Cara membuat skrin untuk mandi

Bukan untuk setiap mandi anda boleh mencari skrin yang siap. Seseorang meletakkannya tinggi, seseorang, sebaliknya - rendah, masih terdapat bilik mandi yang tidak standard. Di samping itu, tidak semua orang mahu meletakkan plastik - tidak ada kepercayaan pada bahan atau tidak suka secara luaran. Dalam semua kes ini, anda perlu membuat skrin di bawah tab mandi dengan tangan anda sendiri atau hubungi tuan. Walau bagaimanapun, mengetahui bagaimana anda boleh dan harus melakukan segala-galanya tidak akan menyakiti. 

Skrin untuk mandi dengan tangan anda sendiri boleh dilakukan dengan sekurang-kurangnya dua hatches atau rak gelongsor

Skrin untuk mandi dengan tangan anda sendiri boleh dilakukan dengan sekurang-kurangnya dua hatches atau rak gelongsor

Bahan dan keperluan untuk mereka

Skrin untuk mandi dengan tangan mereka sendiri yang diperbuat daripada:

 • profil galvanized, bersarung dengan bahan lembaran:
  • plasterboard tahan kelembapan;
  • kelembapan tahan atau laminated lapis dengan ketebalan sekurang-kurangnya 10 mm;
  • GWL (pilihan yang baik, kerana ia benar-benar tidak takut kelembapan dan tidak cacat);
 • bata;
 • konkrit berudara 50 mm tebal;
 • panel plastik dan panduan untuk pemasangan mereka (pilihan ini adalah eksklusif hiasan, sesuai untuk besi tempa atau mandi keluli).

Semua reka bentuk ini, kecuali yang terakhir, memerlukan penamat penamat. Selalunya ia adalah porselin stoneware atau jubin seramik, sama seperti dibentangkan di dinding bilik mandi.

Versi paling popular skrin mandi buatan sendiri dibuat daripada profil dan papan eternit. Untuk memastikan struktur itu boleh dipercayai dan tidak bengkok di bawah beban, profil mesti diambil dengan dinding tebal, boleh diperkuat. Juga prasyarat adalah kualiti galvanizing yang baik. Jika boleh, anda perlu mengambil profil proprietari, supaya tidak ada masalah kemudian - selepas semua, di bilik mandi, kelembapan yang tinggi adalah norma.

Bingkai diperbuat daripada galvanized profil untuk bahan pelapis dengan bahan lembaran

Bingkai diperbuat daripada galvanized profil untuk bahan pelapis dengan bahan lembaran

Bahan lembar untuk bingkai mesti tahan kelembapan. Ini adalah prasyarat. Dan dalam kes ini, sebelum pemasangan, ia tidak akan dicegah daripada menyusunnya dengan komposisi yang meningkatkan sifat-sifat penghalau air. Tidak buruk, jika komposisi ini juga antibakteria - perlindungan daripada acuan dan kulat tidak menyakitkan.

Skrin bata dibuat terutamanya untuk mandi akrilik - supaya bahagian beban dapat dipindahkan ke dinding bata. Walaupun, jika dikehendaki, bingkai dari profil boleh dibuat dengan kapasiti beban galas yang mencukupi - untuk membuat tegangan berganda berganda.

Sekiranya diputuskan untuk membuat skrin di bawah mandi bata, ia harus digunakan seramik, merah. Silikat adalah lebih baik untuk tidak mengambil kerana kerencamannya. Bata seramik juga bersifat hygroscopic, tetapi kapasiti penyerapnya kurang. Untuk meminimumkan masalah yang mungkin (mewarna dari kelembapan yang tinggi), adalah wajar untuk melapisi bahagian dalam dengan lapisan plaster. Ini tidak mudah, tetapi mungkin, jika dikehendaki, untuk menerapkan penyelesaian seperti skrin didirikan. Penjagaan khas tidak diperlukan, perkara utama adalah melindungi bata daripada kelembapan.

Skrin bata di bawah bak mandi siap untuk menjinakkan

Skrin bata di bawah bak mandi siap untuk menjinakkan

Satu lagi versi skrin untuk mandi yang boleh dibuat dengan tangan - buatan konkrit berudara. Bahan ini mudah diproses. Pelepasan yang diperlukan dibentuk dengan mudah, walaupun dengan sekeping besi yang tajam, dan blok dipotong dengan gergaji biasa. Untuk semua itu, blok mempunyai kapasiti beban yang baik. Jadi bahan ini juga boleh digunakan untuk skrin buatan sendiri untuk bilik mandi akrilik. Di samping itu, bloknya besar, jadi dinding kecil ini dilipat dengan sangat cepat.

Meletakkan skrin di bawah busa mandi

Meletakkan skrin di bawah busa mandi

Perhatikan! Dalam gambar di atas, anda melihat satu blok yang bekerja di satu pihak. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa selepas meletakkan jubin, ia dibasuh dengan sisi bilik mandi, dan bukan menonjol ke luar. Untuk tujuan yang sama, semasa pemasangan, blok-blok sedikit dibanjiri, meninggalkan jurang yang sama dengan ketebalan jubin dan pelekat jubin.

Dalam foto itu, tuan memelihara bahagian bawah yang menunjuk ke bawah, tetapi apabila menyusun blok diserahkan. Dalam kedudukan ini, pelekat digunakan pada bahagian bawahnya, yang membetulkan blok ke lantai. Gam digunakan untuk satu sisi dan ke bahagian atas. Ini memastikan penetapan dengan sisi mandi dan unit sebelumnya. Teknologi pembuatan skrin untuk mandi konkrit berudara adalah mudah, jika ada pengalaman batu, anda boleh melakukannya.

Pembinaan

Ini mengenai bagaimana anda boleh membuat skrin di bawah mandi dengan tangan anda supaya ia berfungsi, cantik dan selesa. Setiap orang mempunyai idea sendiri tentang kemudahan dan kecantikan. Oleh itu, kami akan mempertimbangkan pilihan yang mungkin, dan anda sendiri membuat keputusan bagaimana anda melakukannya dengan lebih baik.

Dengan kelebihan yang luas atau tidak

Kadang-kadang di sekitar bilik mandi membuat bahagian yang luas. Ternyata seolah-olah dimasukkan ke dalam kes itu. Di satu pihak ia mudah - anda boleh meletakkan sesuatu di sisi dan dari sudut estetik pandangan mandi lebih harmoni sesuai ke pedalaman.

Satu contoh skrin tab mandi luas

Satu contoh skrin tab mandi luas

Tetapi tidak semua orang mampu memperuntukkan ruang yang besar. Bilik mandi biasanya tidak memuaskan saiznya dan 10-15 cm tambahan boleh menjadi kritikal. Di samping itu, pemasangan jenis ini boleh menyusahkan orang tua. Untuk pergi ke bilik mandi, anda perlu mengambil langkah besar, yang tidak selalu mungkin untuk mereka.

Tetapi pilihan ini mempunyai satu perkara yang lebih positif: di bawah bilik mandi anda boleh membuat rak lebar lebar. Mereka boleh dibuka atau dengan pintu gelangsar / swing.

Skrin berfungsi untuk bilik mandi dengan rak

Skrin berfungsi untuk bilik mandi dengan rak

Rak sama ada tanpa sempadan yang luas, tetapi kedalamannya jauh lebih kecil. Walaupun, mungkin ia bukan satu tolak, tetapi tambah - kurang akan dikumpulkan perkara yang berbeza, lebih mudah untuk mendapatkan sesuatu dan bersih.

Rehat kaki

Untuk mencuci mandi atau mencuci pakaian di dalamnya lebih mudah jika skrin mempunyai rehat untuk kaki. Kedalamannya boleh kecil - 10-12 cm cukup, lebar - kira-kira 35-45 cm. Dimensi sedemikian membolehkan untuk mencapai tanpa ketegangan dinding dan sebaliknya.

Dengan dimensi yang ditentukan, ia terpulang kepada kecil - memilih bagaimana ia akan kelihatan. Yang paling mudah dalam organisasi adalah takik persegi. Ia boleh dibuat daripada bata, konkrit dan profil udara.

Alur kecil di bawah kaki bentuk segi empat tepat

Alur kecil di bawah kaki bentuk segi empat tepat

Ia kelihatan lebih menarik variasi yang tidak standard - keseluruhan skrin terbuat dari dua tahap, apabila bahagian atasnya digantung di bawah (dalam foto di bawah). Dalam versi ini, anda boleh memasang jalur LED tahan kelembapan untuk pencahayaan. Ia harus menarik.

Dalam dua tahap - luar biasa

Dalam dua tahap - luar biasa

Pilihan seterusnya adalah untuk membuat sebahagian daripada skrin condong. Dalam kes profil, ini mudah disedari - dengan bata - hampir mustahil, dengan konkrit berudara - mungkin, tetapi sukar.

Bingkai untuk satah condong

Bingkai untuk satah condong

Papan tulis Gypsum

Papan tulis Gypsum

Bagaimana rupanya

Bagaimana rupanya

Terdapat satu lagi pilihan - untuk menaikkan tepi bahagian atas skrin di atas lantai beberapa sentimeter. Ternyata pada kaki dan tidak ada masalah dengan tempat untuk kaki. Tetapi ada masalah dengan pembersihan. Venir tinggi tidak menyakitkan - hodoh, tetapi jika anda meninggalkan jurang kecil, bagaimana untuk membersihkannya? Masalahnya.

Skrin untuk mandi boleh dilakukan sehingga ke lantai

Skrin untuk mandi boleh dilakukan sehingga ke lantai

Secara umum, semua pilihan ini, anda boleh memilih sendiri sesuatu yang paling sesuai, walaupun mereka membuat skrin rata pekak di lantai.

Hatch pemeriksaan

Skrin untuk mandi mesti semestinya mempunyai bahagian yang boleh ditanggal / dibuka, di mana anda boleh mengakses komunikasi. Terdapat beberapa kemungkinan untuk melakukan ini. Yang pertama adalah memasang pukat plastik. Tidak semua orang menyukainya, tetapi ia adalah pilihan yang paling mudah dan murah.

Tembikar sanitari plastik

Tembikar sanitari plastik

Pilihan seterusnya ialah membuat panel boleh tanggal, yang akan dipasang pada bingkai dengan magnet. Tidak mengatakan bahawa pilihan ini sukar untuk dilaksanakan, tetapi memerlukan lebih banyak pengalaman - perlu mengira lokasi pemasangan penetasan sehingga jubin seluruhnya diletakkan di atasnya.

Daripada menetas - panel boleh tanggal

Daripada menetas - panel boleh tanggal

Satu perkara: jika jahitan disapu dengan tampalan ringan, menetas akan tetap menonjol. Tali grout di tempat ini di sana, tetapi ada celah-celah kecil, yang pada latar belakang cahaya sangat ketara.

Pada jubin gelap dengan jurang gelap jurang hampir tidak dapat dilihat

Pada jubin gelap dengan jurang gelap jurang hampir tidak dapat dilihat

Yang paling teknologi, tetapi juga cara yang paling mahal - untuk meletakkan penetasan khas untuk semakan. Mereka terdiri daripada dua jenis - bergantung pada rantai dan berpaling.

Jenis penetasan pemeriksaan untuk meletakkan jubin

Jenis penetasan pemeriksaan untuk meletakkan jubin

Ini menetas, berbeza dengan plastik, direka untuk meletakkan jubin pada mereka. Dengan pemasangan yang baik dan pengiraan yang tepat, tidak mudah dilihat.

Jadi kelihatannya tertutup

Jadi kelihatannya tertutup

Membuka begitu

Membuka begitu

Bekerja dengan selesa

Bekerja dengan selesa

Bagaimana untuk membuat skrin di bawah tab mandi dengan tangan anda sendiri

Tidak semestinya dengan penampilan umum skrin yang sama anda boleh meneka bagaimana untuk melakukannya. Mereka yang mempunyai sekurang-kurangnya pengalaman dalam kerja pembaikan dan pembinaan mungkin bersetuju, tetapi orang biasa tidak mungkin. Untuk mengorientasikannya lebih mudah, letakkan beberapa laporan foto mengenai pengeluaran skrin buatan sendiri untuk bilik mandi dengan pelbagai jenis dan jenis.

Dari profil dan drywall

Membuat skrin di bawah mandi plasterboard berlaku dalam tiga peringkat: pertama bingkai dipasang, maka ia dilapisi dengan plasterboard, dan kemudian jubin diletakkan pada gam.

Perintah kerja adalah seperti berikut:

 • Di lantai dan dinding membuat markup.
 • Potong kepingan profil menjadi saiz.
 • Lampirkan panduan bawah dari PN 27 * 28 ke lantai dengan ukiran.
 • Pasang jalur sisi dari PN 27 * 28. Ketinggian - dari lantai ke tepi. Mereka dilekatkan ke dinding, kebanyakannya - ukiran.
 • Dari profil PN27 * 28 potong sekeping, sama dengan apa yang ada di lantai. Sekeping ini akan dibawah tab mandi. Ia disokong oleh rak sisi yang dipasang sebelumnya. Hasilnya adalah bingkai. Walaupun ia hanya ditetapkan pada tiga pihak. Di atas, tidak ada yang tetap. Kami akan memperbaikinya kemudian.

  Kerangka ini dibuat di bawah lubang yang berjalan sepanjang mandi

  Kerangka ini dibuat di bawah lubang yang berjalan sepanjang mandi

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  70 + = 73