Hammam som ett slags badrum med turkiskt bad

Hammam som ett slags badrum med turkiskt bad

Traditionerna att besöka olika folkens bad har ganska många skillnader. Den mildaste är badet "Hammam". Temperaturen i den är den lägsta (vanligtvis 30-55 grader), och fuktigheten är tvärtom förhöjd. Turkiska bad - hamam - har alltid varit känd för sina helande egenskaper. De är värdefulla eftersom de helt städar kroppen och främjar hälsan. Fler och fler människor runt om i världen är vana vid den traditionella turkiska badritualen. Att besöka ett sådant bad kan till och med människor med hjärtsjukdomar och blodkärl.

Utformningen av det turkiska badet är verkligen lyxigt, eftersom det går till det turkiska badet är en märklig helig tradition. Kvinnor i Turkiet, besöker badet, diskuterar ofta nyheter och alla slags saker, aktivt utövar socialt liv. Badproceduren i Turkiet kan varas hela dagen.

Badförfarande i hammam

Utformningen av turkiska bad är väsentligt annorlunda än alla andra arter. Saken är att vattenpannan ligger i nästa rum, medan ångan går in i huvudrummet genom speciella rör. Förutom ångrummet och den tekniska delen finns det ett utrymme för avkoppling i hammambadet.

I huvudrummet - ångbastu - professionella badhusskötare massage med tvålskum. Det finns ingen het ånga och kontrasterande själ, som faktiskt bröder. I detta badhus finns allt för en lugn vila: golvet och solstolarna uppvärms, ångan levereras med eteriska oljor, och det spridda ljuset gör situationen ännu bättre.

Skummassage i hammam

Hur är hammam

Den östra hamam har flera rum, som ligger runt huvudrummet. I detta rum finns en särskild fåtölj eller massage bord - "gebek". I det närmaste rummet finns ångrum, en garderob, ett relaxrum och ett rum med en ånggenerator.

Hebek i hammam

I det nationella orientaliska badhuset finns vanligtvis flera ångrum med olika temperaturnivåer, så att besökarna kan bestämma den mest bekväma uppvärmningen för sig själva. Hammam har en ganska enkel enhetsprincip. Väggar, golv och bänkar värmer försiktigt rummet, och ånga levereras genom speciella böjningar med eteriska oljor. Traditionell hammam har tre pooler med vatten av olika temperaturer.

Bastu ceremoni

Traditionellt hammambad representeras av minst tre rum:

 1. Förklädningsrummet, eller "jamekiska", ligger först.
 2. Vardagsrummet, här värmer kroppen upp och är redo för den efterföljande ceremonin. Temperaturregimen här är ca 35 grader.
 3. Ångrummet, Harare. I detta rum håller värmen på 45 grader, och ångmättnaden är sådan att synligheten inte är mer än 1 m.

Ett av rummen i hammam

Turkiskt bad

Koppla av i hammam

Det är i ångrummet som masserar med tvålskum, liksom hudrensning, vilket bidrar till förnyelsen. Då ersätts processen med vattenprocedurer. För effektiviteten av förfarandena att vara högre ångas anordningen med aromatiska oljor.

Badrummet har en rund form och i mitten finns ett massagebord. På hallens omkrets finns speciella nischer där mycket hög luftfuktighet och hög temperatur

Därefter flyttar besökarna till nästa rum, "soguklyuk" för att ligga och slappna av, liksom att dricka te.

Soguklyuk

nytta

Den terapeutiska effekten av badhammam är extremt stor. Här expanderar och förbättrar porerna svettning, vilket hjälper till att rensa och föryngra hela kroppen. Tillsammans med svetten tas alla skadliga ämnen bort från kroppen. Den mjuka temperaturen gör att musklerna kan slappna av och påverkar nervsystemet positivt.

Fördelarna med Hammam

Hammam hjälper till att normalisera arbetet i andningssystemet, och fungerar också som ett utmärkt förebyggande av katarralsjukdomar. Badbehandlingar bidrar också till att förbättra sömnen och minska stressen. Det är mycket användbart för ett sådant bad för personer med problem med matsmältning och övervikt, eftersom en mild temperaturatmosfär bidrar till kroppens normala funktion.

Hur man bygger en hamam

Byggandet av ett turkiskt bad är en ganska komplicerad process som kräver en professionell inställning. Det är bäst att använda tjänster av specialister för att få ditt eget bad, vilket är så populärt på grund av dess helande egenskaper. Nedan följer några tips om hur man bygger en hamam själv.

Hammam med egna händer

Först och främst är det värt att notera att traditionerna för badhammernas konstruktion har förändrats avsevärt, så att du kan skapa en hamam i ett litet område.

Badrummet ska presenteras från minst ett par separata rum:

 • Tekniskt rum där ånggeneratorn kommer att ligga (området för ett sådant rum är ca 1 m2);
 • huvudhallen.

Hammam finish

För att bibehålla en utmärkt isolering av fuktighet och värme inomhus, borde du medvetet närma sig inredningen.

Lager ska staplas enligt följande:

 • lager av isolering,
 • värmeisolerande skikt,
 • skikt av vattentätning,
 • värmesystem (vatten eller el)
 • nivellering gips,
 • screed och slutlig vattentätning.

Väggar, tak och golv måste dekoreras i nationella turkiska traditioner.

Välj en plats

Den främsta fördelen med badhammam är att för byggandet är det inte nödvändigt att skapa en separat byggnad. Du kan placera den i vilket rum som helst, det är en stuga, lägenhet eller ett hälsocenter. Det viktigaste är att vattentillförseln, avloppsvatten, el och ventilation borde tas in i detta rum.

Att utrusta hammam behöver inte ett stort område, så en liten lägenhet är lämplig.

Det tekniska rummet bör vara beläget nära huvudet, men inte längre än 15 m. Glöm inte att efter att du har avslutat arbetet med att avsluta rummet, minskar den inre volymen med minst 10 cm.

Modern hammam

Turkiskt bad i lägenheten

Hammam i lägenheten

material

Huvudmaterialet från vilket hammambadet är tillverkat är sten och metall. Användningen av trä här är oacceptabel. Huvudkravet vid val av material - hållbarhet, motstånd mot temperaturförändringar och fukt.

Material för turkiskt bad

Det bästa materialet för att slutföra ett turkiskt bad är marmor. Sedan antiken har det blivit van vid att dekorera väggar och sängar. På grund av dess naturliga egenskaper, behåller den värme under lång tid, gör det möjligt att släpa ut temperaturminskningarna och är mycket slitstark. Sådant material kommer att vittna om den oklanderliga smaken hos husets ägare, och kostnaden är ganska hög. Byta naturstenen av en ganska dyr ras kan vara keramisk kakel eller glasmosaik.

Hammam av marmor

Som dekoration appliceras ofta smalt, en liten mosaik av glas av olika färger, som finns i form av plattor eller plattor av liten storlek (från 1 till 5 cm). Hon kan sprida vackra bilder med nationella ornament på alla ytor. Detta material är mycket tätt, har hög frostbeständighet och värmebeständighet. Dekorativheten av detta material är uppenbart, Malta skiner som om från insidan och skapar ett ljus av ljus. Det finns mer än 80 nyanser av Malta. Arbetet med att lägga mosaiken är mycket omtänksamt, men resultatet kommer att glädja dig.

Hammam av mosaik

Keramiska plattor är ett material som är lättare att bearbeta och har en lägre kostnad. Detta material kan vara värdig konkurrens med marmor och smalt. Du kan skapa en billig och samtidigt mycket vacker finish, eftersom valet av storlekar och nyanser av keramiska plattor är riktigt stort.

Hammam läggs ut med kakel

Golv och tak

Golvbeläggningen i det turkiska badet installeras i en liten vinkel så att vattnet lätt tömmer och ger upphettning med hjälp av ett speciellt system. Golvet består av flera lager. Två lager av cementskikt, mellan vilket det vattentäta skiktet läggs, och det sista skiktet med marmor, glasmosaik eller keramiska plattor.

Taket i hammam

För att undvika kondens i taket bör den göras i form av en valv eller en båge, då kommer vatten att strömma ner i väggarna. Takets icke-standardform gör byggnaden svårare. Ångrummets höjd ska vara över 2,5 m.

Sätt att värma upp

I hammambadet upprätthålls rummets uppvärmning och luftfuktighet på grund av att väggpaneler, golvbeläggningar och bänkar uppvärms. Speciella kranar levererar ånga från ett tekniskt rum, där det produceras av en ånggenerator.

Uppvärmning hammam

Det finns två typer av värmesystem i badhammerna - vatten och el. Elvärme uppstår på grund av värmeelement som ligger under alla ytor. Men ett mer lönsamt och prisvärt alternativ skulle vara vattenuppvärmning. Det innebär placering under alla ytor av små rör, längs vilka hett vatten cirkulerar. Oavsett vilken typ av uppvärmning du har valt, ska den tekniska enheten placeras i ett separat rum.

Belysning och strömförsörjning

Elektrisk kabel ska användas värmebeständig och fixturer med hög vattentätning, eftersom hög luftfuktighet kräver att alla säkerhetsåtgärder följs.

Ganska ovanligt i utformningen av detta bad belyser taket i form av en "stjärnhimmel". Sådan belysning ger rummet ett mystiskt utseende.

Belysning i ett turkiskt bad

Belysning i hammam

Belysning i form av himlen

Avlopp och ventilation

Avloppssystemet i badkaret måste vara utrustat med ett speciellt lås för att skydda rummet mot främmande smaker. Kanaliseringen av badhuset kombineras med ett gemensamt hus.

Avloppshammam

Välj särskilt utrustningen, inklusive ventilationshuven. Att stanna i ångbastunet var bekvämt, luftförnyelse bör ske var 10: e minut.

Ånggenerator

Ånggeneratorn är det viktigaste elementet i det turkiska badet. Det är han som håller hög luftfuktighet inne i rummet. Ånggeneratorens kapacitet beror direkt på badrummets område. En speciell värmesensor säkerställer att ånga, när den kommer in i ett bad, inte värmer den över 55 grader.

Ånggeneratorn själv ligger i nästa rum, och ånganordningen under sofforna i badet. Styrsystemet ligger vid ingången till badet, det reglerar belysnings- och temperatursystemen.

Styrsystem i hammam

I inget fall är penetreringen av fukt i konsolen otillåtet.

Den ryska marknaden erbjuder ånggeneratorer som produceras i Sverige och Finland. Ånggeneratorn är ansluten 1-1,5 timmar före det planerade besöket.

smakämne

Badprocedurer blir ännu trevligare om du mättar ångan med aromatiska eteriska oljor, varav de flesta har en botande effekt. Aromaterapi systemet sprider essentiella essenser på egen hand.

Aromaterapi i Hammam

Qurna

Ångan går in i rummet från affärerna, där specialanordningar är installerade. Badproceduren i det turkiska badet främjar ökad svettning, särskilt för detta, en källa till vatten - kurna, ett badkar nära väggen, som inte har handfat, placeras inuti ångrummet.

Kurna är ett klassiskt orientaliskt element där rökelse och en massage tvållösning är beredda. Traditionellt är croonerna gjorda av marmor. Kurna är utrustad med graciösa kranar med varmt och kallt vatten, gjord i traditionell orientalisk stil.

Qurna

Massage bord och soffor

När installationen av kurna är klar, fortsätt till arrangemang av sängar och ett massagebord. Ofta används tegelsten för deras läggning. För att värma soffor och bord måste vara. Bordets yta kan skilja sig åt i storlek: den är ganska bred, innehållande flera personer, eller omvänd smal, avsedd för en person.

Massagebord

Hammam interiör

En soffa i hammam

För att göra massören bekväm att arbeta, borde bordet vara ca 80 cm högt. Det sista steget är dekorationen med mosaikpaneler, marmor eller keramik. För att bädda i sängar och bord rekommenderas professionella badhushållare att använda naturlig marmor, som har egenskaper för hållbarhet och bevarande av temperaturen.

utformning

Hammam i traditionell orientalisk stil ska dekoreras med mosaikpaneler eller dekoreras med keramikmålningar i nationella turkiska traditioner. För att avsluta väggarna använd en marmorplatta eller en mångfärgad mosaik.

Naturligtvis beror badmammas slutliga design på dina personliga önskemål och designidéer.

Hammam Design

Hammam interiör

design av ett turkiskt bad

Säkra driftsregler

 1. Bänkarna, väggpaneler och golv bör värmas till optimala temperaturer.
 2. Kablarna är gjorda av en värmebeständig och fuktresistent kabel.
 3. Belysningselement ska ha låg spänning och skydd mot fukt och temperatur.
 4. Avloppsöppningen är utrustad med en speciell barriär som förhindrar penetrering av aromer. Uppvärmning hammam är nödvändig för ett par timmar före den planerade användningen, inställning av lufttemperaturen runt 50 grader.
 5. Efter att ha slutfört alla badprocedurer måste du rengöra med rengöringsmedel.
 6. Två gånger om året är det nödvändigt att genomföra en förebyggande inspektion av teknisk utrustning och att rengöra ånggeneratorn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 65 = 74