Pompă pentru pomparea apei uzate: caracteristici, alegere

Dacă aveți o casă privată și un sistem individual de canalizare, puteți fie să apelați periodic servicii speciale pentru întreținerea unui rezervor septic sau AU, fie să vă deserviți singur aparatele. Prețurile pentru servicii sunt de așa natură încât, în ciuda unei proceduri foarte neplăcute, oamenii o fac singură. Pentru astfel de lucrări aveți nevoie de o pompă fecală pentru canalizare. Acesta este un dispozitiv special care poate pompa apa foarte murdara. 

Drenaj și materie fecală - care este diferența

Pentru pomparea apei contaminate există două tipuri de pompe: drenaj și fecal. Care sunt ele diferite? Sistemele de drenaj sunt proiectate pentru evacuarea apelor poluate care conțin incluziuni solide de dimensiuni mici - nămol, nisip și alte substanțe de aproximativ această dimensiune. Pentru a preveni pătrunderea unor particule mai mari, sunt instalate grătare. Cum să înțeleagă descrierea, pompele de drenaj sunt adecvate pentru pomparea apei limpezite din groapa de depozitare, în picioare, după rezervorul septic, pentru pomparea apei din drenaj groapă de depozitare și de canalizare furtuna.

Pompa de fecale pentru canalizare diferă de drenaj prin faptul că poate pompa medii vâscoase cu solide destul de mari

Pompa de fecale pentru canalizare diferă de drenaj prin faptul că poate pompa medii vâscoase cu solide destul de mari

Dacă aveți nevoie pentru a pompa de nămol de la unitățile de curățare auto automate (cum ar fi Tapas sau altele), sau sedimente de pe fundul fosei, drenazhnik acest lucru nu poate face față. Un mediu prea gros. Pentru un rezervor septic, există o cale de ieșire, în principiu, se amestecă precipitatul, se scurge suspensia, se toarnă din nou apa, se agită din nou și se scurg din nou. Este posibil să faceți acest lucru, dar rezervorul septic va intra în modul de funcționare pentru o perioadă foarte lungă de timp, deci este posibil să aplicați această metodă numai în cazuri extreme. Este mai bine să cumpărați echipament special care să facă față sedimentului compactat.

Pompele fecale pentru epurarea apelor uzate sunt utilizate pentru curățarea rezervoarelor și rezervoarelor septice. Acestea pot pompa lichide foarte contaminate, medii vâscoase în care particulele solide pot fi izolate. Dimensiunea particulelor depinde de model, dar valoarea maximă este de 50 mm. Departe de întotdeauna în cisternă toate deșeurile sunt putrezite într-o astfel de stare. Pentru a putea face față situației, în partea de jos a pompei este instalat un elicopter. Acesta este, de obicei, pus pe modele centrifuge - la arbore sunt instalate lame suplimentare de tăiere. În partea de lucru a pompei, efluenții sunt deja zdrobiți.

Deci, dacă intenționați să utilizați o pompă fecală pentru a pompa un butelie, este de dorit ca un elicopter să fie prezent în model. Se mănâncă particule mai mari la dimensiuni acceptabile.

Tipuri de pompe fecale

Pompele pentru pomparea apei uzate funcționează într-un mediu agresiv, activ din punct de vedere chimic. Pe lângă faptul că corpul lor trebuie să fie etanșat, materialele din care este fabricat trebuie să fie neutre din punct de vedere chimic și rezistente la mediile agresive. Există foarte puține astfel de materiale:

 • oțel inoxidabil;
 • unele tipuri de plastic;
 • fonta.

Cel mai bun material este oțelul inoxidabil, dar același material este cel mai scump. Cea mai mare opțiune bugetară este un caz de plastic. Aceste modele sunt cele mai ieftine. În categoria de prețuri medii, pompele fecale pentru pomparea canalizării cu o carcasă din fontă. În ciuda faptului că nu este necesar să utilizați acest dispozitiv, nu merită să alegeți modele ieftine. Numai pentru o reședință de vară, unde vin doar din când în când.

Aceasta este o pompă fecală pentru pomparea tipului submersibil de canalizare cu un tocător

Aceasta este o pompă fecală pentru pomparea tipului submersibil de canalizare cu un tocător

În funcție de tipul instalațiilor, pompele pentru pomparea fecalelor sunt:

 • Submersibil. Acestea sunt instalate pe fundul rezervorului, de obicei funcționează în modul automat. Pornirea / oprirea este efectuată cu ajutorul unui comutator plutitor. Flotorul se ridică / cade cu nivelul lichidului când se află în partea inferioară, pompa este oprită.
 • Semi-submersibile. Aceste pompe sunt prelungite în lungime, partea lor de aspirație este destul de departe de motor. Motorul rămâne pe suprafață, plutește pe o platformă specială, partea de aspirație este în grosime.
 • Suprafață. Numai furtunul conectat la conducta de admisie este coborât în ​​rezervor, dispozitivul în sine este lângă rezervor. Suprafața fecală a pompelor de canalizare are de obicei o carcasă din plastic și o capacitate mică. Aceasta este cea mai mare parte o opțiune de țară.

Acum trebuie să ne dăm seama de toată această diversitate - când și ce dispozitive sunt mai bine de utilizat.

Caracteristici de funcționare și instalare

Alegerea unei pompe fecale pentru canalizare este necesară în primul rând pentru a se baza pe condițiile de funcționare ale echipamentului. Dacă selectați echipamente pentru o ședere sezonieră, nu este nevoie să cheltuiți bani pe modele scumpe și puternice submersibile. În aceste scopuri, instalațiile de suprafață mici și mobile vor fi optime. Sunt bune pentru că pot fi luate pentru iarnă - cântăresc 5-12 kg, în funcție de capacitate. Dacă este selectat echipamentul pentru o locuință privată de reședință permanentă, este logic să achiziționați echipamente mai scumpe care pot fi montate permanent.

Pompă fecală submersibilă

Acest echipament poate fi instalat permanent sau mobil. Când instalația staționară pe partea inferioară face o platformă la care este atașat corpul. Țevile sunt conectate la priză (de obicei din plastic). Opțiunea nu este rea, dar dacă este nevoie de reparații sau întreținere - nu este clar cum se obține instalarea.

Opțiuni de instalare pentru o pompă submersibilă de canalizare

Opțiuni de instalare pentru o pompă submersibilă de canalizare

Cum să instalați singur o pompă submersibilă de fecale

Cum să instalați o pompă submersibilă de fecale pentru canalizare

Conducta care iese din pompă poate fi trasă până la sol și o puteți pune în perete și construi, de exemplu, o conductă de sub sol la rezervorul de stocare. Aceasta este o opțiune pentru cei care au un rezervor septic / casspit mașină obișnuită de canalizare nu poate ajunge. În acest caz, trebuie să apelați o mașină specială cu un furtun lung. Dar câteva astfel de apeluri sunt egale cu costul unei pompe de noroi de o categorie medie de preț. Deoarece, adesea, în astfel de cazuri, în locurile accesibile se construiește / se instalează un rezervor de stocare, se utilizează o pompă fecală pompată peste rămășițele și apoi se produce o mașină normală.

Cum poate arata ca este gata

Cum poate arata ca este gata

A doua versiune mobilă este mai bună în acest sens. Două tije sunt montate de-a lungul unuia dintre pereții rezervorului. Diametrul este ușor mai mic decât diametrul găurilor din corp. În partea superioară a pompei submersibile de canalizare este atașat un lanț, o conductă ondulată este conectată la conducta de ramificare a ieșirii. Apoi, corpul este pus pe tijele instalate și, ca pe șine, coborâți dispozitivul în partea de jos. Cu această metodă de instalare, dacă este necesar, pompa este scoasă din lanț. Minus există doar unul - necesitatea de a folosi tuburi ondulate. Structura lor conduce la faptul că țevile sunt adesea înfundate, respectiv trebuie schimbate, deoarece este foarte neplăcut să le curățați.

Variante de instalare a pompelor submersibile pentru canalizare (rezervoare septice, canale de drenaj și depozitare)

Variante de instalare a pompelor submersibile pentru canalizare (rezervoare septice, canale de drenaj și depozitare)

Evitați utilizarea unui furtun ondulat la modelele cu duza de aspirare inferioară. În acest caz, montați o țeavă (plastică) rigidă, capătul acesteia trăgând în afară, astfel încât coborârea de-a lungul ghidajelor pompa să fie montată pe ea (fig.

Și cel mai simplu mod de a instala: doar pe lanț, coborâți dispozitivul în partea de jos. Atunci când scurgerile sunt pompate la nivelul necesar, echipamentul este deconectat și scos din rezervor, spălat, uscat și dus în camera de utilitate până la următoarea utilizare.

nume Consumul de energie Înălțimea / capul de ridicare productivitate notițe preț
Grundfos SEG 40.12.2.1.502 1200 W 20,5 m 18 m3 / h Lungime cablu 10 m, tocător 1025 dolari
Ebara dreapta 75 M / A 500 W 8,6 m 14 m3 / h Diametrul admis de incluziuni solide 35 mm 250 de dolari
Speroni SEM 150-VS 1700 W 11 m 24 m3 / h Comutator plutitor, elicopter 560 $
Homa Barracuda GRP 16 B D 900 W 20 m 18,7 m3 / h curgere 1160 $
Ebara DW M 150 A 1600 W 16 m 42 m3 / h Diametrul admis de incluziuni solide 50 mm, comutator plutitor 620 $
Speroni CUTTY 150 / N 1500 W 17 m 21 m3 / h curgere 770 de dolari
Irtysh PFS 50 / 125.120 1100 W 6 m 16 m3 / h Comutator plutitor
Irtysh PFS 50/125. 98 1100 W 4 m 7 m3 / h Comutator plutitor
Irtysh PF2 50 / 140.138 3000 W 22 m 25 m3 / h Comutator plutitor
Gileks Fekalnik 150 / 7H 5302 550 W 7 m 9 m3 / h Diametrul admis de incluziuni solide 35 mm, comutator plutitor 105 $
Gileks Fekalnik 200/10 F 5301 880 W 10 m 12 m3 / h Diametrul admis de incluziuni solide 35 mm, comutator plutitor 70 de dolari
Gileks Fekalnik 255/11 N 5303 1100 W 11 m 15 m3 / h Diametrul admis de incluziuni solide 35 mm, comutator plutitor 125 dolari

În ciuda unei instalări destul de complicate, pompele subterane de fecale sunt cele mai populare. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt, de obicei, mai puternice și pot pompa și medii cu particule de până la 50 mm. Și modelele submersibile pot fi cu un elicopter.

Avantajele pompelor submersibile:

 • Ele pot ridica lichide din adâncimi mari.
 • Poate funcționa în modul automat, cu ajutorul unui flotor care controlează nivelul lichidului.
 • Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la răcire.
 • Nivel redus de zgomot.

Este vorba despre pompele submersibile de fecale care pot dezvolta suficientă putere pentru a pompa conținutul dintr-o adâncime mare. În cazul canalizării, acest lucru poate să nu fie atât de important - nu atât de mult în bazinele septice. Dar, dacă este necesar, puteți pompa scurgerile pe o distanță mare deasupra suprafeței. Principalul lucru este că furtunurile sunt suficiente.

Despre supapele de reabilitare și instalarea lor pot fi citite aici.

Modele semi-submersibile de pompe fecale

Acest tip de echipament combină avantajele pompelor de suprafață și submersibile. Deoarece motorul este deasupra suprafeței apei, nu este necesar ca impermeabilizarea sa să fie ideală. De asemenea, nu este nevoie să asamblați strâns toate părțile din corp. Toate acestea afectează pozitiv prețul - este mult mai mic decât în ​​cazul modelelor submersibile.

Dezavantajul pompelor semisubmersibile fecale este dimensiunea mai mică a particulelor pe care o poate suge, adâncimile mai mici la care poate funcționa. De asemenea, dezavantajul este că nu se poate instala un dispozitiv de tundere pe acest tip de pompă. Cu toate acestea, nu toate minusurile sunt esențiale pentru uz casnic. Nu este necesară prea multă adâncime pentru uz privat, iar un design mai simplu face reparațiile mai accesibile, astfel că există în mod clar mai multe avantaje.

Un tip de dispozitiv semi-gol este vertical

Un tip de dispozitiv semi-gol este vertical

Particularitatea instalării pompelor semisubmersibile - este necesară instalarea acesteia astfel încât motorul să fie deasupra apei. Metoda de instalare depinde de model, este prescrisă în instrucțiunile produsului. În general, există mai multe moduri de montare:

 • Faceți un tampon pe peretele rezervorului, echipamentul fiind fixat pe el. Cu această metodă de instalare, trebuie să vă asigurați că nivelul lichidului nu se ridică deasupra platformei - partea superioară a corpului nu este etanșată. Controlul nivelului poate fi realizat cu ajutorul senzorilor automați, care dau un semnal de pornire și oprire.
 • Instalarea pe o pernă plutitoare. O astfel de metodă de instalare este pentru pompele fecale sau drenare semisubmersibile mici pentru uz casnic.
 • Modele foarte mici, numite și "baril", pot fi atârnate la bord.

În ciuda tuturor avantajelor acestui model nu este folosit atât de des. Practic, pompa fecală pentru apele uzate este achiziționată ca un tip submersibil sau de suprafață.

Nume / Producător Consumul de energie Rise / Head Feed / ieșire notițe preț
FGP 20/10 (L = 1,3 m) 2,2 kW 10 m 20 m3 / h Dimensiunea maximă a particulelor este de 15 mm 400 $
F100 UDI- 0,5 kW 8 m 100 m3 / h Centrifugă cu un elicopter 1525 dolari
FGS50-12,5 4 kW 12,5 m 50 m3 / h Dimensiunea maximă a particulelor este de 15 mm 760 de dolari
FGS30-10 2,2 kW 10 m 30 m3 / h Dimensiunea maximă a particulelor este de 15 mm 515 dolari

Modele de suprafață

Instalarea cea mai simplă în pompele de canalizare fecale de tip suprafață. Dispozitivul însuși este așezat pe sol și numai furtunurile sunt coborâte în container.

Modelele de suprafață ale pompelor fecale sau de drenare sunt atractive datorită mobilității acestora

Modelele de suprafață ale pompelor fecale sau de drenare sunt atractive datorită mobilității acestora

Cel mai grav dezavantaj al acestor modele este fenomenul de cavitație care apare atunci când se pompează lichide din adâncimi mari. Cavitația este saturația mediului pompat cu bule de aer. Dacă o masă similară intră în partea de lucru a pompei, aceasta va eșua. De aceea nu se recomandă utilizarea pompelor de suprafață la adâncimi mai mari decât cele pentru care sunt destinate. În cazul pompării unui rezervor septic sau a unei puțuri de depozitare, utilizarea acestor modele este justificată. Acestea au o adâncime mică și nici măcar cel mai puternic motor nu va face față acestei sarcini. Este necesar doar să alegeți capacitatea corectă a unității.

nume tip Consumul de energie Rise / Head productivitate notițe preț
Calibrul NBTS-380 Autoamorsare 380 W 25 m 28 l / min Nu există protecție în gol 30-35 $
Vortex PN-370 Autoamorsare 370 W 30 m 45 l / min Nu există protecție în gol 38-42 $
Gilex Jambo 60/35 N Autoamorsare 600 W 35 m 60 l / min Protecție împotriva inactivă nu, dimensiune maximă a particulelor 0,8 mm 104 dolari
Gilex Jambo 70/50 P 3701 cu ejector samovsasyvayuschy 1100 W 50 m Protecție împotriva inactivă nu, dimensiune maximă a particulelor 0,8 mm 115 $

Rețineți că toate modelele de pompe de suprafață sunt proiectate pentru pomparea apei. Doar unele dintre ele pot pompa lichide vâscoase, iar acest lucru trebuie indicat în descriere sau pașaport. Lipsa de echipamente - necesită un mediu omogen - dimensiunea maximă a particulelor pe care ei sunt capabili de a pompa. - pret 0,8 m Fără îndoială atractive, dar, de asemenea, printre modelele submersibile au destul de ieftine - de exemplu - JEELEX și Ebara (Ebara). Acesta din urmă este fabricat din oțel inoxidabil și o gamă largă de modele cu cap și performanță diferite.

Cum se calculează înălțimea de ridicare necesară

Alegerea unei pompe fecale pentru canalizare trebuie să acordați atenție celor două caracteristici: puterea (capacitatea) și înălțimea ascensorului. Cu performanță, totul este mai mult sau mai puțin clar - depinde de volumele care trebuie pompate. Înălțimea de ridicare va trebui să fie luate în considerare, pentru că, în plus față de componenta verticală, cu care totul este clar (aceasta este adâncimea rezervorului de bine / septica, care ar trebui să fie ridicate chiuvete), există componenta orizontală - canalele de scurgere trebuie să fie undeva să treacă, de obicei, într-un fel de container. Distanța la care trebuie transferate canalele de scurgere în plan orizontal este împărțită la 10. Rezultatul este adăugat la înălțimea ascensiunii din puț.

Exemplu de caracteristici tehnice ale unei pompe de canalizare pentru pomparea canalizării

Exemplu de caracteristici tehnice ale unei pompe de canalizare pentru pomparea canalizării

De exemplu, adâncimea puțului este de 4 metri, este necesar să se transfere scurgerile la 35 de metri. Total obținut. 4 m + 35 m / 10 m = 7.5 Caracteristicile tehnice ale pompei nu trebuie să fie mai mică decât valoarea de ridicare care dau, ci mai degrabă cu 20-25% mai mult că echipamentul nu funcționează la limita, ceea ce duce la uzura prematură . Acum știi cum să calculezi o pompă de fecale pentru canalizare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 4