Tätning av badet med en vägg

Tätning av badet med en vägg

Klyftan som bildas mellan väggen och badrummet är inte alltid felet hos mästaren som gör reparationer i badrummet. Ofta framstår det som ett resultat av krökta väggar eller på grund av rummets ovanliga dimensioner, vilket inte tillåter installation av ett bad av önskad längd.

Eftersom detta problem är mycket vanligt har mänskligheten kommit upp på många sätt att hantera det. Det är mycket viktigt att ta bort klyftan mellan teckensnittet och väggen. Om du inte gör det i tid, kan konsekvenserna vara extremt obehagliga. Denna form, som oundvikligen uppträder under konstant ackumulering av fukt, och pooler under badet, vilket kräver konstant rengöring, och slutligen en god chans översvämning (såsom fukt, ackumulerad under dopfunten, börjar att sippra ned till grannarna).

I den här artikeln kommer vi att titta på de mest populära sätten att försegla sömmen mellan badrumsväggen. Välja en av dem, du kan skydda dig från stora problem, vilket kan orsaka ett litet gap.

Sätt att försegla gapet mellan väggen och badrummet

medel

Det finns flera effektiva sätt att försegla badväggen - från tillfälliga kapitallösningar. Vilken man väljer beror på dina ekonomiska förmågor och byggnadsförmåga.

tätningsmedel

Om klyftan som ska förseglas är liten i bredd, är den mest optimala lösningen tätningsmedlet. För badrum producera speciella sanitära tätningsmedel, som kan användas i rum med hög luftfuktighet. Här har du två alternativ: ett silikonbaserat tätningsmedel eller ett akryltätningsmedel.

Silikontätningsmedel har alla de egenskaper som gör det möjligt att tillämpa den på ett tillräckligt detaljförhållanden badrum vattenbeständighet, elasticitet, hållfasthet, värmechockbeständighet och den korrosiva miljön. Den akrylbaserade tätningsmedlet har inte så bra prestandaegenskaper, men dessutom kan du applicera färg och emalj.

Tätningsmedlet hälls i gapet med hjälp av en speciell pistol i vilken röret är fyllt. Innan du börjar täta måste arbetsytan rengöras av smuts och mögel, avfettas och torka. Först då kan tätningsmassan fyllas. Man bör komma ihåg att innan kompositionen torkar helt, måste minst 24 timmar passera. Under denna tid kan badet inte användas.

Avsluta klyftan mellan badrummet och väggen med tätningsmedel

Tätning sprickor mellan badrummet och väggen med tätningsmedel

Avslutande luckor mellan badrummet och väggen med silikon tätningsmedel

gräns

Gränsen för ett bad är det mest populära sättet att försegla ett teckensnitt med en vägg, eftersom den representerar den mest fördelaktiga kombinationen av pris, hållbarhet och mängden ansträngning som används. Dessutom är sömmen svetsad med en kantkant snygg och ibland även ganska vacker. Som i föregående fall måste du välja ett av två alternativ - en gräns av plast eller en kant av keramik. Låt oss överväga var och en av dem separat.

Plastkanten - anses vara ett av de mest budgetmässiga sätten att försegla en söm. Dess fördelar är förknippade med egenheter av material: plast kurvor bra, så han kan även dölja ojämn söm, dessutom är plastkant inte krävande vård och tyst tolerera kontakt med aggressiva rengöringsmedel. Plast gränsen är vidhäftad över sömmen på någon byggnad vattenfast bindemedel, och skarvarna mellan de delar som bearbetas tätningsmedel.

Fyllning av klyftan mellan badrummet och väggen med hjälp av

Avsluta klyftan mellan badrummet och väggen med en plastkran

Keramiska randar är dyrare, men livslängden är mycket längre. Om du försiktigt ser efter den kommer den inte att förlora sin färg och behåller sitt ursprungliga utseende i flera årtionden. Den keramiska gränsen är en elegant och vacker lösning för tätning av sömmen. Keramiska karmar ska monteras i vinkeln mellan väggen och teckensnittet på kakellimet, på samma princip som kakel. Sammanslagen mellan elementen är fyllda med en fuktresistent injektionsmassa.

Fästande luckor mellan badrummet och väggen med en keramisk kant

tejp

En kantremsa för att försegla sömmen är snarare ett tillfälligt eller hjälpverktyg. Det rekommenderas att använda i kombination med andra material, t ex tätningsmedel eller monteringsskum. Genom att lima tejpen över gapet fylld med dessa tätningsmedel ger du badet ett komplett och snyggt utseende.

Buntbandet är en hank av ett syntetiskt material på självhäftande basis. Limkompositionen används vattentät, så det förlorar inte dess egenskaper även vid långvarig kontakt med vatten. Många tillverkare impregnerar tejpen med antibakteriell komposition, vilket förhindrar utseende av svamp och mögel.

Hornet på kantstenen är inte alls dyrt, men det räcker för några användningsområden. Gränsen bör uppdateras varannan tre år. Denna procedur är väldigt enkel och tar dig inte mer än en timme.

Kantband för att försegla luckor mellan väggen och badrummet

Lim den nya kantstenen till ytan rengjord av limrester och andra föroreningar.

För att bandet ska klibba snabbare och vara längre bör fogen behandlas med en avfettningsförening, till exempel med alkohollösning eller aceton.

Vi skär av den rätta mängden tejp från spetsen, värm den i några minuter med en hårtork längs hela längden (för större elasticitet) och lim den över spalten, framåt från badets hörn. Innan du börjar vattenprocedurerna måste du vänta 24 timmar för att limet blir bättre.

Tätning sprickor mellan ett badrum och en vägg med en kant

Monteringsskum

Monteringsskum är nästan universellt byggmaterial, vilket en erfaren mästare kan hitta många applikationer. En av dem är försegling av ett bad med en vägg. Köp montering skum kan vara i någon järnaffär (glöm inte att köpa gummihandskar och maskeringstejp) och omedelbart börja arbeta, eftersom ingen speciell förberedande arbete krävs.

Monteringsskum för att försegla gapet mellan badrummet och väggen

Så grundligt rengöra och torr arbetsyta, sedan tapetserade hennes maskeringstejp för att skummet suddiga typsnitt emalj och keramiska plattor. Vi skakar bollen bra och väldigt långsamt och fyller försiktigt gapet.

Man bör komma ihåg att kompositionen under torkningen ökar betydligt, så att sömmen blir tunnare än vad som verkar vara nödvändigt. Vi arbetar i skyddshandskar, eftersom det inte blir lätt att torka skummet från dina händer.

När monteringsskummet stelnar, ta en skarp kniv och skär den i spol med badets sida. Sömmen visar sig inte vara så vacker, därför rekommenderas att klistra in en kantrem över den eller att lägga en keramisk kakel över den.

Avsluta klyftan mellan badet och väggen med ett monteringsskum

kakel

Det händer också att klyftan mellan teckensnittet och väggen är så bred att ingen av ovanstående metoder inte kan bli av med den. I det här fallet måste du tillämpa alla dina byggnadsfärdigheter och bygga en kakel av kakel. Kakel är det lämpligaste materialet för ytbehandling i badrummet. Den tolererar helt överflödig fukt och plötsliga temperaturförändringar, utsätts inte för korrosion och ruttning. Dessutom är keramik för badrummet mycket slitstarkt, så den här kanten kommer att tjäna dig till nästa stora översyn.

För att stänga klyftan är det bäst att använda resterna av keramiska plattor, vilka är fodrade med badrumsväggar, och om de inte är det, försök hitta en kakel i nära färg.

Tätning av klyftan mellan badrummet och väggen med hjälp av bitar av keramiska plattor

Först måste gapet fyllas med viss tätningsförening. Eftersom det är tillräckligt stort är installationsskum det mest lämpliga för detta ändamål. När skummet torkar, släpa sömmen så att det är bekvämt att lägga kakan. Därefter förbereda kakel limet enligt instruktionerna och fortsätt till att lägga plattorna. Mellan kakeln glöm inte att sätta in plastkorsar, för att få jämn, snygga sömmar. Nästa dag torkar vi sömmen med ett vattentätt ämne.

För speciellt stora luckor använder vi en annan metod, och i stället för kanten gör vi en hel hyllning för tvålbarberingstillbehör. För att göra detta, under badrummet bygger vi en liten formning, som sedan hälls med cementmortel. Efter att lösningen torkat är den resulterande klumpen kaklade med kakel.

Avsluta klyftan mellan badrummet och väggen med keramiska plattor

Lösningen

Förmodligen är det äldsta av alla möjliga sätt att försegla badet med en vägg att försegla sömmen med cementmortel. En blandning av vatten, sand och cement, stelnande, bildar en hård och hållbar beläggning. Denna metod användes under Sovjetiden, då valet av byggmaterial var begränsat. Sömmen var vanligtvis målad med oljemålning. Resultatet var förstås inte särskilt estetiskt, men "för åldrar".

Cementmortel för tätning av sömmen mellan en vägg och ett badrum

Först måste du förbereda en cementuppslamning, blanda alla komponenter i rätt proportioner. Medan blandningen sätter sig, rensar vi ut ur sömmen all smuts som ackumuleras där. För att inte fylla golvet med cementet under badrummet installerar vi en behållare under gapet, där lösningen kommer att flöda.

Om luckan är väldigt bred kan du fylla den med skrot av gamla trasor som blötläggs i cementmortel. Experter rekommenderar att man förfukter arbetsytan, så att den blir bättre mättad med cement. Fyll sedan klyftan med cementmortel, försök att göra svetsen så smidig som möjligt.

Du kan maska ​​sömmen genom att klistra över de torkade cementpannorna eller lägga ut plattor.

Tätning av luckorna mellan badrummet och väggen med hjälp av cementspärr

Vilken tätningsmedel är bättre att välja?

De flesta av de ovanstående metoderna för att försegla sömmen mellan väggen och badrummet involverar användning av tätningsmedel - som primär eller hjälpmedel. Sanitärt tätningsmedel utformat speciellt för användning i badrummet, så det är svårt att hitta det bästa sättet att skydda ytan mot fukt och smuts.

Vad tätningsmedel att välja för tätning leder i badrummet

Det är mycket viktigt att välja rätt typ av tätningsmedel. Som vi redan har sagt är tätningsmedel för badet tillgängliga på akryl och silikonbaserad.

Vi rekommenderar att du använder den senare, som i sin tur är uppdelad i neutral och sur.

Sura tätningsmedel klassificeras som budget. De har en skarp ättika lukt och, under applicering, utgör en fara för huden, slemhinnorna och luftvägarna. Denna typ av tätningsmedel rekommenderas inte för dyra "delikata" material.

Neutrala tätningsmedel är dyrare, men de har högre kvalitet. De luktar inte och är helt ofarliga för människor. Reagerar inte med materialet på arbetsytan och med rengöringsmedel. Professionella rekommenderar att du väljer denna typ av silikon tätningsmedel för sömtätning.

Syrtätande silikon för badrum

Neutral silikon tätningsmedel för badrummet

I butiken, var uppmärksam på tätningsmedlets sammansättning. Innehållet i silikon bör vara ungefär hälften, ungefär samma mängd ges till fyllmedlet, och resten är färgämnen, fungicida tillsatser etc.

regler

  • Innan du börjar försegla sömmen rekommenderas att fylla typsnittet med vatten. Så kommer badet att krympa, vilket måste beaktas när man fyller klyftan med tätningsmaterial.
  • Till en plastgräns närmare ytan, på insidan måste den klippas i 45 graders vinkel.
  • Om du bestämmer dig för att försegla badet med en vägg med cementmortel, stärks tecknet bättre ytterligare - för konstruktionens tillförlitlighet. Detta kan göras genom att fästa små stycken förstärkning i väggen var 15 cm.
  • När du arbetar med cement eller kakel lim, låt inte lösningen komma in i avloppet i badet. Experter rekommenderar före början av arbetet att lägga botten av typsnittet cellofan.
Reglerna för försegling av luckor mellan badrummet och väggen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 58 = 68