Bagaimana cara meletakkan pinggang lembut

Bumbung dari jubin lembut bitumen mudah digunakan, tahan lama dan estetik. Tambahan besar ialah perhimpunan diri adalah mungkin. Teknologi ini bukanlah yang paling sukar, berat serpihannya kecil, tetap pada asas pelekat, dan tambahannya diperbaiki oleh kuku bumbung. Jadi pemasangan jubin lembut dengan tangan mereka sendiri boleh dilakukan walaupun sendirian. 

Kayap bituminous fleksibel boleh digunakan pada bumbung apa-apa bentuk

Kayap bituminous fleksibel boleh digunakan pada bumbung apa-apa bentuk

Atap bumbung untuk kayap lembut

Atap bawah bumbung boleh menjadi hangat atau sejuk, bergantung pada ini, komposisi perubahan pai bumbung. Tetapi bahagiannya dari langit-langit dan ke atas selalu tetap tidak berubah:

  • di atas kasau disumbat kalis air;
  • di atasnya - bar dengan ketebalan sekurang-kurangnya 30 mm;
  • lantai pepejal.

Berikut adalah bahan-bahan dan pertimbangkan dengan lebih terperinci - dari apa dan bagaimana untuk melakukannya, ciri-ciri yang masing-masing mempunyai.

Kalis air

Membran kalis air adalah satu, dua dan tiga lapisan. Membran lapisan tunggal - yang paling mudah dan paling murah, hanya melakukan tugas berganda - jangan biarkan kelembapan ke arah bilik dan lepaskan wap. Cara mudah ini bukan sahaja melindungi loteng atau loteng daripada penembusan kondensat atau bocor, tiba-tiba, hujan, tetapi juga kelembapan yang berlebihan yang mengiringi aktiviti kehidupan seseorang dikeluarkan dari udara. Membran tunggal lapisan kurang terwakili di pasaran. Hampir satu syarikat menghasilkan mereka - Tyvek.

Membran kalis air diletakkan di atas kepalan bumbung

Membran kalis air diletakkan di atas kepalan bumbung

Membran dua dan tiga lapisan lebih tahan lama. Mereka, sebagai tambahan kepada lapisan kalis air, juga mempunyai interlayer yang memberikan kekuatan tegangan yang lebih besar. Lapisan ketiga, jika ada, adalah lapisan penyerap. Iaitu, sekalipun setetes kondensat terbentuk di permukaan membran, lapisan ini menyerapnya ke dalam dirinya sendiri, tidak membenarkan ia tumpah ke bahan lain. Dengan pengudaraan yang mencukupi, kelembapan dari lapisan ini secara beransur-ansur menguap dan terbawa oleh aliran udara.

membran tiga lapisan (contohnya, Eurotop N35, RANKKA, YUTAKON) adalah wajar jika anda Loft dihangatkan dan digunakan sebagai penebat bulu mineral. Ia takut basah dan dengan kelembapan yang semakin meningkat sebanyak 10% kehilangan separuh sifat penebat habanya.

Jika terdapat loteng sejuk di bawah jubin lembut, adalah wajar untuk menggunakan membran kalis air dua lapis. Pada kekuatan ia jauh lebih baik daripada satu lapisan, dan pada harga hanya sedikit lebih mahal.

Rims

Lebih dari filem kalis air, selari dengan yang tidak terjual, laths peti dikemas. Mereka perlu mewujudkan jurang udara. Ia akan membolehkan untuk mengekalkan kelembapan biasa bahan bumbung.

Rig diperbuat daripada papan tepi tebal 30 mm

Rig diperbuat daripada papan tepi tebal 30 mm

Oblashku membuat papan spesies konifer (kebanyakannya pinus). Ketebalan papan - tidak kurang daripada 30 mm. Ini adalah pelepasan minimum yang akan memastikan pergerakan udara normal di ruang bawah bumbung. Sebelum meletakkan kayu berubat untuk dirawat untuk melindungi mereka daripada perosak, kulat, selepas pengeringan lapisan ini dianggap lebih retardants api, yang mengurangkan terbakar kayu.

Panjang minimum papan untuk peti itu - sekurang-kurangnya dua rentang kasau. Mereka dipasangkan dan disambungkan ke atas kaki perut. Anda tidak boleh menyambungkannya di tempat lain.

Lantai

Lantai di bawah jubin lembut dibuat pepejal. Bahan dipilih berdasarkan kuku mesti dipacu ke dalamnya, oleh itu ia biasanya digunakan:

  • OSB 3;
  • papan lapis tahan kelembapan;
  • papan beralur atau tebing tebal (25 mm) dengan kandungan lembapan tidak melebihi 20%.

Apabila meletakkan lantai di bawah jubin lembut, adalah perlu untuk meninggalkan jurang antara elemen - untuk mengimbangi pengembangan suhu. Apabila menggunakan papan lapis atau OSB, jurang ialah 3 mm, di antara papan tepi 1-5 mm. Bahan helaian dilampirkan pada pesongan jahitan, iaitu, supaya sendi tidak berterusan. Memperkuat OSB dengan skru sendiri atau kuku.

Lantai yang paling biasa untuk jubin lembut diperbuat daripada OSB

Lantai yang paling biasa untuk jubin lembut diperbuat daripada OSB

Menggunakan sebagai papan lantai, kita mesti memastikan bahawa cincin tahunan kayu diarahkan. Di lokasi bertentangan, mereka dipelangi oleh busur, jubin lembut akan menaikkan, integriti salutan mungkin terjejas. Terdapat satu lagi tipuan yang akan menyimpan lantai kayu walaupun, walaupun kelembapan papan di atas 20%. Hujung papan semasa pemasangan dipasang tambahan dengan dua kuku atau skru mengetuk sendiri, yang tersumbat dekat dengan tepi. Pengikat tambahan ini tidak akan membenarkan papan untuk membengkokkan di bawah pengecutan.

Pilihan ketebalan bahan untuk dek untuk jubin lembut bergantung pada langkah battens. Lebih besar langkahnya, semakin tebal lantai diperlukan. Pilihan optimum - langkah kerap dan plat nipis. Dalam kes ini, asas yang ringan tetapi mantap diperolehi.

Ketebalan lantai dan lantai

Ketebalan lantai dan lantai

Satu lagi perkara yang berkaitan dengan pembinaan sebuah geladak untuk jubin lembut di sekitar paip cerobong. Dengan paip bata, lebarnya lebih daripada 50 cm, zebra dibuat di belakangnya (gambar). Reka bentuk ini menyerupai bumbung mini. Ia memisahkan aliran air hujan, mereka melancarkan di tepi paip, tidak mengalir ke ruang bawah bumbung.

Pisau cukur, yang dipasang di belakang paip bata yang luas

Pisau cukur, yang dipasang di belakang paip bata yang luas

Selepas memasang lantai, geometrinya diperiksa. Panjang, lebar tanjakan di bahagian atas dan bawah, ketinggian tanjakan dari kedua-dua belah diukur, diagonal diukur. Dan pemeriksaan terakhir - menjejaki pesawat - keseluruhan jalan raya harus terletak sepenuhnya dalam satu satah.

Pembinaan bumbung dari bahan yang diepositkan dijelaskan di sini.

Teknologi bumbung jubin bumbung lembut

Apabila membeli, anda kemungkinan besar akan memberi arahan untuk pemasangan jubin yang lembut akan dicat langkah demi langkah dan secara terperinci, menunjukkan semua dimensi yang tepat, yang memerlukan pengeluar telefon ini. Cadangan ini dan harus dipatuhi. Walau bagaimanapun, terlebih dahulu dengan perintah kerja dan jumlah mereka untuk mengetahui terlebih dahulu - untuk memahami kerumitan pemasangan dan jumlah bahan yang diperlukan.

Seketika kami akan memberitahu bahawa untuk menangani dengan jubin lembut pada menyusun ia perlu berhati-hati - dia tidak suka, jika ia bengkok. Oleh itu, cuba untuk tidak membengkokkan atau menghancurkan sinar yang tidak perlu (ini adalah satu bahagian, yang terdiri daripada bahagian yang kelihatan dan pemasangan).

Pengukuhan tidak terjual

Yang pertama adalah jalur titisan. Lembaran logam berbentuk L ini, ditutup dengan cat atau komposisi polimer. Salutan polimer lebih mahal, tetapi juga lebih dipercayai. Warna dipilih dekat dengan warna sirap.

Strip titisan dipasang di sepanjang bumbung bumbung

Strip titisan dipasang di sepanjang bumbung di atas bumbung

Tugas titisan titisan adalah untuk melindungi pelapis, iris-irisan kasau dan lantai dari penahan kelembapan. Satu pinggir capelnik diletakkan di atas dek, yang kedua diliputi oleh tidak terjual. Ia diperbaiki oleh paku dari galvanizing (keluli tahan karat), yang tersumbat dalam susunan kotak papan (satu lebih dekat dengan lipatan, kedua adalah berhampiran tepi). Langkah pemasangan pengikat - 20-25 cm.

Laths diikat bersama

Laths diikat bersama

Sebuah drop drop dijual dalam dua meter keping. Setelah meletakkan elemen pertama dilampirkan kepada pertindihan kedua sekurang-kurangnya 3 cm Jika mahu, jurang boleh ditutup :. Fluff bitumen bersama warna kuning muda, untuk mengisi sealant. Pada peringkat yang sama, sistem limpa dipasang, dalam mana-mana cangkuk dipalu, yang akan memegang longkang saliran.

Pemasangan permaidani kalis air

Terlepas dari sudut bumbung, di lembah dan di sepanjang cerun, permaidani pelapik kalis air mesti dibentangkan. Ia dijual dalam gulungan lebar meter. Di bahagian bawah terdapat sebatian pelekat yang ditutupi dengan filem atau kertas pelindung. Sebelum pembungkusan, kertas dikeluarkan, permaidani akhir terpaku ke lantai.

Terlepas dari cerun, permaidani kalis air diletakkan di sepanjang bukit, di lembah dan di rabung

Terlepas dari cerun, permaidani kalis air diletakkan di sepanjang bukit, di lembah dan di rabung

Pemasangan kalis air permaidani bermula dengan meletakkan ia di lembah bumbung. Dilancarkan meter lebar bahan, penyebaran 50 cm pada kedua-dua belah pihak dari lokasi kekusutan. Di sini ia adalah wajar untuk berbuat tanpa sendi, tetapi, jika perlu, pertindihan dua webs hendaklah sekurang-kurangnya 15 cm. Stacking ialah titik sambungan bawah ke atas lebih lancar bahan damar bitumen ditekan juga.

Sendur dicelupkan dengan mastic dan tidak boleh kurang daripada 10-15 cm

Sendur dicelupkan dengan mastic dan tidak boleh kurang daripada 10-15 cm

Kemudian permaidani kalis air di bawah jubin fleksibel diletakkan di sepanjang lampung yang tidak terjual. Lebar minimum permaidani di atas tidak terjangkau adalah saiz yang tidak terjual, ditambah 60 cm. Kelebihan lebih rendah terletak di atas titisan, dan boleh membengkok ke bawah beberapa sentimeter. Pertama, permaidani dilancarkan, jika perlu - dipotong, maka filem pelindung dikeluarkan dari sisi yang salah dan terpaku pada substrat. Di samping itu, ayakan tepi kuku dari keluli tahan karat atau galvanized dengan topi rata yang besar (20-25 cm padang).

Bagaimana untuk menentukan lebar permaidani di sepanjang lampung yang tidak terjual

Bagaimana untuk menentukan lebar permaidani di sepanjang lampung yang tidak terjual

Lokasi bersama mendatar bertindih dua webs sekurang-kurangnya 10 cm dalam arah menegak -. 15 cm Semua sendi disalut lagi bahan damar bitumen dikelim.

Permaidani lapisan

Permaidani lapisan, serta kalis air, dijual dalam gulungan lebar meter, bahagian belakang ditutup dengan sebatian pelekat. Kaedah meletakkan tergantung pada cerun bumbung dan pada profil tenunan bitumen yang dipilih.