Дизайн на банята в панелна къща

Дизайн на банята в панелна къща

След като типични панелни къщи, които започнаха да се изгради от началото на 60-те години на миналия век, се считат за стока, която е предназначена за решаване на съществуващите по това време, сериозни проблеми с броя на къщи за населението. Сега обаче отношението към тях се е променило. Освен, че апартаментите са много скромни размери, тези домове в крайна сметка стана бързо се влошава и те открили много проблеми, причинени от желанието да се спаси съветското ръководство.

Разбира се, собственият апартамент в панелна къща беше много по-престижен от една стая в един общ апартамент. Но сега децата и внуците на тези, които първоначално са получили апартаменти в такива къщи, са озадачени относно това как да ги направят по-подходящи за комфортен живот. В тази статия ще говорим как да оборудваме баня в панелна къща и какви трикове може да се прибегне в процеса на подреждане.

Типичен дизайн на баня в панелна къща

Удобства

Основната особеност на банята в панелния апартамент е малка площ. Ако проблемът с малка площ от дневни и кухня може да бъде решен чрез превръщане на апартамент в студио, увеличаването на размера на банята може да се дължи единствено на комбинацията от баня и тоалетна.

Комбинирана баня в панелна къща

Баня с тоалетна

Възможността за организиране на пространството в банята

Асоциация на баните

Във връзка с това, дали е необходимо да се направи в апартамент комбинирана баня или не, многобройни спорове се провеждат.

минуси

Аргументи срещу такова решение:

 • Ако едно семейство живее в същото време няколко души използват тоалетната не е толкова удобно, сякаш за да някой иска да се накисва в топла вана с благоуханни пяна, със сигурност скоро ще има някой, който спешно трябва да използвате тоалетната. Освен това, ако ползвате обща баня сутрин, банята неизбежно ще създаде опашка.
 • Смята се, че всяко демонтиране на стените в къщата, дори и да не носят, намалява нейната стабилност и води до по-бързо влошаване на сградата. В допълнение, това преустройство ще трябва да бъде легализирано. Следователно, ще трябва да получите разрешение за разрушаване на стената, предварително събирайки всички необходими документи.
 • Процесът на разрушаване на дяла, макар да се случва достатъчно бързо, е неприятен бизнес. Ще създадете много шум, на който неспокойни съседи могат да избягат. Освен това, ако ремонтът се извършва само в банята, ще трябва да работите усилено, за да извадите внимателно всички останали строителни отпадъци, без да разреждате мръсотията в останалите помещения.

Комбиниране на баня и тоалетна

Goodies

Има обаче и много аргументи в полза на такова решение:

 • Чрез комбинирането на двете стаи ще завършите с по-полезно пространство, което ви улеснява да се движите свободно.
 • Можете да планирате по-внимателно пространството в банята, прибягвайки до такъв метод като зониране. Това ще ви помогне да използвате различни строителни материали в различни области, да инсталирате временни дялове и да играете с осветление.
 • Ще бъде по-лесно да инсталирате водопровод в банята. В допълнение, можете също така ще се инсталира в банята такива големи превозни средства, като пералня, или, ако желаете, можете да сложите допълнителен рафт за различни козметични и перилни препарати.

Възможност за ремонт след повторно планиране

Възможност за инсталиране на всички необходими ВиК и оборудване

Възможност за организиране на места за съхранение

За да обобщим, можем да кажем, че комбинацията от баня и баня ще бъде оправдана само ако живеете един или един или максимално заедно.

Ако площта на банята ви позволява да го зададете поне едно малко ъгълче мивка и в банята, след инсталирането на необходимите водопроводни и пряко от вана или душ, все още има място за пералня, за да пробие стената не е необходимо.

Дизайн на баня без тоалетна

Избор на санитарен фаянс и аксесоари

ВиК трябва да съответства на размера на вашата баня.

Масивна вана с джакузи в малка баня ще изглежда неподходяща и няма да ви позволи да инсталирате други необходими уреди и интериорни предмети.

В малките бани предпочитат малките водопроводни инсталации. Ъгловите мивки, душове и тоалетни ще ви позволят да оставите повече пространство в центъра на стаята.

Изборът между баня и душ е по-добре да се даде предпочитание на последния. Модерните душ кабини са много по-мултифункционални от ваните. В тях не само можете да използвате различни видове джетове, но и да имате възможността да слушате радиото или да приемате телефонни обаждания. В много душ кабини не само можете да издържате, но и да седнете по време на приемането на водни процедури. Ако банята се използва от по-възрастни хора, в допълнение в кабината можете да поставите малък стол, на който ще бъде удобно да седнете. В този случай възрастен човек не трябва да прекосява високите страни на стандартната баня.

Душ кабина в банята в панелната къща

Душ кабина със собствени ръце

Душ кабина и мини баня в банята

Поставяне на пералнята

Практически във всяко семейство днес се използва пералня.

Да се ​​постави такава голяма техника в малка баня е трудно, но е възможно:

 1. Можете да поставите перална машина под мивката. За това ще трябва да инсталирате висяща мивка.
 2. Поставете миенето на едната страна на стената и от другата страна направете малка преграда. Получената в резултат ниша може да бъде заета от рафтове или шкаф за дрехи.
 3. За да поставите пералня до баня или душ кабина. С тази подредба отпадъчните води от пералната машина могат да се изхвърлят не само директно в канализационната система, но и директно във ваната или в кабината. Тази опция е подходяща за тези, които използват перални с вертикално натоварване.
Вариант на перална машина

Таванно проектиране

Познат в такива апартаменти боядисани или омазани таван в банята наваксване с депресия. Поради това е по-добре да се откажат от тези опции незабавно. Предпочитайте шарнирни или окачени тавани.

Техните предимства:

 • Те изглеждат красиви;
 • Има богат избор от цветови и текстови решения;
 • Те са по-трайни и лесни за грижи;
 • В тях е удобно да се монтират прожектори - в малките бани това е като никъде актуално;
 • Има възможност за огледален таван, който визуално ще увеличи стаята.

Също така не забравяйте едно правило - таванът винаги трябва да бъде няколко оттенъци, по-леки от стените в банята. В противен случай той може да окаже натиск и да създаде депресиращо настроение.

Рафт таван в банята

Простри тавана в банята

Огледален таван в банята в панелната къща

Довършителни работи и оцветяване на стени

Класическата опция за завършване на стените в банята е облицовка. В баните с малки размери това наистина е една от най-оптималните опции. Съветваме ви обаче да не изберете един от същия тип плочки, но използвайте плочки с различни нюанси или с различен модел от една колекция, комбинирани един с друг. Освен това е интересно да се гледат плочки, пригодени в противоречие или имитация на мозайка.

Ефектът на визуалното увеличаване на пространството, дължащо се на отразяващи повърхности, се отнася и за стенните плочки.

Възможност за завършване в банята в панелната къща

Ако не искате да се занимавате с плочки от дълго време, можете да използвате PVC панели за банята като завършващ материал на стените. Изборът на различни панелни цветове в магазините за сгради също е доста голям, но със сигурност много по-скромен от избора на керамични плочки.

По отношение на цветовите решения на стените е по-добре да се придържате към запазени, светли цветове. Прекалено светлите или прекалено тъмни цветове визуално скриват вече ограниченото пространство в стаята.

Червена баня

Възможност за завършване на стените в банята

Баня дизайн опция в панелни къщи

Оборудваме пода

За пода е и най-подходящите плочки.

Подовите плочки за банята трябва да са възможно най-хлъзгави.

Тъй като на пода често се получава вода, рискувате в един момент да се плъзнете и да получите някаква травма. Ето защо много от тях сега започва да се използва в продължение на допълнителен етаж дървени плоскости от твърди дървесни видове, които са приятно да стои бос след душ и не трябва да се притеснявате, че сте от фишове.

Подова настилка в банята

Друг подходящ материал за пода в банята е самонивелиращите се подове. Въпреки че тази опция не е евтина, малка площ от банята ви позволява да не пестите прекалено много върху строителните материали. За да запазите краката си винаги топло и не хващате студ през студената зима, препоръчваме да инсталирате система от топли подове в банята.

Попълване на 3D етаж в банята

Подът в банята

Топъл под в банята

Осветление и осветление

Както вече споменахме, в малка баня е по-добре да използвате вградени прожектори. Те обаче трябва да са колкото е възможно повече. В панела къщи от прозорци в баните почти никога не се случват. Ето защо трябва внимателно да се замислим за изкуственото осветление на стаята.

Добре е, когато е възможно да регулирате интензитета на светлината със специален димер.

Ако няма възможност за инсталиране на такъв ключ, можете да включите лампите с топла и студена светлина в лампите, включени от различни ключове. Първият ще ускори събуждането ви сутрин, а вторият ще помогне да се отпуснете преди сън.

Осветление в банята

Съвети за интериорен дизайн

Банята в панелната къща може да се превърне в много уютна и комфортна стая.

Огледала в банята

Ниши в банята

Необичайни, компактни водопроводни инсталации в банята

За да направите това, помислете върху следните точки:

 • Използвайте огледала. Колкото повече имате огледала в банята - толкова повече ще изглежда стаята. Можете да окачите две огледала една срещу друга на противоположни стени или да опитате да направите една от стените изцяло огледална. Така ще постигнете много интересни ефекти. Освен това, огледалата напълно отразяват светлината, което означава, че във вашата баня никога няма да бъде прекалено тъмно.
 • Направете ниши. В стените можете да направите малки вдлъбнатини, в които можете да скриете елементи от декора, допълнителни лампи или дори да ги използвате като допълнителни рафтове.
 • Закачете завесите за банята, вместо за стъклени врати - така ще спестите малко пространство, но в същото време ще можете да го различите.
 • Играйте с текстурата и цвета. Както вече споменахме, в дизайна на банята е по-добре да се даде предпочитание на светлина, естествени нюанси. В същото време можете да добавите няколко ярки, големи удара, например, като направите няколко асиметрични контрастни ивици по стените, така че гледката има нещо, за да се хване.
 • Използвайте всеки метър свободно място. Например, повечето хора оставят напълно свободно пространство над входа, докато могат да бъдат напълнени с малки рафтове или декоративни елементи.
 • Заменете всички стари, обемисти водопроводни инсталации до по-модерен и компактен. По-специално, обърнете внимание на окачени модели тоалетни и мивки.
 • Използвайте плъзгащата се врата вместо обичайната. Такива врати заемат по-малко пространство и, ако е необходимо, могат да бъдат леко изтласкани от банята в съседната стая, така че пространството в банята да не се загуби поради вратата изобщо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =