Черна баня – компетентно разпределяне на цвета

Черна баня - компетентно разпределяне на цвета

Черното е най-тайнственото и двусмисленото от всички цветове. Колко загадъчни образи той крие в себе си. Тази "черни очи" красиво момиче от стара песен, а "черна котка" от детските истории на ужасите, а дори и "черна кутия" - най-необяснимо произведение на изкуството на ХХ век.

В европейската култура черно е цветът на траур. През вековете хората са били свързани със смърт, депресия, самота.

Само сравнително наскоро започна триумфално шествие с черен цвят по целия свят. Сега черното е станало класическо, знак за добър вкус. Помнете "малката черна рокля" Коко Шанел. Сега черният цвят почти не изглежда навсякъде неподходящ и по-често можете да намерите интериори, където доминиращият цвят е черен.

Психологически ефекти от черен цвят

Черният цвят принадлежи към неутрална цветова схема и затова има успокояващи свойства. Тя облекчава нервното напрежение и предизвиква чувство за сигурност, но в същото време може да има отрицателно въздействие върху психиката. Постоянното присъствие в среда на черно може да предизвика депресия, тъга и апатия.

Черна баня - психологическо въздействие

Психолозите казват, че онези, които избират черен цвят, имат доста сложен характер. Това са тайни и недоверчиви природи. Често те са подложени на мистични настроения. Любителите на черен цвят знаят собствената си стойност, харесват преди всичко силен ум и способност да контролират други хора. Силата е от голямо значение за тях.

Предимства и недостатъци

Black - сравнително сложен цвят, но с компетентното си приложение ще създаде уникален дизайн на контраста.

предимства

За банята, черен цвят се вписва не по-малко, отколкото за всички останали стаи в къщата. В края на краищата банята е мястото, от което нашият ден завършва и свършва. Сутрин се развеселяваме и натрупаме енергия и сила под контрастен душ, а вечер се отпускаме в топлата баня след натоварен ден. В това отношение черно е един от най-успешните цветове за декориране на баня, така че от една страна, тя помага да се концентрира, а от друга - да се отпусне и да се успокои.

Светла черна баня

Освен това, черен цвят дава строги условия и благородство. Черната баня от пода до тавана, разбира се, ще изглежда много впечатляваща, но само ако е доста просторна. Ако не сте богати на квадратен метър, но не възнамерявате да откажете черен цвят, добре е да го използвате в комбинация с други цветове.

Черният цвят е идеално комбиниран с цялата цветна палитра и това е огромното й предимство.

Комбинацията от черно и бяло в банята

Въз основа на цветовия дизайн на вашата баня е черна, можете да вземете всички другари в нея. Черният цвят перфектно засенчва ярките, наситени цветове и затова ще изглежда невероятно в комбинация с пурпурно или ярко тюркоазено. И с помощта на комбинации от черни и светли цветови схеми, можете визуално да промените размера на стаята.

недостатъци

Както вече споменахме по-горе, черен цвят трябва да се използва с внимание при проектирането на малки помещения.

Ако една малка стая е боядисана в черни тонове от пода до тавана, тя ще изглежда дори по-малка и освен това ще се създаде "натискане" усещане.

Тъмна черна баня

Но дори и ако вашата баня е огромна, черен цвят все още изисква специално лечение.

  • Известно е, че черният цвят абсорбира светлината, така че присъствието на отразяващи елементи от интериора ще бъде предпоставка за декориране на черна баня. Това могат да бъдат огледала, хромирани водопроводни части, стъклени и кристални лампи.
  • Друг недостатък на черна баня може да се счита, че на черни плочки и водопроводни, сапунени петна ще бъдат ясно видими. Но това е лесен за отстраняване недостатък, достатъчно е просто да се складират със специални миещи препарати.

Как да избягаме от прекомерно мрака?

Излишният черен цвят може да направи банята ненужно тъмна и мрачна. С това можете да се биете по два начина:

  • Първият начин е да разредете основния цвят с други цветове. Като използвате плочки с различен цвят, можете да разделите стаята на зони и да създадете красиви модели на пода или по стените.

Позициониране на банята в черно

Ако не искате да комбинирате черни плочки с други, да разсее тъмнината, която царува във вашата баня и да добавите светлина и топлина, ще помогнете за многоцветни аксесоари. Не се страхувайте да експериментирате! Черният цвят има отлични възможности от различни цветови комбинации.

  • Вторият начин е да добавите светлина в стаята. В идеалния случай, ако банята има прозорец, но това, за съжаление, е рядкост в нашите бани. Тя може да бъде заменена с голямо огледало.

Оставяме от мрака

Комбинация с други цветове

В статията ни вече споменахме повече от веднъж, че черното е перфектно съчетано с различни цветове. Чрез броя на възможните цветови комбинации може да се сравнява само с бял цвят. Въпреки че черно е много по-добре от бял цвят, други цветове ги кара да играят по-ярко.

Черна и лилава баня

Комбинацията от черно с всички нюанси на розово, лилаво, лилаво и червено наистина ще изглежда луксозно. Разбира се, няма да е излишно да се използва бял цвят, който не само ще създаде интересна игра на контрасти, но и ще добави светлина към стаята.

Черно-червено-бяла баня

Сините, зелените и кафявите тонове също съвпадат перфектно с черно. Вярно е, че е по-добре да използвате по-светли нюанси на тези цветове, така че стаята да не е претоварена с тъмни, мрачни цветове.

Черно-бяло-зелена баня

Прочетете повече за зелената баня в статията.

Черно и червено

Комбинацията от черно и червено е най-страстната комбинация от цветове, която можете да си представите. Ако обаче изберете тази двойка, тогава един от двата цвята ще трябва да се използва много дозирано, така че стаята да не изглежда блестяща и да не дразни окото.

Черна и червена баня

Можете да разредите черната и червената комбинация от бял или друг цвят на светлината: ще получите много ефективна комбинация.

Черно-бяло-червена баня

Черният цвят също се съчетава перфектно с най-близките роднини на червено-оранжево и жълто. Истината и недостатъците на такива комбинации ще бъдат същите като предишната двойка. Ето защо тук и навсякъде правилото "по-добре е по-малко, да, по-добре". Нека включването на ярки цветове да бъде малко, но ефективно.

Много полезна информация за тази комбинация можете да прочетете в нашата статия за червената баня.

Светли акценти в черна баня

Черно и бяло

Прочетете също нашата статия за бялата баня.

Контрастираща комбинация от черно-бели цветове се счита за класика. Тази двойка ще бъде колкото е възможно по-добра във вътрешността на банята. Бял цвят е отличен партньор за черно, тъй като компенсира основния му недостатък - абсорбиране на светлината.

Банята, изработена в черно-бели цветове, никога няма да излезе от модата, винаги ще служи като модел на елегантност и стил. Освен това, ако имате някакви елементи от черно-бели цветове, можете да "играете" с пропорциите на стаята, визуално променяйки размера си според желанията им.

Така че, бял цвят, като никой друг, не е в състояние да направи стаята изглежда по-голяма, отколкото всъщност е. Ето защо за бани с малки размери е по-добре да смените баланса на цветовете в полза на бял цвят.

Черните вертикални ивици на бели стени ще помогнат визуално да се направи таван над тях, а хоризонталните ивици - за да се преместят по стените, за да се направи по-просторно помещение.

Интересно е да се комбинират цветовете на стените. Често една стена е направена бяла, а три - черна или обратното.

Хоризонтални черни ивици в банята - удължете пространството

Черно-бяла баня

Черно-бяла баня

Но комбинирайте черни и бели плочки на пода с повишено внимание. Например, една граница на черни плочки на периметъра за визуално намаляване на стаята, и модела на шахматна дъска, а напротив, не само ще изглежда красива, но също така добавят няколко квадратни сантиметра квадрат.

Дизайнът на черно-бяла баня е разгледан подробно в друга от нашите статии. Прочетете и вземете интересни идеи към бележката.

Черен в комбинация със сиво

Казват, че черно в чиста форма не може да се намери в природата. Най-често това, което приемаме като черно, се оказва тъмно нюанс на сивото. Ето защо тези два цвята са толкова добре комбинирани. Подобно на комбинацията от черно и бяло, комбинацията от черно и сиво се счита за класика.

Черно-сива баня

Монохромната, сиво-черна баня се нуждае от специално осветление, особено ако се избере тъмно нюанс на сивото. Светлината в този случай трябва да бъде колкото е възможно повече. Такава "брутална" баня няма да попречи на разпръскването на други цветове. Най-малко - бяло. Това със сигурност няма да е излишно в тази триада, тъй като тя напълно отговаря на двата цвята. Ярки елементи в подобен интериор също са добре дошли.

Санитарно инженерство

Когато избирате водопровод за черна баня, изберете традиционната бяла водопроводна инсталация. Това е една от най-печелившите възможности. Снежните бели елементи ще донесат изгоден контраст с интериора, а също така ще добавят свежест и светлина, толкова необходими за тъмните стаи.

Въпреки това, ако класиката не ви харесва, тогава черна водопроводка е това, от което се нуждаете. Черната баня и мивката ще изглеждат много впечатляващи, особено ако са изработени от скъпи материали. Черно водопровод с блестящи частици или с перлена светлина ще създаде атмосферата на завладяващ лукс.

Черно водопроводно в банята

Помислете за по-интересен вариант - вана или мивка със стилен абстрактен модел.

Зебра баня

Защо е трудно да се намери черна баня?

Черната баня, разбира се, ще бъде основната украса на вашата баня, но намирането в магазините няма да бъде толкова лесно. За да направи такава вана по поръчка също няма да се съгласи на всяко произведение. Работата е, че главно производителите използват технология, която има много недостатъци.

Емайлът, който покрива банята, първоначално бели. За да нарисувате банята в черно, производителите ще трябва да си купят специален цвят. Но този цвят обикновено е безцветен и наподобява пясъка в последователност. Ето защо, повърхността на банята, ако е покрита с черен цвят, ще бъде груб, като шкурка.

Черна баня

Можете да закупите готови за употреба разтрити цветове и да го разбъркате с бял емайл. Тогава банята ще се окаже не черно, но тъмно сиво. Но за това е необходимо цветовата схема да бъде направена въз основа на този конкретен емайл. И не всеки специалист може правилно да определи вида на емайла.

Ако производителите все пак успеят да намерят подходящия цвят, те ще се сблъскат с друг проблем. Този проблем беше изправен пред всички, които се опитаха да нарисуват нещо по-тъмен цвят. По време на боядисването, докато боята е все още суха, тя дава много силен отблясък, така че цялата повърхност изглежда да е боядисана равномерно. Веднага след като боята изсъхне, всички дефекти веднага ще станат видими. Повторното оцветяване често не решава този проблем. Когато рисувате баня в светли тонове, такива трудности не възникват.

Ако черна баня остава си "синя мечта", можете да намерите компромис, като баня, които ще само черна външна повърхност и тя ще свети бял текст.

Бяла вана с черна повърхност

Но има съвременни технологии, които могат да получат черна баня с високо качество. Ето защо не забравяйте да се консултирате с консултант, преди да поръчате как да нарисувате вана и дали ще бъде удобно да се вземат водни процедури.

Завършване на стаята (стени, под, таван)

Използването на черно като основен цвят се препоръчва само в много просторни помещения с ярко осветление.

Тези бани са много ефективни, но не забравяйте, че не всички ще се чувстват комфортно в тази стая.

Черна баня

За малките бани е желателно основният цвят на покритието да е бял, а черно да се използва само под формата на малки импрегнации. Достатъчно е да поставите ивици от черни плочки, за да увеличите визуално пространството нагоре или в ширина - по Ваша преценка.

Прочетете повече в нашата статия за дизайна на малка баня.

Бяла и черна баня

Но ако душата иска лекота и разнообразие, можете спокойно да разпространявате по стените и на пода модели и да създавате ярки акценти. В големите стаи те не "ядат" пространството по начина, по който го правят в малките стаи. Бюджетният вариант ще бъде пластмасови панели или боядисване на стените с влагоустойчива боя.

