Blok konkrit busa: dimensi, ciri-ciri

Rumah persendirian semakin dibina dari konkrit busa. Oleh kerana bahan itu agak baru, terdapat banyak persoalan. Perkara pertama yang perlu anda fahami ialah bagaimana blok busa berbeza daripada blok gas. Seterusnya, kita perlu memahami saiz blok busa, apa yang mereka ketumpatan dan jisim. Mari bercakap tentang semua ini nanti. 

Beton konkrit dan konkrit berudara - jangan mengelirukan

Di pasaran ada dua bahan bangunan berliang asal tiruan - konkrit berudara dan konkrit busa. Komposisi mereka adalah serupa. Ia adalah campuran simen dan pasir dengan penambahan air dan agen berbuih. Akibatnya, campuran memperoleh struktur berliang, yang meningkatkan kekonduksian terma dan mengurangkan jisim. Ini adalah kelebihan utama bahan jenis ini.

Tetapi tidak semua orang memahami perbezaan antara busa konkrit dan konkrit berudara. Tidak menghairankan: mereka sangat serupa dengan penampilan, walaupun GOST mereka mempunyai persamaan. Perbezaan, terutamanya dalam ciri teknologi. Ciri-ciri kedua-dua bahan adalah sangat dekat dan mereka tergolong dalam kumpulan yang sama - konkrit selular.

Blok dan blok gas secara visual tidak terlalu berbeza

Blok dan blok gas secara visual tidak terlalu berbeza

Apakah perbezaannya?

Perbezaan antara busa dan konkrit gas dalam foamer yang digunakan dan urutan tambahannya.

 • Dalam pengeluaran konkrit berudara dalam campuran kering simen dan pasir, serbuk aluminium ditambah, segala-galanya bercampur-campur dengan sempurna. Kemudian air ditambah. Hasil daripada tindak balas (serbuk aluminium dengan komponen simen) membentuk hidrogen dan oksida aluminium. Hidrogen "menguatkan" campuran, mengakibatkan pembentukan sel-sel yang berbeza - terdapat besar - 3 mm atau lebih, dan kecil - 1 mm atau kurang. Pada tahap pengeluaran yang rendah, struktur heterogen blok tinggi mungkin. Kepelbagaian ini ditunjukkan dalam kekonduksian terma dan ciri penebat bunyi. Konkrit berudara yang mempunyai kualiti normal mempunyai struktur yang lebih kurang homogen dan ciri-ciri yang stabil. Oleh itu, apabila memilih bahan ini, tahap pengeluaran sangat penting.

  Teknologi pengeluaran blok gas

  Teknologi pengeluaran blok gas

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  7 + 3 =