Bagaimana untuk membina pigsty sendiri

Tumbuh babi lebih baik di dalam bilik yang khusus untuk ini, dan tidak bersama dengan lembu lain. Anda boleh membina diri anda dengan apa-apa bahan yang murah di kawasan anda. Adalah penting untuk mengetahui ciri-ciri tersebut, dengan betul mengira saiz dan perkadaran. 

Babi mestilah baik, maka mereka akan berkembang pesat

Babi mestilah baik, maka mereka akan berkembang pesat

Dimensi dan layangan

Saiz babi bergantung kepada bilangan orang yang anda cadangkan untuk disimpan. Pemetaan pada babi pada umur yang berbeza memerlukan berbeza, serta bilangan hewan yang dapat hidup dalam satu kandang. Untuk memudahkan navigasi, data dijadualkan.

Ternakan Bilangan haiwan dalam mesin Kawasan setiap kepala dengan kandungan silsilah Kawasan per kepala dengan kandungan untuk penggemukan
Boars 1 8 m persegi M. m 8 m persegi M. m
Menuai tunggal dan hamil sehingga 2 bulan 4 3 m persegi. m 2 m persegi. m
Mengandung hamil pada bulan ke-3 2 6 m persegi M. m 3.5 m persegi M. m
Mengandung hamil pada bulan 4 1 6 m persegi M. m 6 m persegi M. m
Sows menyedut babi 1 10 meter M. m 7.5 m persegi M. m
Piglet sehingga 5 bulan 10-12 0.6 meter persegi. m 0.5 m persegi M. m
Mumps 5-8 bulan 5-6 1.15 meter persegi. m
Pembiakan babi selama 5-8 bulan 2-3 1.6 m persegi M. m
Piglets menggemukkan selama 5-6 bulan 20 0,7 meter persegi. m
Piglets menggemukkan 6-10 bulan 15th 1.0 m persegi M. m

Prosiding daripada saiz ini, kita perlu merancang babi. Melakukan banyak pen kawasan yang berbeza tidak masuk akal, kerana pada dasarnya membuat dua saiz 3 * 4 m - untuk menuai dengan babi dan kandungan lain daripada penduduk, dan 4 * 4 meter - mesin untuk menggemukkan.

Jika lebar bangunan membenarkan, mesin (sangkar, pena) terletak di kedua-dua belah bahagian tengah. Untuk memudahkan penyelenggaraan lebar laluan tidak kurang daripada 1.5 meter. Lebar keseluruhan pigsty adalah kira-kira 10 meter. Panjang bergantung kepada ternakan yang dirancang. Satu contoh perkiraan mesin dua baris adalah dalam gambar di bawah.

Susun atur pigsty adalah 18.5 * 7.5 m

Susun atur pigsty adalah 18.5 * 7.5 m

Jika bangunan itu tidak luas, pen itu dilakukan di satu pihak, laluan yang telah dilakukan tidak digalakkan untuk bekerja dengan selesa. Sekiranya perlu, lebih baik membuat mesin kurang dalam atau sedikit kurang daripada ukuran saiznya.

Di samping itu, perlu menyediakan kehadiran kawasan berjalan-musim panas dengan kanopi. Dalam cuaca panas, babi menghabiskan sebahagian besar masa di luar. Ini mempunyai kesan yang baik terhadap kelajuan keuntungan massa. Juga pada masa ini anda boleh menutup gudang untuk pembaikan.

Reka bentuk pigsty yang bagus - dengan berjalan kaki berpagar untuk setiap mesin (lihat gambar).

Jika perlu, anda boleh membuat babi yang lebih luas, dengan laluan dari bahagian belakang mesin - untuk penyelenggaraan yang mudah. Pilihan yang sama - pada foto berikut. Pintu masuk ke babi di satu sisi, berjalan di atas yang lain.

Yayasan

Di bawah pigsties paling kerap membuat pangkalan band. Jenis asas lain jarang ditetapkan. Kadang-kadang anda boleh melihat longgokan atau kolumnar, biasanya dengan grillage.

Pita meletakkan asas membuat cetek yang (60-70 cm dalam) dan pada dasarnya, hanya pada perimeter, sebagai ruang yang sama partition diri sendiri off hanya rendah - meter ketinggian - partition. Jika mereka berbuat bilik berasingan, kemudian pagar dari dinding sangat ringan, lebih kerap - dari papan (biasanya Peralatan penyimpanan bantu). Di bawah sekatan asas tidak diperlukan, sokongan yang cukup di atas lantai.

Babi kecil boleh dibina di atas asas reben ringan

Babi kecil boleh dibina di atas asas reben ringan

Sekiranya anda bercadang untuk membina pigsty anda sendiri, soalan mungkin timbul: membuang pita monolitik atau membuat asas jalur pra-siap bagi blok konkrit yang telah siap. Lebih murah untuk kos monolitik, tetapi blok dibina lebih cepat.

Untuk menjaga normal babi, bilik harus kering. Oleh itu, apabila membina asas, kita tidak lupa tentang kalis air. Ia tidak termasuk menghisap kelembapan dari tanah. Ia diletakkan di antara asas dan dinding. Adalah wajar untuk melapisi asas dengan kalis air cecair (contohnya mastic bitumen), dan meletakkan bahan kalis air atau lain-lain yang serupa di atasnya.

Sekiranya dinding diperbuat daripada konkrit busa bahan hygroscopic lain, adalah wajar untuk membuat bahan yang tidak menyerap kelembapan. Paling sering di atas asas, di atas kalis air, meletakkan dua atau tiga baris batu bata, sekali lagi kalis air (dengan salutan), dan hanya kemudian mereka terus membina dinding. Ini benar terutamanya dengan paras air bawah tanah yang tinggi.

Daripada apa dan bagaimana membuat dinding

Dinding pigsty yang terbaik dibuat dari bahan ringan dan hangat. Kategori ini termasuk semua blok konkrit ringan (konkrit busa, konkrit tanah liat berkembang, konkrit berudara, dan lain-lain). Mereka mempunyai satu kelemahan - mereka menyerap air, oleh itu, sebaik sahaja selepas pembinaan, struktur tersebut mestilah ditampal di dalam dan di luar. Tetapi secara bebas membina pigmen semacam itu dengan mudah - bloknya besar dan ringan, bangunannya hangat dan agak murah.

The pigsty adalah plastered dan dicat kelihatan sangat ...

The pigsty adalah plastered dan dicat kelihatan sangat ...

Terdapat satu lagi bahan yang sesuai dengan kategori ini, tetapi belum digunakan - arbolite. Ia diperbuat daripada campuran cip kayu dengan bentuk dan simen dengan air. Ia menyimpan haba, kuat dan kuat, ia boleh dibuat secara bebas.

Di sesetengah kawasan, merpati dibina dari kerang-kerangan. Bahan bangunan semula jadi yang sangat baik, kasihan hanya tidak boleh didapati di mana-mana sahaja. Cukup jarang menggunakan bata. Pertama, ia mahal, dan kedua, ia sejuk dan dinding hanya memerlukan pemanasan.

Selalunya mereka membina babi daripada bar dan juga tidur. Mereka menjadi hangat, cukup ringan. Untuk memastikan bahawa retak tidak meniup, mereka dibengkokkan, seperti bingkai biasa, dan di luar berselubung dengan bahan lembaran (papan lapis tahan kelembapan, OSB) dan dicat di atas. Secara umum, pokok dianggap bukan bahan terbaik untuk babi - babi dapat menggerunkannya dengan sempurna, tetapi jika tidak ada yang dapat ditangkap, permukaannya adalah lebih baik, maka dindingnya akan utuh.

Ketinggian dinding

Babi harus hangat di musim sejuk, sejuk pada musim panas, ia harus mempunyai pengudaraan yang baik, yang akan memastikan udara segar dan kelembapan normal. Dalam hal ini, siling yang sangat rendah tidak boleh dilakukan - dengan jumlah yang kecil sering perlu berventilasi, yang akan membawa apa-apa faedah pemanasan. Dinding yang terlalu tinggi - kos pemanasan yang tinggi, yang juga tidak baik. Pilihan optimum - siling 2,3-2,5 m.

ketinggian dinding - 1.7 m, ketinggian rabung -. 2.5 m Oleh kasau wap disusun akan masih penebat, podoshetsya papan bawah (tanpa loteng)

ketinggian dinding - 1.7 m, ketinggian rabung -. 2.5 m Oleh kasau wap disusun akan masih penebat, podoshetsya papan bawah (tanpa loteng)

Kadang-kadang mereka membuat siling siling, tanpa loteng. Ia masih hampir tidak pernah digunakan, kerana terdapat kelembapan yang tinggi. Dalam kes ini, dinding diperoleh dengan rendah - 1,7-1,9 m, dan di tengah-tengah siling dinaikkan kepada 2,5-2,8 m Ini menjadikan kos minimum dinding, tetapi ia meningkatkan kos unit bumbung ..

Selesai dalaman

Dinding di dalam pigsty adalah yang terbaik ditampal, kemudian dilapisi putih atau dicelup. Whitewashing adalah pembasmian kuman dan penampilan yang baik, tetapi sehingga dinding disimbah. Kemudian pandangan itu bukan yang paling menarik - sehingga kapur putih seterusnya. Bahawa dinding tidak menjadi kotor, mereka dilapisi dengan tar yang dibubarkan dalam petrol. Ketinggian rawatan ini adalah kira-kira 1 meter. Dari dinding sedemikian lalat lumpur. Ia kelihatan sedikit muram, tetapi mudah dibersihkan.

Pilihan lain - untuk mengalahkan seluruh mesin dengan papan di sepanjang perimeter, seperti dalam foto seterusnya. Ia dibasuh dengan mudah dan haiwan tidak bersandar terhadap dinding sejuk pada musim sejuk.

Satu contoh babi

Satu contoh babi

Atap dan siling

Bumbung pigsty adalah lebih menguntungkan untuk membuat perbelanjaan satu jangka panjang. Dengan lebar yang besar bangunan itu membuat dua nada, seperti ketika terbang lebih dari 8 meter kos sistem bumbung tunggal nada hampir sama dengan atap gable.

Tidak kira jenis bumbung, loteng jarang dilakukan. Jika boleh, jangan gunakan. Memangkas bumbung, seperti biasa - dengan bulu mineral. Di sisi bilik, membran wap-penghalang diisi, dari sisi bahan bumbung ditutup dengan filem kalis air wap yang telap.

Bumbung babi biasanya empuk dengan papan dan berkulit putih

Siling pigsty biasanya dicubit oleh papan dan dipahat

Bahan bumbung - mana-mana, paling murah di rantau ini. Biasanya ia adalah batu tulis, bumbung lembut atau papan beralun. Siling dari bahagian dalamnya dihiasi dengan papan, plastik atau papan lapis, OSB.

Seks dalam babi

Soalan yang paling sukar dan samar-samar ialah bagaimana membuat hubungan seks dalam babi. Pendapatnya berbeza. Inilah cara yang paling biasa dengan kelebihan dan kelemahan mereka:

 • Lantai kayu. Dibuat dari papan tepi tebal 50 mm tebal, dipaku rapat atau dengan jurang yang sangat kecil. Kelebihan - lantai tidak tergelincir, hangat. Kelemahan - ia menyerap air kencing dan bau, dari bengkak kelembapan bengkak, cepat runtuh. Pembasmian kuman adalah mungkin, tetapi sukar dilakukan, pembersihan bukanlah yang paling mudah.

  Lantai kayu - pilihan yang baik, tetapi bukan yang terbaik

  Lantai kayu - pilihan yang baik, tetapi bukan yang terbaik

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 38 = 39