Декорация на пода и стени

таван в малка баня се прави най-добре в бяло. Простри тавани - това е идеалното решение за банята. В допълнение към факта, че те изравняват тавана, те помагат да се скрият кабелите и в тях е удобно да се инсталират осветителни тела, опънатите тавани ще помогнат да се избегнат нежеланите "изтичания" от съседите от върха.

Повече бюджетен вариант - специален пластмасов панел.

В голяма баня лъскавият таван на черен цвят ще изглежда луксозен. Ако изберете правилното осветление, този таван ще отразява светлината и някои детайли на интериора, които ще създадат ефекта на безкрайността.

Ефективно ще изглежда като черен таван с ефекта на звездното небе.

таван с ефекта на звездното небе в банята

Можете да поставите черни плочки само една стена, а други се комбинират с черна плочка с цветен или напълно поставят своите плочки с различен цвят.

Комбинация от черни и бели стени в банята

Избор на черна плочка

Избирайки черна плочка за банята, трябва да следвате няколко прости правила:

  • Първо, по-малки плочки се предпочитат за малките бани и обратно. Това се дължи на психологическите характеристики на визуалното възприятие.
  • На второ място, трябва да разгледате текстурата на плочките. Тя може да бъде матова или гланцирана. Гланцовите плочки служат като допълнителен отразяващ елемент във вътрешността на банята, но изискват по-внимателна грижа от матката.
  • На трето място, черни плочки с цветни орнаменти трябва да се използват много внимателно. Опитайте се да го дозирате, комбинирайте го с едноцветна плочка, в противен случай ще получите впечатление за прекомерно затрупване на банята.
Черни плочки

Накрая си струва да се отбележи монофонична релефна черна керемида, която имитира различни текстури. Изглежда много впечатляващо, както на пода, така и на тавана, но е по-подходящо за просторни бани.

осветление

Ролята на правилно избраното осветление в черна баня не може да бъде надценена. В крайна сметка, черни повърхности поглъщат светлина, и следователно, в стаята не се превръща в черна дупка, светлината трябва да бъде колкото е възможно, и то трябва да идват от различни източници. Можете да използвате само осветление на място или да го комбинирате с таванно осветление. Ако са разрешени размерите на помещенията и височините на тавана, полилеят с кристални висулки в черна баня ще изглежда невероятно.

Светлини на място

Колкото повече светлина, толкова по-добре! Поставете в банята си красиви подови лампи или поставете на рафтовете малки елегантни осветителни тела. И не забравяйте да подчертаете отделните елементи - било то вана или огледало. Оставете възможността да настроите степента на осветеност на стаята, като я регулирате в зависимост от ситуацията.

мебели

Мебелите в черна баня могат да бъдат с разнообразни цветове и нюанси. Но ако сте по-привлечени от монохромна цветова схема, тогава черните мебели ще бъдат отлично решение.

Модерни мебели в банята

Гланцираните повърхности от всякакъв вид рафтове и шкафове ще добавят черна баня към много необходимата игра на светлина. Мат мебели ще изглеждат по-скъпи, отколкото лъскави, но за малките бани това, за съжаление, не е много подходящо.

Гланцова мебел в черна баня

За малки стаи е перфектен мебели с много стъклени елементи - прозрачни рафтове, врати, стени - всичко това ще направи ситуацията в банята по-лесно, в безтегловност, а също така ще ви помогне да спестите място.

аксесоари

Банята е декорирана в черно, като не се нуждаят от ярки акценти. Допълнете интериора с цветни петна. Подложката с ярък, наситени цветове ще изглежда страхотно на монофоничен черен под. Ароматните свещи в красивите свещници с любим аромат помагат да се отпуснете и да се развеселите. Ако разрешите размера на банята, поставете по стените картини или плакати.

Интересни акценти в черна баня

За лоялни феновете на черно в магазините има огромен избор от неща от любимия Ви цвят - черна рамка за огледала, черни външни вази и дори черни кърпи. Използването на черни аксесоари ще ви помогне да дадете на банята си завършен и наистина стилен външен вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =