Jubin untuk bilik mandi: bagaimana untuk memilih di lantai, dinding

Hiasan bilik mandi - proses yang tidak selesa dan mahal serta pilihan bahan penamat adalah salah satu momen utama kualiti yang baik dan panjang umur penamat. Percakapan yang berasingan yang sepatutnya berjubin di bilik mandi. Pilihannya bukanlah tugas yang mudah. Ia bukan sahaja cantik, tetapi juga boleh dipercayai, tahan lama, mudah dijaga dan dibungkus. 

Mengapa jubin?

Menamatkan bilik mandi dengan jubin adalah pilihan yang paling popular. Ini dijelaskan oleh sifat operasi dan estetik yang baik dari bahan ini:

 • Ketahanan. Jubin kualiti di dinding dan setengah tahun tidak mengubah penampilannya. Tidak buruk kelihatan dan selepas 10-20 tahun, hanya cara meletakkan atau reka bentuk menjadi usang dan anda mahu beberapa perubahan. Ini adalah dalam kebanyakan kes yang menerangkan penggantian. Dan biasanya juga meletakkan jubin di bilik mandi, tetapi format atau warna lain.
 • Tidak takut kelembapan. Bilik mandi - bilik dengan kelembapan yang tinggi. Selepas mandi atau mandi di udara, mungkin terdapat sejumlah besar wap. Di sesetengah kawasan (pancuran mandian, tab mandi, basuh), terdapat kebarangkalian yang tinggi dalam air masuk langsung. Jubin di bilik mandi melindungi dinding dari penembusan lebih lanjut kelembapan ke ketebalan dinding atau lantai, dan kelembapan ini tidak takut.
 • Kemudahan dalam operasi. Sebarang ubin seramik dibersihkan dengan baik. Dan ia bukan hanya dengan kain atau span, tetapi dengan berus berulang. Tempat di permukaan biasanya tidak dimakan dan dibasuh.
 • Satu pilihan yang baik dari segi bentuk dan saiz, dan berkaitan dengan warna. Sebagai tambahan kepada bentuk persegi dan segi empat segi biasa, terdapat poligonal (lima, enam dan segi lapan), bentuk bulat dan kompleks.
 • Kepelbagaian di stacking. Satu dan jubin yang sama boleh disusun secara berbeza, anda boleh menggabungkan bukan sahaja warna yang berbeza, tetapi juga bentuk dan cara meletakkan. Ini memberikan sejumlah kemasan yang praktikal.
Warna tepu cerah - dalam jumlah yang kecil

Warna tepu cerah - dalam jumlah yang kecil. Jubin merah di bilik mandi - mood yang terang, tetapi apabila terlalu banyak, ia menyebabkan kebimbangan

Ini adalah sebab-sebab yang menyebabkan populariti tinggi kemasan seperti jubin di bilik mandi. Kelemahan kaedah penamat ini juga ialah:

 • Proses peletakan kompleks. Anda boleh jubin lantai atau dinding dengan tangan anda sendiri, tetapi dalam kes ini, ia memerlukan banyak masa dan kajian awal teknologi.
 • Kos yang tinggi. Jubin seramik yang sangat berkualiti adalah sangat bernilai, di samping itu, di bawahnya anda perlu meninggikan dinding atau lantai, namun - bayar untuk stowage. Secara amnya, jumlah wang yang kukuh berlaku.

Kebanyakan kelebihan melebihi kelemahan dan, semasa pembaikan, sekali lagi meletakkan jubin di bilik mandi. Untuk mengubah keadaan berubah bentuk dan / atau warna.

Nuansa pilihan

Pilihan warna, saiz dan bentuk sangat luas, dan di sini mereka hanya berdasarkan "Saya mahu" dan "suka" mereka sendiri, tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk memantau parameter teknikal dan penunjuk kualiti:

 • Di bilik mandi, perubahan suhu dan kelembapan - ia biasa, kerana anda perlu memilih ubat tahan kelembapan. Ciri-ciri menggambarkan penyerapan air terutamanya. Ini adalah jumlah kelembapan yang dapat menyerap jubin. Ia dinyatakan dalam peratus. Untuk jubin lantai, angka ini tidak boleh lebih tinggi daripada 3%, untuk jubin dinding ia boleh menjadi lebih tinggi, tetapi semakin rendah lebih baik. Jubin tahan lembapan dibezakan oleh asas padat, berliang rendah. Di samping itu, bahan semacam itu mempunyai kekonduksian semasa yang berkurang, yang sama sekali tidak berlebihan di dalam bilik di mana terdapat peralatan air dan elektrik.
 • Oleh kerana dinding dan lantai perlu dibasuh secara berkala dengan detergen, dan mereka secara kimia aktif, masuk akal untuk membeli bahan tahan kimia. Terutama kerap prosedur ini dijalankan di bilik mandi berkongsi - untuk mengekalkan kebersihan pada tahap yang sepatutnya. Dalam kes ini, pilih yang paling tahan terhadap kesan kimia, bahan penamat. Ciri ini biasanya dipaparkan pada label dengan piktogram dalam bentuk mentol dan berdiri di sebelah huruf Latin. Untuk bilik mandi, anda boleh mengambil B atau A, dan bilik mandi digabungkan - AA (tahap ketahanan tertinggi).

  Tahap rintangan jubin seramik kepada bahan kimia

  Tahap rintangan jubin seramik kepada bahan kimia

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  28 − = 24