Pancuran mandian diri

Pada musim panas, walaupun berehat, dan tidak berfungsi, di dacha anda memerlukan peluang untuk mencuci. Cara paling mudah ialah mengaturnya di jalan, dan bukan di dalam rumah. Anda boleh membuat mudah alih - pancuran mandian bergerak. Ini adalah pilihan yang sangat baik untuk kali pertama. Tetapi saya mahukan sesuatu yang lebih asas. Untuk melakukan ini, buat mandi musim panas di negara ini. Dia walaupun tidak bergerak, tetapi mudah. 

Musim panas mudah alih

Mari kita mulakan dengan model yang paling sederhana, yang tidak memerlukan teksi atau peranti kapasiti yang besar. Terdapat pancuran mandian mudah alih yang beroperasi berdasarkan prinsip pam kaki. Sumber air adalah apa-apa kapasiti yang anda letakkan di sebelah anda - baldi, lembangan, tangki - iaitu. Di dalamnya, kurangkan hos yang disambungkan ke pam gunting, yang paling kerap kelihatan seperti karpet.

Mandi kaki

Mandi kaki

Untuk output "pam" ini disambungkan dengan hos dengan air boleh. Untuk mendapatkan aliran air, pada tikar terburu-buru bergilir, tekan bantal pam. Mengelak - air pergi.

Apa yang baik mengenai pilihan ini, anda boleh bawa dengan anda. Panaskan di jalan - basuh di atas rumput. Ia menjadi lebih sejuk - masuk ke dalam rumah, meletakkan palung, dibasuh di sana. Juga, pancuran ini boleh diambil dengan kenaikan - ditempatkan dalam pakej standard. Satu lagi tambah - suhu air dikawal oleh diri anda: dicurahkan lebih panas - basuh dengan hangat. Jika anda ingin menyegarkan diri anda, ambil baldi air sejuk. Pilihan mandi yang baik untuk kegunaan musim panas.

Pancuran musim panas pada musim panas di pondok

Dalam pembinaan pancuran mandian, soalan pertama timbul: di mana untuk mengalihkan air. Jika sudah ada lubang saliran untuk tandas, anda boleh meletakkan saluran paip di sana. Tetapi keputusan ini bukan yang terbaik, jika anda menggunakan bakteria atau persiapan untuk memproses sisa di dalam lubang. Dalam kes ini, kelembapan tertentu diperlukan, dan dengan mandi ia jelas akan menjadi lebih normal.

Untuk mandi, lebih baik untuk membuat lubang longkang yang berasingan. Jika tanah dengan kapasiti saliran normal, cukup untuk menggali lubang di sebelah kira-kira 60 * 60 * 60 cm, isi berkembang tanah liat boleh menjadi - bata pecah. Ini sepatutnya cukup untuk aliran air purata. Sekiranya keluarga anda tergolong dalam kategori "unggas air" atau air teruk, lakukan lagi lubang.

Pit untuk longkang air dari pancuran

Pit untuk longkang air dari pancuran

Pada tanah berpasir anda boleh menghadapi masalah lain: pasir boleh runtuh. Kemudian dinding boleh diperkuat dengan pasang, joran memandu sepanjang sisi. Pilihan lain - untuk menutup dinding dengan papan (seperti dalam foto). Tetapi ini jika lembaga ditinggalkan.

Yayasan

Walau apa pun pancuran musim panas, ia biasanya seberat sedikit. Oleh itu, alasannya tidak terlalu serius: tidak ada gunanya menggali wang. Selalunya, blok asas kecil digunakan, yang ditetapkan mengikut tahap. Pancuran di dacha dibangkitkan di atas tanah sebanyak 20 cm atau lebih. Adalah cukup bahawa kayu yang dirawat (jika digunakan sebagai bingkai) tidak rosak.

Asas mungkin menjadi blok bangunan atau cast dari lajur konkrit

Asas mungkin menjadi blok bangunan atau cast dari lajur konkrit

Jika anda membina bingkai dari logam, anda boleh meletakkannya di atas papak atau papak yang terbuka. Sekiranya dikehendaki, anda boleh menghantar lajur sendiri: letakkan acuan, meletakkan tetulang dan tuangkan konkrit.

Bingkai

Dimensi jiwa memilih sewenang-wenangnya: tidak ada standard di sini. Di samping itu, pancuran sering hanya satu bahagian. Di lain, aturlah, sebagai contoh, bilik ganti atau bilik untuk pemanas air (elektrik atau kayu - mengikut syarat-syarat). Seseorang merancang untuk menghabiskan separuh kedua di bawah pantri atau menyimpan inventori. Oleh itu mandi dacha tidak semata-mata hanya sebuah bilik untuk mencuci.

Jika anda bercadang untuk pembinaan ringan, yang hanya akan dicuci, dan pilihan yang paling mudah - dengan tirai bukannya pintu, anda boleh mengambil dimensi minimum: persegi dengan panjang sisi kira-kira 90 cm (gambar di bawah), ketinggian rak tidak termasuk tangki - 2.2 m atau lebih tinggi (jika keluarga itu tinggi).

Lukisan bilik mandi di negara ini (dengan dimensi minimum)

Lukisan bilik mandi di negara ini (dengan dimensi minimum)

Tetapi lebar ini jauh dari mudah: ia terlalu sesak walaupun untuk orang yang kerumitan sederhana. Lebih selesa dengan lebar minimum 100 cm, atau lebih baik - 120 cm. Kerangka ini dikumpulkan dari logam atau bar kayu.

Daripada logam

Bingkai logam untuk mandi dimasak dari sudut dengan ketebalan sekurang-kurangnya 4-5 mm. Lebar rak dipilih bergantung pada beban yang dirancang. Beban bingkai biasanya tangki dengan air dan kulit. Jika anda bercadang untuk meletakkan di atas kapasiti persegi plastik 100 liter, dan dinding filem obtyanut, kain impregnated atau sesuatu yang mudah untuk mengambil keratan rentas dapat dikurangkan. Jika kita mahu, sebagai contoh dua 200 gendang liter dan pancuran gerai di negara ini pelapis di kedua-dua lapisan, beban tersebut akan menjadi agak berbeza. Dan di sini anda memerlukan bahagian besar.

Bingkai logam untuk mandi di negara ini

Bingkai logam untuk mandi di negara ini

Satu lagi bingkai logam untuk mandi negara boleh dibuat dari paip berprofil. Ketebalan dinding untuk rak adalah 3 mm, untuk strapping ia akan muat 2 mm. Ia mempunyai sekatan segi empat tepat atau persegi, yang sangat memudahkan pengikat peti dan penyaduran. Untuk melampirkan sesuatu ke sudut, seringkali ia perlu terlebih dahulu mengunci bar ke dalamnya, dan kencangkan seluruh strapping ke bar. Kepada paip berprofil, abah-abah itu boleh dipasang secara langsung - dengan bolt atau skru dengan penggerudian awal lubang.

Bingkai logam paling baik dikimpal. Jika mesin itu tidak, anda boleh membuat bingkai yang boleh dilipat pada sambungan bolted. Buat tukang dan sebagainya: memotong paip dengan panjang yang diperlukan, ambil sudut pelekap yang tebal dan kumpulkan bingkai pada baut.

Contoh perhimpunan bolted

Contoh perhimpunan bolted

Sekiranya anda bercadang untuk mengetahui cara mengimpal teknik kimpalan logam untuk pemula diterangkan di sini, pilihan mesin kimpalan di sini.

Daripada kayu

Bingkai kayu untuk mandi jalanan dipasang dari bar. Untuk strapping yang lebih rendah, sebagai peraturan, rasuk pinus 100 * 100 mm atau 150 * 100 mm digunakan. Rak boleh diletakkan di bahagian yang lebih kecil. Sekali lagi, ia bergantung kepada beban. Sekiranya bumbung tangki besar, buat rak tenunan. Jika mereka hanya menyimpan bumbung (air dipanaskan di titan berhampiran) atau tangki yang sangat kecil, maka 50 * 50 cukup.

Cara untuk menyambungkan balok untuk bingkai pancuran: stud / alur dan sudut

Cara untuk menyambungkan balok untuk bingkai pancuran: stud / alur dan sudut

Anda boleh membaiki bar dengan cara yang berbeza. Jika betul, anda perlu memotong duri dan alur. Sekiranya ia pantas, anda boleh dok secara langsung, mengukuhkan sambungan dengan sudut.

Setelah mendedahkan rak, segera buat abah atas. Ia sudah betul-betul berjalan 50 * 50 mm atau 50 * 40 mm. Buat satu lagi menegak perantaraan. Boleh ada satu, dua, dan bahkan tiga. Jika anda akan untuk mengikat jiwa lapisan, rasuk tiruan, cross ahli sering lebih baik untuk menetapkan: ia akan cergas ketat bukan kayu agak rata. Kualiti bahan kayu yang dijual di pasaran, untuk meletakkannya sedikit, tidak tinggi. Ia adalah perlu untuk membetulkan jambs geometri secara paksa.

Pembinaan bingkai dari rasuk ditunjukkan dalam video

Sarung tangan

Kencangkan bingkai itu boleh menjadi bahan apa pun: