Bagaimana menggali telaga di negara ini, berhampiran rumah

Walaupun rumah itu mempunyai bekalan air berpusat, telaga tidak akan berlebihan: ia terlalu mahal untuk menghidangkan taman atau katil bunga dengan air paip, dan dalam kes perjalanan ia akan menjadi sangat mudah. Di dacha, ia merupakan sumber utama dan satu-satunya sumber kelembapan yang memberi hidup. Oleh itu nilainya adalah sukar untuk menaksir. Ia tidak mudah untuk membina sebuah sumur dengan tangan anda sendiri, tetapi anda boleh. Walaupun anda membuat keputusan untuk mengupah seorang briged (keras dalam rancangan fizikal), anda perlu mengawalnya. Tidak semua orang melakukan apa yang sepatutnya. Lebih kerap, kerana ia lebih mudah dan lebih cepat. Oleh itu, anda perlu tahu bagaimana keadaannya. 

Bagaimana untuk memilih tempat

Cara yang paling boleh dipercayai ialah memerintahkan kajian hidrogeologi. Anda akan mendapat tempat yang tepat di mana anda perlu menggali dengan analisis air yang akan berada di sana. Tetapi perkhidmatan ini tidak murah dan membenarkan dirinya sendiri, jika anda merancang untuk menggunakan air sebagai air minuman, iaitu, berhampiran rumah kediaman tetap. Di dacha anda memerlukannya untuk keperluan teknikal, dan sehingga anda boleh membersihkan hanya bahagian yang masuk ke dalam rumah.

Sekiranya anda tidak mahu menempah penyelidikan, beri tumpuan kepada sekurang-kurangnya beberapa tanda:

 • kedudukan telaga di kawasan jiran;
 • analisis tumbuh tumbuhan;
 • pemerhatian serangga dan haiwan;
 • kaedah rakyat.

Semua kaedah ini hanyalah cara penentuan anggaran tempat akuifer dapat berbohong. Tiada seorang pun daripada mereka memberi jaminan, tetapi jika sebagai hasil dari beberapa kaedah anda mendapat lebih banyak tempat tertentu, masuk akal untuk mencoba menggali sumur di sini.

Wells di kawasan jiran

Anda mungkin tahu bahawa katil batu benar-benar tidak sekata, sama seperti akuifer. Jika jiran-jiran mempunyai air pada jarak 6 meter, ini tidak bermakna bahawa anda akan mempunyai ia betul-betul di sana juga. Ia mungkin lebih tinggi atau lebih rendah, tetapi ia boleh pergi jauh dengan mendadak. Oleh itu, ini hanya "api" anggaran di atas tanah.

Akuifer boleh terletak pada tahap yang berbeza

Akuifer boleh terletak pada tahap yang berbeza

Tumbuhan

Kaedah ini sesuai jika tapak belum dibajak. Memeriksa tumbuh-tumbuhan "tempatan", mendedahkan pulau rumput ciri. Bukan tumbuhan tunggal (boleh masuk secara tidak sengaja), iaitu pulau kecil, glades, dll.

Tumbuhan yang menunjukkan kedalaman akuifer

Tumbuhan yang menunjukkan kedalaman akuifer

Pemerhatian terhadap hidupan liar dan alam semula jadi

Predictors terbaik adalah angsa kecil. Pada musim panas, dalam cuaca tanpa angin, pada waktu petang, sebelum matahari terbenam, lihat di laman web ini. Sekiranya terdapat tempat-tempat di mana "gantung" tiang pengikat, kemungkinan besar di tempat ini, dan cukup dekat, adalah air.

Moshki keriting di tempat-tempat di mana air paling dekat

Moshki keriting di tempat-tempat di mana air paling dekat

Untuk melihat ini, anda boleh melihat tempat ini pada waktu pagi. Sekiranya air itu sangat dekat, akan ada kabus.

Oleh

Dengan "kepekatan" kabus, anda boleh menentukan di mana air lebih dekat

Kaedah rakyat

Kami dapati periuk tanah liat. Sebaiknya jangan berlapis. Tetapi sukar untuk mencari perkara sedemikian, jadi mana-mana jag atau periuk akan dilakukan. Bukankah begitu? Anda boleh menggunakan periuk biasa, hanya dengan pan yang luas.

Dalam hidangan tuangkan kering dalam gel silika ketuhar. Tidak, tidak tahu di mana untuk mendapatkannya? Ambil bata seramik, memecahkannya kepada keadaan serbuk kecil (bukan tepung, tetapi serbuk), kering beberapa jam di dalam ketuhar. Tidur dalam mangkuk ke atas, ikat kain kering dengan kain. Hanya dengan cara yang ia tidak menjadi longgar. Timbang dan tuliskan hasilnya.

Di lokasi yang dicadangkan / lokasi air menggali lubang 1-1.5 meter dalam, meletakkan kuali di dalamnya dan taburkannya dengan tanah. Tinggalkan satu hari. Kemudian menggali dan timbang lagi. Lebih banyak jisim berubah, lebih banyak air di tempat tertentu (atau lebih dekat dengan permukaannya).

Masa terbaik

Terdapat dua tempoh ketika menggali sumur yang terbaik: ini adalah separuh kedua bulan Ogos dan pertengahan musim sejuk - selepas dua minggu beku. Pada masa ini, jadual air bawah tanah adalah yang paling rendah, hampir tidak ada hinggap. Oleh itu, ia akan mudah untuk digunakan dan anda tidak akan terlepas definisi debit - pada masa ini adalah minimum dan anda tidak perlu mengalami kekurangan air dengan cara yang paling terperinci.

Musim sejuk dan lewat musim panas - masa terbaik untuk menggali telaga

Musim sejuk dan lewat musim panas - masa terbaik untuk menggali telaga

Sekiranya pasukan bekerja, mereka boleh mengurus beberapa hari: dua atau tiga, kadang-kadang lebih banyak. Jika anda merancang untuk bekerja bersendirian, mungkin tidak cukup masa pada bulan Ogos. Ini adalah zon "sempadan" - sebelum hujan. Kemudian anda perlu mula bekerja lebih awal. Mungkin dari awal bulan Ogos. Pada masa ini tidak ada vadose yang cukup, dan pada pertengahan bulan (walaupun anda bekerja satu petang) anda akan berada di dekat akuifer. Secara umum, cuba untuk mengira supaya saluran keluar ke akuifer jatuh pada masa yang paling "tanpa air". Ia juga wajar untuk menamatkan kalis air di dinding.

Jenis dan struktur

Sekiranya anda membuat keputusan di tempat itu, ia tetap memilih mana yang akan anda buat. Anda boleh menggali hanya sebuah lombong dengan baik, dan telaga Abyssinian dapat menggerudi. Teknik di sini agak berbeza, jadi kita akan pergi lebih jauh ke lombong dengan baik.

Jenis lombong lombong

Yang paling umum hari ini ialah cincin konkrit. Biasa - kerana begitu mudah. Tetapi ia mempunyai kekurangan yang serius: sendi tidak ketat sama sekali dan melalui mereka air hujan, air dicairkan masuk ke dalam air, dan bersama-sama dengan kedua-dua apa yang dibubarkan di dalamnya dan apa yang telah tenggelam.

Kekurangan dari cincin dan balak

Kekurangan dari cincin dan balak

Sendi-sendi cincin, tentu saja, cuba untuk mengelak, tetapi kaedah-kaedah yang tidak akan berkesan tidak akan digunakan: air harus sesuai sekurang-kurangnya untuk pengairan. Dan hanya untuk merapatkan sebatian dengan penyelesaiannya adalah sangat ringkas dan tidak cekap. Celah-celah itu terus meningkat, dan kemudian melalui mereka tidak hanya hujan atau air cair, tetapi juga haiwan, serangga, cacing, dll.

Terdapat cincin dengan kunci. Di antara mereka, mereka berkata, adalah mungkin untuk meletakkan gasket getah, yang akan memastikan ketat. Terdapat cincin dengan kunci, tetapi mereka lebih mahal. Tetapi gasket praktikal tidak dijumpai, serta telaga dengan mereka.

"Penyakit" yang sama menderita dan lombong balak, hanya lebih banyak slot. Ya, begitu juga datuk kami. Tetapi mereka, pada mulanya tidak ada cara lain, dan kedua, mereka tidak menggunakan begitu banyak kimia di ladang.

Dari sudut pandangan ini, lebih baik untuk memiliki lombong yang diperbuat daripada konkrit pepejal. Ia dibuang secara langsung, meletakkan acuan yang boleh ditanggalkan. Mereka menuangkan cincin itu, menggali, meletakkannya kembali, melekatkan tetulang, dan menuangkan satu lagi. Kami menunggu sehingga konkrit "meraih", sekali lagi mengeluarkan acuan, kami menggali.

Kerja acuan untuk konkrit monolitik yang baik

Kerja acuan untuk konkrit monolitik yang baik

Prosesnya sangat perlahan. Ini adalah kelemahan utama. Dalam selebihnya hanya tambah. Pertama, ternyata agak murah. Kos itu hanya untuk dua helai galvanis, dan kemudian untuk simen, pasir, air (perkadaran 1: 3: 0.6). Ia jauh lebih murah daripada cincin. Kedua, ia tertutup rapat. Tiada jahitan. Tuangkan kira-kira sekali sehari dan kerana kelebihan atas yang tidak rata, hampir satu monolit diperolehi. Sebelum menuangkan cincin seterusnya, mengikis permukaan kelenjar semen yang dibangkitkan dan hampir dirampas (filem tebal kelabu).

Bagaimana untuk menentukan akuifer

Dengan teknologi, tanah dikeluarkan di dalam cincin dan di bawahnya. Akibatnya, di bawah berat badannya, ia menetap. Berikut adalah tanah yang anda ambil dan akan menjadi landmark.

Biasanya, air terletak di antara dua lapisan kalis air. Selalunya - ia tanah liat atau batu kapur. Akuifer biasanya pasir. Ia boleh menjadi kecil, seperti laut, atau besar dengan zarah kecil kerikil. Selalunya terdapat beberapa lapisan seperti itu. Seperti pasir telah hilang, ia bermakna bahawa tidak lama lagi air akan muncul. Kerana ia muncul di bahagian bawah, perlu untuk menggali untuk beberapa waktu, mengambil tanah basah. Sekiranya air itu datang secara aktif, anda boleh berhenti di sini. Lapisan akuifer mungkin tidak terlalu besar, jadi ada risiko yang dapat dilalui. Kemudian anda perlu menggali ke seterusnya. Air yang lebih dalam akan menjadi lebih bersih, tetapi berapa jauh lebih mendalam tidak diketahui.

Selanjutnya, pam itu dipam - pam tenggelam dibuang dan air dipam keluar. Ini membersihkannya, sedikit mendalam, dan menentukan debitnya. Jika anda berpuas hati dengan kelajuan tiba di air, anda boleh berhenti di sini. Jika ia tidak mencukupi, anda mesti dengan cepat melewati lapisan ini. Dengan pam berjalan, terus keluarkan tanah sehingga ia melewati lapisan ini. Kemudian mereka menggali ke pembawa air seterusnya.

Penapis bawah di dalam telaga

Skim penapis bawah untuk telaga

Alat penapis bawah untuk telaga

Jika anda berpuas hati dengan kelajuan air yang masuk dan kualitinya, anda boleh membuat penapis bawah. Ini adalah tiga lapisan kerosakan puak yang berbeza, yang disusun di bahagian bawah. Mereka diperlukan supaya sesetengah lumpur dan pasir jatuh ke dalam air. Untuk membuat penapis bawah untuk kerja-kerja baik, adalah perlu untuk meletakkan batu dengan betul:

 • Bahagian bawah diletakkan dengan batu besar. Ia sepatutnya menjadi batu besar yang cukup besar. Tetapi agar tidak mengambil banyak ketinggian lajur air, gunakan bentuk yang lebih rata. Sebarkan sekurang-kurangnya dua baris, dan jangan cuba untuk memastikan mereka berdiri, tetapi dengan jurang.
 • Pecahan purata diisi dengan lapisan 10-20 cm. Dimensi adalah seperti batu atau batu kecil tidak jatuh ke dalam jurang antara lapisan bawah.
 • Lapisan paling rendah, paling cetek. Batu kecil atau batu kecil dengan lapisan 10-15 cm. Pasir akan menetap di dalamnya.

Dengan perkiraan pecahan ini, air akan menjadi lebih tulen: pertama di batu-batu besar, kemasukan terbesar akan menyelesaikan, maka ketika mereka bergerak ke atas, semua yang lebih kecil.

Cara menggali

Terdapat dua teknologi untuk menggali telaga. Kedua-dua kaedah digunakan, hanya pada kedalaman yang berbeza. Dan kedua-duanya mempunyai kekurangan.

Tetapan ganti cincin

Cincin pertama diletakkan di atas tanah, yang secara beransur-ansur dikeluarkan dari dalam dan di bawah rim. Secara beransur-ansur cincin itu turun. Berikut adalah satu perkara yang sangat penting: anda perlu memastikan bahawa ia jatuh dengan ketat ke bawah, tanpa herotan. Jika tidak, lombong akan menjadi cenderung dan, lambat laun, sedimen cincin akan berhenti.

Untuk mengelakkan skewing, adalah perlu untuk mengawal ketegangan dinding. Lakukan ini dengan mengikat garis plumbum ke bar dan meletakkannya pada cincin. Di samping itu, anda boleh mengawal paras tertinggi.

Alat yang diperlukan untuk menggali telaga

Alat yang diperlukan untuk menggali telaga

Apabila bahagian atas cincin disamakan dengan paras tanah, gulung seterusnya. Dia diletakkan di atas. Kerja terus. Sekiranya pada cincin pertama tanah dapat dilemparkan ke tepi dengan sekop dengan potongan yang dipendekkan, maka yang berikutnya mesti sudah dibuang dengan bantuan pintu atau tripod dan blok. Oleh itu, sekurang-kurangnya dua orang mesti bekerja, dan kita perlu menggulung cincin, sekurang-kurangnya tiga, atau empat. Jadi anda tidak boleh menggali diri dengan baik, dalam satu tangan. Kecuali untuk menyesuaikan win.

Oleh itu, secara beransur-ansur, kedalaman telaga meningkat. Apabila cincin jatuh ke tahap dengan tanah, yang baru diletakkan di atasnya. Untuk kegunaan keturunan yang dibelasah staples atau tangga tangga (lebih tepat - staples).

Kelebihan kaedah ini menggali telaga:

 • Anda boleh menyemak bagaimana ketat dan licin cincin menjadi.
 • Anda boleh meletakkan gasket getah yang sangat, yang akan memastikan ketat atau meletakkannya pada larutan.
 • Dinding tidak runtuh.

Ia semua ditambah. Sekarang tentang minus. Bekerja di dalam cincin adalah sukar dan sukar dari segi fizikal. Oleh itu, kaedah ini terutamanya menggali kedalaman kecil - 7-8 meter. Dan di lombong mereka bekerja pada gilirannya.

Struktur

Struktur "pisau" untuk penembusan tanah lebih mudah semasa penggalian telaga

Satu lagi perkara: apabila anda menggali dek dengan cincin, mempercepatkan proses penyelesaian dan memudahkan laluan tanah, anda boleh menggunakan pisau. Ia diperbuat daripada konkrit, ia dituangkan ke tanah pada mulanya. Untuk pembentukannya, menggali alur dalam bulatan. Dalam bahagian silang, ia mempunyai bentuk segi tiga (lihat angka). Diameter dalamannya bertepatan dengan diameter dalaman gelang yang digunakan, diameter luar sedikit lebih besar. Selepas satu set kekuatan konkrit, cincin ini diletakkan "di dalam rumah" dan mula berfungsi.

Pemasangan cincin selepas mencapai akuifer

Pertama, satu batang tanpa cincin digali. Dalam kes ini, ikuti dinding. Pada tanda pertama menumpahkan meletakkan cincin di dalam dan terus memperdalam cara pertama.

Jika seluruh tanah tidak jatuh, sampai ke akuifer, berhenti. Dengan bantuan kren atau manipulator, cincin diletakkan di dalam aci. Kemudian, memperdalam satu lagi cincin dengan kaedah pertama, meningkatkan kadar pengeluaran.

Pertama, menggali batang ke akuifer, kemudian letakkan cincin di dalamnya

Pertama, menggali batang ke akuifer, kemudian letakkan cincin di dalamnya

Teknik menggali tanah di sini adalah sama: sementara kedalaman membolehkan, ia hanya dibuang dengan sekop. Kemudian letakkan tripod dan pintu masuk dan angkat dalam baldi. Selepas memasang cincin, jurang antara dinding aci dan cincin dituangkan dan diinjak. Cincin beberapa atas boleh disegel dari luar (pengisi bitumen, contohnya, atau kalis air pelincir lain).

Apabila bekerja, ia juga perlu untuk mengawal ketegangan dinding, tetapi ia boleh diselaraskan dalam had tertentu. Kaedah kawalan adalah sama - garis tegas yang terikat pada bar dan masuk ke dalam batang.

Kelebihan kaedah ini:

 • Lombong ini lebih luas, lebih mudah untuk bekerja di dalamnya, yang memungkinkan untuk membuat telaga yang lebih dalam.
 • Adalah mungkin untuk membuat kedap luaran beberapa cincin atas, yang meminimumkan kemungkinan mendapatkan air yang paling tercemar.

Kelemahan lagi:

 • Ia sukar untuk memeriksa sesak sendi gelang: dalam batang semasa pemasangan adalah dilarang. Tidak mustahil untuk menghidupkan cincin yang telah dipasang di dalamnya. Beratnya beratus-ratus kilogram.
 • Anda boleh melangkau masa ini dan lombong akan jatuh.
 • Ketumpatan backfilling antara dinding lombong dan cincin kekal kurang daripada tanah "asli". Akibatnya, air cair dan air hujan akan meresap kedalaman, di mana melalui retakan masuk ke dalam. Untuk mengelakkan ini, buatlah sekitar lingkaran pelindung bahan kalis air (membran kalis air) dengan cerun dari dinding telaga.

Meletakkan operasi

Jika anda fikir anda telah menggali telaga, dan itu sahaja, itu tidak sama sekali. Anda masih mempunyai siri latihan harian. Di sini mereka boleh dilakukan dengan tangan mereka sendiri, tanpa menarik bantuan. Pertama anda perlu membuat kalis air dari dinding dari luar, kemudian - bersihkan dan cuci dinding keluar dan pam keluar air - bersihkan telaga.

Selepas telaga digali, beberapa hari cincin menetap dan mengambil tempat mereka. Pada masa ini, apa-apa yang perlu dilakukan tidak diperlukan, tetapi anda boleh melakukan kalis air luar.

Kalis air

Sekiranya telaga itu dilakukan mengikut kaedah kedua - pertama kita menambang lombong, maka kita meletakkan cincin - tahap ini sedikit lebih mudah. Anda perlu sedikit meluaskan jurang untuk membuat kalis air. Jika cincin diletakkan segera, anda perlu menggali parit yang baik. Sekurang-kurangnya sehingga tengah-tengah cincin kedua. Apabila tanah dikeluarkan, teruskan ke kalis air.

Lebih baik menggunakan minyak pelincir. Anda boleh - bitumen mastic, anda boleh - sebatian lain. Pada dasarnya, ia mungkin untuk mengimpal atau melekat kalis air roll, dalam kes melampau - bungkusnya dengan filem. Filem ini lebih murah daripada semua, tetapi ia akan berkhidmat tidak lebih daripada dua tahun, dan kemudian tertakluk kepada pembelian mahal dan diperkuat.

Kalis air, di atasnya pemanas diletakkan (shell buih)

Kalis air, di atasnya pemanas diletakkan (shell buih)

Kerana anda masih, menggali sumur itu, melindunginya. Biarkan sementara anda di kediaman musim panas di musim sejuk tidak muncul, tetapi boleh, maka anda akan datang dan sejuk. Oleh itu, menjaga ketersediaan air terlebih dahulu.

Pembersihan dinding dan kedap dalaman lipit

Beberapa hari selepas telaga digali dan "gelas kampung", masuk ke dalam dengan penyapu, menyapu dinding. Kemudian anda membasuh dinding: tuang, sapu sudah bersih penyapu. Sekali lagi, tuangkan, kemudian - penyapu. Air itu dipam keluar dan dikeringkan. Keesokan harinya prosedur itu diulang. Jadi - hari lima-tujuh sepuluh. Sehingga bahagian dalam dan air bersih.

Satu lagi perkara. Tidak semua briged segera melepaskan sendi gelang itu. Kemudian selepas pembersihan pertama anda perlu menutup sendi dengan penyelesaian (simen: pasir dalam nisbah 1: 3). Untuk meningkatkan kesan, anda boleh menambah PVA atau kaca cair (bukan sebahagian daripada air, atau cairkan air PVA). Ia juga diinginkan untuk melindung nilai daripada perubahan cincin mendatar. Terutama jika mereka tanpa kunci. Untuk melakukan ini, cincin jiran dipasangkan dengan plat logam, yang diikat pada anchor. Langkah ini adalah sangat diperlukan pada tanah longgar atau kuat puchinistyh yang tidak stabil.

Sambungan cincin dengan logam (lebih baik dari keluli tahan karat) plat

Sambungan cincin dengan logam (lebih baik dari keluli tahan karat) plat

Selepas dinding dibasuh, air dipam beberapa kali, anda boleh menggunakan air. Tetapi tidak ada yang menyerang di dalam, perlu menutupnya. Bagaimana untuk membuat rumah untuk sebuah sumur, baca di sini.

Pada beberapa ciri menggali telaga dan membersihkannya, lihat dalam video.

Keselamatan semasa bekerja

Penggalian telaga (dengan tangan atau briged mereka sendiri) adalah kerja keras dan berbahaya, terutama selepas tiga cincin pertama digali. Baldi perlu ditarik dengan win, kolar atau dengan bantuan blok, dan ia berat. Boleh pecah - atau tali atau pemegang tidak dapat bertahan. Oleh itu, adalah perlu untuk mematuhi peraturan keselamatan:

 • Pekerja di bahagian bawah perlu meletakkan topi keledar di kepalanya.
 • Baldi perlu mempunyai pemegang yang kuat, lebih baik - dikimpal, diperbuat daripada dawai tebal dalam beberapa lapisan.
 • Keluarkan baldi ke tali yang kuat, pada akhirnya dipasang karbohidrat yang kuat dengan sistem pengunci yang boleh dipercayai.
 • Periksa secara berkala keadaan tali, pemegang baldi dan karbin.
 • Apabila mengangkat baldi yang bekerja di bawah harus berada di seberang.
 • Bekerja satu demi satu.

  Perkara utama adalah mematuhi teknik keselamatan

  Perkara utama adalah mematuhi teknik keselamatan

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  + 63 = 70