Купатило у стилу Арт Децо

Купатило у стилу Арт Децо

Арт децо стил настао је у Француској, у другој деценији 20. века. Уметници, вајари и архитекте навикли су од оних феномена који су утврдили културни, секуларни живот тог доба. Ово је појава џеза, и невероватан пораст популарности руског балета, и развој спорта, и постао пријатељ доступно путовање у егзотичне земље.

У стилу арт децо, сви популарни трендови уметности почетка прошлог века су се спојили: неокласизам, футуризам, кубизам, конструктивизам. Радови уметника који су креирали у стилу арт децо комбинују ред и строгу геометрију са луксузним завршеткама, сложеним обрасцима и украсима. Искористивши почетак и завршетак Првог светског рата, Арт Децо је постао преокренута реакција на ограничења и умереност у свему што је диктирала војна нужда. Временом, арт децо почео је доживљавати као претјерано луксузан, блистави стил, а до средине 20. века постепено је заборављен.

Купатило у стилу Арт Децо

После неколико деценија, арт децо је повратио своју бившу популарност. Данас је то једно од најљепших и необичних праваца у дизајну ентеријера. Комбинација достигнућа уметности КСКС века, савремених материјала и производних технологија омогућава вам стварање истински рафинираног и луксузног ентеријера.

Купатило у стилу Арт Децо

Карактеристике стила

У бројним другим трендовима у тренду, арт децо се лако може разликовати кроз неколико карактеристичних карактеристика:

 • савремени, скупи материјали - сребро, слоноваче, ретко дрво, челик, емајл, природна кожа;
 • оштри углови, закривљене линије, кораци и зигзагине;
 • поновљени мотив клавирских кључева;
 • Уздигнуте боје - углавном црне, беле, сиве, беж, љубичасте;
 • биљни и животињски украси;
 • соларна симболика - понављајућа слика сунца и сунчеве светлости;
 • Вертикална трака као један од најчешћих обрасца;
 • Анциент Греек идеас оф беаути, ас хармони оф форм анд цонтент;
 • украси и декоративни елементи, који се односе на примитивну креативност народа Африке и Јужне Америке;
 • огледала у рамовима, слике у оквирима, елементи за оквире за намештај и остали предмети од унутрашњости.

Карактеристике стила арт децо у купатилу

Карактеристичне карактеристике стила арт децо у купатилу

Купатило у стилу Арт Децо и његове карактеристике

Цолор солутион

Упркос жељи за луксузом, арт децо карактерише прилично мирна шема боја, у којој се јаке боје користе веома дозиране. Класична комбинација за овај стил је црна + бела. Брилијантно, он је оличен у једном од омиљених мотива арт децо - измена црно-бијелих кључева музичких инструмената. Позадина у црно-белим вертикалним пругама или истом тапацираном софом повезана је са клавирским кључевима и подсећа на дуготрајне јазз мелодије.

Цветни раствор купатила израђен у стилу Арт Децо

Поред класичне комбинације црно-белих боја, у унутрашњости арт-децо често се налазе: црна + сива, сива + љубичица, сива + роза, бела + љубичица, беж + сива, беж + браон. У декорацији зидова, подова и плафона, чешће се користе више од две боје, али доминантна боја може бити тамна. Како светле боје могу се појавити богате црвене, жуте, зелене, наранџасте нијансе.

Арт-децо стил боја за купатило

Купатило у стилу арт децо и њене боје

Заврши

Декоративним површинама у стилу арт-децо даје посебан значај.

Преференцију треба дати скупим, ефикасним материјалима - природним каменом, сјајним керамичким плочицама, облогама од силикона, итд. Геометријски обрасци - ромбови, квадрати, зигзагови - представљају незаобилазни елемент декорације. Камене плоче на поду, обложене сложеним обрасцима, одмах ће поставити одређени тон за цео ентеријер.

Материјали за уређење купатила у стилу Арт Децо

Геометрија се може поновити на зидовима, али у мањој количини, тако да купатило не изгледа преоптерећено строгим линијама. Што се тиче плафона, за завршну обраду можете користити плочице, али само врло добре квалитете. У стилу арт-децо често се користи декорација плафона у контрастној боји. Међутим, није могуће окретати цео плафон, већ само место испод лустера - али у овом случају то би требало бити довољно велико.

Декорисање купатила у стилу Арт Децо - материјали

Завршни материјали за купатило у стилу Арт Децо

Плочице или тапете?

Ако говоримо о унутрашњости арт децо уопште, онда се позадина може назвати најоптималнијим решењем за декорацију зидова. Савремени произвођачи завршних материјала производе целу колекцију позадина у стилу арт децо-а. Одликује их меким и племенитим шарама боја и необично лепим фантазијским шаблонима. Међутим, наш задатак је дизајн купатила, где позадина није увек одговарајућа. На крају крајева, константан контакт са водом и паром неће моћи да издржи ни најскупље пратеће позадине.

