Hoe een 4-puntig dak te maken: een apparaat, knooppunten

Huizen met zadeldaken zoals velen. Ondanks het feit dat ze de meeste materialen nodig hebben, en dus het meeste geld, zijn ze populair. Ten eerste omdat ze zelfs een eenvoudige "doos" een interessantere uitstraling geven. Ten tweede omdat ze sterk en betrouwbaar zijn. En laat het dakspantwerk van een dak met vier hellingen een van de moeilijkste is, het kan door jezelf worden ontwikkeld en gemaakt. 

Soorten zadeldaken

Vier daken zijn de duurste en meest complexe in het apparaat. Maar ondanks dit waren en blijven ze populair. En dat allemaal omdat ze er aantrekkelijker uitzien dan alle andere dakbedekkingen, een hoge mechanische sterkte hebben, goed bestand zijn tegen wind en sneeuw. Het huis met een zadeldak of zelfs een tuinhuisje ziet er "solide" uit dan met een ander.

Zelfs eenvoudig

Zelfs een eenvoudige "doos" onder het 4-puntige dak ziet er indrukwekkend uit

Er zijn twee hoofdtypes van 4-puntig dak: heup- en schilddak. Het hippe frame is geschikt voor vierkante gebouwen, de heup is geschikt voor rechthoekige gebouwen. In het schilddak zien alle vier de hellingen er uit als driehoeken en komen ze allemaal samen op één punt - in het midden van het plein.

Gemeenschappelijke structuur van het schilddak

Gemeenschappelijke structuur van het schilddak

Het klassieke heupdak heeft twee hellingen in de vorm van trapezoïdes, die op de rug samenkomen. Deze stralen bevinden zich langs de lange zijde van de rechthoek. De andere twee hellingen zijn driehoeken, die grenzen aan de uiterste punten van de nokbalk.

Het apparaat van het heupdak in het algemeen

Het apparaat van het heupdak in het algemeen

Ondanks dat er in elk geval vier skates zijn, is de indeling en berekening van deze daken anders. De volgorde van montage verschilt.

poluvalmovaya

Hippe daken komen veel vaker voor - nog steeds zijn er veel meer rechthoekige gebouwen dan vierkante. Er zijn nog verschillende andere variëteiten. Bijvoorbeeld semi-royal - Deens en Nederlands.

Halfwoldaken - Deens en Nederlands

Halfwoldaken - Deens en Nederlands

Ze zijn goed omdat ze het mogelijk maken om volledige ramen te installeren in het verticale deel van de zijhellingen. Dit maakt het mogelijk om de ruimte onder het dak als woonruimte te gebruiken. In vergelijking met een volwaardige tweede verdieping is de woonruimte natuurlijk minder, maar de kosten van de bouw zijn ook niet zo groot.

De hoek van de schaatsen en de hoogte van het dak

De helling van het zadeldak wordt bepaald door de sneeuw- en windbelasting in uw gebied. Hoe hoger de sneeuwbelasting, hoe hoger het is om de schaats te verhogen - zodat de angel steiler is en de sneeuw niet in grote volumes blijft hangen. Bij harde wind daarentegen wordt de schaats lager neergelaten - om het gebied van de stralen en daarmee de windbelasting te verminderen.

Zelfs met de keuze van de hellingshoek van de schaatsdaken worden geleid door esthetische en praktische overwegingen. Met esthetiek is alles min of meer duidelijk - het gebouw moet er evenredig uitzien. En het ziet er beter uit met voldoende hoge daken - 0,5-0,8 van de hoogte van de eerste (of enige) vloer.

Een van de varianten van de spanten van het halve slagtanddak

Een van de varianten van de spanten van het halve slagtanddak

Praktische overwegingen kunnen van twee soorten zijn. Ten eerste, als de ruimte onder het dak moet worden gebruikt als woonwijk, let dan op het gebied dat comfortabel zal zijn voor gebruik. Meer of minder comfortabel is in een ruimte met een plafondhoogte van 1,9 m. En dan is dit voor mensen van gemiddelde lengte. Als uw lengte hoger is dan 175 cm, moet u de lat hoger leggen.

Aan de andere kant, hoe hoger de hoogte van het dak, hoe meer materialen er nodig zijn om het te maken. En dit is het tweede praktische aspect waarmee rekening moet worden gehouden.

Er is nog een punt waarmee rekening moet worden gehouden: dakbedekkingsmaterialen hebben een minimale en maximale hellingshoek waarmee deze coating kan "werken". Als u bepaalde voorkeuren hebt voor het type dakbedekkingsmateriaal, overweeg dan deze factor. Hierop is afhankelijk van welke hoogte het dakspant-systeem van een dak met vier hellingen (ten opzichte van de wanden) moet worden verhoogd.

Hellingsysteem van een zadeldak van een heuptype

Als je een zadeldak maakt, is het meestal een hip dak. Over het en praten om te beginnen. Het centrale deel van het dakspantensysteem herhaalt één voor één het systeem van een zadeldak. Het systeem kan ook met pyloon of hangende spanten zijn. Hangende spanten worden "op hun plaats" geïnstalleerd - op het dak, voor dit werk zijn twee mensen voldoende. De dakspanten, in de vorm van driehoeken, kunnen op de grond worden gemonteerd en vervolgens worden klaargemaakt, geheven en geïnstalleerd. In dit geval is werken op hoogte minder, maar om voltooide bedrijven te verhogen en te installeren, hebt u een techniek (kraan) of een brigade van vier of meer mensen nodig.

Opklapbare dakspanten met spanten

Opklapbare dakspanten met spanten

De belangrijkste verschillen van het heupdaksysteem op die plaatsen waar de spanten worden ingekort (dakhelften) en de heupen worden gevormd zijn driehoekige hellingen. Hier zijn diagonale spanten geplaatst, ook wel oksnymi genoemd. Ze vertrouwen op de buitenste of binnenste hoeken van het gebouw, ze zijn langer dan gewone dakspanten. Op diagonale spanten is het nodig speciale aandacht te besteden, aangezien ze anderhalve belasting hebben (in vergelijking met naburige spanten). Daarom zijn de hoekgebintepoten versterkt gemaakt - ze zijn samengesteld uit twee planken en hebben ze langs de breedte met behulp van spijkers verbonden. Om de diagonale spantbuizen te ondersteunen, zijn er extra rekken en hellingen geïnstalleerd, die een veerblok worden genoemd.

Daktrussysteem: heupdaksysteem

Daktrussysteem: heupdaksysteem

Een ander spantensysteem van een dak met vier hellingen van het heuptype wordt gekenmerkt door het feit dat de Mauerlat langs de omtrek van het gebouw wordt gelegd, en niet alleen langs de lange zijden van de doos. Dit is begrijpelijk - spanten bevinden zich langs de omtrek en niet alleen aan twee zijden, zoals in een zadeldak.

mauerlat - het element van het daksysteem van het gebouw. Het is een bar of blok, bovenop de buitenrand van de buitenmuur gelegd. Dient als een extreem lagere ondersteuning voor spanten.

Diagonale spanten

Zoals eerder vermeld dragen de gekantelde (schuine) spanten een verhoogde belasting: van de ingekorte spanten van de zijhellingen en van de heupen. Bovendien overschrijdt de lengte van de diagonale spanten van het heupdak meestal de standaardlengte van het gezaagde hout - het is meer dan 6 meter, dus zijn ze in paren en verdubbeld (gepareerd) gemaakt. Dit lost twee problemen tegelijk op: we krijgen een balk met de vereiste lengte, we verhogen het draagvermogen. Twee gepaarde borden zijn bestand tegen grotere belastingen dan een stevige balk van dezelfde sectie. En nog een ding: draaibalken voor neusspanten zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als gewone spantbuizen. Het is goedkoper en u hoeft niet naar speciaal materiaal te zoeken.

Hoe Rafters van planken te paren

Hoe Rafters van planken te paren

Als u liggers gebruikt, verzekeren diagonale spanten in de regel de installatie van stutten en / of steken (rekken).

  • Als de lengte van de balk maximaal 7,5 m is, volstaat één enkele steun, die tegen het bovenste deel van de balk rust.
  • Met een lengte van 7,5 m tot 9 m is een extra rek of tap geïnstalleerd. Deze steunen worden onder, 1/4 van de lengte van de spanten geplaatst.
  • Met de lengte van de schuine balken meer dan 9 meter, heb je een derde, tussensteun nodig - een paal die het midden van het rennen ondersteunt.

Sprengel - een speciaal systeem, dat bestaat uit een balk, ondersteund door twee aangrenzende buitenmuren. Op deze balk wordt gesteund door een statief, aan twee zijden gesteund door stengels (de inzetten worden indien nodig geplaatst).

Driehoekige balken ondersteunen diagonale spanten

Driehoekige balken ondersteunen diagonale spanten

De sprungelboerderij wordt meestal niet beschouwd, maar is gemaakt van dezelfde materialen als het dakspant-systeem. Voor de balk zelf 150 * 100 mm, rekken - 100 * 100 mm, voor stekken - 50 * 100 mm. Dit kan een bundel van geschikte dwarsdoorsnede of langwerpige balken zijn.

Ondersteuning van het beenbeen van de voet

Diagonale stropiele benen rusten op de nokbalk met het bovenste uiteinde. De exacte uitvoering van dit knooppunt hangt af van het type systeem en het aantal runs.

Als de run één is, zijn de consoles langer dan 10-15 cm langer dan het achterframe. Als dit probleem te groot is, wordt het gesneden. Maar wees niet korter - het is veel moeilijker en duurder om te groeien. Op dit punt worden de diagonale poten ondersteund.

Ondersteunende eenheid voor diagonale spanten met één nokloop

Ondersteunende eenheid voor diagonale spanten met één nokloop

De spanten worden in de juiste hoek gesneden, ze voegen zich bij de console. Versterken met spijkers. Versterk de verbinding door gebruik te maken van met metaal beklede platen.

Als nokvluchten twee zijn (doen, als een mansard-type woning is gepland), hangt de verbindingsmethode af van het materiaal waaruit de spanten zijn gemaakt:

  • Als je dekenborden gebruikt, heb je een sprinter nodig die aan de buitenkant van nokruns ligt. De diagonale spanten worden gesneden en ondersteund door een spar.
  • Als er een balk wordt gebruikt, wordt op het steunpunt een branding geïnstalleerd - een stuk karton met een dikte van minimaal 50 mm. Het bord is met spijkers vastgemaakt aan twee runs, en aan dit board al - spantpoten die een heup vormen.
In de aanwezigheid van twee nokbalken

In de aanwezigheid van twee nokbalken

Het onderste deel van de voetafsnijdingen wordt horizontaal afgesneden en bevestigd aan de Mauerlat of de plank. Om de betrouwbaarheid van de eenheid te vergroten, kunt u een extra schuine balk installeren en de hoekbalk daarop bevestigen (in de onderstaande afbeelding).

Bevestiging van de balk aan de Mauerlat

Bevestiging van de balk aan de Mauerlat

Bevestiging - spijkers van twee kanten, indien nodig, kunt u ook repareren met draadwendingen of klemmen.

Hoe narozhniki en halfbenen te versterken

Aan de gevestigde diagonale spantbeenpoten aan één zijde bevinden zich tralieliggers van zijrajids (ook wel halfbenen genoemd), aan de andere kant - arbeiders - spanten die een heup vormen. Ze moeten zo worden geplaatst dat de voegen niet samenvallen. Soms is het voor dit doel noodzakelijk om de afstand tussen narodnye balken te veranderen (beter - in de richting van het verminderen van de toonhoogte).

Als u de dimensies van de liggers wilt uitsluiten, kunt u de tabel gebruiken

Als u de dimensies van de liggers wilt uitsluiten, kunt u de tabel gebruiken

Meestal afgekapt spanten gesnoeid en bevestigd met 2-3 nagels aan beide zijden. Deze bevestiging is in de meeste gevallen voldoende. Maar als u "goed" wilt doen, moet u voor elke spant "snijden" - een inkeping van niet meer dan de helft van de dikte van de balk. De spanten worden gesneden, op de gewenste positie ingesteld, een noodzakelijke contour wordt op de balk getraceerd (een ongelijk trapezium wordt verkregen als gevolg van verschillende verbindingshoeken). Knip op de resulterende contour een inkeping uit waarin een halve poot wordt geplant, waarna de nagels aan twee zijden worden bevestigd. Het is een complexe knoop, en het is tijd om het te doen. Maar de draagkracht van zo'n verbinding is veel groter. Er is een andere optie, die soms veel eenvoudiger uit te voeren is, maar die qua betrouwbaarheid weinig verschilt.

Manieren van bevestiging

Manieren van bevestiging

De optimale manier om de handwerkslieden en het halve been aan de voetbalk te bevestigen, kan worden beschouwd als de bevestiging aan de nagels met de extra installatie van de hendel (zie de afbeelding hierboven). Om dit te doen, wordt een staaf met een doorsnede van 50 * 50 mm gebruikt, die langs de onderrand van de balk tussen de vaste spanten wordt genageld. In dit geval wordt de balk een I-balk, die zijn elasticiteit aanzienlijk verhoogt, waardoor het draagvermogen toeneemt.

Hoe de onderste uiteinden van de spanten te maken

De methode om de onderste uiteinden van de spanten te bevestigen, hangt af van welk type dakspant-systeem wordt gekozen - met hangende of nylon spanten, welk circuit wordt gebruikt. Het systeem met schuifbalken (meestal gebruikt voor gebouwen die gecontra-indiceerd zijn in de afstandsbelasting - hout, frame, lichtgewicht beton) wordt gerealiseerd met behulp van speciale metalen bevestigingsmiddelen. Ze bestaan ​​uit twee delen. Eén is geïnstalleerd op het hypotheekbord, de tweede - op de daksparren. Daartussen zijn ze verbonden door middel van een lange sleuf of plaat.

Schuifbevestiging voor spanten

Schuifbevestiging voor spanten

Met dit apparaat, wanneer de belasting verandert, "wint" het dak - de spanten bewegen ten opzichte van de wanden. Ruime lasten ontbreken, de volledige dakmassa en sedimenten worden verticaal naar beneden overgebracht op de muren. Een dergelijke bevestiging maakt het mogelijk om te compenseren voor de ongelijke belastingen die optreden wanneer de dakconstructie complex is (met G of T contiguïteit).

Harde bevestiging kan op verschillende manieren worden uitgevoerd - met een uitsparing onder het Mauerlat / bindbord of met een zoomsteunplaat. De bevestiging gebeurt meestal met behulp van spijkers, deze kan worden versterkt door metalen platen en hoeken.

Verschillende opties voor het bevestigen van de spanten aan de Mauerlatu

Verschillende opties voor het bevestigen van de spanten aan de Mauerlatu

De verbinding met de snede wordt gemaakt als het dak met vier hellingen met uitloop - overhangt. Meestal zijn de uitsteeksels vrij groot en, om geen lange balken te kopen, worden ze uitgegraven - voeg planken toe die doorboren naar de onderkant van de balken. Hiermee kunt u de uitsteeklengtes zo lang maken als u wilt zonder een grote overloop op materialen.

Deens semi-koninklijk dak

Het dakdaksysteem van het Deense daktype verschilt van het klassieke dak van de heup. Het verschil in het ontwerp van de heup - hier, op enige afstand van de nok, zit vol met een steunbord met een dikte van minimaal 5 cm .Op dit bord zijn diagonale dubbele spanten bevestigd. Hoe laag het ondersteuningsbord kan zakken, is uw keuze. Maar hoe lager het bord wordt verlaagd, hoe kleiner de hoek van deze helling zal zijn, en hoe slechter de neerslag zal zijn. Bij een groot deel van de halve as moet rekening worden gehouden met de belasting en de dikte van de spanten worden gekozen.

Maar dankzij het verlaagde ondersteuningsbord kunt u een horizontaal venster van voldoende oppervlakte plaatsen. Het is gunstig als een woning zich onder het hipe zadeldak bevindt.

Om ervoor te zorgen dat de branding (de plank die de twee tegenoverliggende dakspanten verbindt) van de naar beneden gerichte belastingen, niet buigt, wordt een korte geplaatst - een stuk van dezelfde plank dat aan de pijler is bevestigd die de nokbalk ondersteunt. Dezelfde aanslagen worden gemaakt aan de randen van de branding, waarbij de broek ook wordt vastgemaakt met spijkers (de stap van de installatie wordt na 5-10 cm versprongen).

Daktrussysteem: Deense halve as

Daktrussysteem: Deense halve as

Met deze inrichting is versterking van de bevestigingspunten van de voeringspanten noodzakelijk, omdat de belasting daarvan wordt overgebracht op het laatste paar dakspanten. Er worden twee versterkingsmethoden gebruikt:

  • De buitenste spanten zijn dubbel gemaakt.
  • Monteer de stutten van de dubbele planken. Het onderste deel van de stut rust tegen een poot of standaard. Ze worden vastgezet met spijkers, de verbindingen worden versterkt door het installeren van restjes planken.

Als het huis een rechthoekige vorm heeft en de heup niet te breed is, kunt u de stutten plaatsen of de buitenste spanten van dubbele liggers maken. Anders wordt het truss-daksysteem van het semi-dwergse Deense type precies zo gemonteerd als hierboven beschreven.

Opzetdak van apparaat 4 met een voorbeeld van een tuinhuisje

Voor een vierkant prieel 4,5 * 4,5 meter maakte een tenten dak bedekt met zachte tegels. Hellingshoek wordt gekozen als "vloermateriaal", rekening houdend met sneeuw- en windbelastingen - 30 °. Omdat de structuur klein is, is besloten om een ​​eenvoudig systeem te maken (in de onderstaande afbeelding). De afstand tussen de dakspanten is 2,25 m. Wanneer de lengte van de spanten maximaal 3,5 m bedraagt, is een plaat van 40 * 200 mm nodig. Op het harnas gebruikt een bar 90 * 140 mm.

Het dak dakspant systeem voor het tuinhuisje

Het dak dakspant systeem voor het tuinhuisje

Ze monteerden het truss-systeem op de grond, bevestigden het op de ondersteunende palen en installeerden vervolgens een stevige vloer van de OSB, vervolgens - bedekt met flexibele tegels.

Eerst hebben we het harnas verzameld dat aan de pilaren wordt vastgemaakt. Verder werden spanten geïnstalleerd, die op het midden van de riem rusten. De procedure is als volgt: in het midden plaatsen we een rek waarop de dakspanten samenkomen. In deze versie is dit rek tijdelijk, we hebben het slechts een tijdje nodig - totdat we de eerste vier spanten in het midden verbinden. In andere gevallen - voor grote huizen - kan dit rek blijven.

De volgorde van het samenstellen van het 4-voudige dak met tentdak: het harnas werd geassembleerd, daaraan werden de middenbenen bevestigd

De volgorde van het samenstellen van het 4-voudige dak met tentdak: het harnas werd geassembleerd, daaraan werden de middenbenen bevestigd

We nemen het bord van het gewenste gedeelte, we leunen tegen het rek op de plaats waar ze worden verbonden (afhankelijk van de gewenste hellingshoek). We merken hoe je het knipt (boven, bij de kruising en waar het samenkomt met de strapping). Sluit alle onnodige af, probeer het opnieuw, corrigeer indien nodig. Verderop in deze voorbereiding maken we er nog drie hetzelfde.

Nu kan het spantensysteem van de dakkap met vier heupen beginnen te worden geassembleerd. De meeste vragen rijzen over de kruising van de spantvoeten in het midden. De optimale manier - betrouwbaar en niet te moeilijk - is om een ​​stuk hout met een geschikte doorsnede te nemen, een achthoek ervan te maken - om acht spanten te verbinden (vier hoeken en vier midden).

De grootte van de gezichten is langs de doorsnede van de benen van de dakspant

De grootte van de gezichten is langs de doorsnede van de benen van de dakspant

We fixeren alle vier de centrale elementen van het spant-systeem met spijkers, we doen dezelfde operaties met de spanten: we nemen er een, proberen op, knippen uit, we maken drie kopieën volgens de sjabloon en monteren deze.

Hellingsysteem 4 hellend hellend dak gemonteerd

Hellingsysteem 4 hellend hellend dak gemonteerd

Volgens hetzelfde principe, doe de halfbenige (afgekapte spanten). Indien gewenst kunnen alle verbindingen verder worden versterkt met hoeken of metalen platen, dan zal het dakgeveldaksysteem betrouwbaarder zijn en zal het mogelijk zijn om niet bang te zijn zelfs van de sterkste sneeuwval.

De tests waren succesvol

De tests waren succesvol

Het geassembleerde systeem wordt geïnstalleerd op de rekken van het prieel, bevestigd met spijkers, hoeken, bevestigd met stekken. Hierna kunt u de kist monteren (in dit geval - continu) en het dakbedekkingsmateriaal afdekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 1 =