Jenis sistem khemah atap gable: untuk rumah-rumah kecil dan besar

Di dasar setiap bumbung adalah sebilangan besar balok, rakit, rak dan purlin, yang secara kolektif dirujuk sebagai sistem gantungan. Berabad-abad lamanya telah terkumpul sepanjang sejarah berabad-abad tentang jenis dan kaedah organisasinya, dan masing-masing mempunyai keunikan tersendiri dalam pembinaan knot dan keratan. Lebih terperinci tentang apa yang boleh menjadi sistem gantungan bumbung gable dan bagaimana rafters dan elemen-elemen lain sistem harus dilampirkan dalam kes ini akan dibincangkan dengan lebih terperinci.

Pembinaan sistem bumbung gable

Dalam bahagian, bumbung gable adalah segitiga. Ia terdiri daripada dua pesawat serong segi empat tepat. Dua daripada pesawat ini disambungkan pada titik tertinggi dalam satu sistem oleh ridge ridge (run).

Skim bumbung Gable

Skim bumbung Gable

Sekarang mengenai komponen sistem dan tujuan mereka:

  • Mauerlat - cant, yang menghubungkan bumbung dan dinding bangunan, berfungsi sebagai sokongan untuk khemah-khemah dan unsur-unsur sistem lain.
  • Kaki berakit - mereka membentuk pesawat bumbung yang cenderung dan merupakan sokongan untuk bumbung di bawah bahan bumbung.
  • Ridge run (manik atau kuda) - menggabungkan dua atap pesawat.
  • Mengetatkan adalah sekeping transversal yang menghubungkan kaki perut yang bertentangan. Ia berfungsi untuk meningkatkan ketegaran struktur dan mengimbangi beban yang pecah.
  • Berbaring - bar, terletak di sepanjang Mauerlat. Mengedarkan semula beban dari bumbung.
  • Lateral mengalir - kaki kencang sokongan.
  • Rak - memindahkan beban dari larian ke tangga.

Dalam sistem ini, masih terdapat kuda. Ini adalah papan yang memanjangkan kaki untuk membentuk hamparan. Hakikatnya adalah untuk melindungi dinding dan pondasi rumah dari hujan, wajarlah bumbung itu berakhir sejauh mungkin dari dinding. Anda boleh mengambil kaki yang panjang untuk ini. Tetapi panjang standard kayu gergaji sebanyak 6 meter sering tidak cukup untuk ini. Memesan standard bukanlah sangat mahal. Oleh itu, kasau hanya membesar, dan papan yang mereka lakukan ini disebut "kuda".

Terdapat banyak pembinaan sistem penggambaran. Pertama sekali, mereka dibahagikan kepada dua kumpulan - dengan khemah berlapis dan menggantung.

Perbezaan dalam pembinaan salji berlapis dan digantung

Perbezaan dalam pembinaan salji berlapis dan digantung

Dengan khemah yang digantung

Ini adalah sistem di mana kaki perut hanya terletak pada dinding luar tanpa sokongan perantaraan (dinding galas). Untuk bumbung gable, rentang maksimum ialah 9 meter. Apabila memasang sokongan menegak dan sistem struts, anda boleh menaikkannya kepada 14 meter.

Jenis gantung sistem bumbung gable adalah baik kerana dalam kebanyakan kes tidak ada keperluan untuk meletakkan Mauerlat, dan ini menjadikan pemasangan kaki lebih mudah: anda tidak perlu memotong, hanya memotong papan. Untuk sambungan dinding dan kasa, lapisan digunakan - papan lebar, yang dipasang pada kancing, kuku, bolt, bolt. Dengan struktur ini, kebanyakan beban yang pecah dikompensasi, kesannya pada dinding diarahkan secara menegak ke bawah.

Jenis sistem lapisan untuk berlainan jarak antara dinding galas

Jenis sistem gantungan dengan sangkar yang digantung untuk pelbagai jarak antara dinding galas

Kubah bumbung untuk rumah kecil

Terdapat versi murah sistem gantungan apabila ia adalah segitiga (gambar di bawah). Struktur ini mungkin jika jarak antara dinding luar tidak melebihi 6 meter. Untuk sistem penggera seperti ini, anda tidak boleh mengira sudut cerun: skate mesti dibangkitkan di atas pengetatan hingga ketinggian sekurang-kurangnya 1/6 dari panjang span.

Tetapi dengan arang batu pembinaan ini mengalami beban lenturan yang signifikan. Untuk memberi ganti rugi kepada mereka atau mengambil khemah dari keratan rentas yang lebih besar atau memotong bahagian rabung dilakukan supaya mereka sebahagiannya dinetralkan. Untuk memberi lebih ketegaran di bahagian atas, pad kayu atau logam diikat pada kedua-dua sisi, yang mengikatkan bahagian atas segitiga dengan selamat (juga lihat pada gambar).

Foto itu juga menunjukkan bagaimana untuk mengembangkan kikir untuk membuat bumbung di atas. Potongan dibuat, yang mesti melampaui garis yang diambil dari dinding dalaman ke atas. Ini adalah perlu untuk mengalihkan tempat pemotongan dan mengurangkan kebarangkalian memecahkan khemah.

Ridge simpang dan memotong kaki kurungan

Ridge knot dan pengancing kaki perut ke papan lapisan dengan versi mudah sistem

Untuk skylight bumbung

Pilihan dengan pemasangan deadbolt - ia digunakan untuk menganjurkan di bawah bumbung bangunan kediaman - loteng. Dalam kes ini, ia adalah asas untuk memfailkan siling ruang bawah. Untuk operasi sistem jenis ini yang boleh dipercayai, pemotongan rasuk silang mestilah tidak berhubungkait (tegar). Pilihan terbaik adalah semi pacific (lihat angka di bawah). Jika tidak, bumbung akan menjadi tidak stabil untuk beban.

Ridge bumbung sistem dengan pivot dibangkitkan dan pemotongan silang barisan

Ridge bumbung sistem dengan pivot dibangkitkan dan pemotongan silang barisan

Perhatikan bahawa dalam skema ini terdapat Mauerlatt, dan kaki pengangkat untuk memperluas kestabilan struktur mesti melampaui dinding. Untuk penetapan dan docking mereka dengan Mauerlate, potongan dibuat dalam bentuk segitiga. Dalam kes ini, dengan beban yang tidak rata di tanjakan, bumbung akan lebih stabil.

Di bawah skim ini, hampir semua beban jatuh ke atas kasau, jadi mereka perlu mengambil keratan rentas yang lebih besar. Kadang-kadang sedutan yang dibangkitkan diperkuat oleh kurungan suspensi. Ini adalah perlu untuk mengelakkan pesongannya, jika ia berfungsi sebagai bahan sokongan pada lapisan siling. Jika pengetatan adalah panjang yang pendek, ia boleh diinsuranskan di pusat di kedua-dua pihak dengan papan dipaku pada kuku. Dengan beban yang besar dan panjang insuran seperti itu boleh menjadi beberapa. Dalam kes ini juga, cukup papan dan kuku.

Untuk rumah besar

Dengan jarak yang jauh antara dua dinding luar, headstock dan struts dipasang. Reka bentuk ini mempunyai ketegaran yang tinggi, memandangkan beban itu dikompensasi.

Sistem bumbung bumbung untuk jangka panjang dan knot untuk memotong rabung dan khemah

Sistem bumbung bumbung untuk jangka panjang dan knot untuk memotong rabung dan khemah

Dengan jangka panjang (sehingga 14 meter), sukar dan mahal untuk membuat pengetatan, jadi ia terbuat dari dua rasuk. Ia dihubungkan dengan prirub lurus atau serong (gambar di bawah).

Lurus dan serong prying

Lurus dan serong prying

Untuk sendi yang boleh dipercayai, sendi itu diperkuat dengan plat keluli, yang digerat. Dimensinya harus lebih besar daripada dimensi potong - bolt ekstrem diskrit ke dalam kayu padat pada jarak sekurang-kurangnya 5 cm dari tepi potongan.

Untuk litar berfungsi dengan betul, perlu membuat struts dengan betul. Mereka menghantar dan mengagihkan sebahagian daripada beban dari kuali ke pincers dan memberikan ketegaran struktur. Untuk mengukuhkan sambungan, pad logam digunakan

Pengikat tupai untuk sistem penggilap dengan menggantung khemah

Pengikat tupai untuk sistem penggilap dengan menggantung khemah

Apabila memasang bumbung gable dengan khemah yang digantung, bahagian kayu gergaji selalu lebih besar daripada sistem dengan balang berlapis: mata pemindahan beban lebih kecil, oleh itu, setiap elemen mempunyai beban yang besar.

Bagaimana bumbung loteng (dengan gambar dan gambar rajah) dibaca di sini. 

Dengan khemah berlapis

Di bumbung gable dengan khemah, hujungnya disokong oleh dinding, dan bahagian tengah terletak pada dinding atau tiang galas. Beberapa skema membuka dinding, ada yang tidak. Walau bagaimanapun, kehadiran Mauerlata adalah wajib.

Versi salap yang paling sederhana

Versi salap yang paling sederhana

Corak dan tali pinggang yang tidak terkawal

Rumah yang diperbuat daripada kayu balak atau bar tidak bertindak balas dengan baik untuk menyebarkan beban. Bagi mereka, mereka sangat kritikal: dinding boleh runtuh. Bagi rumah kayu, sistem gantungan bumbung gable mestilah tidak bertanding. Kami akan bercakap lebih lanjut mengenai jenis sistem sedemikian.

Skim yang paling mudah dan tidak boleh ditolak sistem penggera ditunjukkan dalam gambar di bawah. Di dalamnya kaki pengangkat terletak pada Mauerlat. Dalam kes ini, ia berfungsi pada lenturan, tidak memecahkan dinding.

Sistem bumbung gable yang mudah dan tidak dikelaskan dengan khemah berlapis

Sistem bumbung gable yang mudah dan tidak dikelaskan dengan khemah berlapis

Perhatikan pilihan untuk melampirkan kasa kepada Mauerlat. Pada mulanya, kawasan sokongan biasanya dipangkas, panjangnya tidak lebih daripada sekatan rentetan balok. Kedalaman pemotongan - tidak lebih daripada 0.25 ketinggiannya.

Bahagian atas kaki penggulung diletakkan di atas ridge ridge, tidak mengikatnya ke kasa yang bertentangan. Diperolehi dalam struktur dua bumbung tunggal, yang di bahagian atas bersebelahan (tetapi tidak menyambung) satu sama lain.

Skim sedemikian tanpa pengalaman tidak disyorkan: sekurang-kurangnya ketepatan pelaksanaan, angkatan spacer muncul dan reka bentuk menjadi tidak stabil.

Ia adalah lebih mudah untuk memasang versi dengan kaki raket diikat di bahagian rabung. Mereka hampir tidak pernah merobek di dinding.

Pilihan untuk mengikat kasau tanpa merobek di dinding

Pilihan untuk mengikat kasau tanpa merobek di dinding

Untuk pengendalian skim ini, kaki pemendapan ditetapkan dengan cara sendi bergerak. Untuk membetulkan kuali ke Mauerlat, satu kuku dipalu dari atas atau plat keluli fleksibel diletakkan dari bawah. Pilihan untuk mengetatkan kaki pengangkat ke larian ridge ditunjukkan dalam foto.

Jika bahan bumbung dirancang untuk digunakan dengan banyak, perlu meningkatkan kapasiti galas. Ini dicapai dengan meningkatkan keratan rentetan unsur sistem gantungan dan mengukuhkan simpul ridge. Ia ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Mengukuhkan simpulan rabung

Memperkukuhkan unit rabung di bawah bahan bumbung berat atau dengan beban salji yang besar

Semua skema atap gable di atas adalah stabil dengan kehadiran beban seragam. Tetapi dalam amalan ini praktikal tidak berlaku. Untuk mengelakkan bumbung bumbung ke arah beban yang lebih besar, terdapat dua cara: dengan menetapkan pada ketinggian kira-kira 2 meter kontraksi atau dengan menarik.

Varian sistem gantungan dengan kontraksi

Menetapkan pertempuran meningkatkan keandalan reka bentuk. Agar ia dapat berfungsi dengan normal, adalah perlu untuk mengikat kuku ke titik di mana ia bersilang dengan longkang. Bahagian silang bar untuk pertarungan adalah sama seperti untuk kasau.

Skim sistem gantungan bumbung gable dengan pergaduhan

Skim sistem gantungan bumbung gable dengan pergaduhan

Kepada kaki penggera dipasang dengan bot atau kuku. Boleh dipasang dari satu atau dua sisi. Perhimpunan serangan ke kasau dan ridge run ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Pengancing pertarungan ke kaki penggali dan balok rabung

Pengancing pertarungan ke kaki penggali dan balok rabung

Untuk memastikan bahawa sistem itu tegar dan tidak "merangkak" walaupun di bawah beban kecemasan, ia mencukupi dalam kes ini untuk menyediakan pengancing tegar ridge yang tegar. Jika tidak ada kemungkinan anjakannya di mendatar, bumbung akan menahan beban yang banyak.

Bagaimana untuk membuat atap gable (laporan foto) dibaca di sini. 

Sistem balung berlapis dengan tiang

Dalam varian ini, untuk ketegaran yang lebih besar, kaki sub-spine ditambah, yang juga dikenali sebagai struts. Ia dipasang pada sudut 45 ° berkenaan dengan ufuk. Pemasangan mereka membolehkan anda untuk meningkatkan panjang rentang (sehingga 14 meter) atau mengurangkan keratan rentas rasuk (rafters).

Putar hanya diganti pada sudut yang diperlukan untuk balok dan dipaku dari sisi dan dari bawah. Keperluan penting: pendakap mesti dipotong dengan tepat dan ketat pada rak dan kuali, tidak termasuk kemungkinan pesongannya.

Sistem dengan kaki. Di atas sistem spacer, dari bahagian bawah - tidak terkawal. Nodus penebangan yang betul untuk masing-masing terletak bersebelahan. Di bawah - skim yang mungkin untuk mendapatkan sokongan

Sistem dengan kaki. Di atas sistem spacer, dari bahagian bawah - tidak terkawal. Nodus penebangan yang betul untuk masing-masing terletak bersebelahan. Di bawah - skim mungkin untuk mengikat strut

Tetapi tidak di semua rumah dinding galas tengah terletak di tengah. Dalam kes ini, adalah mungkin untuk menegakkan sudut dengan sudut cenderung dengan hala tuju 45-53 °.

Sistem sengit dengan offset offset menegak dari pusat

Sistem sengit dengan offset offset menegak dari pusat

Sistem dengan struts adalah perlu jika pengecutan yang tidak rata asas atau dinding mungkin. Dinding boleh duduk dengan berbeza di atas rumah-rumah kayu, dan asas-asas - di atas tanah berlapis atau bengkak. Dalam kes-kes ini, pertimbangkan pembinaan balang-balang jenis ini.

Sistem untuk rumah dengan dua dinding galas dalaman

Sekiranya rumah itu mempunyai dua dinding beban, pasang dua balok di bawah bumbung, yang terletak di atas setiap dinding. Dinding menengah beban menengah dibina, beban dari tiang-tiang dasar dipindahkan ke tempat berdiri melalui rak.

Sistem dengan rasuk bawah

Sistem dengan rasuk bawah

Dalam sistem ini ridge run tidak diletakkan: ia memberikan kekuatan spacer. Kaki di bahagian atas dihubungkan dengan satu sama lain (mereka dipotong dan disertai tanpa jurang), sendi diperkuat dengan keluli atau pad kayu yang dipaku.

Di bahagian atas, sistem yang tidak terkawal, daya pecah meneutralkan pengetatan. Perhatikan bahawa pengetatan diletakkan di bawah jangka masa. Kemudian ia berfungsi dengan cekap (rajah atas dalam gambar). Kestabilan boleh disediakan oleh struts, atau screeds - rasuk dipasang secara serentak. Dalam sistem spacer (dalam gambar itu di bawah), ahli salib adalah bolt. Ia ditetapkan di atas larian.

Terdapat varian sistem dengan rak, tetapi tanpa rasuk bawah. Kemudian untuk setiap tiang penggulungan dilekatkan jawatan itu, yang kedua berakhir terletak pada tembok pendukung pertengahan.

Pengancing rak di sistem gantungan tanpa larian sub-tali

Pengancing rak dan pengetatan dalam sistem gantungan tanpa berlari

Kuku untuk 150 mm dan bolt 12 mm digunakan untuk memasang rak. Dimensi dan jarak dalam angka adalah dalam milimeter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =