Tahogeneratorul în mașina de spălat (senzor, senzor Hall)

Tahogeneratorul în mașina de spălat (senzor, senzor Hall)

Majoritatea dintre noi știu puține despre proiectarea mașinii de spălat. Utilizatorii obișnuiți trebuie să știe unde să conecteze furtunurile, să încarce rufe și să umple cu detergent. Dar, atunci când ștergerea ștergătoarelor neașteptat eșuează și nu se poate aștepta ajutor profesional dintr-un anumit motiv, cunoașterea elementară a principiilor de acțiune și a mecanismelor de bază ale dispozitivului poate fi foarte utilă.

În acest articol vrem să vă spunem despre tadhodchik - un element important al mașinilor de spălat moderne. Veți învăța despre ce este, despre ce funcții are și despre ce probleme pot apărea.

funcționarea defectuoasă a mașinii de spălat

Principiul de funcționare

În exterior, dispozitivul este un inel metalic cu două fire conectate la el. Acesta este atașat la arborele rotativ al motorului electric. Datorită rotirii acestuia din urmă, se aplică o tensiune la tahogeneratorul, care se formează sub influența unui câmp electromagnetic. Rezistența tensiunii depinde direct de viteza de rotație a arborelui: cu cât se rotește mai repede, cu atât tensiunea devine mai mare.

Tahogeneratorul este prevăzut exact în mașina de spălat pentru a măsura viteza motorului - se calculează prin rezistența tensiunii. Informațiile de la senzor sunt introduse în modulul electronic de comandă.

tachosensor

Senzor de cameră

Unde se află?

Așa cum am spus deja, roata remorcă este un element al motorului mașinii de spălat, care este amplasat pe un arbore rotativ. Este destul de ușor de detectat, dar pentru aceasta va trebui să dezasamblați parțial stilul. Motorul este amplasat în partea de jos a dispozitivului pentru a ajunge la ea, trebuie să mutați unitatea de perete și scoateți capacul din spate (elemente de fixare Deșurubați și cârlig de acoperire subțire, cu o șurubelniță). Găsirea motorului nu este dificilă: este un dispozitiv care se conectează la o roată (roată rotativă) cu ajutorul unei curele de transmisie. Pe arborele motorului electric veți vedea un inel metalic - acesta este tahogeneratorul.

tacho cazare

Simptomele defecțiunii tachodchikului

Faptul că tahogeneratorul este defect și trebuie reparat sau înlocuit poate fi identificat printr-o serie de caracteristici:

  • există schimbări ascuțite în viteza de rotație a tamburului;
  • când se rotește, tamburul se rotește mult mai încet decât ar trebui;
  • în timpul spălării, viteza tamburului este substanțial mai mare decât de obicei;
  • la sfârșitul spălării, îndepărtați rufele slab presate sau umezite complet de la tambur.

probleme în tambur

Cum să verificați?

Verificați funcționarea defectuoasă (sau vice versa, serviceability) a tahogeneratorului, verificând starea acestui dispozitiv. Acesta va consta din mai multe etape:

Extragerea motorului electric. Pentru a face acest lucru, deșurubați șuruburile care o fixează și detașați orice fire care vin spre el. Videoclipul canalului "Euromaster" arată cum se trage motorul.

Măsurarea rezistenței la firele senzorului. Înainte de toate, trebuie să scoateți firele de la conector și apoi să treceți la măsurători. Acestea sunt produse cu ajutorul unui multimetru, traduse într-un mod de ohmmetru. În mod normal, rezistența senzorului ar trebui să fie de aproximativ 60 ohmi.

Măsurarea tensiunii pe tahogenerator. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie și de un multimetru, dar trebuie să îl comutați în modul corespunzător. Pentru a obține date exacte, efectuând măsurători, trebuie să derulați manual motorul. Pe măsură ce viteza crește, citirea instrumentului ar trebui să devină mai mare.

multimetru pentru verificarea tahogeneratorului

Verificarea fiabilității fixării. Dacă rezultatele măsurătorilor se află în limitele normei, trebuie să căutați un alt motiv pentru funcționarea defectuoasă a dispozitivului. Mai întâi, asigurați-vă că este bine fixat. În cazul în care șuruburile de fixare sunt slăbite, acest lucru poate provoca diverse defecțiuni în funcționarea dispozitivului.

diferite tipuri de elemente de fixare

Înlocuirea dispozitivului defect

Înlocuirea dispozitivului defect se face în următoarea ordine:

  • deconectați cablajul de la conectori (dacă acest lucru nu sa făcut în timpul măsurătorilor);
  • scoateți capacul din plastic sau metal al tahogeneratorului, care este de obicei fixat cu un zăvor simplu;
  • deșurubați dispozitivele de fixare pe care este atașat suportul pentru etichete;
  • eliminăm dispozitivul defect și instalează unul nou în locul lui.

noul tahogenerator

Sfaturi

  • Mulți producători moderni de mașini de spălat își echipează instrumentele cu un fel de tahogenerator numit "senzor Hall". Este instalat direct în mașina de spălat și este foarte fiabil. Dispozitive similare pot fi găsite în mașinile de spălat ale LG, Indesit, Bosch, Samsung (dar nu și în toate modelele).
  • Uneori problemele legate de viteza de rotație a tamburului nu apar din cauza ruperii tahogeneratorului, dar din motive mai puțin grave.

Înainte de dezasamblarea mașinii de spălat pentru depanare, acordați atenție stării butonului care pornește modul de rotire. Dacă este blocată, cauza eșecurilor este cea mai probabilă.

apăsați butonul

funcționarea mașinii de spălat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + = 9