Изберете най-добрата малка вана

Изберете най-добрата малка вана

Малката вана е просто находка за тези, които нямат стандартна или по-голяма вана. Не е нужно да смятате, че неговият размер ще причини неудобства по отношение на употребата. Всичко е за модела, който перфектно ще реши проблема с комфорта и пространството. Този проблем е 100% решен от производителите, които ще задоволят изискванията на най-претенциозния клиент. Те предлагат такива мини-модели, които по никакъв начин не са низши и понякога надминават стандартните аналози на размера.

Малка баня в интериора

приложение

Първо, нека дефинираме терминологията: баня, какви размери могат да бъдат приписани на мини параметър? Не се предвиждат точни размери, но ако някой се придържа към стандарта с диаметър 150-170 см, ширина 70-75 см, тогава нищо по-малко от това може да се припише на мини вани.

След като нестандартната вана беше много трудна за намиране. Сега такъв проблем е изчезнал. Можете да си купите готово копие или поръчка по параметрите му.

Червена мини вана

Размери и форми

Ъгловата мини вана е един от най-популярните модели. Съгласете се, ако зоната на банята е толкова малка, че просто няма достатъчно място за монтиране както на душ, така и на вана, а ъгловата мини вана е единствената опция. Разбира се, леглото за този тип баня е достъпно само за детето. Производителите предлагат мини вани в различни форми: триъгълни, овални, четириъгълни, със заоблени краища и други подобни. Има вани с най-необичайни форми, които вече са със специален дизайн и са проектирани за специфичен интериор.

Ъглова малка вана

Формата на банята играе важна роля във вътрешността на банята. В края на краищата, можете да изберете тясна вана, но дълга. Тогава усещането от къпането в такава баня практически не се различава от процеса в баня със стандартни размери. И да заемат такава баня ще бъде много по-малко място. Така ще спестите вече ограничено пространство. Или да го използвате с предимството да инсталирате например рафт или кутия за малки неща и принадлежности за баня. Много производители на мини вани са проектирани с очакване на максимален комфорт, така че те да могат поне да са в наклонено положение. И ако това е заседнала мини баня, то също трябва да е удобно.

Седеща мини вана

Мини вана във формата на купа е еднакво привлекателен модел. По време на експлоатация собственикът е убеден не само в икономическото си пространство, но и в комфорта. Тя е доволна от дълбочината, така че се потопете в морето от пяна и се отпуснете - това е доста достъпно удоволствие, което може да достави такава вана. По принцип мини ваните обикновено имат неправилна форма. Въз основа на това те могат да бъдат класифицирани като асиметрични, дълбоки и неподвижни. Експерти твърдят, че най-удобната е късата и широка вана. Тези параметри изцяло задоволяват ъгловата вана.

Дълбока баня

Материали за производство и техническо оборудване

Един от най-важните параметри, ръководени от които, трябва да изберете баня - това е материалът на производството. Зависи от това, колко мини ваната ви ще бъде трайна и с високо качество. В производството на вани се използват различни материали.

Като се започне от това, има мини вани:

 • чугун,
 • стомана,
 • акрил,
 • смес от акрилов и полимерен бетон.

Разгледайте техните предимства и недостатъци.

Вана от чугун

Малка баня от дърво

Мини вана от акрил

чугун

Това е същата възраст като нашите предци. Един от най-ранните материали, използвани за вани, е чугунът. Материалът е силен и мощен. По време на т. Нар. "Стагнация" е невъзможно да се намери чугунена вана с необичайни форми и размери за продажба.

Сега производителят предлага вана от чугун с различни форми и размери, както и цветове.

Професионалистите на банята от този материал:

 • не се охлажда бързо,
 • е инсталиран лесно и служи дълго време,
 • Проблеми при пране и почистване не причиняват.

минуси:

 • много тежки,
 • скъпа.

Чугунена вана-мини

Чугунена малка вана

Малка баня от чугун

стомана

Стоманата е надежден материал, но е трудно да се обработва при производствени условия. За банята има правилен външен вид, използвайте специален емайл, който се нанася като външно покритие. Само тогава стоманената вана ще придобие красив и приятен външен вид.

Стоманената баня има един недостатък: водата бързо се охлажда, което не е много удобно.

Теглото, разбира се, е три пъти по-лесно от вана от чугун. В това отношение е лесно да се установи. Друг плюс е цената му. За малко пари получавате практичност и дълготрайност, което е важно в наши дни.

акрил

Най-популярният материал за тези, които произвеждат, и тези, които купуват - акрил. Дизайнерите създават вани с най-необичайни форми и размери, тъй като акрилът е лесен за обработка.

Недостатъци на акрилни вани:

 • висока цена,
 • несигурност.

Акрилната вана е много крехка, лесно може да бъде "наранена" от някои тежки предмети.

Въпреки това, той има много предимства:

 • устойчивост, тъй като материалът е устойчив на износване.
 • леко тегло, което е много удобно за неговата инсталация и монтаж.
 • добре запазва топлината (приблизително като чугун)

Така че, изпълнете такава вана с вода, ще се насладите на топлината и уюта. Статистиката показва, че 6 от 10 купувачи предпочитат ъглова баня от акрил. Освен това, тя е подходяща за всеки дизайн.

Малка акрилна баня

Акрилна мини вана

Красива малка баня от акрил

Смес от полимербетон и акрил

Симбиозата на тези два компонента осигурява широко поле за внедряване на голямо разнообразие от дизайнерски решения. Формата на тези бани може да прилича на капка, вентилатор, венчелистче и много други. Интересна текстура под формата на естествен камък изглежда атрактивна и привлича клиенти. Но удоволствието е скъпо.

При избора на малка вана добавете хидромасаж.

При монтажа им се нуждаете от няколко компонента, като се започне от хидравличната помпа, системата от дюзи и дюзи и завършва с компресор и дистанционно управление (електронно или пневматично), което регулира водния поток. Препоръчително е да използвате каскадни смесители. След това водата в банята ще бъде въведена много по-бързо.

Седеща мини вана

Малка вана от смес от полимербетон и акрил

Малка вана с миксер на пода

Съвети за избор

Когато избирате баня, обърнете внимание на следните точки:

 • Размерът на банята. Ако вашият апартамент е най-често срещаният, да речем толкова типичен, тогава вана с размери 150 см ще се побере перфектно на всяко място в стаята.
 • Внимателно проверявайте бъдещото си придобиване, така че по време на инсталацията да няма неприятни изненади (драскотини, чипове или други дефекти);
 • Уверете се, че сте проверили работата на краката, които регулират височината на ваната;
 • Разберете кой материал е направен от банята. Това е много важен момент, тъй като засяга цената, запазването на температурата на изляната вода, практичност, инсталация.
 • Обърнете внимание на безопасността: дали има дръжки за вани и гофрирано дъно.
Малка баня в Хрушчов

заседнал

Седеална вана е много популярен модел в наши дни. Той е компактен и гъвкав. Тя може да бъде както ъглова, така и конвенционална. Тази баня често има място.

Бани за обитаване варират по размер. Ето защо всеки може да избере за себе си точно това, което е подходящо за банята му. Освен това тези бани са също така в икономичната консумация на вода.

В градовете на страната ни много голям брой така наречените "Хрушчов". За такива малки апартаменти, сешоар ще бъде отлично решение. Формата на седналата баня може да бъде избрана, както душата желае.

Производителите предлагат широк избор. Когато избирате, не забравяйте съветите, които сме споделили с вас в горните раздели.

Мини вана с хидромасаж

Монтаж със собствените си ръце

Създаването на баня може да се нарече от специалисти, но също така е напълно осъществима задача. Първият етап от работата е измерването на ъгловите вани. Използваме рулетка. Ъгълът на стената, където ще бъде инсталирана ваната, трябва да бъде подреден. Стените трябва да бъдат почистени и изравнени с шпакловка. Необходимо е да се придържате към ъгъла на стената от 90 °, тъй като един от ъглите на мини ваната също е 90 °. Тези параметри трябва да се спазват. Използвайте квадрата за изграждане.

Можете да инсталирате ваната по два начина:

 • Подгответе основата и върху нея вече поставете вана на краката.
 • Закрепете самата баня към крепежните елементи и след това към краката.

След това поставете банята точно, като използвате нивото. Фиксирайте дължината от пода до дъното на банята.

След това оформят основата за бъдещата вана:

 1. Изграждаме един пиедестал от една тухла. Височината му трябва да е малко по-малка от посочените по-горе.
 2. Като свързващ елемент вземаме цимент. За да изсъхнем основата, ще са необходими около дванадесет часа. Необходимо е да проверите дали нашата канализационна система протича. Ние решаваме проблемите, ако има такива.
 3. Ако банята има допълнителни крепежни елементи върху съседните стени, тогава ще направим отвори за тях. Без ударник не можеш да направиш.
 4. Място на ставите на стените и санитарните изделия, за да се избегнат течове, се нуждаят от первази.
 5. Тухла може да се даде естетически външен вид чрез декориране с облицовъчен материал. По време на монтажа не увреждайте ваната. Бъдете внимателни!
Монтирана малка вана в интериора

И накрая, няколко съвета за интериорен дизайн с мини-баня. Не използвайте обемисти предмети в банята си. Шкафовете и стелажите по стените стават прозрачни. Той е стилен и визуално улеснява интериора.

Вратите, преградите също трябва да бъдат леки и полупрозрачни. Не инсталирайте огромна и претенциозна черупка. Тя няма да погледне на фона на мини-ваната. По-добре, нещо със строги форми. Така че не се отчайвайте, ако вашата баня е малка. Възползвайте се от нашите съвети и го превърнете в хубаво и уютно място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =