Колко литра са във ваната?

Колко литра са във ваната?

Баните в древността бяха лукс и много богати благородници, обикновените хора бяха доволни от резервоарите и банята. Днес водопроводните тръби са почти навсякъде, няма нужда да се затопля водата, но ваната все още се счита за скъпа и скъпа.

Необходимо е да се разбере, че банята е шикозна или хигиенна необходимост? Високо ли са разходите и количеството бани засяга ли те?

Какви данни са необходими за изчисляването?

Ако производителят не посочва в паспорта на капацитета на продукт (и обикновено пишат обема на преливане), или документ е изгубен, а вие мислите, че стойността на този, който стои в дома си, е възможно да се независимо изчисляване на обема на банята.

За да направите това, трябва да знаете дължината и ширината на купата, нейната дълбочина. И не забравяйте, че 1 литър е равен на 1 dm³ или 1 000 cm³ или 0.001 m³.

Изчисляване на обема на водата в банята

формула

Обемът на стандартните и не много големи може да бъде измерен като Архимед или да се използват математически формули. Последният ще даде приблизителен резултат, тъй като точните измервания отиват в областта на интегралното смятане. Един обикновен човек ще загуби интерес към този проблем, ако не използва опростена формула:

V = H * L * S, където

V е изискваният обем,

H - височината или дълбочината на купата,

L е дължината на банята,

S - ширината на купата (разстоянието между страните).

Bath - как да го измерите правилно

Изчисляване на сферични модели напомнят за брой пи (приблизително 3.14), тъй като първо трябва да се изчислява площта на полукръг, и след това се умножава по дължината или дълбочината (в зависимост от специфичната форма), след това с формула може да се променя:

V = π H * L * S.

Банята е сферична (кръгла) форма

Например, за стандартна вана дължина от 170 см, дълбочина 50 см, 70 см широки, като изчисление ще бъдат: V = 170 * 50 * 70 = 595 000 = 595 л смУ.

Този обем вода означава пълен капацитет за геометрично редовен успоредник баня, в действителност хората използват около половината от банята, като се вземат предвид собствените си гмуркане и трябва да "извадят" закръгляване первази и стесняване към дъното на ваната.

Таблица на стандартните стойности (стандартни размери на ваната и брой литри под формата на таблица).

Трябва да сте благодарни на метролозите, които създадоха обемна маса за стандартните чугунени бани:

№, пп

Дължина на банята (външно), mm

Вътрешна дължина на ваната, мм

Дълбочина на купата, мм

Обем, l (dm³) за ширина 650 мм

Обем, l (dm³) за ширина от 700 мм

Обем, l (dm³) за ширина 750 мм

1

1000

850

370

До 95

95

-

2

1200

1050

370

До 117

117

120

3

1400

1230

400

До 144

144

175

4

1500

1330

400

140

161

170

5

1600

1430

400

До 170

170

179

6

1700

1530

400

До 182

182

210-245

Чугунени вани са открити в версии 1-2 м, ширина 65-75 см, повечето текущи модели на дълго 150-170 см, 70-75 см. Напоследък търсенето на модела 180 * 80, за комфорта на нови сгради, техният обем от 195 литра , Повечето модели с ширина 65 и 70 см се различават само по ширината на страните, а обемът им е почти същият, така че таблицата дава такива стойности. Размерът на 100см * 75см не се случва.

Миксер с включена вода - Консумация на вода за баня

Заявените размери се намират в много материали (стомана, акрил), техният обем може да се различава поради формата, по-голяма дълбочина. За повечето изчисления са достатъчни дадени стойности.

Как да се изчисли обема на нестандартна баня?

Нестандартните бани са разнообразни: тук има детски бани с обем от 20-40 литра, а също така и мулти-местни модели с хидромасаж. Тъй като последните често се правят по поръчка, техният капацитет трябва да бъде посочен в документите. Популярни ъглови модели със страна от 1,5-1,8 м и дълбочина до 65 см могат да поберат до 400 литра вода. Обемът на ексклузивните бани може да достигне 900-1100 литра, като по принцип изчислението може да се извърши и по формулата.

Нестандартната вана е обемът на водата за нея

Обемът на водата за нестандартна вана под формата на квадрат

Средно оттичане на вода

В сферата на жилищните и комуналните услуги се счита, че един човек на ден консумира до 300 литра вода. Откъде идва тази цифра?

Приблизително 40 мкл да "избяга" по време на промиване, половината - 20 литра се използва за кухненски и готвене, 30l - измиване, -shower 70, 140 - получаване баня, 15 л - повреден водопровод. Тъй като измиването и къпането не са всеки ден, според съветските стандарти са издадени 305 литра и тази цифра не е била проверена от никого дълго време. Същевременно средното семейство от 3-4 души консумира около 20 м³, а това е приблизително 170 литра на човек на ден.

Консумацията на вода в банята

Има изключения от правилата: можете да се къпете по различни начини. Европейците не оставят водата от резервоара и на свой ред се къпят в нея. Растящите руснаци за хигиена са много различни. Стандартният прием на вана "яде" до 150 литра, след като обикновено се взима душ (+50 литра). Спа процедури в банята ще струват 180 литра (още 120 литра предпушване и 50 литра за изплакване).

Количеството вода, изразходвано за процедурите в банята

С една дума, изчисленията са депресивни.

Как да намалим консумацията на вода?

Много семейства са имали възможност да спестят значително от преминаването към плащане според показанията на измервателните уреди. Измиването като европейците е съмнително спасяване, макар че много майки също измиват малки деца: наемат вода и управляват банда 2-3 томбои. Така че можете спокойно да измиете децата до 5-6 години: децата се забавляват, майка спестява вода и време.

Има и други начини, които са полезни за всички:

  • Въвеждането на лостови механизми, които фиксират "любимото" положение за поддържане на оптималната температура на водата.
  • Самият душ е по-изгоден от банята, но може да се направи и икономичен. За да направите това, оставете 1 минута под налягане с вода и намокрете. След като изключите водата, внимателно изплакнете сапуна, след това отново поставете под струята, за да изплакнете пяната и мръсотията.
  • По същия начин можете да измиете и да изчеткате зъбите си. Някои стоматолози обикновено поддържат становището, че е полезно тези процедури да използват по-скоро затоплена вода, отколкото течаща вода. Чаша течност за почистване на зъбите е достатъчна.
  • Успешните версии на душовете позволяват използването на необходимата глава и обем вода. Те ще спестят около 20% от течността за всеки душ.
  • Скъпите сензорни модели на кранове и дюзи също спестяват вода, тъй като те ще се вливат само когато се задействат сензори.

Душ глава за пестене на вода в банята

Сензорна дюза на кранчето, за да се пести вода в банята

Много устройства не са евтини, защото производителите въплъщават идеята за запазване на природата. Средната консумация на вода в семейството се намалява с най-малко 30%. Доста логични препоръки могат да бъдат допълнени с един по-мъдър съвет: ако искате да спестите от вода - поправете грешната водопроводна мрежа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 + = 72