Подводният душ е приятна и полезна процедура!

Подводният душ е приятна и полезна процедура!

Хидромасажните процедури отдавна са популярни сред хората, които посещават салони за красота, здравни клиники и центрове. Всеки знае за положителния ефект на водата върху човешкото тяло. Водните процедури, ако са назначени и изпълнени правилно, помагат в борбата срещу болестите и застаряването. Сред тях най-приятната и изисквана процедура е подводният душ.

Терапевтичен ефект

На пациента по време на подводния душ има няколко терапевтични фактора - това е банята и физическия ефект на водната струя и контрастната температура. Водната струя, на която се извършва масаж, е основният ефект, а ваната е по желание.

Реалната процедура на този тип душа се извършва само в медицинските и превантивните институции, но много хора имат и достатъчно по-прости и по-достъпни аналози - хидромасаж във ваната. Въпреки че домакинските масажи върху ефективността на удара е по-нисък от професионалния.

Вихър в банята

Хидромасаж, извършен по правилния метод, ще осигури въздействието на химичните, механичните и физичните свойства на водното налягане.

Същността на този масаж се състои в лечението на тялото с водна струя по времето, когато човек е поставен в баня, пълна с вода. По време на масажа водата се движи, променяйки температурата на водата и нейното налягане.

Вибриращата струя дълбоко масажира тялото, действа безболезнено, увеличава тона и активизира движението на лимфата и кръвта в тялото. Този ефект премахва както напрежението на мускулите, така и стагнацията на течности в тъканите. Благодарение на активирането на метаболизма, тази процедура е добра за коригиране на фигурата и за козметични цели.

Тъй като такъв воден масаж влияе положително на мускулно-скелетната система, той е включен в режима на лечение на патологиите.

Благодарение на активирането на синтезата на колаген, почистването на кожата, премахването на мъртвите клетки и изглаждането на фините бръчки, процедурата променя външния вид на кожата. След курса на подводния душ кожата става по-еластична, изглежда по-привлекателна и здравословна.

Процедурата не изисква само прясна вода, така че спектърът на нейните положителни ефекти се разширява чрез използването на минерална и морска вода.

Подводен масаж във ваната

Технология на процедурата

Специално устройство захранва водата с вана със зададените параметри за температура и налягане. Водната струя във водната маса създава вихрово движение. За регулиране на водоснабдяването се използват различни дюзи - колкото по-голям е техният диаметър, толкова по-малко енергия ще бъде подадена от джет. Също така, интензитетът, повлиян от ъгъла, с който се подава вода (най-вече главата под пряк ъгъл) и диапазона на удара върху тялото.

Банята за джакузита се използва доста просторно, така че тялото на пациента е напълно потопено във вода и все още има място. Минималният обем на ваната е от 1,6 м3, ширина - 1 м, дължина - 2 м, височина - 80 сантиметра.

Масажирайте под водата от специалист

Изберете налягането на водната струя, от която се нуждаете поотделно. Общият масаж се извършва при водно налягане от 2-3 атмосфери, налягането в коремната стена не трябва да е повече от 1 атмосфера. Температурата на водата обикновено се определя на 34-38 градуса по Целзий. Продължителността на процедурата е от 10 минути.

За подводен масаж се използват същите методи, използвани при класическия масаж, без да се забравя, че някои зони (млечни жлези, сърце, генитални органи) не се масажират.

За потушаване, водната струя се подава бавно и под ъгъл от 30 до 45 градуса. Лявата ръка на парамедика трябва да се плъзне по линиите на масажа, сякаш натиска поток вода към тялото на пациента.

За да се регулира интензивността на разстоянието на главата до кожата се променя в рамките на 1-10 сантиметра.

Приемането на "смилане" се извършва чрез подаване на струята перпендикулярно. В този случай движенията на дясната ръка на специалиста са кръгли и лявата ръка влияе върху интензивността на водната струя. При месене, здравният работник хваща кожата и мускулната тъкан с свободна ръка, като я дърпа. На този сайт водната струя е насочена в кръгообразно движение в хоризонтално положение. Приемането на вибрации се извършва чрез повдигане и спускане на лявата ръка на здравния работник. Също така, температурата на водата се редува, така че джакузито е в контраст.

Такъв масаж може да бъде локален (за обработка на една зона на тялото, например талията) и общо.

Броят на процедурите се определя индивидуално, но по-често се предписват 10-20 сесии. Можете да повторите курса на подводен душ след 6 месеца. Прилагането на подводен масаж, други термични и водни процедури в същото време не се провеждат.

видове

В зависимост от промените във водата във ваната подводният душ е както следва:

 1. С морска вода. Присъствието на морска сол във вода помага да се отървете от подпухналостта и излишната течност. Биологично активните елементи на такава вода активно засягат мастната тъкан.
 2. С минерална вода. Тази версия на подводния душ е насочена към попълване на минералния баланс в тъканите на тялото. Ако считаме, че този баланс е нарушен при целулита, е ясно, че подводният душ в минералната вода има директен антицелулитен ефект.
 3. С добавянето на етерични масла (лимон, липа, мента, грейпфрут, розмарин и др.). При подводния масаж маслата лесно проникват през кожата, което помага в борбата срещу излишните мазнини и целулита. Също така, този вид душ успокоява и намалява умората, защото се комбинира с ароматерапия.

Душ под вода

ефект

Когато човек е потопен във вана, пулсът му става по-чести и кръвното налягане се увеличава. Кръвта започва да се движи по-бързо през съдовете. В рамките на няколко минути съдовете се разширяват, импулсът се връща в нормално състояние и налягането пада. Този период дава максимален терапевтичен ефект върху тялото.

Подводен масаж в санаториума

свидетелство

Тъй като хидротерапията отпуска тялото и мускулната система добре, подводният душ ще бъде истинско спасяване за тези, които се нуждаят от възстановяване след значително физическо натоварване. Процедурата е ефективна за проблеми с метаболизма, лимфен дренаж, циркулация. Често се предписва като възстановителен и тонизиращ.

Списъкът на индикациите за подводния душ е както следва:

 • Нервно претоварване, стрес, депресивни състояния, хронична умора, астения, проблеми със съня.
 • Метаболитни нарушения, коригиране на фигурата при затлъстяване, целулит.
 • Церебрална парализа, церебрална парализа, хипертонична болест на 1-ви етап.
 • Артрит, миалгия и артралгия, мускулна пареза, остеохондроза, артроза, период след травма и други заболявания на мускулно-скелетната система.
 • Нарушения на венозния кръвоток и лимфния поток.
 • Болести на храносмилателния тракт, детоксикация.
 • Проблеми в сексуалната сфера, влошаване на сексуалната функция.
 • Следоперативен период с пластична хирургия.
 • Изчерпана имунна функция, умора, претоварване в спорта.
 • Намалява еластичността и разрастването на кожата.

Противопоказания

Заседанието трябва да бъде отложено, ако пациентът има треска, се е развила инфекциозна болест или хронично заболяване се е влошило. След възстановяване може да продължи процедурата.

Съществуват и противопоказания, които обикновено забраняват подводния душ:

 • сърдечно-съдово заболяване (след инфаркт, хипертония 2-3 градуса);
 • тромбофлебит;
 • онкология;
 • уролитиаза;
 • удар в миналото;
 • бременност;
 • Кожни заболявания.

Ако нямате тези противопоказания, можете безопасно да изпълните процедурите!

Подводен масаж с целулит

Обработка на целулита

Подводният душ се отнася до много ефективни методи, използвани срещу целулита. За процедурата се използват морска вода и някои биоактивни добавки.

Ефектът им се допълва от воден масаж и предизвиква забележителен ефект се дължи на следните фактори:

 1. Химическите вещества в морската вода и биологично активните добавки стимулират разцепването на мастната тъкан.
 2. Венозната система тренира, движението на кръвта през съдовете се ускорява, така че метаболизмът се подобрява и токсините бързо се отстраняват от тялото. Този ефект се подобрява, когато топлата и студената вода се редуват.
 3. Газове и йони, проникващи от водата, навлизат в кръвообращението и влияят положително на всички тъкани на тялото, подобрявайки тяхното хранене.
 4. Механичният струен масаж допълнително влияе върху тъканите, засегнати от целулита.

С целулита в допълнение към вече описаните опции за подводен душ с минерална вода, морска вода и етерични масла също е ефективна вариант на комбиниране на подводен масаж и винена вана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =