Kami membuat dowers dan kayu kayu dengan tangan kita sendiri

Kebanyakan negara kita dipanaskan oleh dapur kayu. Jika tidak di rumah, maka di dacha atau di sauna, kayu api diperlukan dengan tepat. Tetapi kayu dibeli mentah dan mesti dikeringkan di suatu tempat. Untuk melakukan ini, mereka disusun dalam longgokan panci atau membina kanopi khusus - kayu api atau dower (mereka mengatakan berbeza di kawasan yang berbeza). Reka bentuknya tidak rumit dan membuat mesin pembakaran kayu oleh diri sendiri adalah satu tugas yang mudah.

Apa itu

Sekeping logam akan melindungi dinding dari kayu cacing (kayu, secara semulajadi)

Sekeping logam akan melindungi dinding dari kayu cacing (kayu, secara semulajadi)

Jika anda tidak memberi perhatian kepada saiz, terdapat dua jenis kanopi untuk kayu bakar - dilekatkan pada dinding bangunan atau berdiri secara berasingan. Sudah jelas bahawa ia lebih mudah dan lebih cepat untuk dilampirkan, tetapi tidak selalu mungkin untuk melakukan ini. Sebaliknya, bukan dengan semua bangunan: adalah berbahaya untuk melekat pada dinding kayu. Dan bukan hanya dari segi keselamatan kebakaran. Dengan kayu bakar, "datang" tentera kumbang, cacing kayu, yang dengan senang hati akan mengambil rumah anda. Oleh itu, untuk struktur kayu, walaupun dengan kayu yang dirawat dengan biosecurity, woodwood tidak boleh dipasang, dan jika anda benar-benar mahu, maka lembaran besi harus dipaku ke dinding. Seperti dalam foto. Ia harus lebih besar dari saiz dowel. Kemudian semua bug (kebanyakan mereka - pasti) akan kekal di dalam kayu.

Para tukang kebun yang berdiri sendiri boleh dibuka dengan agak terbuka - beberapa tiang, sepasang jumper dan bumbung. Perkara utama adalah bahawa bumbung cukup besar: ia adalah wajar untuk melakukan overhangs. Dan selebihnya akan menamatkan udara dan matahari. Mereka mengatakan bahawa ia tidak menjadi lebih buruk daripada bangunan yang lebih tertutup. Di kawasan-kawasan yang mempunyai salji yang lebat, salji tidak dihancurkan di dalam untuk musim sejuk di bahagian bawah melampirkan (melampirkan) kepingan papan lapis. Mereka dikeluarkan pada musim bunga.

Apa tembok yang dibuat

Kebanyakan tukang kebun membina dengan kekisi atau dinding celah. Lebih baik, jika papan itu disumbat pada beberapa sudut - seperti buta. Kemudian, walaupun dengan angin serong, hujan tidak banyak di dalamnya. Tetapi walaupun papan itu dibungkus dengan beberapa jurang, semuanya menjadi baik.

Bingkai ditutup dengan papan / bilah yang paling mendatar, kadang-kadang secara menegak, atau lain-lain - gratings diperbuat daripada bilah nipis atau dibiarkan dengan lentur. Dalam apa jua keadaan, terdapat banyak keretakan untuk ditayangkan.

Tali tegak yang dihiasi tidak semestinya. Jalan masuk itu dengan bumbung gable

Tali tegak yang dihiasi tidak semestinya. Jalan masuk itu dengan bumbung gable

Adakah kelajuan pengeringan bergantung pada kaedah pemasangan selat? Tiada perbandingan telah dibuat, jadi sukar untuk mengatakan dengan pasti. Tetapi seorang pemilik berhujah bahawa jika anda mengisi papan secara serasi (ia mempunyai 10 cm dengan celah 2 cm), dengan setiap dinding ke arah yang lain, ia menjadi lebih cepat: dalam sebulan.

Pada saiz slits: mereka dibuat dari 2 cm hingga 10 cm Tetapi ia juga bergantung pada lebar papan. Jika anda meninggalkan retakan yang sangat luas, salji akan menjadi kering. Jika terdapat sedikit salji atau anda tidak peduli dengan nombornya, anda boleh mengisi papan kurang kerap. Ia juga lebih menjimatkan.

Dowel cantik untuk kediaman musim panas

Dowel cantik untuk kediaman musim panas

Tidak semua tukang kayu mempunyai pintu (dengan pintu juga dipanggil "bangsal kayu"), seperti dalam versi dalam gambar. Selalunya tidak ada dinding depan: ia berventilasi dengan lebih aktif. Dinding dan pintu depan diperlukan jika di kawasan anda mereka mencuri, tetapi secara umum anda boleh lakukan tanpa mereka.

Lokasi log

Kini sedikit mengenai struktur drywall. Sekiranya kecil, dan semuanya diletakkan dalam satu baris, maka tidak ada masalah khusus - semuanya boleh didapati. Tetapi jika jumlah yang besar dimuatkan, lebih baik untuk membahagikan kawasan tersebut ke sektor-sektor di mana banyak kayu api akan dimuatkan. Jadi diimport awal dan sudah kering tidak akan disekat segar.

Kawasan ini lebih baik dipecah menjadi bahagian, sehingga anda boleh masuk

Kawasan ini lebih baik dipecah menjadi bahagian, sehingga anda boleh masuk

Jika kayu adalah persegi, susun bahagian supaya anda boleh masuk, mengambil kayu yang paling kering. Untuk ini, satu petikan dibiarkan di tengah-tengah. Secara mendalam, ia tidak sepatutnya sampai ke dinding, tetapi disarankan bahawa hanya satu dinding memisahkan anda dari dinding, maksimum dua baris log (dan umumnya bergantung pada jumlah) - sehingga semuanya akan tersedia. Dengan segi empat tepat lebih mudah: mereka hanya dibahagikan bukan dengan partition. Sebagai contoh, seperti dalam foto.

Seperti kanopi besar untuk kayu api - di setiap bahagian diletakkan satu kereta - kira-kira 4 kiub

Seperti kanopi besar untuk kayu api - di setiap bahagian diletakkan satu kereta - kira-kira 4 kiub. Dinding belakang tidak padat, jika anda melihat dengan teliti, ada lubang.

Dan sedikit mengenai ketinggian. Drovnik ke kampung (bermusim) besar tidak diperlukan. Apa yang diperlukan adalah satu atau dua kiub setiap saluran pada musim gugur / musim bunga, dan kemudian hanya untuk hujung minggu. Tetapi jika anda perlu memanaskan rumah, dan juga sauna, anda perlu membina sesuatu yang kukuh. Kemudian, tidak kira susun atur - panjang atau persegi, ketinggiannya adalah kira-kira 2 meter. Dengan pertumbuhan sederhana anda boleh memuat turun hampir ke siling. tetapi mesti ada lubang di atas.

Mengenai bagaimana untuk membuat laluan yang cantik dan murah di taman atau di laman web yang dibaca di sini. Anda boleh membaca mengenai peranti kolam buatan sendiri dalam artikel ini, tetapi bagaimana cara menjadikannya mata air, di sini.

Membina woodburner dengan tangan kita sendiri

Dalam bahagian ini, kami menerangkan bagaimana tukang kayu dibina berhampiran rumah. Mengenai pembinaan dengan lukisan itu mengambil masa tiga hari "tanpa meneran." Ia dibina seperti kawat bingkai.

Bahan

Dimensi dalaman adalah 1.8 * 3.7 m, ketinggian tiang depan adalah 2.45 m, belakangnya adalah 2.2 m. Jumlah keseluruhan ialah 13 kiub, tetapi beban maksimum adalah dua kereta - tidak lebih daripada 10 kiub. Dan di dalam cuti cuti - mudah untuk diambil, ke atas tidak memuat - tidak semua dalam keluarga adalah tinggi. Jika muat turun selesai, disarankan untuk meletakkan jibs tambahan: kayu api dengan beratnya tidak dimatikan dari papan papan.

Bingkai ini diperbuat daripada kayu kayu, tegak bawah dan atas dibuat dari bar 100 * 100 mm. Bar adalah pra-impregnated dengan minyak enjin terpakai. Semua akan punggung, paku, sudut yang diperkuat pada skru. Untuk sokongan, asas asas kecil blok 200 * 200 * 600 mm dalam jumlah 6 buah telah dibeli.

Langkah demi langkah pembinaan

Permulaan pembinaan tukang kebun adalah standard - meratakan kawasan dan meratakan blok. Sekiranya tanah adalah likat (tanah liat tanah liat, chernozem), lebih baik untuk membuat bantal pasir-pasir. Keluarkan lubang kecil 20-25 cm dalam, tuangkan dan hancurkan dengan runtuhan, pasang blok di atas.

Meratakan tapak adalah langkah pertama dalam pembinaan log kayu

Meratakan tapak adalah langkah pertama dalam pembinaan log kayu

Blok diletakkan dalam dua lapisan ruberoid, dan sebuah bar dibentangkan di atas. Strapping tidak sesuai dengan sokongan. Jika ada keinginan, anda boleh mengebom lubang dan tukul stud.

Mula-mula meletakkan balok-balang yang lebih rendah, mengikatnya dengan kuku (80 * 3 mm). Kemudian mereka mengacaukan skru ke sudut. Langkah seterusnya adalah pemasangan rak. Mereka meletakkan di sudut dan di atas sokongan pertengahan. Siaran belakang adalah lebih pendek daripada bahagian depan, supaya bumbungnya miring. Mereka juga terdedah secara menegak (diperiksa dengan garis plumbum), dipaku secara serentak - dua di setiap sisi. Selepas diperkukuhkan dengan sudut di atas skru - dua di rak. Sekiranya terdapat kebimbangan, anda juga boleh mengikat plat / kuku ke setiap rak dari luar.

Rak dilekatkan pada bar yang mengikat rendah

Rak dilekatkan pada bar yang mengikat rendah

Pintu masuk ke dower berpusat. Oleh sebab itu, struts dipindahkan dan dipasang tidak melebihi blok sokongan. Akibatnya, terdapat pesongan sedikit. Untuk menghapuskannya, letakkan empat blok pada baris pertama, dengan mengambil kira bahawa pertengahan akan diduduki oleh pintu masuk. Terutama jika ada pintu: mereka sopan memuatkan rak, jadi mereka memerlukan sokongan.

Menjelang berdiri tengah tidak berada di atas tiang

Menjelang berdiri tengah tidak berada di atas tiang

Selepas rak terdedah, sudah tiba masanya untuk mengumpul bumbung. Mula-mula dia memanjat papan kaki di bahagian atas. Mereka dipasang pada satu set pada satu peringkat dengan bahagian atas belakang belakang, bahagian yang lebih pendek (dilihat pada gambar di bawah). Mereka dan kostum dibuat dari papan 50 * 100 mm, peti dari papan 30 * 100 mm.

Sebagai bahan bumbung yang menggunakan lembaran profil, letakkannya padanya. Bumbung bumbung kira-kira 35 cm, bilah sisi lebih kurang sama. Saiz bumbung dipilih sedemikian rupa sehingga tidak ada sisa: tepat empat lembar diletakkan.

Di bawah ruberoid lembaran beralun - untuk mengelakkan pemeluwapan dari menitis di atas kayu: kosnya kecil, tetapi ada manfaat. Ruberoid mula dibuang dari bawah, di sepanjang tepung teluk. Yang seterusnya dengan pendekatan 10 cm. Ternyata drop yang jatuh di atas hanya mengalir turun, tanpa masuk ke dalam.

Jadi ia kelihatan seperti pembersih kering dengan bumbung siap

Jadi ia kelihatan seperti kayu kering dengan bumbung siap

Langkah seterusnya adalah untuk lantai lantai. Ia diperbuat daripada papan 100 * 40 mm. Disusun dengan slot 2-3 cm. Kemudian kuku dinding. Ia telah memutuskan untuk membuat jurang yang sama dengan lebar papan (100 mm). Papan telah dipaku, dua di setiap pinggir. Reka bentuk ternyata berventilasi dengan baik, bagaimanapun, dengan angin sampingan ia tersumbat dengan salji.

Drovenik dengan tangannya sendiri hampir siap

Woodboy hampir siap

Peringkat terakhir adalah lukisan. Di sini, ambil apa-apa komposisi untuk kayu dengan ciri-ciri bio-perlindungan: bahawa pepijat kurang merapikan. Dalam versi ini ia dicat dengan Biotext, warna "rosewood".

Selepas lukisan sedia digunakan

Selepas lukisan sedia digunakan

Semuanya, dibina kayu dibina. Anda boleh mengulangi ini: tidak ada yang rumit. Kerja pertukangan pada kerumitan - di peringkat pelajar sekolah menengah. Knot yang paling rumit adalah bumbung, tetapi ia dibuat sangat sederhana.

Lihat video lain dalam video.

Anda boleh membaca tentang bagaimana dan bagaimana untuk menghiasi tapak dalam artikel ini.

Tukang kebun buatan sendiri: foto

Terdapat lebih banyak bangunan seperti itu. Perbezaannya kecil, prinsipnya sama: bingkai dipukul oleh papan dengan jurang yang berbeza. Terdapat beberapa spesimen yang pemilik rumah atau rumah persendirian dibina.

Dvarik melekat pada gudang di pondok itu

Untuk pembinaannya, hanya dua paip yang diperlukan, yang mereka digali ke tanah dan konkrit. Mereka kemudian melampirkan dua bar. Bar yang sama telah dipasang di dinding kandang. Di antara mereka memakai papan, memasang bumbung (memotong helaian profil). Bahawa kayu api tidak terletak di tanah, meletakkan batu bata dan pada mereka - sekeping papan lapis lama. Untuk membuat kanopi seperti itu, anda boleh menggunakan mayat selepas pembinaan atau membeli palet dan membongkarnya. Cukup saiz.

Woodburner mudah untuk kediaman musim panas

Woodburner mudah untuk kediaman musim panas

Kanopi kedua dibuat dengan jenis yang sama. Ia selanjutnya dibahagikan kepada sektor-sektor, di mana kayu api yang berbeza terletak. Asas untuk pembinaan ini juga tidak dilakukan, lapisan subur telah dikeluarkan, ia ditutup dengan pasir, dan dipadatkan. Letakkan papak membuka. Di atasnya - bar, yang berfungsi sebagai sokongan untuk lalang-lalang, di mana terletak kayu api petak yang lebih rendah. Ternyata dengan kemas.

Kayu kecil untuk rumah negara dengan pembahagian ke dalam sektor

Sebuah rumah negara kecil untuk rumah negara dengan pembahagian ke dalam sektor

Berdiri sendiri

Terdapat cerun bumbung yang luar biasa teratur: tiang depan dibuat lebih tinggi, dalam hal ini tidak ada yang luar biasa. Tetapi di dalamnya dipotong alur yang memegang bumbung bumbung pelana. Iaitu, bumbung tidak terletak di bahagian atas abah, seperti biasa, tetapi di rak sisi. Dengan beban salji yang kecil, reka bentuk ini cukup berdaya maju, dengan salji berat bumbung tidak dapat bertahan.

Ini adalah dua mengenai foto yang menerangkan proses pembinaan

Ini adalah dua mengenai foto yang menerangkan proses pembinaan

Dan inilah yang berlaku. Pembinaan serius pertama adalah mesin pembakaran kayu dengan tangan sendiri

Dan inilah yang berlaku. Pembinaan serius pertama adalah mesin pembakar kayu dengan tangan anda sendiri, dan sudah juga!

Mungkin, anda akan tertarik untuk membaca "Cara membuat pokok arbor". Ia boleh dibina dengan gaya yang sama dengan bangsal kayu, jadi semuanya akan kelihatan seperti ensemble tunggal.

Mengenai apa pagar kayu boleh, anda boleh membaca dalam artikel ini.

Cara melipat log pusingan

Secara berulang, mungkin, melihat kayu api, dilipat dalam bentuk silinder bentuk kayu (atau foto). Mereka kelihatan baik, dan, lebih penting lagi, kayu kering dengan cepat di dalamnya.

Log bulat untuk pengeringan kayu

Log bulat untuk pengeringan kayu

Ia sangat mudah, tetapi tanpa mengetahui rahsia itu, ia tidak baik untuk melakukannya. di bawah photoreport, yang menunjukkan langkah demi langkah bagaimana untuk menambah satu setengah batang kayu dari kayu cincang.

Pertama anda menggali dengan selamat mengikat tiang kira-kira 2 meter tinggi. Sekitar diameter chukki yang kecil. Jarak ke tengah adalah dua kali panjang kayu api (jika kayu api adalah 40 cm, ke pusat kira-kira 80 cm).

Langkah pertama pembungkusan delima bulat

Langkah pertama meletakkan log bulat

Kemudian sebarkan kayu yang dicincang. Satu hujungnya mereka bergantung pada kejutan yang teruk, kebohongan kedua di atas tanah. Tumpukan supaya di tepi dalaman segala sesuatu terletak hampir hujung ke hujung (dengan slits kecil). Pada jurang luar diperolehi. Ia tidak takut - barisan kedua akan sesuai dengan mereka.

Sebarkan baris pertama

Sebarkan baris pertama

Baris kedua dibentangkan pada yang pertama. Cuba untuk mengisi jurang sebanyak mungkin. Di sekeliling kutub, kita mula melipat kayu berdiri tegak.

Penerusan: meletakkan baris kedua, mula mengisi tengah

Penerusan: meletakkan baris kedua, mula mengisi tengah

Kami terus meletakkan kayu api dalam bulatan dan mengisi tengah

Kami terus meletakkan kayu api dalam bulatan dan mengisi tengah

Sebaik sahaja mereka menyedari bahawa pinggir luar kayu api mula meluncur ke bawah, dalam bulatan berbaris berturut-turut yang akan mengangkat mereka. Kemudian teruskan timbunan kayu juga: dalam bulatan sehingga separuh ketinggian kayu api (20 cm), kemudian isi tengahnya. Baris kedua di tengah bukan hanya meletakkan, tetapi melekat pada retakan. Cuba masukkan kepingan kayu dengan ketat.

Penerusan proses ini

Penerusan proses ini

Lihat log dari atas

Lihat log dari atas

Penumpukan selesai

Penumpukan selesai

Proses yang sama boleh diulang dengan banyak kayu bakar. Lay dua atau tiga baris dalam bulatan. Saiz tukang kebun itu sangat besar. Di galeri foto adalah contoh cara melipat cache yang besar.

Oleh kerana anda telah menyusun susunan tapak, anda mungkin memerlukan artikel tentang cara membuat trek (dari pokok yang sama, contohnya) atau bangku bangku.

Idea dalam format foto

Semua model ini mudah dibina, sesetengahnya adalah pengubahsuaian yang diterangkan di atas. Kami berharap anda boleh membina mesin pembakaran kayu dengan tangan anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 + = 57