Kaunter yang lebih baik untuk air

Untuk membayar hanya untuk air yang anda gunakan, perlu memasang meter untuk mengukur jumlah air di dalam apartmen atau, seperti yang mereka katakan, meter air. Apakah jenis meter air dan siapakah yang sesuai untuk kegunaan rumah tangga dan akan ditangani. 

Meter air ditetapkan untuk tidak membayar

Meter air ditetapkan untuk tidak membayar "untuk jiran"

Jenis dan jenis meter air

Terdapat beberapa jenis meter air, tetapi semuanya boleh dibahagikan kepada dua kumpulan utama: tidak berubah-ubah (menggunakan proses mekanikal) dan tidak menentu (memerlukan elektrik).

Secara umum, terdapat empat jenis kaunter:

 • Meter air tachometric dengan anak lembu

  Meter air tachometric dengan pendesak

  Tachometric (turbin atau baling). Berkenaan dengan peranti mekanikal (tanpa volatil). Bahagian kerja utama adalah turbin kecil atau pendesak, yang ada di dalam air. Jumlah air dikira mengikut bilangan revolusi yang dibuat pendesak itu. Revolusi paksi pendesak menyebabkan kaunter mekanikal bergerak. Ia berfungsi dengan apa-apa air (keras, dengan kandungan besi yang tinggi, dan lain-lain), tetapi ketepatan bacaannya tidak begitu tinggi, mungkin dalam beberapa tahun pendesak akan terlalu besar dan mula berputar lebih perlahan. Tetapi ia boleh berlaku bahawa ia akan berputar lebih cepat daripada yang diperlukan. Secara umum, pilihan murah dan jenis meter ini kebanyakannya dimasukkan ke dalam pangsapuri.

 • Induksi atau elektromagnetik. Peranti ini memerlukan elektrik. Tindakan peranti ini berdasarkan keupayaan air untuk menjalankan elektrik. Peranti jalan raya, hayat perkhidmatan yang besar - lebih daripada 10 tahun, dengan ketiadaan kemasukan asing dalam air dan karat / skala dalam paip memberikan data yang tepat. Oleh kerana air telus dan keadaan ideal saluran paip - ini bukan mengenai rangkaian kita, tidak semestinya.

  Elektromagnetik (induksi)

  Meter air elektromagnetik (induktif)

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  87 + = 91