Kakel till badrum: hur man väljer på golvet, väggar

Badrumsutsmyckning - En otrolig och dyr process och ett val av efterbehandlingsmaterial är en av de viktigaste ögonblicken av god kvalitet och lång livstid. En separat konversation värd kakel på badrummet. Hennes val är inte en lätt uppgift. Det ska inte bara vara vackert, men också pålitligt, hållbart, lätt att ta hand om och packa. 

Varför plattor?

Att klara badrummet med plattor är det mest populära alternativet. Detta förklaras av de goda operativa och estetiska egenskaperna hos detta material:

 • Hållbarhet. Kvalitetsplattor på väggarna och ett halvår ändrar inte sitt utseende. Inte dåligt det ser ut och efter 10-20 år, är bara sättet att lägga eller utforma föråldrad och du vill ha några förändringar. Det är i de flesta fall som förklarar ersättningen. Och brukar också lägga en kakel i badrummet, men ett annat format eller färg.
 • Inte rädd för fukt. Badrum - ett rum med hög luftfuktighet. Efter en dusch eller ett bad i luften kan det finnas en stor mängd ånga. På vissa områden (dusch, badkar, handfat) finns det stor sannolikhet för direkt vatteninlopp. Kakel i badrummet skyddar väggarna från ytterligare penetration av fukt i tjockleken på väggar eller golv, och denna fukt är inte rädd.
 • Bekvämlighet i drift. Alla keramiska plattor är väl rengjorda. Och det står inte bara med en trasa eller svamp, men med upprepad borstning. Spots i ytan äts vanligen inte och tvättas helt enkelt.
 • Ett bra val både när det gäller form och storlek och i förhållande till färger. Förutom de vanliga kvadratiska och rektangulära formerna finns polygonala (fem, sex och åttkantiga), rundade och komplexa former.
 • Variabilitet vid stapling. En och samma kakel kan staplas annorlunda, du kan kombinera inte bara olika färger, utan även former och sätt att lägga på. Detta ger ett praktiskt otaligt antal finish.
Lätta mättade färger - i en liten mängd

Lätta mättade färger - i en liten mängd. Röd kakel i badrummet - ett ljust humör, men när det är för mycket, orsakar det ångest

Det är dessa skäl som orsakar den höga populariteten hos sådana ytor som plattor i badrummet. Nackdelarna med denna metod för efterbehandling är också:

 • Komplexläggningsprocess. Du kan kakel golvet eller väggarna med egna händer, men i det här fallet tar det mycket tid och en preliminär studie av tekniken.
 • Hög kostnad. De mycket keramiska plattorna av god kvalitet är värda mycket, dessutom måste du jämföra väggarna eller golvet, och ändå - betala för stuvningen. I allmänhet går en stor summa pengar in i.

De flesta av fördelarna uppväger nackdelarna och, under reparationen, lägger igen plattorna i badrummet. För att ändra situationen byter form och / eller färg.

Nyanser av val

Valet av färg, storlek och form är väldigt bred, och här är de bara baserade på "Jag vill" och "liknande", men samtidigt är det nödvändigt att övervaka tekniska parametrar och kvalitetsindikatorer:

 • På badrummet förändras temperatur och fuktighet - det är vanligt, eftersom du måste välja en fuktresistent kakel. Egenskaperna beskriver huvudsakligen vattenabsorption. Detta är den mängd fukt som kan absorbera kakel. Det anges i procent. För golvplattor kan denna siffra inte vara högre än 3%, för en väggplatta kan den vara högre, men ju lägre desto bättre. Fuktbeständiga plattor är kända genom en tät, lågporös bas. Dessutom har ett sådant material en reducerad strömkonduktivitet, som inte alls överflödig är i ett rum där det finns vatten och elektriska apparater.
 • Eftersom väggar och golv måste tvättas regelbundet med tvättmedel, och de är kemiskt aktiva, är det meningsfullt att köpa ett material som är resistent mot kemi. Särskilt ofta utförs detta förfarande i delade badrum - för att upprätthålla hygienen på rätt nivå. I det här fallet väljer du den mest motståndskraftiga mot effekterna av kemi, ytbehandling. Denna egenskap visas vanligtvis på etiketten med ett piktogram i form av en glödlampa och står bredvid de latinska bokstäverna. För badrummet kan du ta B eller A och för ett kombinerat badrum - AA (högsta hållbarhet).

  Graden av motstånd av keramiska plattor till kemikalier

  Graden av motstånd av keramiska plattor till kemikalier

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  22 − 13 =