Papan simen-zarah (DSP): sifat, dimensi, aplikasi

Bahan binaan lembaran digunakan dalam pelbagai jenis kerja pembinaan, yang dipanggil "kering". Satu bahan semacam itu adalah plat DSP. Ini adalah bahan tahan lama yang boleh digunakan dalam pembinaan rumah bingkai dan hozpostroek, untuk hiasan dalaman dan eksterior. 

Apakah plat DSP?

Cement chipboard (DSP) - bahan bangunan dedaunan, yang diperbuat daripada berkualiti tinggi simen (Portland), yang bercampur-campur nipis serpihan kayu panjang (GOST 26816 cip 0.2-0.3 mm ketebalan, 10 mm panjang 30 mm) . Aluminium sulfat dan kaca air ditambah kepada komposisi. Apabila mencampurkan, air ditambah (kira-kira 8% daripada jumlah jisim). Bahan yang dihasilkan dibentuk dalam bentuk piring, ditekan.

Papan DSP - bahan bangunan lembaran untuk kerja dalaman dan luaran

Papan DSP - bahan bangunan lembaran untuk kerja dalaman dan luaran

Sesetengah pengeluar papan DSP diperbuat daripada beberapa lapisan. Mereka secara berasingan menguji sebatian dengan cip yang lebih kecil dan lebih besar. Campuran dengan cip besar digunakan untuk lapisan dalaman, memberikan kekuatan yang lebih besar. Daripada komposisi dengan cip yang lebih halus, lapisan luar dibentuk, yang menjadikan permukaannya lancar. Kek "dilipat" memasuki akhbar, mengakibatkan plat DSP monolitik dengan ciri-ciri yang lebih baik.

Ini adalah slaid DSP untuk dekorasi luar fasad

Ini adalah slaid DSP untuk dekorasi luar fasad

Ia juga perlu dikatakan bahawa ada keratan DSP yang digilap dan tidak berwarna. Grinded boleh digunakan untuk kemasan dalaman atau luaran dalam kerja-kerja tersebut, selepas itu menyelesaikan pekerjaan dapat segera mengikutinya. Juga ada papan penamat DSP, di salah satu permukaan yang lapisan penamat terbentuk dalam bentuk batu atau batu bata, plester hiasan, dll.

Skop permohonan

DSP terutamanya digunakan dalam teknologi pemasangan "kering". Mereka pandai membina rumah bingkai, kerana mereka tidak memancarkan bahan-bahan berbahaya, mereka mempunyai kekuatan tinggi, petani kecil, mereka memberi sedikit asap semasa api, mereka tidak menyalakan api. Mempunyai kekuatan mekanikal yang tinggi, mereka meningkatkan ketegaran struktur bingkai. Semua ini menjadikan rumah rangka, dipenuhi dengan DSP, lebih selamat dan boleh dipercayai.

Papan simen-zarah digunakan untuk pembinaan, penamat

Papan simen-zarah digunakan untuk pembinaan, penamat

Objek menggunakan DSP

DSP lembaran boleh digunakan untuk pembinaan kemudahan berikut:

 • Rumah apartemilik yang siap dibina sehingga 3 tingkat termasuk.
 • Perindustrian, bangunan pejabat.
 • Kompleks hotel.
 • Tadika, sekolah.
 • Institusi perubatan.
 • Dewan sukan.
 • Gudang, gantung.

Kelemahan: Plat DSP mempunyai jisim yang besar (beberapa kali lebih berat daripada OSB), yang meningkatkan keperluan asas. Berat pepejal juga menjadi masalah ketika mendaki ke tingkat dua - anda memerlukan pembantu dan peralatan perancah atau mengangkat (sekurang-kurangnya win). Satu lagi kelemahan DSP adalah rintangan yang rendah terhadap beban membengkokkan. Ini mengehadkan skop permohonan mereka - mereka diletakkan di pangkalan, di tempat-tempat dengan beban lenturan rendah atau mesti dipasang secara menegak.

Dengan penggunaan DSP, rumah bingkai sedang dibina

Dengan penggunaan DSP, rumah bingkai sedang dibina

Rintangan terhadap cuaca dan kelembapan yang tinggi, kulat dan lesi bakteria, membolehkan penggunaan lembaran simen-cip untuk pembinaan hozpostroek: bangsal, tandas jalan, garasi bilik bawah tanah.

Untuk menamatkan kerja luaran dan dalaman

Satu lagi bidang penggunaan papan zarah berasaskan simen adalah meratakan lantai dan dinding. Berbanding dengan bahan lain, plat DSP mempunyai ciri-ciri kalis bunyi yang terbaik, tidak terdedah kepada serangan kulat, dengan baik memberi toleransi terhadap pengaruh iklim. Oleh itu, mereka sering digunakan dalam membuat facades berventilasi.

Contoh menggunakan DSP dalam pembinaan dan penamat rumah-rumah persendirian

Contoh menggunakan DSP dalam pembinaan dan penamat rumah-rumah persendirian

Untuk hiasan dalaman slaid DSP boleh digunakan untuk kerja-kerja berikut:

 • Sekatan dan dinding yang tahan api dan tahan api.
 • Lapisan dalaman premis mana-mana tujuan (kediaman dan bukan kediaman, termasuk kelembapan yang tinggi).
 • Tingkap-sills.
 • Lantai kasar.
 • Siling.

Perkara yang positif ialah terdapat papan simen yang digilap dan tidak berwarna. Grinded mempunyai permukaan yang lancar. Apabila menggunakannya, anda hanya boleh mengelak lipit dan kemudian cat, gam kertas dinding, gunakan cara lain untuk penamat.

Ciri-ciri dan sifat

Lembaga DSP adalah bahan yang agak baru, namun tidak banyak digunakan dalam pembinaan swasta. Semua kerana tidak semuanya mewakili bagaimana dia berkelakuan dalam jangka masa panjang. Untuk memahami sama ada ia baik atau tidak untuk tujuan anda, anda perlu mengetahui tentang semua harta benda.

Ketumpatan dan jisim

Ketumpatan DSP ialah 1100-1400 kg / m³. Ketumpatan tinggi memberikan struktur karkas dengan peningkatan tahap ketegaran. Jika bahan ini digunakan untuk kerja penamat dalaman, dinding tersebut mempunyai kapasiti beban galas yang mencukupi untuk memegang rak, kabinet dan barang-barang yang agak berat.

Rintangan khusus untuk menarik skru dari plat DSP

Rintangan khusus untuk menarik skru dari plat DSP

Bahannya padat dan berat. Satu helai dengan ketinggian 2700 mm - bergantung kepada ketebalan - beratnya antara 37 kg dan 164 kg. Ini menjadikan penyaduran lantai kedua dan di atas tidak selesa. Ini boleh dianggap sebagai kelemahan.

Pengembangan terma dan kelembapan

Untuk pembinaan itu masih penting seperti ciri seperti pengembangan linear dengan perubahan kelembapan dan suhu. Untuk plat DSP, ia hadir tetapi kecil. Apabila plat terletak satu berhampiran dengan yang lain, adalah disyorkan untuk meninggalkan jurang 2-3 mm di antara mereka. Apabila memasang barisan kedua (ketinggian) pelepasan yang disyorkan ialah 8-10 mm.

 • Kelembapan normal semasa jualan adalah 9% (± 3%).
 • Penyerapan air yang rendah memungkinkan untuk menggunakan jenis bahan ini untuk penamat luaran, untuk dinding yang meliputi di dalam bilik dengan kelembapan yang tinggi. Apabila di dalam air selama 24 jam, had peningkatan ketebalan tidak melebihi 1.5%. Iaitu, apabila basah, mereka hampir tidak mengubah saiznya.

Apa lagi yang patut diketahui: apabila tenggelam dalam air dimensi sedikit berbeza - ketebalan 2% dan panjang 3%. Sekiranya bahan dibuat mengikut teknologi, walaupun untuk masa yang lama di udara terbuka, ia tidak berubah selama bertahun-tahun.

Penunjuk kekuatan dan ciri pemasangan

Papan zarah simen tidak bertolak ansur dengan ubah bentuk lenturan, tetapi mereka mempunyai kekuatan yang sangat tinggi di bawah beban membujur. Kerana ia digunakan untuk pemasangan pada permukaan menegak. Pengeluar tidak mencadangkan meletakkannya di dalam balak, tetapi bahan itu berperilaku stabil apabila diletakkan di lantai yang kasar atau dilapisi hitam. Oleh kerana plat DSP tidak takut masuk masuk air, ia boleh diletakkan di lantai di bilik dengan kelembapan yang tinggi.

Modulus keanjalan:

 • pada mampatan dan lenturan 2500 MPa;
 • untuk regangan - 3000 MPa;
 • dengan ricih 1200 MPa.

Jika DSP dipasang di atas bingkai, peti diperlukan dengan padang sekurang-kurangnya 60 cm Apabila pemasangan, pengikat dipasang pada langkah-langkah 20 cm Kami meletakkan sekrup bukan sahaja di sepanjang perimeter, tetapi juga di sepanjang sungai perantaraan peti. Dalam kes ini, ada kemungkinan untuk gam jubin pada plat DSP (primer, selepas ia telah kering - bukan komposisi pelekat, jubin boleh diletakkan).

Rintangan kebakaran dan fros

Lembaga DSP diklasifikasikan sebagai bahan yang tidak mudah terbakar, api tidak menyebar ke permukaan, gas beracun atau berbahaya tidak dilepaskan semasa pembakaran. Had rintangan api (kebolehan menahan api) - 50 minit. Ini bermakna bahawa bahan akan runtuh selepas 50 minit sedang terbakar.

Rintangan beku yang tinggi - pengurangan kekuatan selepas 50 kitaran pembekuan / pembelahan tidak lebih dari 10%, yang memungkinkan untuk menggunakan bahan untuk membina rumah walaupun dalam keadaan di Far North. Kehidupan bahan ini di jalan adalah 50 tahun.

Perbandingan DSP dan OSB untuk kebakaran

Perbandingan DSP dan OSB untuk kebakaran

Sifat-sifat ini menjadikan DSP menjadi bahan yang lebih disukai di bangunan bingkai rumah. Strukturnya lebih dipercayai dari segi keselamatan kebakaran.

Ciri-ciri kalis bunyi

Papan DSP mempunyai ciri penebat bunyi yang baik dan boleh digunakan untuk pelapisan dinding luaran atau dalaman:

 • pengurangan tahap bunyi udara untuk plat 10 mm tebal - kira-kira 30 dB, untuk 12 mm - 31 dB;
 • penurunan tahap bunyi impak dengan papak yang dibentangkan pada lantai konkrit bertetulang - pada ketebalan 20 mm adalah 16 dB, pada ketebalan 24 mm - 17 dB;

Jika lapisan pertengahan tambahan digunakan, bunyi kejutan menjadi lebih senyap oleh 9-10 dB yang lain. Iaitu, dinding bingkai, ditutup dengan slaid DSP, tahan bunyi yang cukup untuk membuat rumah tenang.

Gabungan yang terbaik adalah kombinasi dari papan zarah simen dan bulu mineral. Bulu mineral juga berfungsi sebagai pemanas, kerana oleh homogenitas, DSP mempunyai rintangan haba kecil (ia bukan bahan penebat haba).

Ciri-ciri operasi

Plat DSP yang mempunyai kebolehtelapan wap yang tinggi - 0.03 - 0.23 mg / (m · h · Pa). Ini adalah kira-kira pada tahap yang sama seperti kayu semula jadi. Dengan pemilihan pai selongsong yang betul, kelembapan dalaman akan dikawal secara semula jadi.

Di samping itu, plat DSP mempunyai rintangan yang tinggi terhadap kerosakan. Ini disebabkan oleh proses pembentukan kalsium hidroksida, yang terbentuk semasa penukaran simen menjadi konkrit dan alkalizes bahan supaya ia menjadi persekitaran yang tidak baik untuk habitat kulat, serangga dan bakteria putrefaktif.

Dimensi dan berat

Apabila membeli bahan untuk kerja-kerja pembinaan dan penamat, ciri-ciri seperti dimensi dan jisim bahan adalah penting. Lembaran DSP boleh didapati dalam dua saiz: dengan lebar 1250 mm, panjangnya boleh 2700 atau 3200 mm. Ketebalan papan DSP boleh menjadi 8, 10, 12, 16, 20, 24, 36 mm.

Papan DSP: kawasan permohonan bergantung kepada ketebalan

Papan DSP: kawasan permohonan bergantung kepada ketebalan

Sudah jelas, tebal plat, semakin banyak jisimnya. Berat anggaran diberikan dalam jadual (bagi pengeluar yang berlainan mungkin ada penyelewengan kedua-dua ke arah peningkatan dan ke arah penurunan massa).

Papan simen-zarah (DSP): sifat, dimensi, aplikasi

Berat papan zarah simen, bergantung pada saiz dan ketebalan

Anda juga mungkin memerlukan parameter ini:

 • kawasan satu helai:
  • 1250 * 2700 - 3,375 m²;
  • 1250 * 3200 - 4.0 m²;
 • berat meter padu DSP - 1300-1400 kg.

Lembaran DSP adalah bahan monolitik homogen tanpa kemasukan udara, yang menerangkan kekonduksian termal yang tinggi bahan tersebut. Ini harus diambil kira apabila merancang pai penebat haba. Bahan ini dipatuhi dengan kayu, polimer dan logam, jadi mudah untuk kerja-kerja pembinaan.

Cara mengunci

Papan DSP boleh dilampirkan menggunakan paku atau skru menegak sendiri. Apabila dipasang pada bingkai, plat mesti dipasang tegak secara menegak.

Skop ruang partikel berasaskan simen dalam pembinaan swasta

Skop papan zarah simen dalam pembinaan swasta

Untuk memasang papan simen, anda boleh menggunakan:

 • Kaki skru galvanis dengan diameter 2.5 mm. Panjang dipilih bergantung kepada ketebalan lembaran dan keseluruhan pai. Bahagian terpasang kuku hendaklah sekurang-kurangnya dua kali ketebalan plat, tetapi tidak kurang daripada 10 diameter kuku.
 • Skru dan skru dengan penggerudian awal lubang untuk kepala. Panjang dipilih berdasarkan prinsip yang sama.

Apabila memasang papan DSP, perlu mengawasi jumlah dan susunan pemasangan pengikat dengan ketat: material mempunyai jisim yang besar, sehingga pengikat harus dipasang tidak kurang dari nilai yang dianjurkan. Jarak antara kuku atau skru bergantung kepada ketebalan plat dan ditunjukkan dalam jadual.

Bagaimana dan dengan kekerapan untuk memasang pemasangan pada pemasangan DSP

Bagaimana dan dengan kekerapan untuk memasang pemasangan pada pemasangan DSP

Setiap helaian papan serpih simen diperbetulkan di sepanjang perimeter, mengembara jarak tertentu dari tepi kepingan. Kekerapan pemasangan sepanjang sisi panjang dan pendek lembaran adalah sama, tetapi bergantung kepada ketebalan bahan. Di samping itu, masih terdapat pengikat perantara - di tengah-tengah ketinggian. Di sini kekerapan pemasangan skru sendiri atau mengetuk adalah dua kali kurang daripada perimeter.

Kaedah pemprosesan dan penamat

Walaupun papan seragam berasaskan simen jauh lebih kuat daripada chipboard, ia diproses dengan alat yang sama: pemotong penggilingan, saw, eklektrozlikom. Perbezaannya adalah bahawa anda perlu menggunakan lebih banyak fail pepejal.

Penggerudian dengan hujung keras disyorkan untuk penggerudian. Anda boleh menggunakan gerudi manual dan elektrik. Mengisar bahan ini tidak disyorkan, kerana dalam kerja ini lapisan atas dikeluarkan, yang meningkatkan penyerapan air. Tetapi apabila mengendalikan, kadang-kadang ia menjadi perlu untuk meninggikan ketinggian. Dalam kes ini, mesin penggilingan apa-apa jenis boleh digunakan. Butiran bijirin kertas pasir - № 16-25.

Jahitan untuk pemasangan plat DSP

Jahitan untuk pemasangan plat DSP

Sila ambil perhatian bahawa supaya jahitan di antara papak tidak retak, di bahagian dalam jahitan hendaklah sekurang-kurangnya 4 mm, dengan luar - sekurang-kurangnya 8 mm. Jaraknya besar, ia boleh ditutup dengan rel khas (biasanya digunakan untuk penamat luaran) atau dengan pita anjal atau sealant.

Sebagai penamat penamat, lembaga DSP boleh dicat atau disalut dengan plaster. Apabila selesai luar, sendi-sendi di antara papak seringkali hanya berwarna, menyebabkan mereka tidak selesai. Pilihan lain ialah penggunaan lapisan profil aluminium, yang menekankan lipit. Anda juga boleh menutup jahitan dengan jalur raksasa.

Bagaimana untuk menutup jahitan antara slab DSP dengan trim luar atau dalaman

Bagaimana untuk menutup jahitan antara slab DSP dengan trim luar atau dalaman

Untuk penamat dalaman, jahitan diisi dengan sealant, yang, selepas pengeringan, mengekalkan keanjalannya. Selepas itu anda boleh plaster. Pilihan kedua adalah pemasangan kord anjal khas, di mana plaster elastik digunakan sekali lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

56 + = 60