Skärm för badrum

Skärm för badrum

Hur många gånger i din själ uppstod rättfärdig ilska när någon från din familj hällde hela golvet i badrummet under vattenförfarandena? Oavsett hur försiktig du inte försöker tvätta dig, faller droppar alltid på väggarna och golvet i badrummet och skapar fukt runt dem. Detta kan bli ett verkligt hot mot din hälsa, det finns stor sannolikhet för att glida på det våta golvet och få en allvarlig skada.

Någon försöker lösa problemet genom att använda speciella gardiner för badrummet. Men sådana gardiner ser som regel billiga och smaklösa ut. Dessutom, om du av misstag berör dem, börjar de hålla sig obekväma i kroppen. Ett bra alternativ till dem kan fungera som en skärm för badrummet.

Dessa enkla men samtidigt pålitliga mönster har använts över hela världen i flera århundraden. Naturligtvis har deras design och material med tiden blivit mer sofistikerade. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om skärmen för badrummet och hjälpa dig att välja vilken skärm som passar dig bäst.

Barnet i badet bakom gardinen

Dekorativ golvskärm för badrum

material

Innan användes skärmarna i badrummet inte så mycket för att skydda väggarna och golvet från fukt som enbart av estetiska skäl. Sådana skärmar var gjorda av trä och skulle vara en dekoration av badrummet, skydda den person som tvättade sig från nyfikna ögon.

Nu är skärmarna för badrummet till stor del gjorda av två material: glas och plast.

Designer skärm av plast

polykarbonat

Polykarbonat är ett universellt material, som under de senaste åren började användas överallt - från byggande av växthus och tak till tillverkning av linser och cd-skivor.

Polykarbonat har följande användbara fysikaliska egenskaper:

 • Det är värmebeständigt och klarar även stora temperaturskillnader.
 • Den har hög styrka och seghet, så du behöver inte frukta att du av misstag delar upp skärmen och blir skadad när du tar vattenprocedurer.
 • Polykarbonat är resistent mot kemikalier, vilket gör det enkelt att rengöra;
 • Polykarbonat - Ett lättviktigt material och strukturer gjorda av det är nästan viktfria;
 • Det är lätt att montera, eftersom plasten böjer sig och sannolikheten för att den splittras eller repas under installationen är flera gånger mindre än vid installationen av glaset.

Polykarbonatskärm

Alla ovanstående egenskaper gör det till ett idealiskt material för användning i badrummet. Dessutom är plastskärmar vanligen mycket billigare än glasskärmar.

glas

Fördelar med att använda glasskärmar:

 • Glaset är resistent mot aggressiv miljö.
 • Det är hygieniskt, rotnar inte och bildar inte bakterier och mögel.
 • Glasskärmar har låg värmeledningsförmåga;
 • Deras livslängd är mycket högre än för plastskärmar;
 • När det gäller valet av färgade skärmar bör man ta hänsyn till att färgningen av glasskärmar är stabilare.

Glasskärm för badrum

Genomskinliga glasskärmar passar perfekt in i badrumsinteriör och skapar ett unikt ljusspel som inget annat material kan reproducera.

Klassificering enligt design

Alla skärmar kan delas upp i två stora grupper: mobil och fast.

Skylight skärm för badrum

Frameless skärm för badrum

Flersektionsskärmar till badrummet

Rörliga skärmar installeras på sidan av badrummet och fästs vid väggarna nära den.

Enligt typ av konstruktion är sådana skärmar uppdelade i:

 • Ram - Har en speciell plast- eller metallram, som möjliggör användning av ett tunnare glas eller plast. Sådana strukturer anses vara mer hållbara och tillförlitliga och tillåter inte en enda droppe fukt att falla på ditt golv.
 • Ramlösa skärmar. Som regel används tjockt härdat glas för produktion. Den vanligaste är skärmens modell, som täcker hälften av badet, med mjuka avrundade hörn. De kallas också vinklade.
 • Kombinerade eller flera sektionsskärmar, som namnet antyder, kombinerar båda typerna av konstruktioner som presenteras ovan.
 • Skärmar kan också vara integrerade och kompositmaterial.

Beroende på vilken typ av flikar som används är skärmarna:

 • öppning - i vilken en eller flera vingar öppnas med ett tryck utåt
 • glidande - där antingen en dörr på valsen rör sig åt sidan eller två dörrar skiljs i olika riktningar.
 • Fällning - dörrar som är vikta på gångjärnen.

Det första alternativet med öppningsflikar är inte det mest praktiska och passar bara för bad med stort utrymme.

Öppningsskärm för badrum

Skjutbara badskärmar

Fällbara gardiner för badkar

Roll i Design

Skärmen är inte mindre viktigt för inredningen i rummet än kakel eller rörmokeri, för på grund av dess imponerande dimensioner är det omöjligt att inte märka det i rummet. Vad behöver du tänka på när du väljer skärmens utformning för ditt badrum?

 • För de som inte vill att skärmen i hans badrum ska vara märkbar är en skärm av transparent glas eller polykarbonat idealisk.
 • Om du har flera personer som bor i lägenheten, och badrummet är kombinerat, är det bättre att använda en matt skärm eller en skärm med ett tätt mönster.
 • Dessutom kan både glas- och plastskärmar tillverkas i ett visst färgområde. Det måste väljas i enlighet med ditt badrums färgschema.
 • Badrumsskärmen kan kompletteras med en original designslag om du lägger på en vacker ritning eller skapar en intressant konsistens på den.
 • Vi rekommenderar dock att du föredrar att ha halvgenomskinliga skärmar av ljusa färger. Annars måste du tänka mer noga på belysningen direkt ovanför själva badrummet.
Genomskinlig badrumsskärm

Skärm med frostat glas

Skärm med sandblästring mönster

Hur man gör en skärm för badrummet med egna händer?

Om du inte hittar skärmen i butiken med önskad storlek, färg eller design, kan du göra det själv. Dessutom kommer en självtillverkad skärm att kosta dig en storleksordning som är billigare än inköpet. När man tillverkar en självtillverkad skärm är det bättre att föredra plast, eftersom det är mycket lättare att arbeta med detta material.

Skärm av plaströr

Vi behöver följande material för arbete:

 1. Polykarbonatplåt med nödvändig höjd och bredd;
 2. Profil för att göra ramen (vi ska göra en skelettskärm);
 3. Självdragande skruvar och skruvmejsel;
 4. Konstruktion roulette;
 5. Bulgarisk / klärlig kniv / hacksåg;
 6. Hantera för vilken skärmen kommer att öppnas.
Gardinpolykarbonat för badrum

Arbetsordningens utförande:

 1. Använd roulette mäta de exakta dimensionerna på den framtida skärmen. Du bör notera att det måste finnas ett tydligt utrymme mellan skärmens övre kant och taket för ljus och frisk luft. Annars kommer för mycket fuktig luft att ackumuleras bakom skärmen och du kommer helt enkelt inte ha något att andas.
 2. Markera de resulterande dimensionerna på polykarbonatarket och försiktigt trimma överskottet med något lämpligt verktyg som finns tillgängligt i ditt lager.
 3. Om du planerar att göra en fast skärm, fäst den nedre profilen på sidan av badrummet med tätningsmedel. Innan du fortsätter med nästa steg, låt tätningsmedlet helt stelna.
 4. Sidoprofilen sitter fast på väggen. Först måste du göra en markering på de platser där du planerar att placera fästena. Gör sedan hål på lämpliga ställen och fäst profilen på väggen med hjälp av självgängande skruvar.
 5. Sätt in polykarbonatet i spåren på profilen och se till att den sitter ordentligt och inte stagger i den.
 6. Fäst återstående profil längs bladets övre kant och från andra sidan.
 7. Fäst handtaget till en bekväm höjd för dig.
 8. Kontrollera att skärmen fungerar.
Skärm för badrum

Med en stark önskan kan du göra en skärm, inte från sidan av badrummet, men från golvet. Men i det här fallet är det meningsfullt att tänka på inköp av en duschkabin. Som du kan se är processen att tillverka en badrumsskärm med egna händer inte alls komplicerad. Om du köper, specialvalsar och lämpliga fästelement kan du självständigt göra en skjut- eller fällbar skärm.

Glasskärmen kan i princip också installeras oberoende. Sanningen i det här fallet måste du gå till en särskild verkstad där du ska skära ut ett glas glas av rätt storlek och form. Montera även glaset i profilen och fäst det bättre, inte ensam, utan med någon partner. Som vi redan har nämnt är glaset tyngre än plast och sannolikheten för att den kommer att glida ur dina händer och bryta. Under arbetet, använd speciella bygghandskar.

Designer metallskärm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1