Duschkabin med egna händer

Duschkabin med egna händer

Många av oss drömmer om en dusch, men inte alla kan förverkliga sin dröm, eftersom duschen eller hydroboxen inte är ett billigt nöje. Priserna för mer eller mindre acceptabla kvalitetsmodeller börjar från flera tiotusentals rubel. Dessutom har inte varje badrum plats för att duscha utöver badet.

Detta problem har en anmärkningsvärd lösning - du kan själv bygga en duschkabin. Även med dyra byggmaterial spenderar du mindre pengar än på den färdiga duschen från ledande tillverkare, och att köpa en annan är inte meningsfull, eftersom billiga modeller snabbt misslyckas. Som ett resultat kommer du att få ett duschhölje som uppfyller alla dina krav: i form, storlek och utrustning. Du kommer att vara säker på sina kvalitetsegenskaper, och det kommer att tjäna dig i många år.

Stor duschkabin med egna händer

Duschkabin: alla "för" och "mot"

Om storleken på badrummet tillåter, behöver du inte välja mellan ett badrum och en dusch, så att du kan dra nytta av både vvs-armaturer. Om kvadratmeter dikterar deras förhållanden, för att inte göra ett misstag med valet, föreslår vi att vi beaktar alla fördelar och nackdelar med duschkabiner. Detta hjälper dig att bestämma om du är redo att byta vanligt bad för en modern dusch.

Moderna duschkabin med egna händer

Stötare av duschkabiner ger vanligtvis följande argument:

 • För människor som leder en aktiv livsstil är duschen det bästa alternativet. Det låter dig utföra hygieniska förfaranden bokstavligen på språng, utan att distraheras av, begränsande rörelser, höga gardiner och gardiner, som ständigt strävar efter att hålla fast vid den våta kroppen.
 • Om det finns äldre i huset, blir det mycket bekvämare för dem att tvätta i duschen, särskilt om det finns en pall där. Gå in i duschen och gå ut ur det kommer inte vara svårt för dem. Men för att övervinna de höga sidorna av badkaret behöver storföräldrar ofta hjälp.
 • Duschkabinen är vanligen ett mer eller mindre sluten utrymme och värmer därför snabbare än hela badrummet. Du kan värma upp stugan genom att helt enkelt låta varmt vatten i några minuter, och sedan, vid en bekväm temperatur kan du börja hygieniska och kosmetiska förfaranden.
 • Duschkabinen upptar mindre utrymme än badet. På den sparade kvadratmeter kan du installera en bidé, en tvättmaskin eller en garderob. Dessutom kan en vacker dusch, om den är köpt eller tillverkad med egna händer, bli en riktig höjdpunkt i ditt badrum.

Dushkabina utan pall

Duschkabinett och hyllor i badrummet

Motståndare av duschar indikerar följande nackdelar:

 • För många människor är badning en riktig ritual, åtföljd av doftande skum, olja, ljus, trevlig musik och till och med champagne. Inte alla är redo att ge upp detta nöje, vilket hjälper till att bekämpa stress och trötthet.
 • Små barn gillar att plaska i vattnet. Gummi leksaker och speciella badmålningar kan ta dem under lång tid. I duschen är sådan underhållning tyvärr inte tillgänglig.
 • I ett bad är det bekvämt att tvätta stora saker som inte passar i en tvättmaskin eller kläder som kräver känslig handtvätt. Naturligtvis finns det duschar med en djup pall som delvis löser detta problem.
 • Installation av den färdiga slutna stugan kräver inte förberedande arbete, men om du bestämmer dig för att göra en dusch med egna händer, måste du ta hand om vattentätningen.

Avkoppling i badet

Välj installationsplatsen och formuläret

I princip kan duschen installeras var som helst i badrummet, men bara om du började planera byggnadens slutförande under slutstadiet av byggandet, då avloppsrören ännu inte har installerats. I det här fallet kan du genomföra avloppsfördelningen efter eget gottfinnande, baserat på varuhusets placering. Om du bara bestämde dig för att byta ut det gamla badkaret med en dusch, ska det installeras så nära avloppsröret som möjligt, det vill säga på badplatsen. Naturligtvis kan avlopp förnyas på egen hand, men detta är inte alltid möjligt och dessutom är det osäkert.

Duschhörna

När det gäller duschens form beror det helt på dina färdigheter inom konstruktion och reparation. För nybörjare är det bättre att stoppa på en rektangulär eller fyrkantig stuga. En sådan stuga är lätt att passa in i ett hörn, så mindre byggnadsarbete och material behövs. Mer avancerade reparatörer kan rekommendera ett duschskåp med rund form eller till och med i form av ett skal.

Halvcirkelformig duschkabin

Bestämd med en pall

Det finns två versioner av basen av den självgjorda duschkabinen.

Klar duschbricka

Det här är den enklaste och mest uppenbara lösningen. Du kommer inte att lägga mycket tid och energi på att installera det och dessutom behöver du inte röra med golvets vattentätning.

En "men": En kvalitet duschbricka kostar dig mycket mer än ett hemlagat golv, och köpa ett billigt alternativ av låg kvalitet är meningslöst. De mest populära är akryl- och fajidduschbrickor. De ser bra ut och håller värmen bra, men de är bräckliga nog.

Mer slitstarka och slitstarka - gjutjärnspallar, men på grund av deras vikt går de gradvis i bruk.

Det optimala alternativet - ett duschbricka av stenbrott eller konstgjord marmor. De kombinerar det fina utseendet och värmeledningsförmågan hos akryl och faience med styrkan och hållbarheten hos gjutjärn. Men för ett sådant förvärv måste man lägga ut en ganska stor summa pengar.

Lutande golv

Detta är en mer tillförlitlig, men också mer arbetsintensiv lösning. Det innebär skapandet i duschkabinen av ett ojämnt golv med en lutningsvinkel över vilken vatten kommer att strömma in i avloppet. Du kan själv skapa ett sådant golv genom att slå ner flera centimeter av golvet från duschkabinens väggar mot centrum. Sedan är golvet utlagt med glidbara plattor i överensstämmelse med lutningen. Det är viktigt att lägga till en speciell komposition till plattan mot formning av svamp och mögel. Fäst väggarna med tätningsmedel för badrummet.

Lutande golv i duschen

Klar duschbricka

Anslutning till vattenförsörjning och avlopp

En viktig del av det självständiga skapandet och installationen av ett duschskåp är att ansluta det till avlopps- och vattenförsörjningssystemen. För att göra det på rätt sätt, var noga med att tänka på följande punkter:

 • För att ansluta duschkabinettet till vattenrör måste särskilda flexibla slangar användas. Välj slangar lite längre än nödvändigt.
 • Röret som förbinder avloppet till avloppssystemet måste köras i en liten vinkel. I framtiden kommer detta att rädda plommon från blockeringen.
 • En avloppspump är nödvändig om duschen är långt ifrån avloppsröret.
 • För att säkerställa att duschkabinen inte är nedsänkt, installera pumpar med magnetventiler.
 • För att förhindra att vatten samlas i pannan, välj sipponpositionen så att den ligger över avloppet.
 • Avloppsrör måste passera under nivån på vilken sifongen befinner sig.
 • När du kopplar duschkabinettet till vattenröret, var noga med att använda packningar och vid behov ett silikonförseglingsmedel.

Tillförsel av vattenförsörjning och avloppssystem

På hur man generellt installerar en stege på golvet, se följande video.

Electrics

Om du inte ska utrusta din dusch med ytterligare funktioner, såsom hydromassage, ångbad eller bastuffekt, krävs det endast el för att du ska kunna organisera belysning och tvångsventilation (med en fläkt som fungerar på elnätet). Närmare kontakt med vatten innebär att det finns ökad säkerhet för elektriska apparater. Elektrisk ledning görs bäst på utsidan av duschen. Glöm inte att installera en återstående strömanordning som skyddar det elektriska nätet från överbelastning. Om ett utlopp är anordnat i närheten av duschen, se till att det är en lämplig klass av skydd mot fukt och damm.

Elektrisk anslutning

Om det är möjligt, är det bättre att överlåta elkablarna till en professionell elektriker för att vara säker på din egen säkerhet och säkerheten för alla familjemedlemmar.

Avslutningsmaterial för väggar och golv

Det bästa alternativet för att avsluta väggarna och golvet i duschen är kakel. Väggarna kan installeras och plastpaneler, men det här är bara en tillfällig och inte särskilt pålitlig lösning. För väggar kan du välja vilken keramikplatta som helst - med eller utan mönster, blank eller matt, platt eller präglad. Här beror allt på dina önskemål och på resten av badrumsinredningen. Utmärkt utseende i mitten av duschar - mosaikbeläggning.

Täckt duschbricka

Med valet av golvplattor för golvet bör du vara försiktig: på en jämn kakel är det lätt att glida och falla, och kakel med ett överdimensionerat mönster kan orsaka halshår och mikrotrauma på fötterna. För att skydda dig, lägg en speciell gummimatta på golvet i duschen.

Golv i dusch av kakel

utrustning

Efter att ha slutat med huvudkomponenterna i det självbyggda duschkabin kan du börja ta itu med mindre problem. Först och främst måste du lösa problemet med ytterligare väggar i duschen. Någon kan göra utan dem, men enligt vår mening är det inte så bekvämt, särskilt om badrummet i lägenheten kombineras. Det mest budgetmässiga alternativet är att stänga duschkabinettet med konventionella gardiner för ett bad av vattentätt material. För att ge duschen en riktigt vacker och klar look rekommenderar vi att du installerar ett genomskinligt blad.

Tyggardiner för duskabin

Dörrarna för duschen är vanligtvis gjorda av glas, glasfiber eller akryl. Glasvingar är naturligtvis vackra, men extremt opraktiska, eftersom de kan spricka eller till och med bryta, även efter ett svagt slag. Du kan självklart köpa härdat glas, men det är dyrt. Samma historia och glasfiber - för vårt ändamål är det inte tillräckligt starkt.

Glastonade duschdraperier

Den bästa lösningen är ett polykarbonatblad. De kan vara vilken som helst färg, genomskinlig eller matt, med eller utan en bild. Du kan skära lakorna själv eller beställa i ett företag som specialiserat sig på detta. Polykarbonatplattorna kan ha någon form, du kan även använda dem för att skapa en rund eller spiraldusch. Med hjälp av speciell byggutrustning kan polykarbonatplattor böjas hemma.

Dusch gardiner av polykarbonat

VVS-utrustning: kranar, duschkablar och liknande - installeras i anslutningsfasen för att koppla duschkabinen till vattnet. Det finns flera alternativ för duschhuvudet - med en slang, statisk som är fäst vid väggen och taket. För större bekvämlighet rekommenderar vi att du kombinerar två typer av duschkablar, till exempel en vanlig med slang och takslang för att ta en tropisk duschprocess.

Tropisk dusch

Duschkabinen är nödvändig, inte bara för att hålla kroppen ren, det gör det också möjligt att utföra procedurer som stöder hälsa och skönhet. I en stor VVS butik, titta på avdelningen, som säljer utrustning för duschkabiner. Där hittar du hydromassagepaneler, enheter som skapar effekten av en tropisk dusch eller Charcots själ, ånggeneratorer, utrustning för bastu och infraröd uppvärmning.

Duschpanel för dusch

Glöm inte heller tillbehören: gummimattor, räcken, bänkar och andra viktiga små saker.

Duskabin med en bänk

Skapa en dusch med egna händer: nyanser och möjliga misstag

Sammanfattar vår konversation om duschkabinens självmontering, vi kommer att ge följande rekommendationer, som om möjligt bör observeras:

 • Först måste du bestämma storleken och formen på framtida dusch. Utifrån dessa uppgifter bestämmer du om du ska köpa en pall eller göra ett lutande golv. Vid samma tillfälle måste du bestämma storleken och antalet flikar, till exempel om kabinen är vinkel, så är två tillräckligt.
 • Innan du fortsätter direkt till jobbet, med hjälp av en byggnivån, bestämma om väggarna på platsen där duschkabinen är belägen, rätt vinkel. Detta gäller bara om stugan ligger i hörnet av badrummet, och oftast gör det.
 • Glöm inte tätheten. Först och främst gäller detta för det lutande golvet: observera de korrekta proportionerna av betongskiktlikningsföreningen. Hantera alla fogar med silikon tätningsmedel.

Om du gör allt rätt, kommer duschen, skapad av dig själv, att bli en fråga om din stolthet, såväl som föremålet för beundran och avund hos dina gäster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 95 =