Selesai dinding dan siling dengan kertas dinding basah (cair)

Beberapa tahun yang lalu, kertas dinding cecair muncul di pasaran bahan penamat. Secara beransur-ansur mereka menjadi lebih popular, kerana mereka boleh digunakan untuk 5-8 tahun tanpa kehilangan penampilan walaupun di lorong atau koridor. Di antara kelebihan salutan ini adalah keselamatan, pemeliharaan yang tinggi, kepekaan, yang membolehkan anda dengan mudah mengerjakan lengkungan, lajur, dan permukaan kompleks lain. 

Apa itu?

Kertas dinding cair kadang kala keliru dengan plaster hiasan. Mungkin kerana teknik aplikasi sangat serupa. - dengan spatula. Perbezaan utama ialah komposisi jisim yang digunakan adalah sama sekali berbeza. Mana-mana plaster mengandungi pasir, dan simen digunakan sebagai astringen, limau. Komposisi kertas dinding cecair termasuk sutera, kapas, serat selulosa. Sebagai pengikat - gam gam.

Beberapa jenis kertas dinding cecair dengan glitter pelbagai jenis

Beberapa jenis kertas dinding cecair dengan glitter pelbagai jenis

Untuk warna komposisi biasanya digunakan warna akrilik, dan untuk mendapatkan pandangan yang berbeza daripada permukaan mereka ditambah manik-manik saiz yang berbeza, keping mika, mutiara, benang, dan bahan-bahan semula jadi atau buatan lain. Ini tambahan hiasan dipanggil "perhiasannya".

Bagaimana untuk melihat dinding

Bercakap mengenai rupa, kertas dinding cecair adalah sesuatu antara kertas dinding plaster dan kertas. Dari kedai anda membawa sebatian kering, di mana, mengikut arahan, tambah sedikit air. Jisim semi cecair yang terhasil digunakan pada dinding atau siling. Salutan ternyata tidak lancar kerana kelelahan bahan, apabila digunakan, kecacatan kecil di permukaan diperbetulkan - terurai, retak, dll. Kerana keplastikan yang sama tidak terlalu sukar untuk membentuk gambar, bahkan gambar.

Kertas dinding cecair boleh digunakan untuk dinding, bahkan corak kompleks ... atau lukisan

Kertas dinding cecair boleh digunakan untuk dinding, bahkan corak kompleks ... atau lukisan

Jadi di dinding dinding cecair kelihatan berbeza. Perbezaan menambah komposisi yang berbeza. Jika ia adalah kertas dinding cecair berdasarkan sutera, permukaan mempunyai kilauan matte ciri. Komposisi sedemikian juga dipanggil "sutera cecair". Variasi selulosa dan kapas matte, walaupun dalam naungan yang sama dan dengan penambahan hiasan yang sama, dinding kelihatan berbeza.

Dan masih ada sebatian campuran - selulosa-sutera atau kapas-sutera, di mana terdapat beberapa tahap kecemerlangan, tetapi tidak begitu ketara. Secara umum, sukar untuk mengatakan bagaimana kertas dinding cecair kelihatan di dinding. Jika anda suka plaster hiasan, versi penamat ini juga harus menyenangkan kepada anda.

Jenis

Kertas dinding cair dibezakan oleh komposisinya. Seperti yang telah disebutkan, ia dibuat berasaskan gentian semulajadi. Dengan jenis gentian ini mereka boleh: