Баня в стил “Хилтън”

Баня в стил

Френската дума "хижа" обикновено се нарича малка дървена сграда с характерен надвесен покрив. Chalet - вид национални швейцарски жилища, стана популярен благодарение на курортните градове в Алпите.

В стила на хижата обикновено се строят къщи или малки, уютни хотели. Хижата не трябва да бъде изградена изцяло от дърво, а често първият етаж е изработен от камък. Въпреки факта, че първите хижите са пастирството колиби (това се преведе тази дума), модерни сгради, построени в този стил, не изглеждат като къща за бедните. По правило хижата е солидна, двуетажна, триетажна сграда, обзаведена в съответствие с модерните идеи за комфорт.

Къща в стил хижа

Днес, в стил хижа, не само самите къщи се изпълняват, но и отделни помещения. Тази тенденция в дизайна стана толкова популярна, че дори собствениците на градски апартаменти имат склонност да пресъздават в дома си интериор, напомнящ на покритите със сняг Алпи. Препоръчваме да започнете превръщането на обикновен апартамент в алпийска къща от банята.

Баня в стил хижа - дървени тавани, голяма баня, каменни стени и подове

Характеристики на стила

Стилът на хижата има много общо с селските и еко-стил, но все пак е съвсем оригинален. Помислете за характерните черти на интериора на стаята, направени в стила на хижата:

  • Дървен материал и камък като основни довършителни материали. Други интериорни елементи от тези материали също са добре дошли, например, дървени греди под тавана или печка като източник на топлина.
  • С изключение на водопроводните инсталации, цялото обзавеждане, включително мебелите и вратите, са изработени от естествено дърво или имитационни материали.
  • Стилът на хижата не се стреми към изтънчеността на интериора. Мебелите и ВиК се избират по най-прости, традиционни модели. Истинските ретро или стари интериорни елементи са добре дошли.
  • Меки, спокойни цветове. Както в декорацията, така и в обзавеждането се използва преобладаващо естествена цветова палитра.

Баня в стил хижа - основни материали - естествен камък и дърво

Стил хижа в банята - дърво, стъкло

Кой ще направи?

Всяка посока в дизайна има своите фенове и противници; стил хижи - без изключение. Селските романтика в интериора на едно модерно жилище ще бъде на хареса не на всички. По-долу са категориите хора, които ще почувстват този стил възможно най-удобен.

Така че интериорът в стил "хижа" ще Ви е удобен в следните случаи:

  • Ако можете да си починете само от естеството и предпочитат да прекарат почивката си в къща или в населено място: да диша чист въздух, разходки сред гори, парна баня и се насладете на други изкушения на страната живеят.
  • Ако сте фен на ски и други зимни спортове. В този случай, в интериора на апартамента, обзаведени в стил хижа, цялата година ще ви напомни за ценните ски курорти.
  • Ако идеята ви за уют е да използвате естествени материали, просто, солидно мебели и минимум декор.

Баня в стил хижа - спокойно сиво-бяла цветова схема, дърво и камък

Цветови решения

Очаква се, че в стила на хижа, която по своята същност е близо до селска къща, предпочитат естествени цветове. Това важи не само за довършителни материали, но и за мебели и аксесоари. Тъй като използваме дърво и камък за стени и подове, очевидно е, че в повърхността ще доминират всички нюанси на кафяво и сиво.

Бели и каменни стени в баня в стил в хижа

Дървени повърхности в банята в стил хижа

Мебелите в интериора на банята в стила на хижата обикновено са и дървени, така че в цвят хармонизира със стените. Кафяво, червено, бургундско, бежово - в тази цветова схема се изпълнява вътрешността на стаята.

Каменна мебел в баня в стил в хижа

Дървен бордюр в хижа в банята

Дървен камък с каменни басейни в банята в стил хижа

В допълнение към цветовете на дърво и камък в стил хижа има и други цветове, които могат да бъдат намерени в алпийски характер, например бяло, тъмно зелено, синьо, жълто. Но тези тонове трябва да се използват много внимателно, тъй като за една хижа се предпочита лека, неутрална цветова палитра, практически лишена от ярки петна.

Зелена плочка по стените в банята в стила на хижата

осветление

Спомняте ли си какъв вид осветление има в селските къщи? Не е светло, светлината не удря очите, лампите не са склонни да осветяват всички ъгли в стаята. Това е ефектът, който трябва да постигнете, като проектирате осветлението в банята, украсена в стила на хижа.

Не трябва обаче да забравяме, че това е модерна баня, където прекарваме много време, включително и процедури за красота. Ето защо някои области, например близо до огледалото, трябва да бъдат подчертани добре.

За да предотвратите заглушаване на светлината, можете да изолирате основната лампа на тавана и да разчупите осветлението в зони, използващи осветителни тела на стената. Като ги включите едновременно, ще постигнете добро, равномерно осветление. И ако искате слаба, почти интимна светлина, ще бъде достатъчно да запалите само един от осветителните тела.

Дървени греди, таванни светлини и бели стени в банята в стил на хижа
Дървени тавани, една метална лампа, бели стени, каменни подове - баня в стил в хижа
Свещи с баня в стил в хижа

За баня в стил в хижа, трябва да изберете най-простите и компактни осветителни тела. Отлично решение ще бъдат прожекторите, които почти не заемат място и ви позволяват да регулирате степента на осветеност на стаята.

Светлината на място върху дървен таван с греди в банята в стил хижа

Декор и аксесоари

Елементи от декор във вътрешността на банята, направени в стила на хижата, също припомнят, че служи като отправна точка за формирането на този стил. Естеството на алпийските планини и селища се отразява не само при използването на изключително естествени довършителни материали, но и при избора на аксесоари.

Баня в стил хол - комбинация от камък и дърво

Например, хижите традиционно са оборудвани с ловни трофеи - пълнени животни. Разбира се, в банята такъв декор елемент ще бъде на място. Първо, тя заема място, което в банята вече не е много, и второ, такива продукти просто няма да бъдат в постоянен контакт с вода и пара. Ако искате да направите определен цвят в интериора на банята, ограничете се с рога на елените, висящи на стената. Те могат не само да украсяват помещението, но и да служат като държач за кърпи или да станат основа за създаване на оригинална лампа.

Мраморни камъни в банята в стил хол
Декоративни елементи под формата на картини, вази в банята в стила на хижата

Също така, картини и фигурки, изобразяващи флората и фауната на Алпите, са добре дошли. Опитайте се да изберете такива продукти, чиято висока влажност не причинява вреда.

Дизайн функции

Традиционно, в стил хижа, следните завършен: подови от естествени каменни плочи, стените облицовани с дърво, на тавана, също дърво или бяла мазилка. Но каменният под ще струва доста добро количество, освен, постоянно студен камък - не е най-подходящият вариант за банята, която често ходим боси. Най-доброто решение ще бъде керамичните плочки, стилизирани като естествен камък. Той перфектно поддържа контакт с влагата и е много по-добре от камерата поддържа топлината. И ако инсталирате "топла под" система в банята, ще има пълно чувство на ходене по камък, загрята на слънце или дървени дъски.

Естествени каменни плочи на пода, дървени стени в банята в стил хижа
Дървени мебели в баня от дърво - кабинета

Мебелите в тази баня трябва да са възможно най-малки - точно това, което е необходимо, за да се съхраняват необходимите неща. В същото време трябва да бъде много проста: най-модерни вградени модели и лъскави повърхности ще бъдат противоречиви с цялостния стил на помещението.

Що се отнася до водопроводната инсталация, трябва да изберете най-ясните модели от традиционните материали - чугун, акрил и санитарен фаянс. Експертите съветват да изберете за баня в стила на хижа не е бяло, и бежови водопроводни. Много предпочитат да маскират такива модерни атрибути на банята, като пералня или душ кабина с дървени дъски и ламели. Опитайте, това ще се окаже много необичайно!

Обикновени геометрични форми на каменни мивки в банята в стил хижа
Каменни подове и стени, дървени мебели в банята в стил на хижа

Създаване на уникален интериор

  • Както във всички други подобни стилове, хижата активно използва занаята. Той може да бъде направен със собствени ръчни дървени шкафове и рафтове, както и аксесоари, направени от ръчно изработени. Например, трикотажни килими, зашити абажури за лампи и др.
  • Най-често се срещат саксийни растения във вътрешността на хижата, а банята не е изключение. Трябва да изберете вътрешни цветя, които добре понасят влагата и ги засаждате в груби глинени съдове.
  • Мебелите и водопроводните инсталации в банята, направени под хижата, задължително трябва да имат докосване на древността. За да не се губите на скъпи модели, можете да постигнете този ефект сами. Използвайки кожите, можете да създадете скрап, а в магазините за творчество има огромна селекция от лакове и бои, с които можете бързо да разраснете повърхностите.
Интериор в банята в стил хижа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =