Termostat pentru cazan

Termostat pentru cazan

Achiziționarea unui încălzitor de apă nu este o sarcină ușoară și trebuie să o abordați în mod responsabil, deoarece cumpărați un dispozitiv care va depinde de confortul familiei dvs. pentru următorii câțiva ani. În ciuda faptului că boilerul pentru uz casnic - dispozitivul nu este complex și, în plus, larg răspândit, alegerea lui devine adesea o problemă reală.

Încălzitor de apă în uz

Pentru a achiziționa un dispozitiv potrivit, trebuie să știți foarte multe despre tipurile de încălzitoare de apă și elementele principale ale acestor dispozitive. În acest articol vă vom spune despre o astfel de parte importantă a aranjamentului cazanului ca un termostat.

Termostat pentru cazan

numire

Regulatorul de temperatură este un dispozitiv conceput pentru a menține temperatura apei în valorile setate. Efectuează funcția unui tip de "siguranță", protejând dispozitivul de supraîncălzire. Termostatul controlează temperatura apei din rezervor, pornind și oprind procesul de încălzire în timp.

Termostat pentru cazan

În plus față de automatizarea funcționării dispozitivului, termostatul este responsabil pentru siguranța utilizării încălzitorului de apă. La urma urmei, când temperatura crește peste valoarea normală, presiunea din interiorul rezervorului crește și o creștere necontrolată a presiunii poate duce la o explozie a dispozitivului.

Termostat pentru cazan

Principiul de funcționare

În ciuda faptului că aproape fiecare fabricant echipează cazane cu diferite tipuri de termostate, principiul de funcționare pentru toate dispozitivele de acest tip va fi același.

Termostat pentru un cazan de nouă generație

În primul rând, valoarea dorită a temperaturii este stabilită de utilizator folosind un regulator special pe panoul de comandă al încălzitorului de apă. Apoi, apa este încălzită la temperatura setată, iar releul instalat pe termostat deschide contactele TEN.

Când apa din rezervor se răcește, adică temperatura scade sub normă, releul închide contactele din nou, ca urmare a procesului de încălzire a apei.

Termostat pentru cazan

tipuri

Termoregulatoarele, care sunt echipate cu încălzitoare de apă, vin în mai multe varietăți - tije, capilare și electronice. Să luăm în considerare fiecare dintre ele în detaliu.

Rod termostat pentru cazan

Rod termostat pentru cazan

tijă

Rod termoregulatori, probabil, sunt cele mai vechi dintre toate dispozitivele similare. Ele sunt un tub mic de aproximativ 35 cm lungime și 1 cm lățime. Sub influența temperaturii ridicate, tubul crește în dimensiune și apasă comutatorul. Dezavantajul unui astfel de sistem este precizia scăzută, deoarece tubul se poate răci repede, determinând funcționarea cazanului mai mult decât este necesar.

Rod termostat pentru cazan

Rod termostat pentru cazan

capilar

Sistemele termoregulatoare capilare au apărut mai târziu decât cele de bază, dar au fost folosite deja mult timp. Ele sunt de asemenea făcute sub formă de tub, dar în interiorul lor există cilindri cu un lichid a cărui densitate este diferită de cea a apei obișnuite. Când se produce încălzirea, lichidul crește în volum și balonul intră în contact cu membrana care deconectează dispozitivul. Precizia acestui tip de termostate este +/- 3 grade.

Termostat capilar pentru cazan

Termostat capilar pentru cazan

electronic

Termoregulatoarele electronice sunt cele mai moderne și mai exacte ale tuturor celor de mai sus. Pentru o funcționare mai perfectă, acestea interacționează cu un releu de protecție, care permite oprirea de urgență a sursei de alimentare dacă rezervorul de încălzire a apei este gol.

Termostat electronic pentru cazan

Termostat electronic pentru cazan

Există o altă clasificare a termoregulatorilor, conform căreia aceste dispozitive sunt împărțite în următoarele tipuri:

 • electromecanic / electronic - în funcție de controlul cheie;
 • simplu / programabil - în funcție de metoda de reglare a temperaturii;
 • Overhead / Mortise - în funcție de metoda de instalare.

Termostate pentru cazan

Termostate pentru cazan

Cum să verificați disponibilitatea?

Chiar și cazurile de cea mai bună calitate și de încredere uneori eșuează și se întâmplă adesea că cauza defecțiunilor în funcționarea dispozitivului este ruperea termostatului. Diagnosticarea unei defecțiuni similare poate fi acasă, fără a recurge la ajutorul unui reparator.

 1. Pentru a afla dacă termostatul funcționează corect, trebuie să îl scoateți din încălzitorul de apă și să-l puneți în modul de măsurare a rezistenței.
 2. Apoi setați valoarea maximă a temperaturii și măsurați rezistența la bornele de intrare și ieșire ale dispozitivului. Dacă dispozitivul nu reacționează deloc, este mai probabil ca termoregulatorul să fie defect.
 3. Dacă există un răspuns, rotiți butonul regulatorului la valoarea minimă și reatașați sondele testerului la contacte.
 4. Apoi, luați bricheta și încălziți-o cu ajutorul unui tub de termostat.

După un timp, releul care deschide circuitul ar trebui să se deplaseze și valoarea rezistenței va crește. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci termostatul este rupt și trebuie înlocuit.

Verificarea termostatului cu un dispozitiv special

Verificarea termostatului cu un dispozitiv special

Conectare și ajustare

Dacă, după ce ați diagnosticat încălzitorul de apă, ați aflat că termostatul este defect, ar trebui să înlocuiți acest aparat cu unul nou. Este destul de posibil să facem acest lucru pe cont propriu.

 1. Deconectați încălzitorul de apă de la alimentare.
 2. Blocăm alimentarea cu apă a cazanului, evacuând lichidul din rezervor.
 3. Înlăturați panoul inferior al dispozitivului, deschizând accesul la încălzitor.
 4. Scoateți inelul de prindere al elementului de încălzire.
 5. Scoatem senzorii termostatului și a unității de reglare.
 6. Montați noul termostat în poziție.
 7. Întoarcem inelul de prindere al încălzitorului, fixăm panoul inferior.

Termostate pentru cazane

Termostat pentru cazan

Sfaturi pentru alegere

Am compilat pentru dvs. o scurtă listă de recomandări care ar trebui să vă ajute în alegerea și cumpărarea unui nou termostat.

 • Mergând la magazin pentru un nou aparat, luați cu dvs. un pașaport tehnic al încălzitorului de apă. Cunoscând parametrii necesari, vânzătorul va putea selecta modelul adecvat al termostatului.
 • Nu vă grăbiți să aruncați un termostat rupt înainte de a cumpăra unul nou. Marcajele de pe instrument otzhivshem vieții sale - aceste informații utile, știind că puteți alege cu ușurință un nou, cum ar fi un termostat, pur și simplu, arătându-l vânzătorului, sau prin tastarea în directorul de Internet caseta de căutare.

Termostate noi

Dacă selectați termostatul le fie ghidat de următoarele caracteristici: tipul de dimensiunea dispozitivului, metoda de instalare, forța de muncă actuală, funcțională (control al temperaturii și / sau de protecție).

Termostat pentru cazan

Defecțiuni și reparații frecvente

Ca orice alt dispozitiv, termostatul este predispus la diverse defecțiuni, care pot apărea atât datorită factorilor externi, cât și interni. Listați cele mai frecvente defecțiuni care apar cu termostatele instalate în cazane:

 • uzura unui tub capilar de cupru;
 • slaba interacțiune a contactelor termoregulatorului și a încălzitorului;
 • defectarea reglării elementului de încălzire;
 • formarea scării;
 • defecțiuni cauzate de căderi de tensiune.
Repararea termostatului pentru cazan

Indiferent de tipul și cauza defecțiunii, specialiștii nu recomandă efectuarea unei reparații independente a termostatului. Dispozitivul rupt va fi înlocuit cel mai corect - aceasta este soluția cea mai sigură și cea mai fiabilă a problemei.

Termostat pentru cazan

Dacă nu puteți înlocui termostatul cu unul nou, puteți încerca singur. Următorul videoclip vă va ajuta să faceți acest lucru corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

92 − 86 =