Tembok dinding dinding dengan tangan mereka sendiri

Selalunya dalam proses pembaikan diperlukan untuk memasang partition, dan lebih sering untuk penggunaan ini konkrit berudara (silikat gas). Ia ringan - banyak kali kurang daripada bata, dinding dilipat dengan cepat. Kerana partisi terbuat dari konkrit berudara di pangsapuri dan rumah, tanpa menghiraukan apa dinding galasnya terbuat dari.

Ketebalan partisi yang terbuat dari konkrit berudara

Untuk pembinaan sekatan di dalam premis, blok silikat gas khas yang mempunyai ketebalan yang lebih kecil dihasilkan. Ketebalan standard dinding partition adalah 100-150 mm. Anda boleh menemui bukan standard dalam 75 mm dan 175 mm. Lebar dan ketinggian tetap sama:

  • lebar 600 mm dan 625 mm;
  • ketinggian 200 mm, 250 mm, 300 mm.

Jenama blok konkrit berudara tidak boleh lebih rendah daripada D 400. Ini adalah kepadatan minimum yang boleh digunakan untuk mendirikan sekatan sehingga 3 meter tinggi. Optimum - D500. Anda boleh mengambil yang lebih padat - jenama D 600, tetapi kos mereka akan lebih tinggi, tetapi mereka mempunyai kapasiti galas yang lebih baik: anda boleh menggantung objek di dinding dengan bantuan jangkar khas.

Tanpa pengalaman, jenama konkrit berudara hampir mustahil untuk ditentukan. Adalah mungkin "dengan penglihatan" untuk melihat perbezaan antara ketumpatan blok penebat haba. D300 dan dinding D600, tetapi antara 500 dan 600 sukar ditangkap. 

Semakin rendah kepadatan, semakin besar

Semakin rendah kepadatan, semakin besar "gelembung"

Satu-satunya kaedah kawalan yang ada adalah berat. Data mengenai saiz, kelantangan dan jisim dinding partisi daripada konkrit berudara diberi dalam jadual. 

Parameter blok konkrit berudara untuk sekatan

Parameter blok konkrit berudara untuk sekatan

Ketebalan partikel konkrit berudara dipilih mengikut beberapa faktor. Yang pertama adalah dinding yang membawa atau tidak. Sekiranya dinding pembawa, dengan cara yang baik, memerlukan pengiraan kapasiti galas. Dalam kehidupan sebenar, mereka diperbuat daripada lebar sama dengan dinding galas luar. Pada asasnya - dari blok dinding lebar 200 mm dengan tetulang, seperti pada dinding luar. Jika partition bukan pembawa, gunakan parameter kedua: ketinggian.

  • Pada ketinggian sehingga 3 meter, blok 100 mm lebar digunakan;
  • dari 3 m hingga 5 m - ketebalan blok sudah diambil 200 mm.

Lebih tepat lagi, ketebalan blok boleh dipilih dari jadual. Ia mengambil kira faktor-faktor seperti kehadiran antara muka dengan overlap atas dan panjang partition.

Memilih ketebalan septum dari blok aerocrete

Memilih ketebalan septum dari blok aerocrete

Peranti dan ciri

Sekiranya sekatan konkrit berudara dimasukkan dalam proses pembaikan dan pembangunan semula pangsapuri atau rumah, pertama anda perlu meletakkan tanda. Garis itu disusun di sekeliling perimeter: di lantai, siling, dinding. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan membuat pembina pesawat laser. Sekiranya tidak ada, lebih baik untuk memulakan dengan aliran:

  • Di atas siling, tandakan garisan (dua mata di dinding bertentangan). Di antara mereka, tali cat, dicat dengan biru atau lain-lain bahan kering pencelupan, ditarik. Dengan bantuannya, mengalahkan barisan itu.
  • Garis-garis di silingnya terbentang di lantai.
  • Kemudian garis-garis di lantai dan siling dihubungkan, membawa menegak di sepanjang dinding. Sekiranya dilakukan dengan betul, ia harus tegak menegak.

Langkah seterusnya adalah pendirian sebahagian daripada konkrit berudara - kalis air asas. Lantai dibersihkan dari serpihan dan habuk, bahan roll kalis air diletakkan (ada: filem, bahan bumbung, kalis air, dll) atau dilapisi dengan mastika bitumen.

Jalur redaman getaran

Untuk mengurangkan kemungkinan pembentukan ibu mertua dan untuk meningkatkan ciri-ciri kalis bunyi, jalur getaran redaman tersebar di atas. Ini adalah bahan-bahan dengan banyak gelembung udara kecil:

  • bulu mineral tegar - kadbod mineral;
  • ketumpatan tinggi polistena, tetapi ketebalan kecil;
  • fiberboard lembut.

Pada jalur ini pada gam, baris pertama blok diletakkan. Ketebalan pelekat adalah 2-5 mm, aliran pada ketebalan 1 mm adalah 30 kg / m3. Selanjutnya, pembinaan partition berlaku mengikut teknologi yang sama dengan dinding galas. Baca lebih lanjut mengenai teknologi meletakkan dinding dari konkrit berudara di sini. 

Pada jarak pendek - sehingga 3 meter - penguatan tidak dilakukan sama sekali. Lebih lama meletakkan mesh polimer mengukuhkan, jalur logam berlubang, seperti dalam gambar, dan sebagainya.

Pemisahan yang diperbuat daripada konkrit berudara boleh diperkuat jika dikehendaki

Pemisahan yang diperbuat daripada konkrit berudara boleh diperkuat jika dikehendaki

Sambungkan dinding

Untuk memberikan komunikasi dengan dinding bersebelahan di peringkat masonry, ikatan fleksibel diletakkan di lipatan - ini adalah plat berlubang logam nipis atau sauh berbentuk T. Ia dipasang dalam setiap baris 3-rd.

Sambungan dinding dan partition melalui anchor berbentuk T

Sambungan dinding dan partition melalui anchor berbentuk T

Jika sekatan silikat gas diletakkan di dalam bangunan di mana sambungan tersebut tidak disediakan, ia boleh dipasang di dinding, membongkok dalam bentuk huruf "G", meletakkan satu bahagian dalam jahitan.

Apabila menggunakan sauh, sambungan dengan dinding sengit, yang dalam kes ini tidak begitu baik: rod tegar dari getaran (contohnya angin) boleh memusnahkan pelekat bersebelahan dan badan blok. Akibat kekuatan dari abutment, ternyata menjadi sifar. Apabila menggunakan sambungan fleksibel, semua fenomena ini tidak akan menjejaskan blok yang begitu banyak. Akibatnya, kekuatan sambungan akan lebih tinggi.

Bon fleksibel dalam lipit, jika tidak, plat hanya diskru ke skru

Bon fleksibel dalam lipit, jika tidak, plat hanya diskru ke skru

Untuk mengelakkan pembentukan keretakan di sudut-sudut, antara dinding dan partition, buat jahitan peredam. Ini boleh menjadi plastik busa nipis, bulu mineral, pita pelekat khas, yang digunakan untuk meletakkan lantai panas dan bahan lain. Untuk mengecualikan "sedutan" kelembapan melalui lipit ini, mereka selepas proses batu itu stimtidaksealant yang telap.

Pembukaan dalam sekatan silikat gas

Oleh kerana partition tidak berfaedah, beban ke atasnya tidak akan dipindahkan. Oleh itu, di atas pintu, tidak ada keperluan untuk meletakkan balok konkrit bertetulang standard atau membuat pelompat penuh, seperti dalam dinding beban. Untuk pintu standard 60-80 cm, dua sudut boleh dibentangkan, yang akan berfungsi sebagai sokongan untuk blok pendawaian. Satu lagi perkara ialah sudut harus 30-50 cm untuk melangkaui pembukaan. Sekiranya pembukaan lebih luas, saluran boleh dikehendaki.

Dalam foto itu, untuk mengukuhkan pembukaan pintu standard, dua sudut logam (di sebelah kanan) digunakan, di pembukaan di sebelah kiri saluran itu dihidupkan, di mana alur di blok dipilih.

Sekiranya pembukaan tidak luas, dan blok disertakan di dalamnya hanya dua, adalah dinasihatkan untuk memilih mereka supaya jahitan hampir di tengah-tengah pembukaan. Jadi anda mendapat pembukaan lebih stabil. Walaupun, apabila meletakkan di sudut atau saluran, ini bukan jadual yang penting: kapasiti galas adalah lebih daripada cukup.

Aperture pintu dalam partition konkrit berudara

Aperture pintu dalam partition konkrit berudara

Kepada logam, sementara gam kering, tidak bengkok, apertur mengukuhkan. Dalam bukaan yang sempit, cukup mencabut papan, sokongan luas mungkin memerlukan struktur pendukung yang terletak di atas lantai (lipat lajur blok di bawah tengah pembukaan).

Satu lagi pilihan cara mengukuhkan pintu ke dinding konkrit berudara - untuk membuat pita bertetulang dari tetulang dan gam / mortar. Pada tahap pembukaan ketat papan datar, memaku ke dinding. Di sisi, paku diskru / diikat, yang akan memegang larutan.

Larutan diletakkan di atas papan, ke dalamnya - tiga bar kelengkapan A-III dengan diameter 12 mm. Di atas dinding partisi dibentangkan, seperti biasa, berikutan perpindahan jahitan. Tanggalkan acuan dalam 3-4 hari, apabila simen "ambil".

Pembukaan di sekat blok

Pembukaan di sekat blok

Baris terakhir - kedalaman ke siling

Oleh kerana di bawah beban, papak lantai boleh dibengkokkan, ketinggian partition dikira supaya ia tidak mencapai siling sebanyak 20 mm. Sekiranya perlu, blok barisan atas adalah gergajian. Jurang pampasan yang terhasil boleh dimeteraikan dengan bahan peredam: kadbod mineral yang sama, misalnya. Dengan pilihan ini, bunyi dari tingkat atas akan didengar kurang. Pilihan yang lebih mudah ialah membasahi jahitan dengan air dan tuangkannya dengan buih pelekap.

Konkrit berudara kalis bunyi

Walaupun penjual blok silikat gas dan bercakap mengenai tahap penebat bunyi yang tinggi, mereka sangat membesar-besarkan. Malah blok standard 200 mm tebal juga menjalankan bunyi dan bunyi, dan dinding dinding lebih halus dan bahkan lebih.

Ciri-ciri perbandingan kalis bunyi daripada sekatan dari bahan yang berlainan

Ciri-ciri perbandingan kalis bunyi daripada sekatan dari bahan yang berlainan

Menurut norma-norma, rintangan bunyi partisi tidak boleh lebih rendah dari 43 dB, tetapi lebih baik jika di atas 50 dB. Ini akan memastikan anda berdiam diri.

Standard penebat bunyi untuk bilik yang berbeza

Standard penebat bunyi untuk bilik yang berbeza

Untuk mempunyai idea tentang bagaimana "bising" blok silikat gas, mari kita tunjukkan jadual dengan petunjuk standard rintangan bunyi blok ketumpatan dan ketebalan yang berbeza.

Pekali penyerapan bunyi blok konkrit berudara

Pekali penyerapan bunyi blok konkrit berudara

Seperti yang anda dapat lihat dengan blok itu, tebal 100 mm ia tidak mencapai keperluan terendah sedikit. Oleh itu, apabila menghias konkrit berudara, mungkin untuk meningkatkan ketebalan lapisan penamat untuk "menahan" dengan norma. Walau bagaimanapun, jika penebat bunyi biasa diperlukan, dindingnya juga ditutup dengan bulu mineral. Bahan ini bukan kalis bunyi, tetapi kira-kira 50% mengurangkan bunyi bising. Akibatnya, bunyi hampir tidak boleh didengar. Petunjuk terbaik mempunyai bahan kalis bunyi khusus, tetapi memilihnya, anda perlu melihat ciri-ciri kebolehtelapan wap, supaya tidak menghalang kelembapan di dalam silikat gas.

Sekiranya anda memerlukan dinding "senyap", para pakar menasihati meletakkan dua partition nipis dengan jarak 60-90 mm, yang dipenuhi dengan bahan penyerap bunyi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 73 = 75