Wat is MDF, wat verschilt van EAF, waar het wordt gebruikt

Met de ontwikkeling van technologieën verschijnen steeds meer bouw- en afwerkingsmaterialen op de markt. Aan het eind van de vorige eeuw hadden we MDF. Er zijn MDF-platen die worden gebruikt in de bouw, er zijn afwerkingspanelen waarmee u muren / plafonds kunt trimmen of meubels kunt maken. 

Wat is MDF en de methode van vervaardiging ervan

MDF in onze markt verscheen in de laatste jaren van de vorige eeuw en vond het uit in de VS in de late jaren 60 van de 20e eeuw. Om te begrijpen wat MDF is, als u de Engelstalige naam - MDF - vertaalt Vezelplaat van gemiddelde dichtheid. In het Russisch wordt het vertaald als "vezelspaanderplaat van gemiddelde dichtheid". Dat wil zeggen, de Russische naam is gevormd met de hulp van transliteratie - in plaats van Latijnse letters gezet vergelijkbaar Russisch. Het gebruikelijke, voor ons taalfenomeen. 

MDF - vezelspaanderplaten van medium dichtheid

MDF - vezelspaanderplaten van medium dichtheid

Productieproces

MDF is gemaakt van hout, gemalen tot de toestand van zeer fijne schilfers, praktisch - tot de toestand van de vezels. Gebruikt voornamelijk houtafval, zodat het vrijkomen van dit materiaal het bos niet schaadt.

Het gemalen hout wordt gereinigd van zand en andere vreemde verontreinigingen, gewassen en gedroogd. De voorbereide massa wordt verwarmd, er wordt een tape met de vereiste breedte uit gevormd en vervolgens gecomprimeerd. Onder druk van de verwarmde houtvezels wordt een natuurlijk bindmiddel, lignine, vrijgegeven. Hij is degene die de binder is in dit materiaal. De uiteindelijke vorm van de producten wordt verraden in de finishing-pers, die de luchtresten uit de massa perst en een homogene structuur van MDF vormt.

Voordat de pers uit de mis, de plaat vormen

Voordat de pers uit de mis, de plaat vormen

Na het samenpersen wordt het afgekoelde materiaal naar het slijpen gevoerd, waar defecten van de MDF op het oppervlak worden verwijderd en het materiaal op de vereiste dikte wordt gebracht.

Niet alle houtsoorten zorgen voor een voldoende hoeveelheid bindmiddel. Voeg vervolgens hetzelfde, eerder geselecteerde, lignine of andere natuurlijke bindmiddel. Van alle op basis van hout panelen MDF materialen wordt beschouwd als de veiligste, als bindmiddel - een natuurlijke en formaldehyde-emissie vergelijkbaar met die van hout (emissieklasse van de F1, dat is toegestaan ​​om te gebruiken voor de fabricage van meubels voor kinderen en medische instellingen).

Bij de productie van houtvezelplaten is het mogelijk bijzondere eigenschappen te verlenen. Over het algemeen verhoogt de vochtbestendigheid van het additief de vochtbestendigheid en vermindert de ontvlambaarheid.

Uiterlijk en vorm van vrijgave

In de "zuivere" vorm heeft het materiaal een grijsachtig bruine kleur, een homogene dichte massa op de spil. De exacte schaduw hangt af van het type grondhout en de hoeveelheid schors. In deze vorm wordt het materiaal gebruikt als een plaatconstructie - voor de constructie van lichtschermen, het nivelleren van de wanden.

Het oppervlak van MDF kan worden "verfijnd". Het kan worden geverfd, gelamineerd met PVC-folie, geplakt met fineer of plastic. Dit geeft een vrij groot aantal ontwerpopties, die worden gebruikt in de meubelindustrie, bij de productie van afwerkingsmaterialen.

Niet alleen kan het worden gevormd vanuit de massa

Niet alleen kan het worden gevormd vanuit de massa

Met productietechnologie kunt u producten van verschillende vormen, diktes, afmetingen maken. Bij de persing van de afwerking is het mogelijk om een ​​bepaald reliëf te vormen dat wordt gebruikt bij de productie van meubels, deuren. Ook van MDF maak afwerkingsmaterialen - platen, panelen. Doe van het plinten, platbands, een ander afgietsel. Al deze materialen kunnen worden gebruikt voor interieurdecoratie van gebouwen.

De structuur van MDF is fijnkorrelig, stof wordt gevormd tijdens het frezen, wat het mogelijk maakt om gesneden artikelen te produceren. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van decoratieve elementen in houtsnijwerk - panelen, schermen voor radiatoren, decoratieve roosters, gevels van meubelfazen.

MDF of spaanplaat - wat is beter?

MDF is op de markt verschenen en heeft een competitie voor vezelplaat gemaakt. Dit werd mogelijk gemaakt door zijn eigenschappen: