Kabel pemanasan untuk paip air

Untuk menjadikan bekalan air rumah atau pondok persendirian tetap dan tidak terganggu bukanlah tugas yang mudah. Perkara yang paling sukar ialah memastikan bekalan air pada musim sejuk. Untuk memastikan paip tidak membeku, mereka boleh dibaring di bawah kedalaman pembekuan, tetapi masih ada kelemahan. Musim pertama - anomali musim sejuk yang sejuk, yang secara berkala brit semua rekod. Yang kedua adalah tempat masukan ke dalam rumah. Mereka masih sering membeku. Outputnya ialah untuk memasang kabel pemanasan untuk bekalan air. Dalam kes ini, pembetungan adalah wajar, tetapi ia boleh dikebumikan dengan cara yang cetek. Dan dalam bidang input ke dalam rumah, anda boleh meletakkan pemanas lebih kuat dan lebih baik untuk melindungi. 

Jenis kabel pemanasan untuk bekalan air

Terdapat dua jenis kabel pemanasan - rintangan dan pengawalan diri. Dalam resistif, harta logam dipanaskan apabila arus elektrik lulus. Dalam kabel pemanasan jenis ini, konduktor logam dipanaskan. Ciri ciri mereka ialah mereka selalu memberikan jumlah haba yang sama. Tidak kira di jalan + 3 ° C atau -20 ° C mereka akan dipanaskan sama - dengan kapasiti penuh, oleh itu, akan menggunakan jumlah elektrik yang sama. Untuk mengurangkan kos dalam masa yang agak panas, sistem ditetapkan sensor suhu dan termostat (sama seperti digunakan untuk pemanasan bawah lantai elektrik).

Struktur kabel rintangan

Struktur kabel rintangan

Wayar pemanasan yang berserakan semasa meletakkan tidak harus bertindih atau berada berdekatan dengan yang lain (dekat). Dalam kes ini, mereka terlalu panas dan cepat gagal. Tonton masa ini dengan teliti semasa proses pemasangan.

Ia juga bernilai menyebut bahawa kabel pemanasan rintangan untuk paip air (dan bukan sahaja) adalah satu teras dan dua dawai. Lebih sering digunakan dua wayar, walaupun mereka lebih mahal. Perbezaan yang berkaitan: untuk sistem teras tunggal, kedua-dua hujung mesti disambungkan kepada sesalur kuasa, yang tidak selalu mudah. Kawat dua wayar mempunyai palam pada satu hujung, pada kedua terdapat kord elektrik tetap biasa dengan palam, yang disambungkan ke rangkaian 220 V. Apa lagi yang perlu anda ketahui? Konduktor resisten tidak boleh dipotong - mereka tidak akan berfungsi. Jika anda membeli teluk dengan segmen yang lebih panjang daripada yang diperlukan - letakkannya sepenuhnya.

Kira-kira dalam bentuk ini, kabel pemanasan untuk bekalan air

Kira-kira dalam bentuk ini, kabel pemanasan untuk bekalan air

Kabel kendali sendiri adalah matriks polimer logam. Dalam sistem ini, wayar hanya menjalankan arus, dan polimer dipanaskan, yang terletak di antara kedua-dua konduktor. Polimer ini mempunyai harta yang menarik - semakin tinggi suhunya, semakin kurang haba ia dibebaskan, dan sebaliknya, apabila ia sejuk, ia mula melepaskan lebih banyak haba. Perubahan ini berlaku tanpa mengira bahagian kabel bersebelahan. Jadi ternyata dia sendiri mengawal suhunya, kerana dia dipanggil - mengatur sendiri.

Struktur kabel pengawalan diri

Struktur kabel pengawalan diri

Kabel pengawalan kendiri (pemanasan sendiri) mempunyai tambah padat:

  • mereka boleh bersilang dan tidak membakar;
  • mereka boleh dipotong (terdapat penanda dengan garis pemotongan), tetapi ia perlu untuk membuat klac akhir.

Minus mereka mempunyai satu - harga yang tinggi, tetapi hayat perkhidmatan (tertakluk kepada peraturan operasi) perintah 10 tahun. Jadi perbelanjaan ini adalah munasabah.

Menggunakan kabel pemanasan untuk paip air jenis apa-apa, adalah wajar untuk melindungi saluran paip. Jika tidak, pemanasan akan memerlukan kuasa yang terlalu banyak, dan karenanya, perbelanjaan yang besar, dan bukan fakta bahawa pemanasan akan menghadapi fros yang sangat teruk.

Cara pemasangan

Kabel pemanasan untuk paip air diletakkan di luar atau di dalam paip. Bagi setiap kaedah, terdapat jenis wayar khas - sesetengah untuk pemasangan luaran, yang lain - untuk dalaman. Kaedah pemasangan selalu ditetapkan dalam spesifikasi teknikal.