Позадине у купатилу уређене у стилу Арт Децо

Тако се керамичке плочице могу сматрати идеалним, али само ако поседујете врло малу купаоницу, у којој нема места где вода не може доћи.

Ако је купатило у вашој кући прилично пространо, онда се један зид (ван каде, туша и судопера) може идентификовати испод тапета. Само покушајте да пронађете позадину која се у суштини подудара с стилом - дубоком бојом, са великим орнаментом, пожељно направљеним од златних или сребрних нити.

Позадина на зидовима у купатилу у стилу Арт Децо

Купатило у стилу арт-децо са тапетама на зидовима

Позадина дизајн купатило у Арт Децо стилу

Намештај

Намештај у купатилу, уређен у стилу Арт Децо, треба да буде класичан - масиван, али истовремено елегантан. Стандардне гардеробе и полице израђене од пластике и иверице би требало заменити квалитетним сандукама, ормарићима, столовима од дрвета или другим скупим материјалима (или њиховом висококвалитетном имитацијом). Опремање предмета мора имати једноставан облик, али богату завршну обраду од метала, стакла, инлаја итд.

Намештај за купатила у стилу Арт Децо

Ако димензије купатила дозвољавају, ставите ствари које нису карактеристичне за собу, као што је мекана столица или сто за чај.

Купатило у стилу Арт Децо и намештај за њега

Намештај у купатилу у стилу Арт Децо

Намештај за купатила у стилу Арт Децо

Што се тиче водоинсталације, такође би требало бити огромна. Пошто радимо на модерном ентеријеру, нема потребе за куповином опреме за водовод, стилизовану почетком прошлог века. Напротив, покушајте да пронађете апликацију за најновија достигнућа произвођача водовода. Купаонице, судопере, тоалете и биде могу бити најневероватнији облици. Заокружене обрисе, глатке, закривљене линије су добродошле. Као материјали за производњу, једноставна санитарна опрема и акрилик ће одговарати, главна ствар је што треба да буду добре квалитете, у супротном ће нестати осећај луксуза за који ћемо створити унутрашњост арт децо стила.

Санитарије у купатилу у стилу Арт Децо

Додатна опрема

Прибор у унутрашњости арт-децо представљен је у малој количини, али привлачи пажњу луксузом и брилијантом. По правилу, то су предмети умјетности и заната, огледала, лампе и сл.

Слике и скулптуре су уобичајене у дневној соби, али у купатилу и даље изгледају веома необично. Наравно, праве слике на платну или папирном плакату у условима велике влажности ваздуха неће трајати дуго. Због тога је наш избор репродукција штампана на специјалним, водоотпорним материјалима. Пошто се арт децо ослања на уметност двадесетог века, најприкладније слике за наше купатило су платна футуристичких умјетника, кубиста и других представника модних трендова те ере. У том случају слике треба уметнути у класичне оквире.

Скулптуре се могу направити у духу апстрактне уметности, или представљају малу копију дјела старих мајстора. Ако вам оваква уметност није по вашој жељи, а желите нешто да додате у елегантну собу, пажљиво погледајте минијатурне фонтане.

Купатило у стилу Арт Децо и додатна опрема за њега

Опрема за купатила у Арт Децо стилу

Прибор у купатилу у стилу Арт Децо

Огледало у купатилу мора бити потребно. Ако је ово купатило уређено у стилу Арт Децо, онда огледало треба изабрати велико, у масивном оквиру - за сребро, позлаћивање или само црно.

Огледало у купатилу у стилу Арт Децо

У стилу арт децо, пожељно је класично светло. Пошто главни извор светлости треба да изабере велики, али елегантан лустер са металним и стакленим елементима, украшен привесцима - то јест, стилизован као ланчаник плафона. На зидовима можете поставити мале скенсе из исте колекције.

Распоред за купатило у стилу Арт Децо

Савети

 • Унутрашњост у стилу арт децо - ово је оличење гламура. Дакле, сјај у купатилу треба бити што је више могуће - почев од сјајних површина пода и зидова, а завршава се са пјенушавим лустерима и огледалима.
 • Арт децо потиче од врхунца козметичке индустрије, тако да су све врсте балона и боца заузеле частно место у будоору и купатилима друштвених дама. Модерна пластична амбалажа није много слична онима која су коришћена пре једног века. Да бисте одржали атмосферу луксуза и гламура, набавите прелепе стаклене бочице и сипајте у њих своје шампоне, балзам и гелове за туширање.
Савети за стварање ентеријера у купатилу у стилу Арт Децо

Препоруке за украшавање купатила у стилу Арт Децо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 60 = 66