen heen ontstaat. Dit kan een reële bedreiging voor uw gezondheid worden, er is een grote kans op uitglijden op de natte vloer en het krijgen van een ernstige verwonding.

Iemand probeert dit probleem op te lossen met speciale gordijnen voor de badkamer. Maar dergelijke gordijnen zien er in de regel goedkoop en smaakloos uit. Als je ze per ongeluk aanraakt, beginnen ze bovendien ongemakkelijk aan het lichaam te plakken. Een goed alternatief voor hen kan dienen als scherm voor de badkamer.

Deze eenvoudige, maar tegelijkertijd betrouwbare ontwerpen worden al verschillende eeuwen over de hele wereld gebruikt. Natuurlijk zijn hun ontwerp en materialen na verloop van tijd verfijnder geworden. In dit artikel zullen we u alles vertellen over het scherm voor de badkamer en u helpen het scherm te kiezen dat het beste bij u past.

Het kind in het bad achter het gordijn

Decoratief vloerscherm voor badkamer

materialen

Vroeger werden de schermen in de badkamer niet zozeer gebruikt om de wanden en de vloer te beschermen tegen vocht als alleen om esthetische redenen. Zulke schermen waren gemaakt van hout en moesten een decoratie van de badkamer zijn, die de persoon beschermde tegen nieuwsgierige blikken.

Nu zijn de schermen voor de badkamer meestal gemaakt van twee materialen: glas en plastic.

Designer-scherm van kunststof

polycarbonaat

Polycarbonaat is een universeel materiaal, die in de afgelopen jaren overal werden gebruikt - van de bouw van kassen en daken tot de productie van lenzen en compact discs.

Polycarbonaat heeft de volgende nuttige fysische eigenschappen:

 • Het is hittebestendig en kan zelfs grote temperatuurverschillen weerstaan;
 • Het heeft een hoge sterkte en taaiheid, zodat u niet hoeft te vrezen dat u per ongeluk het scherm splitst en gewond raakt terwijl u waterprocedures uitvoert;
 • Polycarbonaat is bestand tegen chemicaliën, waardoor het gemakkelijk schoon te maken is;
 • Polycarbonaat - een lichtgewicht materiaal en de structuren ervan zijn bijna gewichtloos;
 • Het is gemakkelijk te monteren, omdat het plastic buigt, en de kans dat het wordt gespleten of bekrast tijdens installatie is meerdere malen kleiner dan bij de installatie van het glas.

Polycarbonaat scherm

Alle bovenstaande eigenschappen maken het een ideaal materiaal voor gebruik in de badkamer. Bovendien zijn kunststof schermen meestal veel goedkoper dan glazen schermen.

glas

Voors van het gebruik van schermen van glas:

 • Glas is bestand tegen agressieve omgevingen;
 • Het is hygiënisch, rot niet en vormt geen kiemen en schimmels;
 • Glazen schermen hebben een lage thermische geleidbaarheid;
 • Hun levensduur is veel hoger dan die van kunststof schermen;
 • Wat betreft de keuze van gekleurde schermen, moet er rekening mee worden gehouden dat de vlekken op glazen schermen stabieler zijn.

Glazen scherm voor badkamer

Transparante glazen schermen passen perfect in elk badkamerinterieur en creëren een uniek lichtspel dat geen ander materiaal kan reproduceren.

Classificatie door ontwerp

Alle schermen kunnen voorwaardelijk worden verdeeld in twee grote groepen: mobiel en vast.

Dakraamscherm voor badkamer

Frameloze scherm voor badkamer

Meerdere sectieschermen voor de badkamer

Beweegbare schermen zijn geïnstalleerd aan de zijkant van de badkamer en zijn bevestigd aan de muren ernaast.

Volgens type constructie zijn dergelijke schermen onderverdeeld in:

 • Frame - heeft een speciaal kunststof of metalen frame, waardoor het gebruik van een dunner glas of kunststof mogelijk is. Dergelijke structuren worden beschouwd als duurzamer en betrouwbaarder en laten geen enkele druppel vocht op uw vloer vallen.
 • Frameloze schermen. In de regel wordt dik gehard glas gebruikt voor hun productie. De meest voorkomende is het model van het scherm dat de helft van het bad bedekt, met gladde afgeronde hoeken. Ze worden ook hoekig genoemd.
 • Gecombineerde schermen of schermen met meerdere secties, zoals de naam al aangeeft, combineren beide soorten constructies die hierboven worden gepresenteerd.
 • Schermen kunnen ook integraal en samengesteld zijn.

Afhankelijk van het type flappen dat wordt gebruikt, zijn de schermen:

 • opening - waarbij een of meer vleugels opent met een duw naar buiten.
 • glijdend - waarbij een van de deuren op de rol naar de zijkant beweegt of twee deuren in verschillende richtingen worden gedeeld.
 • Vouwen - deuren, die zijn gevouwen op de scharnieren.

De eerste optie met openingsflappen is niet de meest geschikte en alleen geschikt voor baden met een groot oppervlak.

Openingsscherm voor badkamer

Schuifbadschermen

Opvouwbare gordijnen voor badkuipen

Rol in ontwerp

Het scherm is niet minder belangrijk element in de inrichting van de kamer dan de tegels of het sanitair, omdat het vanwege zijn indrukwekkende afmetingen onmogelijk is om het niet op te merken in de kamer. Waar moet u rekening mee houden bij het kiezen van het ontwerp van het scherm voor uw badkamer?

 • Voor degenen die niet willen dat het scherm in zijn badkamer te opvallend is, is een scherm van transparant glas of polycarbonaat ideaal.
 • Als er meerdere mensen in het appartement wonen en de badkamer is gecombineerd, is het beter om een ​​mat scherm of een scherm met een dicht patroon te gebruiken.
 • Bovendien kunnen zowel glazen als kunststof schermen in een bepaald kleurbereik worden gemaakt. Het moet worden geselecteerd in overeenstemming met het kleurenschema van uw badkamer.
 • Het badkamerscherm kan worden aangevuld met een originele ontwerplijn als u er een mooie tekening op plaatst of er een interessante textuur op plaatst.
 • We adviseren toch om de voorkeur te geven aan semi-transparante schermen met lichte kleuren. Anders moet u zorgvuldiger nadenken over de verlichting direct boven de badkamer zelf.
Transparant badkamerscherm

Scherm met matglas

Scherm met zandstralenpatroon

Hoe maak je een scherm voor de badkamer met je eigen handen?

Als u het scherm in de winkel niet kunt vinden met de gewenste grootte, kleur of ontwerp, kunt u het zelf maken. Bovendien kost een zelfgemaakt scherm u een orde van grootte die goedkoper is dan de aankoop. Bij het maken van een zelfgemaakt scherm is het immers beter om de voorkeur te geven aan kunststof, omdat het veel gemakkelijker is om met dit materiaal te werken.

Scherm van kunststof buizen

We hebben de volgende materialen nodig voor werk:

 1. Polycarbonaat plaat van noodzakelijke hoogte en breedte;
 2. Profiel voor het maken van het frame (we maken een skeletscherm);
 3. Zelftappende schroeven en schroevendraaier;
 4. Constructie-roulette;
 5. Bulgaars / administratief mes / ijzerzaag;
 6. Handvat waarvoor het scherm wordt geopend.
Gordijnpolycarbonaat voor badkamer

De volgorde van uitvoering van werken:

 1. Met behulp van roulette meet u de exacte afmetingen van het toekomstige scherm. Houd er rekening mee dat er een vrije ruimte moet zijn tussen de bovenrand van het scherm en het plafond voor lichte en frisse lucht. Anders wordt er te veel vochtige lucht achter het scherm verzameld en hebt u eenvoudigweg niets om te ademen.
 2. Markeer de resulterende afmetingen op de polycarbonaatplaat en trim het overtollige deel voorzichtig af met elk geschikt hulpmiddel dat beschikbaar is in uw voorraad.
 3. Als u van plan bent een vast scherm te maken, bevestigt u het onderste profiel aan de zijkant van de badkamer met een kit. Alvorens verder te gaan met de volgende stappen, laat u het afdichtmiddel volledig stollen.
 4. Het zijprofiel wordt aan de muur bevestigd. Eerst moet je een markup maken op de plaatsen waar je de mounts wilt plaatsen. Maak vervolgens gaten op de juiste plaatsen en bevestig het profiel aan de muur met behulp van zelftappende schroeven.
 5. Steek het polycarbonaat in de groeven van het profiel en zorg ervoor dat het stevig op zijn plaats zit en er niet in blijft hobbelen.
 6. Bevestig het resterende profiel langs de bovenrand van het blad en vanaf de tweede zijde.
 7. Bevestig de handgreep tot een comfortabele hoogte voor u.
 8. Controleer of het scherm werkt.
Scherm voor badkamer

Met een sterk verlangen kun je een scherm maken, niet vanaf de zijkant van de badkamer, maar vanaf de vloer. In dit geval is het echter zinvol om na te denken over de aanschaf van een douchecabine. Zoals u kunt zien, is het productieproces van een badkamerscherm met uw eigen handen helemaal niet gecompliceerd. Als u speciale rollen en geschikte bevestigingsmiddelen aanschaft, kunt u onafhankelijk zelfs een schuif- of vouwscherm maken.

Het glazen scherm kan in principe ook onafhankelijk worden geïnstalleerd. De waarheid in dit geval is dat je naar een speciale workshop moet gaan, waar je een stuk glas in de juiste maat en vorm knipt. Installeer ook het glas in het profiel en bevestig het beter niet alleen, maar met een of andere partner. Zoals we al hebben vermeld, is het glas zwaarder dan plastic en de kans dat het uit je handen glijdt en breekt. Gebruik tijdens het werk speciale handschoenen.

Designer metalen scherm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + = 9