Di dalam paip

Untuk memasang elemen pemanasan di dalam paip air, ia mesti memenuhi beberapa keperluan:

  • cangkang itu tidak boleh memancarkan bahan yang berbahaya;
  • tahap perlindungan elektrik tidak boleh lebih rendah daripada IP68;
  • lengan terminal tertutup.

Untuk dapat mengisi wayar di dalam, pada akhir saluran paip meletakkan tee ke salah satu cawangan di mana, melalui kotak pemadat (datang lengkap), dawai itu luka.

Contoh memasang kabel pemanasan di dalam paip melalui meterai minyak

Contoh memasang kabel pemanasan di dalam paip melalui meterai minyak

Perhatikan bahawa pengganding - persimpangan antara kabel pemanasan dan elektrik - mesti terletak di luar paip dan kelenjar. Ia tidak bertujuan untuk persekitaran basah.

Tee untuk memasang kabel pemanasan di dalam paip boleh mempunyai sudut penarikan balik yang berbeza - dengan 180 °, 90 °, 120 °. Dengan kaedah pemasangan ini, wayar tidak tetap sama sekali. Ia hanya tersimpan dalam.

Jenis tiang untuk memasang kabel pemanasan di dalam paip air

Jenis tiang untuk memasang kabel pemanasan di dalam paip air

Pemasangan luaran

Untuk membaiki kabel pemanasan untuk paip air pada permukaan luaran paip adalah perlu supaya ia bersampingan dengan padat, semua kawasan. Sebelum pemasangan pada paip logam, mereka dibersihkan daripada habuk, kotoran, karat, kesan kimpalan, dan lain-lain. Tidak boleh ada unsur-unsur di permukaan yang boleh merosakkan konduktor. Pada logam tulen, majlis itu dibentangkan, diperbaiki setiap 30 cm (lebih kerap, kurang kerap - tidak) dengan pita pelekat dimeterai atau klip plastik.

Jika ia terbentang sepanjang satu atau dua benang, maka ia akan dipasang dari bawah - dalam zon yang paling sejuk, disusun selari, pada jarak antara satu sama lain. Apabila meletakkan tiga atau lebih wayar, mereka disusun supaya sebahagian mereka lebih besar di bahagian bawah, tetapi jarak di antara kabel pemanasan dikekalkan (ini adalah penting terutamanya untuk pengubahsuaian rintangan).

Cara untuk membaiki kabel pemanasan pada paip

Cara untuk membaiki kabel pemanasan pada paip

Terdapat kaedah pemasangan kedua - lingkaran. Kawat harus diletakkan dengan teliti - mereka tidak suka selekoh tajam atau berulang. Terdapat dua cara. Yang pertama adalah untuk melepaskan gandingan dengan secara beransur-ansur menggulung kabel melepaskan ke paip. Yang kedua adalah untuk memperbaikinya dengan kendur (gambar bawah dalam gambar), yang kemudiannya dikelilingi dan selamat dengan pita pelekat yang dimeterai.

Jika anda memanaskan paip air dari plastik, maka di bawah dawai itu terpaku pita metalik yang pertama. Ia meningkatkan kekonduksian terma, meningkatkan kecekapan pemanasan. Satu lagi nuansa memasang kabel pemanasan di paip air: tee, injap dan peranti lain yang serupa memerlukan lebih banyak haba. Apabila menyusun, buat beberapa gelung pada setiap pemasangan. Hanya menonton radius minimum lenturan.

Kelengkapan, paip perlu dipanaskan dengan lebih baik

Kelengkapan, paip perlu dipanaskan dengan lebih baik

Daripada panas

Ia adalah tidak diingini untuk menggunakan bulu mineral dari mana-mana asal untuk penebat talian paip yang dipanaskan. Dia takut basah - apabila basah, dia kehilangan sifat penebat habanya. Setelah dibekukan dalam keadaan basah, selepas menaikkan suhu, ia hanya runtuh menjadi debu. Ketiadaan kelembapan di sekitar saluran paip sangat sukar untuk dipastikan, jadi lebih baik tidak mengambil pemanas ini.

Penebat tidak sangat baik, yang dimampatkan oleh graviti. Mampat, mereka juga kehilangan sifat penebat haba. Sekiranya saluran paip anda telah diletakkan di dalam sistem kumbahan yang dibina khas, tiada apa yang dapat menekannya, anda boleh menggunakan getah buih. Tetapi jika anda hanya menggali paip, anda memerlukan penebat haba yang sukar. Terdapat satu lagi pilihan - untuk memakai paip tegar, contohnya - pembetung plastik di atas penebat yang dilipat (contohnya, polietilena berbuih dengan sel tertutup).

Contoh penebat paip air dengan kabel pemanasan

Contoh penebat paip air dengan kabel pemanasan

Satu lagi polistirena yang diperluas, yang terbentuk dalam bentuk serpihan paip yang berlainan diameter. Jenis penebat ini sering dipanggil shell. Ia mempunyai ciri-ciri penebat haba yang baik, tidak takut air, mengambil beberapa beban (bergantung kepada ketumpatan).

Apakah kuasa yang diperlukan untuk kabel pemanasan untuk bekalan air

Kuasa yang diperlukan bergantung kepada kawasan di mana anda tinggal, dari perancangan laluan, diameter paip, terlindung atau tidak, dan juga kepada bagaimana anda mahu untuk mengemudi pemanasan - dalam paip atau di atasnya. Pada dasarnya, setiap pengeluar mempunyai jadual, yang menentukan penggunaan kabel per meter paip. Jadual-jadual ini disusun untuk setiap kapasiti, jadi tidak ada gunanya menyebarkan mana-mana daripadanya.

Dengan pengalaman, ia boleh dikatakan bahawa paip purata penebat (cengkerang polistirena 30 mm tebal) di tengah Rusia untuk pemanasan satu tiub meter dalam kuasa yang mencukupi di 10 W / m, dan di luar ia adalah perlu untuk mengambil tidak kurang daripada 17 W / m. Lebih utara anda hidup, lebih besar kuasa (atau lebih tebal penebat) yang anda perlukan.

Dengan atau tanpa termostat?

Sekiranya anda ingin membayar pemanasan minuscule paip air, lebih baik meletakkan termostat. Walaupun anda akan memasang kabel pemanasan sendiri. Secara umum, ciri-cirinya adalah seperti berikut: ia bermula pada +3 ° C, dimatikan pada + 13 ° C

Jika air dibekalkan dari telaga, ia tidak akan pernah mempunyai suhu + 13 ° C di dalamnya. Ternyata pemanasan akan berfungsi sepanjang masa, walaupun pada musim bunga dan musim panas. Pada musim panas, tentu saja, kabel boleh dimatikan, tetapi pada musim bunga dan musim luruh ia tidak akan melakukan ini kerana kemungkinan fros tiba-tiba. Dengan telaga sedikit lebih mudah, tetapi tidak banyak - pada musim panas di sana air boleh mempunyai suhu dan tepat di atas ambang batas. Tetapi ini adalah pada musim panas, dan dalam tempoh paling hangat. Dan bagaimanapun, mengapa anda perlu memanaskan badan, katakan air yang masuk ke dalam tangki longkang? Dan yang pergi ke dapur atau di bilik mandi, anda masih akan dipanaskan oleh dandang atau pemanas air.

Walau bagaimanapun, ternyata - termostat diperlukan. Di atasnya, tetapkan suhu penutupan di kawasan + 5 ° C Kos pemanasan saluran paip jatuh pada masa-masa. Pada masa yang sama, hayat perkhidmatan kabel pemanas meningkat dengan ketara - mereka mempunyai sumber tenaga kerja tertentu. Semakin kurang mereka bekerja, semakin lama mereka melayani anda.

Kabel pemanasan untuk bekalan air - rajah sambungan ke termostat

Kabel pemanasan untuk bekalan air - rajah sambungan ke termostat

Apabila memasang sistem pemanasan air dengan termostat, ia perlu memasang sensor suhu. Terdapat kerumitan. Ia mesti dipasang pada paip supaya ia tidak terjejas oleh suhu dari pemanas. Iaitu, tidak perlu untuk mengisolkannya dari paip, tetapi dari kabel itu diperlukan.

Theroregulator itu sendiri adalah wajar untuk dipasang di dalam rumah. Ia disambungkan ke papan suis elektrik rumah melalui alat perlindungan dan, sebaiknya, RCD. Penggunaan kuasa kabel pemanasan kecil, maka nilai nominal mesin dapat diambil berdasarkan urutan 6A, nilai nominal RCD memilih yang lebih besar atau lebih besar kebocoran, lebih disukai 30 mA.

Sambungkan kabel pemanasan untuk bekalan air ke penyambung yang sepadan pada perumahan termostat. Sekiranya terdapat beberapa cabang, mereka lumpuh. Sensor suhu disambungkan ke kenalan bersebelahan. Pada setiap termoregulator ada tanda di mana ia jelas apa dan di mana ia perlu untuk menyambung. Jika tidak ada tanda - lebih baik membeli yang lain: kapasiti kerja spesimen ini sangat diragukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =